Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
Mijloace de platǎ si de livrare pe internet


Mijloace de platǎ si de livrare pe internet


Mijloace de platǎ si de livrare

Pentru ca obiectul principal al site-ului - vanzarea - fie atins, este necesar sǎ se intample douǎ lucruri:

comerciantul sǎ fie plǎtit, sǎ incaseze efectiv banii pentru produsul vandut sau serviciul prestat;

produsul sǎ fie livrat efectiv clientului.In capitolul de fatǎ ne vom ocupa pe larg de modalitǎtile de platǎ si de livrare folosite in afacerile online.

Modalitǎti de platǎ

Desigur, chiar si in era Internetului se pot folosi mijloace de platǎ "invechite" precum transferul bancar sau mandatul postal. Insǎ nu asupra acestor instrumente clasice se va concentra expunerea noastrǎ. Dat fiind cǎ peste 90% din cumpǎrǎtori preferǎ foloseascǎ pentru platǎ cardul bancar (dupǎ cum aratǎ studiile) vom arǎta cum pot comerciantii online sǎ facǎ disponibilǎ aceastǎ modalitate de platǎ pe site-ul lor.

Prima solutie posibilǎ este aceea de a accepta cǎrti de credit pe cont propriu, prin intermediul unui cont special deschis la o bancǎ localǎ. Odatǎ ce contul este aprobat, comerciantul poate instala pe site un modul special pentru plǎti online. Acest modul (payment gateway) are de fapt rolul de a automatiza tranzactia online, indeplinind urmǎtoarele functionalitǎti:

preia informatiile personale ale clientului, prin intermediul unui server securizat;

verificǎ autenticitatea cardului, aplicand o serie de filtre antifraudǎ;

notificǎ automat sistemul comerciantul odatǎ ce tranzactia a fost validatǎ. Astfel, detaliile comenzii sunt stocate in baza de date a firmei.

permite comerciantului sǎ defineascǎ produse, costuri de transport, comisioane etc.

genereazǎ rapoarte periodice privind tranzactiile.

Este important de precizat cǎ pentru comerciantii care folosesc un software de shopping cart pentru a prelua comenzile, este necesarǎ si integrarea acestui software cu modulul de platǎ online.

In Romania, o solutie de acest tip este oferitǎ de Banca Romanǎ de Dezvoltare, in colaborare cu Epayment. Costurile sunt accesibile chiar si firmelor mici. Se percepe o taxǎ de instalare de 150 de euro, un abonament lunar de 15 euro, plus un comision pentru fiecare tranzactie, pornind de la 4,5%. Comerciantii care adoptǎ acest sistem pot acepta plǎti online prin intermediul cǎrtilor de credit sau de debit Visa, Visa Electron, Mastercard si Maestro.

A doua solutie o reprezintǎ utilizarea serviciilor unui intermediar de plǎti. Aceste companii proceseazǎ cǎrtile de credit si le verificǎ validitatea, incaseazǎ pretul tranzactiilor si vireazǎ banii clientilor, dupǎ ce isi opresc comisionul cuvenit.

Avantajele acestei solutii sunt multe, mai ales pentru companiile mici si mijlocii, ca si pentru persoanele fizice care fac afaceri in nume propriu. Ea permite oricǎrui comerciant, de (aproape) oriunde, accepte cǎrti de credit de la clientii sǎi intr-un interval de timp foarte scurt (adesea in doar cateva ore sau minute). In principiu, comerciantii plǎtesc doar atunci cand are loc efectiv o tranzactie (taxele de instalare sunt minime).

Prezentǎm in continuare o scurtǎ listǎ a catorva intermediari de plǎti de pe Internet:

Clickbank este un intermediar care acceptǎ doar comerciantii ce vand produse digitale si servcii (nu si produse fizice). Precizare importantǎ: incepand din aceastǎ lunǎ (mai 2008), Clickbank acceptǎ comercianti din Romania.CCNow trateazǎ numai cu comerciantii care oferǎ produse fizice.

Click2Sell este o companie situatǎ in Vilnius (Lituania) care acceptǎ comercianti din practic toate tǎrile lumii, care vand orice tip de produse si servicii.

Verotel oferǎ o solutie gratuitǎ pentru comerciantii incepǎtori (se plǎtesc doar comisioanele aferente tranzactiilor), cat si solutii avansate, cu plata unei taxe de instalare si a unei taxe lunare, pentru comerciantii consacrati, cu putere financiarǎ mare.

Worldpay este o companie avand sediul central in Marea Britanie. Este potrivitǎ mai ales pentru comerciantii avansati (taxele percepute sunt destul de mari).

Paydotcom este un serviciu cu taxe modice, accesibil oricǎrui comerciant.

Paypal. Evident, nu se putea sa nu-l mentionǎm aici. Paypal este un serviciu de plǎti de tip "person-to-person" - oricine poate plǎti pe oricine, cu conditia ca amandoi sǎ aibǎ un cont deschis acolo. Avantajul pentru client este acela cǎ poate cumpara fǎrǎ ca vanzǎtorul sǎ afle datele sale financiare (tipul si numǎrul cǎrtii de credit). Acestea sunt cunoscute doar de Paypal, care proceseazǎ cardul in numele clientului. Multi intermediari de plǎti de pe Internet, cum ar fi CCNow, Click2Sell sau altii, includ si Paypal printre optiunile de platǎ, deoarece este un sistem in care foarte multi navigatori au incredere atunci cand se pune problema efectuǎrii unei plǎti.

In afarǎ de carduri, existǎ si alte mijloace de platǎ specifice Internetului, cum ar fi cecurile electronice. Nu insistǎm asupra lor in aceastǎ primǎ versiune a cursului, deoarece nu se bucurǎ deocamdatǎ de o popularitate foarte mare.

Modalitǎti de livrare

Problemele puse de livrarea produselor sunt foarte diferite in functie de natura bunului oferit: fizicǎ sau digitalǎ. Drept urmare, vom trata cele douǎ categorii de produse separat.

Marele avantaj al produselor digitale (software si documente electronice) il reprezintǎ posibilitatea de a automatiza livrarea cu ajutorul unor aplicatii specializate. Aceste aplicatii permit abordarea integratǎ a urmǎtoarelor sarcini:

gestionarea bazei de date cu produsele companiei;

procesarea comenzilor si verificarea cardurilor (de regulǎ, printr-unul din intermediarii de plǎti existent pe Internet);

generarea automatǎ a unui cod pentru descǎrcarea fisierelor (acest cod este unic pentru fiecare client si expirǎ dupǎ o descǎrcare reusitǎ);transmiterea unui email cǎtre client, cu toate datele tranzactiei;

calcularea si inregistrarea comisionului pentru afiliatul sau partenerul prin intermediul cǎruia a fost facutǎ vanzarea (dacǎ este cazul).

Solutiile software disponibile pentru acest lucru sunt destul de costisitoare - de exemplu, pachetul oferit de Synergix costǎ 1995 dolari (SUA). Companiile care nu doresc plǎteascǎ acest pret pot apela la un intermediar care se va ocupa de toate aspectele legate de livrare, contra unor comisioane per tranzactie. Un exemplu de asemenea intermediar este Digibuy.com.

Companiile care vand informatie specializatǎ, plasatǎ pe site-uri protejate cu parola, au nevoie de solutii speciale pentru crearea si gestionarea unor site-uri de acest fel (de exemplu, Vision Gate Portal sau Locked-Area).

Firmele care comercializeazǎ produse fizice poate de asemena decide dacǎ se vor ocupa ele insele de preluarea comenzilor si livrarea produselor la beneficiari, sau dacǎ vor incredinta procesul in intregime unui intermediar.

Dacǎ se adoptǎ prima variantǎ, existǎ trei strategii de distributie dintre care se poate face selectia:

prima strategie presupune ca firma sa preia comanda si sǎ o transmitǎ producǎtorului, caruia ii revine sarcina de a efectua livrarea direct din depozitul sǎu. Avantaj: costurile de stocare ale comerciantului se reduc la zero. Dezavantaj: nu existǎ control asupra livrǎrii (dacǎ fabricantul nu este suficient de serios, acest lucru va afecta si reputatia comerciantului).

in cazul celei de-a doua strategii, comerciantul achizitioneazǎ produsul de la un distribuitor local, urmand ca apoi sǎ-l impacheteze si sa-l livreze clientului (a fost strategia utilizatǎ de Amazon.com la inceputurile sale). Aceastǎ modalitate functioneazǎ numai dacǎ produsele in cauzǎ existǎ pe stoc la angrosistii locali. Avantajul constǎ in reducerea cheltuielilor de depozitare a comerciantului, dar existǎ si un dezavantaj important: dependenta de distribuitorii locali.

in sfarsit, cea de-a treia strategie presupune existenta unui stoc de produse chiar la comerciant. Acesta poate livra produsle imediat si poate oferi clientului servicii de calitate, ceea ce constituie principalul avantaj al strategiei. Dezavantaje: pe de o parte, un procentaj insemnat din capitalul firmei ar putea fi imobilizat in stocuri, iar pe de altǎ parte compania are nevoie de resurse serioase pentru gestiunea stocurilor si a comenzilor (spatii de depozitare, echipamente, personal, software specializat). Livrarea propriu-zisǎ pote fi incredintatǎ unor firme de curierat. Este o strategie potrivitǎ mai curand companiilor mari.

Dacǎ firma se hotǎrǎste apeleze la serviciile unui intermediar specializat, atunci a scapat de marea majoritate a bǎtǎilor de cap legate de depozitarea si livrarea produselor; un schimb, ea va trebui sǎ cedeze acestor intermediari o parte insemnatǎ din profitul sǎu. Un exemplu de asemenea intermediar este Ifulfill.com, care se ocupa de livrǎri la nivel international si acceptǎ in principiu companii din orice tarǎ.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate