Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
Posta electronica - Etape in realizarea unui mesaj de posta electronica


Posta electronica - Etape in realizarea unui mesaj de posta electronica


Posta electronica

Posta electronica sau e-mail este un serviciu Internet ce furnizeaza o metoda de compunere, editare, transmitere si receptionare de mesaje textuale si netextuale prin reteaua Internet. Functionarea acestui serviciu este asemanatoare cu sistemul de posta traditional prin folosirea unui oficiu postal instalat pe masina server si a mai multor casute postale instalate pe masinile client, in care se receptioneaza mesajele. E-mailul este serviciul cel mai utilizat al Internetului ce asigura si accesul catre alte servicii, cum ar fi: Gopher, WAIS sau WWW.

Functionarea sistemului e-mail se bazeaza pe doua componente care sunt:

agentii utilizator referiti, adica, clientii e-mail. Ei genereaza, transmit si receptioneaza mesaje. Agentii utilizator sunt toate programele de posta electronica instalate la statia client. Acest software trebuie sa suporte protocolul POP3 (Post Office Protocol), un sistem de transmitere a mesajelor e-mail printr-un server.Sistemul de transmitere a mesajelor sau server-ul email care preia mesajele si le transfera la destinatie.

Comunicarea intre doua calculatoare prin serviciul de posta electronica se datoreaza protocoalelor SMTP (Simple Mail Transfert Protocol) si MIME (Multiple-purpose Internet Mail Extensions). Protocolul SMTP asigura transferul mesajelor de natura textuala, iar MIME    a mesajelor ce contin pe langa text si fotografii, imagini, secvente video. Aceste protocolae sunt setate pin intermediului programului client de posta electronica prin care utilizatorii acceseaza acest serviciu. Formatul MIME (Multi-purpose Internet Mail Extensions) este o extensie a SMTP, protocolul standard pentru transferul mesajelor mail de tip textul pe Internet. Aparitia MIME a fost determinata de necesitatea transferarii si a unor fisiere de tip multimedia intre diferite masini.

Server-ul si softul client email trebuie sa identifice protocoalele SMTP sau MIME ca Outgoing Mail Server si protocolul POP3 (Post Office Protocol) sau Incoming Mail Server. Mesajele trimise pot fi compuse simplu sau pot avea atasate sau adaugate fisiere.

Adresarea mesajelor se face printr-un URL de forma:

nume_utilizator@nume_masina_server_oficiu_postal

Numele utilizatorului are maximum 8 caractere.

Sarcinile oficiului postal revin unui server care poate functiona la nivelul retelei locale a utilizatorului sau intr-o alta retea, cum ar fi un server oferit de serviciul WWW. Dupa server-ul care indeplineste functiile de oficiu postal, sistemul de posta electronica poate fi:

cu server propriu si functioneaza prin preluarea mesajelor de catre protocolul POP3;

cu server oferit de serviciul WWW, caz in care transferul mesajelor functioneaza dupa protocolul http (HyperText    Transfer Protocol).

Cele doua sisteme de posta electronica influenteaza modul in care se face adresarea mesajelor. Astfel, in sistemul email cu oficiu propriu, adresa, contul utilizatorului va fi de forma:

nume_utilizator@nume_server_oficiu_postal

iar in sistemul cu server oficiu postal oferit de Web, contul utilizatorului va fi de forma:

nume_utilizator@nume_server_email_web .

De exemplu, contul student@fjsc este un cont de posta cu server oficiu postal fjsc.ro, iar contul student@yahoo.com este un cont de posta electronica cu server oficiu postal web, denumit yahoo.com.

Pentru a putea folosi serviciul email, pe server-ul oficiu postal se creaza la inceput conturile utilizator ce urmeaza a fi accesate in retea. In sistemul cu oficiu postal propriu, acelasi cont de utilizator creat la server trebuie configurat, obligatoriu, si la statia client unde se gaseste cutia postala. Configurarea se realizeaza prin programul client de email unde se receptioneaza si se compun mesajele. Consultarea casutei postale se poate face astfel, numai de la aceasta statie client. Consultarea casutei postale in sistemul de posta cu server WWW se poate realiza de la orice statie client din reteaua Internet, fara a fi necesare configurari suplimentare ale programului client email.

Etape in realizarea unui mesaj de posta electronica

1. Crearea pe serverul oficiu postal a contului utilizator.

2. Configurarea contului la statia si in programul client daca se lucreaza in sistemul de posta cu server propriu.

3. Crearea si trimiterea de mesaje.

Mesajele email sunt create si transmise folosind programe client email ce pun la dispozitia utilizatorului meniuri de comenzi necesare. De exemplu, programe client de posta electronica    folosite in sistemul cu server oficiu postal propriu cunoscute sunt: Microsoft Exchange, Netscape Messenger, Microsoft Outlook, si altele. Pentru sistemul de posta electronica intermediat de web se foloseste un browser, program de navigare, care acceseaza serviciul si server-ul oficiu postal oferit pentru compunerea sau trimiterea mesajelor. In browser se va furniza adresa, URL-ul, unui serviciu de posta electronica gratuita web, cum ar fi:

https://www.hotmail.com

https://www.yahoo.com

https://webmail.netscape.com

https://mailcom.com

https://www.home.ro

https://www.rol.ro

Indiferent de sistemul de posta electronica accesat, mesajele email sunt compuse din doua parti: entete si corpul propriu-zis. Entete-ul mesajului contine adresa destinatarului sau a destinatarilor, subiectul mesajului, optiunea cc: (carbon copy), prioritatea cu care este transferat acesta.

Fig. Entetul mesajului email

Subiectul mesajului reprezinta o scurta prezentare a continutului acestuia ce insoteste mesajul in folderul Inbox la destinatar. Optiunea CC: permite transmiterea unui mesaj la mai multi destinatari, carora li se specifica adresa.

Corpul mesajului poate contine un text scris direct de utilizator in fereastra special destinata, dar poate include prin atasare (comanda Attach) si alte informatii stocate in fisiere de diferite tipuri aflate pe propriul calculator sau la o adresa web specificata.

Fig. Alegerea fisierului modelare.jpg care se va atasa la corpul mesajului de transmis

Fig. Mesaj ce contine fisierul atasat modelare.jpg si care va mai include si

o pagina web specificata prin URL-ul sau

Mesajele compuse, cu un entete specificat sunt trimise catre server-ul oficiu postal si apoi catre destinatar prin actionarea comenzii Send din programul client email. Mesajele pot fi trimise cu o anumita prioritate in comparatie cu celelalte, pentru a fi tratate inainte de catre server. Gradele de prioritate sunt: normal, high, highest, low, lowest si vor fi afisate la destinatar.

Pentru a organiza mesajele trimise sau primite, programul client ofera mai multe foldere specializate. Astfel, mesajele sosite la utilizator pot fi accesate din folderul Inbox si mesajele transmise catre server-ul oficiu postal vor fi pastrate in folderul Outbox pana cand ele vor fi trimise la destinatar si puse in folderul Sent Items. Mesajele sterse se vor aseza in folderul Trash.

Fig. Folderele manevrate de programele de email pentru organizarea mesajelor

Mesajele compuse se pot salva si stoca in fisiere .TXT sau .HTM daca se apeleaza la comanda Save din meniul File sau de pe bara de comenzi din programul client mail.

Lista de adrese (Mailing lists se foloseste pentru a trimite mesaje la mai mult de un utilizator, prin introducerea unui nume de lista de adrese in loc de un nume utilizator. Lista poate contine sute de adrese. Listele de adrese se construiesc in functie de anumite interese si preocupari. Crearea si folosirea listei de adrese depinde de softul email folosit. De cele mai multe ori, acest proces este similar cu crearea cartii de adrese. Cartea de adrese se apeleaza de comanda cu acelasi nume din programul client email.

Fig. Adaugarea unei noi inregistrari in cartea de adrese Georgeta Drula

Tema:

1. Creati-va cate un cont de email in cadrul unui serviciu WWW - mail, completand corect tot formularul pus la dispozitie. Din noul cont creat, compuneti si trimiteti cate un mesaj catre conturile cu server propriu gdrula@fjsc.ro si cu server WWW gdrula@yahoo.com. Unul dintre mesaje sa contina un fisier imagine atasat, iar altul sa contina un fisier text formatat atasat.

  1. Creati o carte de adrese folosind propriul program email. Descrieti procedura folosita.
  2. Care sunt problemele legate de securitatea postei electronice?
  3. Explicati in scris urmatorii termeni cheie legati de posta electronica: carte de adrese, CC:, Reply, From:, Trash, SMTP, MIME, Server mail, corpul mesajului mail.

▪ Grupurile de stiri si lista de discutii

Una dintre cele mai avantajoase facilitati ale Internetului este abilitatea de a comunica simultan cu numerosi parteneri de dialog, pe subiecte de interes comun. Aceste "teleconferinte" iau forma grupului de stiri (newsgroups) si a listelor de servicii (listservs).

Serviciul de stiri (newsgroup) este o colectie de articole organizata pe subiecte. Nodurile ce pastreaza stiri se numesc "serveri de stiri" si au functii de gestiune si comunicare a stirilor sub forma unor mesaje e-mail. Grupurile de stiri au o organizare ierarhica, categoriile majore fiind: comp - calculatoare, sci - cercetare stiintifica, rec - activitati recreative, soc - social, politic, misc - diverse.

Listele de discutii (listservs - list server) functioneaza ca un serviciu email intre mai multi abonati, aflati pe aceasta lista. Mesajele primite la punctul central sunt retransmise de catre administratorul de lista sau de catre un soft automat la toti abonatii. De exemplu, o lista de discutii pentru subiectul multimedia este mmedia-l@icnucevm. Abonamentul se face prin comenzi de tipul subscribe mmedia-l nume persoana

Servicii Internet pentru lucrul cu fisierele si acces la arhive

FTP

Pentru a transfera sau organiza structura de fisiere si directoare a calculatoarelor din reteaua Internet se apeleaza la serviciul FTP. Solicitam, de obicei, acest serviciu atunci, cand dorim sa descarcam (download) un anumit fisier sau mai multe fisiere, cum ar fi: programe de aplicatie, documente de tipuri diferite, de pe alte calculatoare decat cel propriu, sau cand dorim sa punem la dispozitia altor utilizatori ai retelei Internet, fisierele de care dispunem (upload). Astfel, vom apela la serviciul Ftp pentru a transfera pe un server, informatiile hipertext ale serviciului WWW ce urmeaza a fi accesate de utilizatorii retelei.

Serviciul FTP (File Transfer Protocol) se bazeaza pe protocolul cu acelasi nume care asigura transferul de fisiere de pe un server FTP. Dupa natura lor, fisierele pot fi ASCII si binare si se pot transfera ca atare in modul ASCII si respectiv, in modul binar. Astfel, fisierele codificate dupa codul ASCII, adica fisiere ce contin text neformatat si care prezinta un risc mic de deteliorare, se vor transfera in modul ASCII iar fisierele binare, adica cele care contin programe de aplicatie executabile, imagini, texte formatate, sunete, secvente video vor fi transferate in modul binar. Riscul ca fisierele binare sa se detelioreze pe parcursul transferului este mult mai mare, adica sa se piarda din informatie. De aceea, de fiecare data cand se va initia un proces de transfer de la client la server sau invers, se va seta mai intai modul de transfer al informatiei. Pentru a asigura integritatea transferului informatiei, se poate recurge initial la conversia intre cele doua tipuri de fisiere cu ajutorul unor programme utilitare.

Accesul la fisierele si folderele unui server FTP se realizeaza prin intermediul unui program de aplicatie propriu FTP, prin intermediul serviciului WWW sau prin intermediul serviciului email.

Pentru accesul la un server FTP cu un program de aplicatie propriu, sistemul de operare Windows ofera programul cu numele FTP. Acest program are o interfata bazata pe comenzi text care asigura lucrul cu fisierele de pe server-ul FTP sau de pe statia client. Lansarea programului de aplicatie FTP - Windows se face prin linia de comanda Windows: run FTP. Odata deschisa legatura cu    serviciul FTP prin program, trebuie initiata sesiunea de lucru cu serverul FTP cu o adresa cunoscuta. Aceasta consta in stabilirea la un server FTP cunoscut ce se realizeaza cu un nume utilizator si cu o parola de acces. Pentru utilizatorii privati accesul se face cu un nume user si cu o parola cunoscuta de fiecare utilizator si pentru utilizatorii neidentificati, de toate categoriile, accesul se face cu un nume user Anonymous sau Guests sau Ftp si cu parola de acces contul email al utilizatorului.

Serviciul FTP Anonymous sau Guest ofera arhive de fisiere oricarui utilizator din retea. Prin comenzile programului FTP, cum ar: fi dir, cd se vor gestiona fisierele de pe server, dar si de pe masina client. Continutul arhivei de pe un server FTP este descris intr-un fisier denumit README. Accesul la structura de fisiere si foldere ale unui server FTP cunoscut este realizat prin deschiderea unei sesiuni de lucru prin comanda:

Open nume_server_FTP <CR>.

Pentru executarea propriu-zisa a fiecarei comenzi trebuie apasata tasta <CR> dupa linia de comanda. Daca numele server-ului este recunoscut si se initieaza sesiunea de lucru, se va cere utilizatorului numele si parola. In cazul accesului Anonymous, aceste informatii vor fi date astfel:

User: Anonymous    <CR>

Password: adresa_emai_utilizatorl <CR>

Dupa primirea mesajului de accept pentru consultarea fisierelor de pe server, se pot folosi comenzile programului FTP - Windows. Lista comenzilor FTP este afisata la comanda Help. Pentru descrierea detaliata a acestora se va apela comanda

Help nume_comanda    <CR>

Fig. Lista comenzilor FTP prin programul client FTP - Windows

Aceste comenzi sunt tastate prin intermediul interfetei text dupa promptul FTP (FTP> ) si sunt sensibile la litere majuscule si minuscule, de aceea sintaxa lor trebuie pastrata ca atare.

Tabel: Lista comenzilor FTP

Nume comanda FTP
Sintaxa
Actiunea pe care o executa

Open

Open nume_server_Ftp

Initiaza deschiderea unei sesiuni de lucru cu serverul FTP specificat.

Close

Close

Inchide sesiunea de lucru cu un server FTP, ramanand in programul FTP pentru a continua lucrul cu un alt server.

Disconnect

Disconnect

Deconectarea de la un server FTP aflat in sesiune de lucru si inchiderea programului FTP.

Bye

Bye

Deconectarea de la un server FTP aflat in sesiune de lucru.

Quit

Quit

Deconectarea de la un server FTP aflat in sesiune de lucru si inchiderea programului FTP.

Ascii

Ascii

Setarea modului de transfer pentru fisiere de tip ASCII.

Binary

Binary

Setarea modului de transfer pentru fisiere de tip binar.

Dir

(Directory)

Dir

Vizualizeaza continutul directorului curent de pe server, furnizand numele subdirectoarelor si fisierelor componente, tipul, data si dimensiunea acestora.

Ls

(List)

Ls

Vizualizeaza continutul directorului curent de pe server, furnizand sub forma de lista numele subdirectoarelor si fisierelor componente.

Mdir

(Multiple Directory)

Mdir

Vizualizeaza continutul mai multor directoare aflate pe serverul Ftp, furnizand numele, tipul, data si dimensiunea componentelor lor.

Mls

(Multiple List)

Mls

Vizualizeaza continutul a mai multe directoare aflate pe serverul Ftp, furnizand doar numele componentelor lor, sub forma de lista.

Cd

(Change Directory)

Cd nume_director

Mutarea in directorul cu numele specificat de pe serverul Ftp.

Lcd

(Local Change Directory)

Lcd nume_director

Mutarea in directorul cu numele specificat de pe masina client, locala.

Mkdir

(Make Directory)

Mkdir nume_director

Crearea unui director cu numele specificat, pe serverul Ftp.

Rmdir

(Remove Directory)

Rmdir nume_director

Stergerea unui director existent de pe server. Pentru a executa aceasta operatie, continutul directorului trebuie initial sters.

Rename

Rename nume_fisier

Redenumeste un fisier aflat pe serverul Ftp.

Delete

Delete nume_fisier

Sterge de pe server, fisierul cu numele specificat.

Mdelete

(Multiple Delete)

Mdelete nume_fisiere

Sterge un grup de fisiere cu o caracteristica comuna, dintr-un director de pe serverul Ftp. Caracteristica comuna poate fi extensia, numele fisierului sau un caracter din numele fisierului.

Get

Get nume_fisier

Transfera un fisier de pe serverul Ftp pe masina client, locala in directorul curent.

Mget

(Multiple Get)

Mget nume_fisiere

Transfera un grup de fisiere cu o caracteristica comuna, de pe serverul Ftp pe masina client, locala, in directorul curent.

Put

Put nume_fisier

Transfera un fisier de pe masina client, locala, din directorul curent pe server-ul Ftp.

Mput

(Multiple Put)

Put nume_fisiere

Transfera un grup de fisiere cu o caracteristica comuna, de pe masina client, locala, din directorul curent, pe serverul Ftp.

User

User

Furnizeaza informatii despre utilizatorul, "user-ul", conectat la un server Ftp. Aceste informatii sunt legate de numele si parola pe care acesta le-a introdus la deschiderea sesiunii de lucru Ftp.

Type

Type

Fixeaza tipul de transfer al fisierelor.

Prompt

Prompt

Solicita prompturi interactive pentru a lucra cu comenzi Ftp multiple. Promptul Ftp (FTP > precede intotdeauna comanda data de utilizator si el este furnizat de interfata programului.

Help

Help

Help nume_comanda

Vizualizeaza lista comenzilor ce se pot manevra prin interfata programului Ftp.

Descrie operatia indeplinita de comanda specificata dupa Help.

Functionarea serviciului FTP consta in deschiderea unei sesiuni ce presupune cunoasterea numelui serverului FTP, apoi furnizarea unui identificator (anonymous de cele mai multe ori) si a unei parole utilizator (adresa e-mail). Dupa aceste operatii se va putea accesa direct continutul de fisiere si directoare ale server-ului. Daca, insa nu se cunoaste numele server-ului Ftp, ci doar numele fisierului sau arhivei cautate, atunci se apeleaza la un alt serviciu Internet, denumit Archie. Serviciul Archie va furniza intotdeauna ca raspuns numele server-ului si al directorul in care se gasesc fisierele cunoscute astfel, se poate executa transferul FTP Anonymous al acestora.

Iata, spre exemplificare o lista de server-i FTP ce permit acces Anonymous, pot fi accesati, consultati si care permit eventual, transferul de fisiere din continutul lor.

Tabel: Lista de server-i Ftp

ftp.funet.fi

ftp.cic.net (pe acest server se gasesc fisiere cu informatii de divertisment)

ftp.cdrom.com

ftp.tvnet.hu

ftp.cc.utexas.edu

ftp.gwdg.de

ftp.netsurf.org

ftp.microsoft.com

ftp.raid.ru

ftp.ncsa.uiuc.edu

ftp1.NI.net

ftp.unt.edu

(pe acest server se gasesc fisiere despre biblioteci)

ftp.cheyenne.com

ftp.info.apple.com

ftp.batnet.com

ftp.ncc.go.jp

ftp.word.std.com (pe acest server se gasesc fisiere despre colectii de carti)

ftp.csd.uwm.edu

ftp.netcom.com (pe acest server se gasesc fisiere despre alte adrese Ftp, Internet, magazine si ziare)

wuarchiv.wut1.edu/graphics/gif (pe acest server se gasesc arhive de fisiere de format Gif)

ftp.nfb.org (pe acest server se gasesc fisiere ce contin liste de carti pe domenii)

siteftp.netscape.net

ftp.digital.com

ftp.sura.net

ftp.cac.psu.edu

ftp.xmission.com

ftp.csn.net

ftp.census.gov

Accesul la server-ii FTP se poate face prin conexiune directa cu acestia sau indirect, apeland la alte servicii Internet, cum ar fi: World Wide Web-ul sau serviciul email.

O alta modalitate de a accesa server-ii FTP este prin serviciul World Wide Web prin programele de navigare. Serverul FTP este adresat printr-un URL specific serviciului web, de forma:

ftp://nume_server_FTP/director/subdirector/

Iata cateva exemple de serveri FTP adresati prin serviciul WWW:

ftp://ftp.inria.fr

ftp://ftp.ncsa.uiuc.edu

ftp://ftp.microsoft.com

ftp://ftp.sunsite.uuc.edu

TEMA:

  1. Cautati si alti server-i Ftp, retineti in scris adresa si tipul de informatie pe care o poate oferi sub forma de fisiere. Notati si calea (sirul de directoare si subdirectoare) parcursa pana la identificarea unor fisiere de pe acesti server-i.
  2. Accesati un server FTP, gasiti un fisier ASCII si un fisier binary si transferati-le pe calculatorul local. Dupa transferul fisierelor, verificati integritatea datelor transmise.
  3. Explicati in scris urmatorii termeni cheie legati de serviciul FTP: site FTP, server FTP, anonymous FTP, downloading, uploading, freeware, shareware, software comercial.

5.2 TELNET

Serviciul TELNET stabileste o conexiune la un calculator server si foloseste    un terminal ce se leaga la acest calculator aflat la distanta, prin reteaua Internet. Un astfel, de serviciu este folosit pentru consultarea cataloagelor electronice ale diferitelor biblioteci sau colectii de documente, stocate in reteaua Internet. Prin Telnet se permite accesul la sistemele de gestiune a bibliotecilor aflate la distanta care se consulta ca si cum s-ar gasi pe propriul calculator.

Telnet se conecteaza prin numele calculatorulului aflat la distanta si a unei parole stabilite pentru a-l accesa si actioneaza numai in modul text.

Fig. Conectarea prin serviciul Telnet la serverul fjsc.ro.

Accesul este conditionat de o parola de acces

Comunicarea intre calculatoare se realizeaza pe baza protocolului TCP/IP. Accesul la serviciul telnet se poate realiza printr-un utilitar, cum ar fi programul Telnet din sistemul Windows care se lanseaza prin comanda RUN din meniul Start, sau prin intermediul serviciului World Wide Web. Prin programul Telnet se specifica numele server-ului, apoi accesul este permis mentionand un user si o parola acceptata. Prin aceasta metoda putem accesa cataloagele bibliotecilor ca: BCU, Harvard, Stanford sau Cambridge ce au adresele server-ilor telnet urmatoare:

alpha.bcub.ro

User: Opac1

Password: <CR>

Biblioteca Centrala Universitara

camb.ixi.ch

User: <CR>

Password: <CR>

Biblioteca Cambridge

hollis.harvard.edu

User: <CR>

Password: <CR>

Biblioteca Harvard

Forsytheth.stanford.edu

User: <CR>

Password: <CR>

Biblioteca Stanford

O alta metoda de acces la serviciul Telnet este prin intermediul serviciului World Wide Web folosind un browser si o adresa in conformitate cu acesta. Astfel, server-ii telnet mentionati mai inainte pot fi adresati ca:

https://www.camb.ixi.ch

https://www.hollis.harvard.edu

https://www.forsytheth.stanford.edu

Tema:

  1. Accesati prin telnet unul din sistemele de biblioteca mentionate mai sus.
  2. Explicati in scris urmatorii termeni cheie legati de serviciul Telnet: site Telnet, login, password.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate