Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
» Crearea unui site Web


Crearea unui site Web


CUPRINS

ARGUMENT

CAP. I Etape de creare a unui site Web

1.1 Proiectarea unui site Web1.1.1 Planificarea

1.1.2 Machetarea

1.1.3 Programarea

1.2 Publicarea site-ului

1.3 Promovarea site-ului

BIBLIOGRAFIE

ARGUMENT

Baza oricarei afaceri pe internet este     Web-site-ul. De realizarea acestuia depinde succesul afacerii si feedback-ul de la toate actiunile intreprinse de companie in retea. Din punct de vedere a marketingului Website-ul aceasta este adunarea blocurilor si instrumentelor informationale pentru conlucrarea cu unul sau mai multe segmente din intreg auditoriul. Aceasta informatie va fi prezentata pe site, iar instrumentele vor fi activate si vor conlucra intre ele, toate acestea depinzand de modelul de afacere ales, obiectivele pe termen scurt sau lung, precum si de tipul segmentelor auditoriului total si posibilitatea conlucrarii cu ea dupa o metoda sau alta.

Folosirea internet-ului in tipografii are la baza epoca de pionerat a internet-ului. Datorita afacerilor on-line (e-bussiness) , comertul electronic (e-commerce),magazinele electronice etc.au devenit deja termeni consacrati in lumea financiara si bancara.

De aceea utilizarea trebuie introdusa si in tipografii datorita tendintei globale de digitizare a serviciilor facand numarul de calculatoare conectate la internet,atat in sectoarele economice cat si pentru utilizarea celor de acasa sa creasca exponential.

In ultimul deceniu Internet-ul a evoluat intr-o unealta formidabila avand un impact major in toate aspectele vietii.

Acest aspect face si trebuie introdus in tipografii pentru ca sunt foarte putine domeniii in care nu a ajuns.

In Romania vorbind la modul general este la un nivel regional,competitiva in ceea ce priveste gradul de penetrare si nu cu mult sub media europeana.

De accea inca in Romania se practica preturile ridicate in ceea ce priveste Web-design fiind folosite tehnologiile mai noi aparute cum ar fi : Flash , Shockware , Java, Java script etc.

Afacerea electronica care utilizeaza calitatiile retelelor informationale globale pentru realizarea legaturilor interne si externe cu scopul inregistrari unui profit medierea informatica a afacerilor a inceput in tarile economic dezvoltate inca la sfarsitul anilor ’70.

Dezvoltarea afacerilor economice reprezinta unul din factori importanti de impulsionare a cresterii si prosperare a societatii.

Comertul electronic acopera de fapt urmatoarele operatiuni de afaceri:

- stabilirea de contacte cu clientii;

- schimbul de informatii;

- asistenta pre- si post- vanzare plati electronice;

- distributie si logistica pentru intreprinderi virtuale;

- activitati comerciale desfasurate in comun (shared) intre mai multe companii.

Comertul electronic cuprinde de asemenea o foarte larga arie de tehnologii:

- Internet/ World Wide Web

- e-mail

- fax

- schimburi electronice de date

- plati electronice.

CAPITOLUL I. ETAPELE CREARII UNUI SITE WEB

Crearea unui site Web este o sarcina a carei dificultate variaza in functie de complexitatea site-ului vizat. Putem alege sa ne cream singuri propriul site Web sau sa apelam la serviciile unui profesionist (Web-designer). Prima varianta prezinta avantajul ca este foarte ieftina - tinand totusi cont de achizitionarea in prealabil, intr-o forma sau alta, a cunostintelor necesare unei proiectari eficiente si de calitate, luand in considerare totodata munca de rutina depusa pe cont propriu. Aceasta varianta permite actualizarea la timp a continutului si modificarea design-ului dupa dorinta. Cea de-a doua varianta ne scuteste de efortul, uneori destul de mare, de creare si intretinere a unui site Web, dar diminueaza controlul asupra elementelor de rafinament, actualizarii la orice ora din zi si din noapte, introducerii tacite de catre proiectant (neinteresat de afacere) a unor elemente de posibil sabotaj (cazuri reale).

1.1 Proiectarea unui site Web

Prin proiectarea unui site se intelege procesul de realizare efectiva a paginilor Web, pe calculatorul propriu. Pentru acest lucru este nevoie de imaginatie, dar si de cateva notiuni de Web-design fundamentale pe care le voi prezenta in paginile urmatoare. Se vor parcurge urmatorii pasi:

 1. Planificarea
 2. Machetarea
 3. Programarea

1.1.1. Planificarea

Planificarea reprezinta procesul prin care incercam sa definim in mod clar motivele pentru care dorim sa realizam un site Web, ce mijloace avem la dispozitie pentru a realiza acest lucru, care va fi publicul tinta, etc.

Inainte de a investi bani, timp si energie in realizarea unui site Web propriu, dar si pentru a avea o privire de ansamblu, trebuie sa raspundem la cateva intrebari generale:

 • Care este scopul site-ului ?
 • Care este audienta? Care este nivelul de pregatire, ce anume o intereseaza, ce fel de aptitudini si cunostinte are?
 • Ce motive ar avea oamenii sa viziteze site-ul?
 • Ce produse sau servicii vrem sa prezentam sau sa vindem ?
 • Cat timp preconizam ca va dura realizarea site-ului? Realizam un grafic cu esalonarea in timp a etapelor pe care trebuie sa le parcurgem pentru realizarea site-ului .
 • Cat de des dorim sa-l actualizam - zilnic, saptaminal, bilunar sau lunar?
 • Unde dorim sa fie gazduit site-ul? La propriul furnizor de servicii Internet, la un serviciu de gazduire gratuit sau la un serviciu de gazduire comercial (cu plata)?
 • Ce materiale si informatii sunt necesare pentru a crea site-ul?

Aspectele pe care trebuie sa le luam in vedere atunci cand planificam un site Web sunt urmatoarele :

 • Scop
 • Audienta
 • Accesibilitate
 • Continut
 • Copyright
 • Efecte speciale
 • Feedback

Scop

Pentru inceput trebuie sa definim in mod clar obiectivul sau scopul site-ului. Ce anume dorim sa realizam, cum ne propunem sa arate site-ul Web in final? Analizand mijloacele care ne sunt necesare si pe care le avem la dispozitie pentru atingerea tintei propuse. Notand ce anume trebuie facut mai intai si care sunt sarcinile pe care le putem indeplini ulterior.

Pe baza obiectivului stabilit si a mijloacelor disponibile putem sa ne planificam mai usor munca. De asemenea, acelasi obiectiv va influenta in mod decisiv continutul si forma de prezentare.

Care este scopul unui site Web ?

Obiectivul pe care il urmarim atunci cind proiectam un site Web poate fi urmatorul :

- pentru a invata HTML

- pentru a crea un site Web personal

- pentru a putea intra in legatura cu alte persoane avand aceleasi preocupari si interese

- pentru a incepe o afacere online si a castiga bani

- pentru a extinde o afacere clasica, desfasurata off-line

- pentru a face publicitate prin intermediul Internet-ului

Cand facem planul pentru un site Web trebuie sa ne amintim ca fiecare pagina Web trebuie sa aiba un obiectiv precis. Acesta trebuie sa fie in concordanta cu scopul final si tema generala care a fost aleasa. Daca nu stim cum sa procedam, ne uitam la alte site-uri care ne-au placut si incercam sa ne inspiram din modul cum au fost realizate acestea .

Audienta

Dupa ce am stabilit care este obiectivul site-ului trebuie sa vedem care vor fi utilizatorii acestuia. Audienta reprezinta publicul tinta pentru care am realizat site-ul. Este un element critic deoarece designul site-ului si continutul acestuia sunt in stransa legatura cu audienta. De aceea, cautam sa realizam profilul standard al utilizatorului si sa strangem cat mai multe informatii legate de obiceiurile, interesele, actiunile, necesitatile si, in general, de modul de viata al tuturor persoanelor care alcatuiesc publicul tinta.

Stabilirea audientei

Atunci cand proiectam un site Web, incercam sa raspundem la urmatoarele intrebari:

- site-ul pe care-l realizam este pentru copii sau pentru adulti ?

- vizitatorii il vor accesa de la scoala, de la serviciu sau de acasa ?

- cat de rapida este conexiunea lor la Internet ?

- ce hardware sau software folosesc ?

Cele mai bine planificate si realizate site-uri Web pot avea un aspect total diferit, in functie de software-ul si echipamentele hardware pe care le folosesc vizitatorii. Acest lucru se explica prin faptul ca surferii pe Web folosesc o gama larga de calculatoare si monitoare, precum si modemuri cu viteze de conectare diferite.

In plus, browserele folosite au caracteristici diferite iar unele lucreaza numai in mod text. Pentru a complica lucrurile, multe persoane au dezactivate optiunile de incarcare ale imaginilor sau optiunile referitoare la Javascript si Java.

Daca dorim neaparat sa folosim un plug-in este bine sa furnizam o legatura catre un site Web de unde vizitatorii sa poata face rapid un download. Cand aratam fotografii sau alte imagini mari este bine sa folosim tehnica ' thumbnails ' (adica versiuni miniaturale ale imaginilor) .

Accesibilitate

Accesibilitatea reprezinta una dintre cerintele de baza atunci cand se proiecteaza o pagina Web. Aceasta inseamna ca orice netsurffer trebuie si poate sa aiba acces la site, indiferent de browserul pe care-l foloseste (inclusiv browsere text ca Lynx ), rezolutia sau dimensiunile ecranului, setarile calculatorului sau eventualele disfunctii ale vederii.

Continut

Diferenta dintre un site atractiv si unul plictisitor si neinteresant este data de valoarea continutului. Pe buna dreptate se subliniaza in literatura de specialitate anglo-saxona 'Content is king'. Aceasta inseamna ca trebuie acordata o atentie maxima continutului, deoarece pe baza acestuia vor fi dezvoltate structura site-ului si machetarea paginii. Astfel, daca dorim sa creem o pagina Web personala, nu este suficient sa punem numai biografia noastra sau cateva fotografii de familie, ci si un numar de legaturi catre alte site-uri pe care le consideram interesante. Daca nu suntem o persoana publica si nu ne numim Madonna sau Traian Basescu, de exemplu, este putin probabil ca viata noastra personala sa intereseze prea multa lume. Insa principalul motiv pentru care oamenii acceseaza internetul este cautarea de informatii intr-un domeniu sau altul.

Copyright

In Romania, dreptul de autor este reglementat juridic prin Legea nr. 8 / 1996 . In conformitate cu prevederile acestei Legi, opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunstinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata (Art.1, Alin. 2). Dreptul de autor este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial ( Art.1, Alin.1).

Asadar, un site-Web reprezinta o opera de creatie intelectuala si poate constitui obiect al dreptului de autor. Aceasta inseamna ca informatiile pe care le introducem intr-o pagina personala ne apartin si dreptul de autor ne revine in intregime asupra textului respectiv.
Daca insa lucram intr-o echipa sau suntem angajati ai unei firme de Web-design, atunci suntem co-autori si vom fi protejati prin drepturi de autor asupra imaginilor pe care le-am creat, asupra machetarii paginii sau ale programelor pe care le-am realizat.

Multi oameni considera, in mod eronat, ca se pot copia, fara a cere acordul nimanui diverse materiale disponibile online (texte, imagini, sunete, fisiere video etc.). Exista intr-adevar site-uri de unde se pot copia astfel de fisiere sau de unde se poate incarca software gratuit. Pe aceste site-uri vom gasi o nota explicita care va permite utilizarea acestora.
Termenul de copyright este specific american, dar se foloseste si in Europa si pe alte continente, cu aceeasi semnificatie: drept de autor.

Efecte speciale

Multi Web-designeri folosesc diverse 'efecte speciale' pentru a da o nota spectaculoasa paginilor pe care le-au realizat. Printre cele mai folosite se pot enumera: imagini animate, scrolling marques, texte blink, appleturi Java, JavaScript, animatii shockwave, Flash, ActiveX, etc.

Scorlling marques (imagini care defileaza)

Desi la prima vedere par interesante, textele care defileaza dintr-o parte in alta a ecranului nu sunt recomandabile sa fie folosite in machetarea unei pagini Web.
Un motiv ar fi faptul ca un astfel de text este greu de citit, indiferent de viteza pe care o setam pentru aceasta. Viteza de citire a unui text difera de la o persoana la alta si nu putem obliga vizitatorii sa citeasca acel mesaj, chiar daca il consideram foarte important. De asemenea, nu toate browserele accepta acest efect special si o parte dintre cei care intra in paginile respective vor primi un mesaj de eroare.

Daca dorim neaparat sa subliniem un anumit text si sa-l scoatem in evidenta putem folosi urmatoarele tipuri de caractere :

 • boldate
 • italice
 • subliniate
 • marite

Feedback ( interactiunea cu vizitatorii )

Pana acum principala forma de comunicare intre comercianti si clientii lor era prin intermediul publicitatii. Dar aceasta comunicare nu oferea o oportunitate de interactiune intre cele doua parti, sau un feedback. Odata cu raspandirea Internetului se poate realiza foarte usor o comunicare in ambele sensuri.

Imbunatatirea metodelor prin care utilizatorii interactioneaza cu un oarecare site este esentiala pentru crearea unui site bun. Folosirea feedback-ului este foarte importanta pentru cresterea numarului de vizitatori si pentru ca acestia sa-si exprime opiniile, sugestiile si comentariile in legatura cu un site Web.

E-mail

E-mail-ul este cea mai importanta si mai usoara cale de a receptiona mesaje de la cititori si de aceea este obligatorie furnizarea adresei e-mail pe fiecare pagina. Pe de alta parte, un Webmaster trebuie sa fie capabil sa raspunda in timp scurt (timp real) pentru a mentine o relatie de incredere reciproca.

Exista pe Internet mii de site-uri Web care ne ofera posibilitatea de a ne crea gratuit unul sau mai multe conturi de e-mail. Cateva dintre cele mai cunoscute sunt urmatoarele :

https://www.mail.md/

https://gmail.com/

https://www.hotmail.com/

https://mail.yahoo.com/

https://www.freeservers.com/

https://www.netadress.com/

https://www.home.ro/

https://www.k.ro/

Carti de oaspeti ( guestbooks )

Completarea formularelor este o practica des intilnita pe Internet. Acestea permit colectarea de feedback-uri de la cititori intr-un mod organizat. Un formular Web se poate realiza usor folosind etichetele din HTML sau cu ajutorul unui editor HTML. Un exemplu este dat de cartile de oaspeti unde cititorul poate sa-si scrie impresiile si comentariile dupa vizitarea unui site.

O carte de oaspeti gratuita se poate obtine vizitand site-urile Web urmatoare :

https://www.theguestbook.com/

https://www.dreambook.com/

https://www.guestbooks.net/

https://www.countz.com/guestbook.html

https://www.freecenter.com/guestbook.html

https://www.lpage.com/

https://www.bravenet.com/

https://www.guestbook4free.com/en/

https://www.webgenie.com/Software/Guestar/

Lista de discutii ( discussion list )

Pentru a creste gradul de interactivitate cu vizitatorii putem sa setam in pagina o lista de discutii. Exista multe site-uri, ca de exemplu Topica sau Yahoo Groups, care ne ofera gratuit aceasta facilitate.

Contoare de pagina ( counters )

Pentru a cunoaste cat de vizitat este site-ul pe care l-am realizat si pentru a afla mai multe date despre numarul si statistica vizitatorilor, informatii care ne vor ajuta in realizarea unei campanii de marketing on-line eficiente este bine sa folosim contoare de pagina.

Acestea sunt capabile sa afiseze informatii referitoare la:

 • numarul de accesari totale/ lunare/saptamanale/zilnice
 • tipul de browser folosit pentru vizitarea paginilor
 • tara/continentul de provenienta pentru fiecare vizitator
 • sistemul de operare folosit

Cele mai cunoscute si apreciate contoare de pagina gratuite sunt urmatoarele:

https://www.statistici.ro/

https://www.trafic.ro/

https://www.iplog.md/

https://www.super.md/

https://www.extreme-dm.com/tracking

https://www.sitemeter.com/

https://www.thecounter.com/

https://www.counterguide.com/

https://www.countz.com/

https://www.directhit.com/

https://www.hitbox.com/

https://www.webcounter.com/

https://www.beseen.com/

https://www.freebot.com/

1.1.2. Machetarea

Prin machetarea unei pagini Web se intelege modul in care sunt aranjate elementele constitutive ale unei pagini: continut, grafica, legaturi, sistem de navigare, elemente multimedia, etc.

In cadrul aceluiasi proces de machetare se va analiza structura paginii. Pentru ca toate informatiile sa fie prezentate intr-un mod atractiv si original, o pagina Web poate sa fie simpla sau impartita in :

 • cadre
 • tabele simple
 • tabele multiple sau imbricate
 • combinatie a acestor elemente

Felul cum vor fi aranjate elementele componente intr-o pagina Web depinde numai de imaginatia si bunul gust al fiecaruia.

Este de dorit sa facem o buna impresie cu prima pagina, pagina de start. Aceasta trebuie sa fie deosebit de atractiva si interesanta si sa arate in mod clar ce contine restul site-ului. Pagina principala (Index sau HomePage) trebuie sa constituie rampa de lansare a vizitatorului catre oricare dintre sectiunile componente ale site-ului, fiind comparabila cu vitrina unui magazin prin fata careia se perinda zilnic o multime de oameni. Pentru acest prim moment de vizualizare, dincolo de o capacitate de sinteza excelenta de care proiectantul trebuie sa dea dovada, se impune si un aspect grafic deosebit, obtinut prin combinarea elementelor de design intr-o gama de culori adecvata. Cum se spune, prima impresie conteaza! Spre exemplu, toate textele de pe site trebuie sa fie usor de citit, adica sa aiba un corp de litera adecvat, sa fie scrise pe un fundal placut si odihnitor pentru ochii, sa fie formatate corespunzator (impartite in paragrafe, evidentiate, etc.), special pentru o citire usoara.

De asemenea trebuie luata in calcul adaugarea de imagini si eventuale tabele daca acest lucru este necesar.

Sa nu uitam ca dispunem de aproximativ 15 secunde pentru a capta atentia cititorilor.
In general, vizitatorii nu vor sa fie bombardati numai cu oferte de vanzare ale unor produse sau servicii. Putem incerca sa le oferim cat mai multe informatii si articole folositoare. Putem chiar sa le oferim chiar si cadouri gratuite .

Cand incepem operatiunea de machetare a site-ului, trebuie sa luam in calcul urmatoarele elemente :

- stilul pe care-l vom imprima pe pagini.

- elementele componente ale unei pagini Web

- continut

- grafica

- legaturi

- sistem de navigare

- elemente multimedia

- modul de impartire in pagina

- cadre ( frames )

- tabele

Stilul folosit in design-ul Web

Asa cum se poate usor observa, ziarele si revistele acorda o mare importanta stilului in care apar. Acesta trebuie sa fie unitar si usor de recunoscut, in comparatie cu alte publicatii similare. La fel trebuie sa fie realizat si un site Web. Vizitatorii trebuie sa recunoasca fara dificultate un anumit stil, o anumita tusa pe care trebuie s-o imprimam paginilor Web. Ceea ce inseamna ca va trebui sa gasim o nota deosebita, un aranjament ingenios pentru aceste pagini. Ele trebuie sa se diferentieze net si chiar sa iasa in evidenta, in multimea site-urilor Web. Cu toate acestea, va trebui sa pastram un stil unitar.

Folosirea unui design unitar mai are si un alt avantaj major: atunci cand dorim sa adaugam o noua pagina formatul general il avem deja si nu trebuie decat sa adaugam continutul. In acest caz, nu va trebui decat sa urmarim ca machetarea paginii sa se inscrie firesc in modul de prezentare general.

Acest lucru se poate realiza prin :

 • stilul de scriere
 • modul de aranjare in pagina
 • folosirea spatiilor goale

Stilul de scriere

Atunci cand analizam stilul de scriere pentru pagina Web, trebuie sa tinem cont de faptul ca un text, pe ecranul monitorului, se va citi mai greoi si mai incet ( in medie cu 20% ) decat textul tiparit.

Stilul de scriere ( felul caracterelor, dimensiunea, culorile, etc. ) trebuie sa fie similar pentru toate paginile. In acest fel, cititorul se va familiariza mai usor cu paginile pe care le-am creat.Este de dorit a nu se folosi o varietate prea mare de fonturi pentru aceeasi pagina. Fonturile uzuale sunt Arial si Times New Roman. Mai putem folosi si Veranda sau Courier, care dau o nota de modernitate paginilor Web. Aceste fonturi sunt acceptate de toate browserele. Putem sa folosim si fonturi mai ' exotice ' dar, in acest caz, riscam ca vizitatorii care nu au instalat fontul respectiv sa nu poata vizualiza paginile respective.

A NU SE FOLOSI TEXT IN CARE EXISTA NUMAI LITERE MARI. ACEST TEXT SE CITESTE MULT MAI GREU SI, IN PLUS, CITITORUL VA AVEA SENZATIA CA ESTE AGRESAT VIZUAL.

De asemenea, nu este recomandabila folosirea textelor care clipesc (blink text) si a textelor care defileaza ( scroling marques ).

Pentru a da o nota deosebita continutului, putem sa scriem prima litera a unui paragraf cu un alt font, alta dimensiune si o alta culoare. Bineinteles ca acest lucru va lua mai mult timp, dar rezultatele vor fi deosebite.

Se poate incerca si folosirea unei culori atractive pentru text, dar in acest caz trebuie sa ne asiguram ca exista un contrast suficient de mare intre aceasta culoare si culoarea fundalului. In caz contrar, lizibilitatea va fi mult mai scazuta iar cititorii vor obosi curand si in consecinta vor renunta sa mai navigheze prin paginile site-ului.

Pagina Web nu trebuie sa arate ca un bloc masiv de text. Se poate imparti continutul in bucati mai mici, numite paragrafe. Fiecare paragraf contine una sau mai multe propozitii si este separat de celelalte paragrafe sau de titlu prin spatii goale. In acest mod, textul se poate citi mult mai usor si fara a obosi ochii.

Grafica

Grafica se foloseste, in principal, pentru imbunatatirea aspectului unui site si cresterea atractivitatii acestuia. Imaginile mai sunt folosite si pentru sublinierea unui text sau al mesajului transmis de o pagina Web. Este recomandat sa includem numai imaginile absolut necesare si care sunt intr-adevar valoroase.

Nu trebuie ca pagina Web sa arate ca o insusire de imagini, indiferent cat de remarcabile ar fi acestea. In aceasta situatie, pagina va arata ca un brad de Craciun, iar mesajul pe care dorim sa-l transmitem va fi mult diluat.

Exista si exceptii, reprezentate de site-urile Web specializate si construite exclusiv pentru oferirea de imagini grafice, gratuite sau contra cost. In acest caz, se folosesc thumbnails.

Legaturi

Atunci cand se realizeaza machetarea site-ului, o atentie sporita trebuie acordata legaturilor ( hyper-legaturile sau hyper-liks ) .

Acestea pot fi :

 • interne ( catre alte pagini din interiorul site-ului )
 • externe ( catre alte site-uri din Internet )

Pentru a crea o legatura externa trebuie sa cunoastem URL-ul site-ului respectiv. Pentru operativitate, putem sa adunam toate legaturile externe pe care planuim sa le folosim si sa le punem intr-un fisier text denumit, de exemplu ' legaturi text '.

Pentru multi surfferi pe Web, un text in culoarea albastra, subliniat, reprezinta o legatura nevizitata.

O legatura vizitata apare ca un text in culoarea rosie sau purpurie, de asemenea subliniat. Acestea sunt culorile standard pentru legaturi si este bine sa le folosim ca optiune de baza. Putem sa folosim pentru legaturi si un text boldat, marit sau asezat intre linii verticale. Textul legaturilor trebuie sa fie scurt si la obiect.

Pentru o buna navigare, trebuie sa fie implementata cate o legatura catre pagina principala in toate paginile componente. Acest lucru este deosebit de util deoarece vizitatorii sau robotii motoarelor de cautare pot ajunge, urmand o legatura externa, la o pagina interioara. De aici, ei trebuie sa ajunga, fara dificultate, la pagina principala, pentru a se edifica asupra scopului si continutului site-ului. In final, trebuie sa ne asiguram ca am testat toate legaturile interne si externe.

Daca am folosit un editor HTML putem sa folosim optiunea de verificare a legaturilor, care va afisa un tabel cu situatia fiecarei legaturi. De asemenea, putem sa folosim si programe specializate (link checker = verificatoare de legaturi), accesibile gratuit sau in versiune shareware pe Internet.

In continuare sunt prezentate, cateva adrese Web de unde putem sa incarcam aceste programe :

https://www.incontext.com/wainfo.html

https://www.matterform.com/theseus/

https://www.tetranetsoftware.com/solutions/linkbot.asp

https://www.tali.com/indexo.html

https://www.htmlvalidator.com/

https://www.lithops.mastak.com/hlv/

Navigare

Internetul, prin chiar natura sa, permite saltul de la o pagina Web la alta, printr-o simpla apasare de buton. Nu este un proces liniar, cum este de exemplu citirea unei carti. Desi aceasta flexibilitate constituie un mare avantaj, realizarea unui sistem de navigare eficient nu este un lucru usor.

Un continut interesant si o navigare usoara reprezinta cele doua componente principale ale unui site bine intocmit. Dar chiar si cel mai atractiv continut este nefolositor daca nu este pus in evidenta de un sistem de navigare clar si consistent.

Aceasta inseamna ca nu trebuie sa lasam cititorul sa pescuiasca dupa informatii. Trebuie sa ii fie oferit tot sprijinul posibil, prin realizarea unui meniu de navigare cat mai bine structurat.

Meniul de navigare

Meniul este o reprezentare grafica sau de tip text a continutului si este adesea incorporat in tema generala a site-ului. Meniul principal trebuie sa furnizeze trimiteri rapide si directe la sectiunile si informatiile disponibile dintr-un site Web. El va fi realizat intr-o forma practica si atractiva.

Locul obisnuit pentru plasarea meniului principal este in partea stanga a ecranului dar el mai poate fi plasat si in partea dreapta sau in partea superioara a paginii Web. Sectiunile meniului vor fi denumite astfel incat sa ofere o descriere concisa si sugestiva a paginilor Web care vor fi accesate.

Cateva dintre schemele de navigare cele mai des intalnite sunt urmatoarele :

 • legaturi text
 • harti grafice ( imagemaps )
 • butoane de navigare
 • meniuri tip lista derulanta ( generate cu JavaScript , CGI )
 • pagini generate dinamic
 • harta site-ului ( site map )

De multe ori, incepatorii si chiar netsurferii mai versati se pot incurca atunci cand folosesc un sistem de navigare mai complicat.

Din aceasta cauza, se recomanda sa se realizeze si o pagina Web care contine o harta a site-ului. Pentru ca harta sa poata fi gasita usor, e de dorit sa fie pusa o legatura directa catre aceasta in fiecare meniu de navigare.

Aceasta harta este utila si atunci cand se doreste cautarea rapida a unei informatii sau a unui subiect, fara a fi nevoie sa se navigheze prin tot site-ul. Ea trebuie sa fie clara si logica si in acelasi timp sa afiseze corect structura site-ului. Mai poate fi realizata sub forma de tabel, arbore de legaturi, etc.

Cheia pentru o navigare usoara este o buna organizare. Cu cat site-ul va fi mai mare si mai complex, cu atat va fi mai dificila sarcina organizarii acestuia si realizarii unui sistem de navigare consistent.

Cadre

Cadrele ne permit sa afisam doua sau mai multe pagini Web in acelasi timp, prin impartirea ecranului in mai multe sectiuni independente. Initial, cadrele au fost o inovatie a firmei Netscape dar pe parcurs ele au fost folosite din ce in ce mai mult si tot mai multe browsere le-au acceptat.

Ele reprezinta o metoda controversata de machetare a unei pagini Web. In randul Web-designerilor exista sustinatori si adversari ai folosirii cadrelor ca o solutie eficienta de aranjare in pagina. De aceea, inainte de a ne hotari asupra folosirii cadrelor in site-ul nostru, trebuie analizat modul in care dorim sa organizam si sa structuram paginile Web. Folosirea cadrelor prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.

Tabele

Tabelele sunt folosite atat pentru o machetare eficienta cat si pentru a face mai atractive diversele elemente componente ale unei pagini Web. Ele permit o impartire a paginii in sectiuni si o pozitionare precisa a textului sau imaginilor in interiorul paginii.
Putem crea margini sau borduri de diferite dimensiuni si culori. De asemenea, se poate incapsula continutul in celulele tabelului pentru a permite alinierea textului si a limita lungimea liniilor. Deoarece, bordura tabelelor nu este totdeauna necesara si uneori poate avea un aspect neplacut, se poate renunta la ea prin folosirea atributului 'Border = 0'. Atunci cand folosim tabele, putem sa setam o latime fixa, in pixeli, sau o latime relativa la dimensiunea ecranului, in procente.

De exemplu, daca folosim atributul Width = 80%, continutul va fi afisat pe 80% din latimea ecranului. In acest caz, afisarea continutului se adapteaza mai usor la diferitele tipuri de monitoare sau rezolutii ale acestora. Setarea latimii in procente se face mai ales la paginile unde exista mult text si unde nu este necesara o formatare precisa. Pe de alta parte, tabelele definite cu o latime fixa in pixeli vor ramane neschimbate. In acest caz, daca se foloseste o rezolutie marita va aparea un spatiu alb, in afara tabelului care va da uneori o imagine neplacuta. In schimb, setarea unei latimi fixe va permite un control ridicat al printarii, realizand o tiparire fara intreruperi laterale ale paginii web respective.

O machetare similara se poate realiza si cu ajutorul cadrelor.

Dupa parerea mea folosirea unui tabel este mai indicata deoarece in acest mod vom avea mai mult control asupra elementelor paginii web, decat in cazul utilizarii cadrelor.

1.1.3. Programarea

Dupa ce am terminat etapa de machetare, trebuie sa transformam toate informatiile pe care le-am acumulat intr-o pagina Web.

Pentru acest lucru, trebuie sa avem instalat pe calculator instrumentul cu care se poate vizualiza un site Web, browserul.Dupa aceea, avem nevoie de mai multe programe si utilitare.

O pagina Web simpla poate fi realizata folosind limbajul HTML. Daca nu cunoastem acest limbaj, nu este nici o problema. Putem construi pagini Web folosind editoare HTML sau putem sa cautam site-uri unde ni se pun la dispozitie sabloane de pagini Web. Mai avem nevoie de un editor grafic, pentru a putea realiza si prelucra imaginile pe care dorim sa le inseram in paginile Web.

Browsere

Browserul reprezinta instrumentul cu care se vizualizeaza paginile Web. Daca putem vedea acest site Web, inseamna ca avem instalat pe calculator cel putin un browser. In prezent, exista foarte multe browsere. Cele mai folosite ( aproape de 90% din numarul de utilizatori ) sunt:

 • Internet Explorer
 • Opera
 • Netscape Navigator
 • Modzilla Firefox

Aceste browsere folosesc o interfata grafica care permite vizualizarea usoara si atractiva a paginilor Web. Fiecare dintre ele au mai multe variante. Astfel IE a ajuns la versiunea 6, Opera 7.5 iar NN la versiunea 7 .

Pentru a vedea daca nu exista erori la redarea paginilor Web, este bine sa avem instalata pe computer si o versiune mai veche.

Editoare HTML

Putem sa realizam un site Web chiar daca nu stim limbajul HTML. Pentru aceasta avem nevoie de un editor HTML. Acestea se impart in doua categorii:

a)      Editoare de tipul WYSIWIG ( What You See Is What You Get ), sau in traducere: Ceea ce vezi este ceea ce obtii.

b)      Editoare in cod HTML .

a) Editoare WYSIWIG

Aceste editoare se pot folosi foarte usor chiar si de catre incepatori. Desi au foarte multe optiuni si butoane, realizarea unei pagini Web simple este relativ usoara. Aceasta cu atat mai mult cu cat avem la dispozitie sabloane ( templates ).

Tot ce avem de facut este sa copiem textul pe care-l avem deja pregatit intr-un editor text ( MSWord ), sa adaugam cateva imagini, legaturi si pagina Web este gata.

Bineinteles ca se pot realiza si site-uri Web mult mai complexe, dar pentru acest lucru avem nevoie de o documentatie despre editorul respectiv sau trebuie sa studiem cu atentie meniul Help.

b) Editoare in cod HTML

Daca stim limbajul HTML si dorim sa editam o pagina Web in mod profesionist, putem folosi aceste editoare. La fel ca si editoarele WYSIWIG, si acestea ne permit sa vizualizam cum va arata site-ul pe care il realizam. In plus, au o foarte multe alte facilitati care ne usureaza munca de machetare si realizare a unei pagini Web.

1.2 Publicarea site-ului

In aceasta etapa, sa presupunem ca am terminat realizarea efectiva a site-ului Web pe calculatorul nostru. In continuare va trebui sa ne gandim la alegerea unui nume de domeniu pentru site-ul respectiv. Acest nume trebuie sa fie sugestiv si sa simbolizeze afacerea noastra.

Dupa aceea va trebui sa alegem o gazda Web. La fel si pentru numele de domeniu, avem de ales intre obtinerea unei gazde Web gratuite sau o gazduire ( Web hosting ) contracost, in schimbul unor facilitati suplimentare.

Apoi urmeaza etapa de transfer efectiv al fisierelor ( prin FTP ) intre calculatorul nostru si gazda Web pe care am ales-o. Daca am folosit un editor HTML (Microsoft Front Page sau Macromedia Dreamweaver, de exemplu), avem posibilitatea sa folosim optiunile de transfer de fisiere incluse in aceste programe.

Dupa ce am realizat transferul fisierelor, sunt obligatorii operatiunile de verificare finala si validare HTML. Trebuie precizat ca verificarile paginilor Web vor trebui sa fie efectuate si ca etape intermediare, pe parcursul realizarii efective a site-ului Web.

In final, va trebui sa intretinem, si sa actualizam site-ul. Daca dorim ca vizitatorii sa revina si acesti pasi trebuie urmariti cu maxima atentie.

Nume de domeniu

Pentru ca site-ul nostru sa capete o identitate on-line, va trebui sa ne hotaram asupra unui nume de domeniu

Acest lucru inseamna ca netsurferii vor gasi site-ul respectiv daca vor introduce in casuta browserului numele de domeniu pe care ni l-am ales. In functie de specificul sitului si de bugetul alocat, putem opta pentru una din cele doua variante :

- Nume de domeniu propriu ( contracost )

- Nume de domeniu furnizat de o firma ( gratuit)

Nume de domeniu propriu

Are forma www. numedomeniu.com

Cand alegem un nume de domeniu, acesta trebuie sa fie scurt si sa aiba un inteles. El trebuie sa dea o idee clara despre site-ul sau, sau afacerea on-line data. De asemenea, trebuie sa fie usor de scris si de memorat. Nu trebuie sa contina caractere speciale ca de exemplu: _, -, #, sau ~.

Pentru a evita surprizele neplacute, este bine sa facem o lista cu 5 sau 10 nume de domeniu care ni se par acceptabile si apoi sa verificam daca mai sunt disponibile. Pentru aceasta vizitam baza de date Internic’S Whois (Network Solution). Aceasta este o organizatie care centralizeaza procesul de inregistrare al numerelor de domeniu pe Internet si are adresa Web urmatoare: https://www.networksolutions/cqi -bin/whois/whois.

Dupa ce ne-am hotarat asupra unui nume de domeniu disponibil, putem sa ne inregistram online in cateva minute . Taxa de inregistrare este de la 19€ /an – in cele mai multe cazuri.

Nume de domeniu gratuit

Daca o sa realizam o pagina Web personala sau dorim sa invatam mai multe despre Web-design si /sau nu avem bani suficienti, putem sa obtinem foarte usor un nume de domeniu gratuit. Exista mai multe site-uri ale unor firme care ne ofera nume de domenii gratuite. In general aceste site-uri ofera o gazduire gratuita in plus un cont de e-mail. Tot ce avem de facut este sa accesam site-ul lor si sa acceptam un formular on-line. In citeva minute vom avea la dispozitie un nume de domeniu de forma:

https://www.nume_gazda_web.com/-numeledvs

Gazde Web

Gazda Web (host Web) reprezinta de fapt un server, sau o grupare de mai multe servere care ne pun la dispozitie suficient spatiu de harddisk pentru a transfera fisierele care constituie site-ul nostru. In principiu, putem sa gazduim site-ul si pe propriul calculator, dar in acest caz avem nevoie de o legatura la Internet 24 ore din 24 ore si o conectare foarte rapida de tipul T1 sau t#. Acest lucru ne poate costa pina la cateva mii de dolari pe luna. De aceea, este bine sa optam pentru un serviciu de gazduire Web care ne poate asigura accesul neintrerupt al vizitatorilor la site si asistenta on-line.

Gazuire Web gratuita sau platita ?

Exista mai multe motive pentru care unele companii ofera gazduire Web gratuita:

- Construiesc o intreaga comunitate si interesul lor este de a atrage cit mai mult public

- Isi promoveaza produsele si /sau serviciile lor

- Doresc sa afisam banerul lor sau sa folosim domeniul lor in URL-ul paginilor noastre

Gazduirea gratuita poate fi folosita temporar. Deoarece, domeniul pe care l-am primit reprezinta un subdirector al domeniului principal, nu putem sa obtinem o pozitie avansata intr-o lista furnizata de motoarele de cautare directoare.

In plus, firmele respective ofera un spatiu limitat care se poate dovedi insuficient odata cu cresterea volumului de informatii sau de imagini folosite. Este de recomandat sa incepem un serviciu de gazduire gratuit pina vom capata experienta si vom cistiga bani din afacerea on-line. Dupa aceea nu este suficient numai sa cumparam un domeniu propriu ci va trebui sa folosim un serviciu de gazduire profesional.

Unul dintre cel mai bune servicii de gazduire profesional le acorda Adpixel.biz.

Transfer

Dupa ce am ales nume de domeniu si am stabilit care va fi gazda Web, va trebui sa transferam fisierele care alcatuiesc site-ul Web. Aceste fisiere vor fi transferate de pe calculatorul nostru, pe unul din serverele ( calculatoarele) puse la dispozitie de compania care ne asigura gazduirea Web. Transferul fisierelor se face prin FTP ( File Transfer Protocol).

Cum se foloseste FTP ?

Dupa ce am instalat un program FTP trebuie sa invatam sa-l folosim deoarece programele difera intre ele. Trebuie citite cu atentie instructiunile si apoi trebuie facute cateva incercari pentru a ne obisnui cu programul FTP. Nu trebuie sa uitam sa cream mai intai doua directoare test pe calculatorul nostru, numite Upload si Download (Vezi Anexa), iar apoi sa selectam cateva fisiere test si sa le copiem in directorul Upload. Accesam programul FTP si ne conectam la Internet. Selectam optiunea Upload in programul FTP si directorul Upload din calculatorul nostru. Selectam fisierele test care trebuie transferate. Odata ce au fost incarcate, fisierele test ar trebui sa se vada in fereastra FTP.

Apoi selectam optiunea Dowload si incarcam cateva fisiere in directorul Download. Repetam de cateva ori pana ne obisnuim cu programul FTP. Trebuie sa avem grija ca in final sa stergem toate fisierele test din calculatorul gazda inaite de a incepe transferul final al fisierelor.

Daca vedem o optiune in programul FTP referitoare la tipul de fisiere, folosim ASCH cand transferam fisierele HTML si BINARY cand transferam fisiere grafice. Sau daca optiunea ne este permisa selectam auto-detect si programul va face lucrul automat.

Cand dorim sa realizam transferul fisierelor ne asiguram ca am mutat toate fisierele de care avem nevoie intr-un singur director. In final, transferam toate fisierele (html, gif/jpeg, midi, etc) in directorul care-l avem la dispozitie pe serverul FTP. Verificam inca o data daca au fost transferate toate fisierele.

Verificare si testare

Dupa ce am transferat prin FTP toate fisierele site-ului nostru, trebuie sa ne asiguram inca o data ca nu exista erori si ca totul functioneaza asa cum trebuie. De aceea, trebuie sa parcurgem urmatoarele etape:

a) Navigam prin fiecare pagina si ne asiguram ca toate legaturile cele interne si cele externe, precum si butoanele de navigare sunt active. Pentru a realiza acest lucru putem sa folosim un verificator de legaturi „link checker”.

b) Verificam din punct de vedere gramatical si ortografic textul din fiecare pagina: daca textul este in limba engleza putem folosi verificatorul gramatical din MS Word, „automated spell checker”.

c) Incercam sa tiparim fiecare pagina Web si apoi verificam modul de aranjare in pagina, daca mai exista cuvinte scrise gresit, erori de punctuatie, etc.

d) Determinam timpii de incarcare pentru fiecare pagina Web. In cazul in care acestia sunt foarte mari, cautam sa reducem dimensiunile fisierelor grafice, multimedia etc.

e) Corectam toate erorile off-line si apoi retransmitem prin FTP fisierele care au fost modificate

f) Facem copii dupa toate fisierele si le salvam intr-un director separat pe computer si pe diskete sau CD-uri.

Intretinere si actualizare

Pentru ca site-ul pe care l-am creat sa aiba succes si sa atraga noi vizitatori, trebuie sa-l intretinem si sa-l actualizam periodic. Pe baza statisticilor, s-a constatat ca o pagina Web neactualizata este interesanta o perioada medie de 60 de zile. De aceea, pentru a mentine interesul vizitatorilor, un site Web nu trebuie sa fie static. Daca nu oferim informatii noi sau resurse utile, vizitatorii nu vor avea nici un motiv sa mai revina, iar site-ul nostru isi va pierde popularitatea.

Intretinerea si actualizarea unui site Web se realizeaza din urmatoarele motive:

 • pentru imbunatatirea proiectarii si machetarii
 • pentru actualizarea sau adaugarea unor informatii suplimentare
 • pentru a raspunde comentariilor, cerintelor sau observatiilor vizitatorilor
 • pentru a corecta erorile si problemele aparute in timpul proiectarii.

Asadar si dupa ce vom incepe promovarea site-ului Web, nu trebuie sa neglijam cele doua activitati importante pentru obtinerea succesului on-line :

 • Intretinerea
 • Actualizarea

Intretinerea

Pentru a realiza o intretinere eficienta a site-ului, putem sa intocmim un plan de intretinere, etapizat in timp, care poate sa contina:

 • frecventa de actualizare
 • imbunatatirile sau modificarile aduse
 • informatii si resurse de actualitate
 • comentariile sau recomandarile vizitatorilor
 • a cauta sa imbunatatim permanent privind realizarea si promovarea situ-rilor Web

Deoarece plasamentul in motoarele de cautare se schimba permanent, trebuie sa continuam sa verificam periodic acest plasamnet. Deasemenea, este necesar sa ne asiguram ca ne-am inregistrat site-ul Web in toate directoarele importante.

Actualizare

Dupa ce site-ul a devenit operational, vom dori sa-l actualizam. Aceasta inseamna ca putem sa-i imbunatatim unele caracteristici si sa-i adaugam noi optiuni, ca de exemplu:

forma de feedback pentru vizitatori - o carte de opaspeti (guestbook)

legaturi si resurse folositoare, sfaturi sau informatii recente

lista de discutii gratuita (discussion list )

un numarator de pagini ( counter)

un ziar electronic ( e-ziar )

Analizand cu atentie orice feedback primit de la vizitatori, si raspunzindu-le acestora cit mai curind posibil. Putem de asemenea sa adaugam o pagina cu noutati pe care sa o actualizam periodic.

1.3 Promovarea site-ului

Factorul 'importanta' atribuit paginilor unui site Web

Este ceea ce in literatura de specialitate se numeste sugestiv 'popularitatea si reputatia linkurilor'. Pe scurt, 'popularitatea si reputatia linkurilor' pentru o pagina X a unui site Web se traduce prin numarul si calitatea paginilor care pointeaza (contin legaturi) catre pagina X, fie ca aceste legaturi apartin aceluiasi site Web, fie ca provin din pagini ale altor site-uri. Calitatea unei pagini Web care trimite o legatura catre o alta este data, in acest context, de inrudirea tematica dintre cele doua pagini precum si de numarul de linkuri primite din exterior (dinspre alte pagini) de catre pagina sursa a legaturii la randul ei.

Popularitatea si reputatia linkurilor

Aceasta notiune constituie o componenta esentiala a procesului de optimizare a site-urilor Web. Aceasta, spre deosebire de relevanta textuala a paginilor Web relativ la un anumit domeniu, nu reprezinta un element de optimizare tratabil la nivel de pagina, fiind in cazul de fata rezultatul unui proces on-line de popularizare corespunzatoare a site-ului prin intermediul altor site-uri (se remarca importanta strategica a prezentei site-ului in cat mai multe directoare web tematice).

Zone de piata on-line extrem de competitive

In astfel de segmente de piata, linkurile de calitate sunt necesare intr-un numar considerabil pentru a putea accede catre pozitiile de varf ale clasamentelor motoarelor de cautare. Un model de piata on-line ultra competitiva este cea a materialelor din domeniul INFORMATICA. O simpla cautare cu Google dupa cuvantul 'Web' returneaza nici mai mult nici mai putin de 13,2 milioane de rezultate, lucru deloc intamplator daca tinem seama de numarul urias de utilizatori de Internet interesati de rezultatele unei astfel de cautari. Cifrele atesta indubitabil in acest caz faptul ca este mai mult decat o afacere profitabila asigurarea unui loc in primele 10 rezultate ale unei cautari cu Google dupa cuvantul cheie.

Teoria popularitatii si reputatiei linkurilor devine intr-un astfel de context puternic concurential un concept foarte important, utilizat in prezent de motoarele de cautare performante in evaluarea site-urilor sub aspectul numarului si calitatii linkurilor dintre acestea. In baza unei astfel de evaluari se calculeaza factorul 'importanta' care, combinat la randul sau cu 'relevanta' tematica stabileste pozitia finala a fiecarei pagini Web in clasamente.

Astfel, pentru ca site-ul sa poata fi vazut de cat mai multi vizitatori, trebuie sa incepem o campanie de promovare. Nici cel mai bine realizat site Web nu valoreaza nimic, daca el nu este adus la cunostina publicului. Cream o baza de date care trebuie sa includa toate actiunile noastre de promovare. De exemplu, pentru promovarea cu ajutorul motoarelor de cautare alcatuim un tabel care sa cuprinda urmatoarele informatii :

numele motorului de cautare/directorului

data inregistrarii

timpul necesar pentru realizarea inregistrarii

cuvintele cheie folosite

codul care atesta ca site-ul a fost inregistrat

Dupa ce am completat formularul on-line de inregistrare a site-ului trebuie sa asteptam cateva zile sau cateva saptamani ( in functie de motorul de cautare ales) pana cand va fi inregistrat.

Promovarea unui site Web este o actiune complexa si de durata. Ea se poate face folosind una sau mai multe metode de promovare:

Motoare de cautare

Directoare

Marketing prin e-mail

1. Liste e-mail „Opt-In”

2. Ziare electronice

3. Anunturi publicitare

4. Liste de discutii

Newsgroup

Schimb de banere

Schimb de legaturi Inele Web

Autoresponder

Pagini FFA

Premii

Promovare off-line

Motoare de cautare

Pentru a cauta o anumita informatie intr-un motor de cautare, trebuie formulata o interogare alcatuita din cuvinte sau expresii avand sensul cat mai apropiat de ceea ce se doreste sa se afle. In urma interogarii, motorul de cautare interogheaza baza lui de date si returneaza o lista cu un numar mare de legaturi (unele chiar si cateva zeci de mii) catre site-uri Web care contin cuvantul cheie sau expresia folosita.

Din lipsa de spatiu, aceasta lista este insa fragmentata asftel incat nu vor aparea mai mult de 10 sau 20 de legaturi pe fiecare pagina, asezate in ordinea relevantei, in functie de un algoritm specific fiecarui motor de cautare. Restul legaturilor apar pe paginile urmatoare. Ideal ar fi ca legatura catre site-ul pe care l-am creat sa se regaseasca pe prima pagina cu legaturi, returnate dupa o cautare, pentru a spori sansele ca el sa fie vazut de un potential vizitator. Acest lucru este necesar, avand in vedere faptul ca sunt putini surferi care au rabdarea sa deruleze mai multe pagini cu legaturi rezultate in urma cautarii. Pentru a reusi acest lucru trebuie sa cunoastem structura unui motor de cautare si criteriile necesare pentru stabilirea relevantei unui site Web.

Directoare cu site-uri Web

Majoritatea oamenilor considera, in mod incorect, ca directoarele ( cataloage ) cu site-uri Web si motoarele de cautare reprezinta acelasi lucru. Desi ambele instrumente de cautare sunt folosite in acelasi scop, intre ele exista mai multe diferente.

In timp ce motoarele de cautare folosesc roboti automati pentru cautarea site-urilor Web, directoarele vor lista un site numai daca acesta a fost trimis in prealabil de catre webmaster. Directoarele cu site-uri Web sunt in general create manual, existand mai multi redactori care analizeaza site-urile transmise si apoi evalueaza si comenteaza continutul lor. Deoarece aceste comentarii au dimensiuni limitate, de multe ori ele se rezuma la o scurta redactare a continutului. Directoarele sunt impartite in categorii si subcategorii, insiruite in ordine alfabetica. Astfel, vizitatorul are posibilitatea de a parcurge diferite categorii si capitole, pana gaseste ceea ce il intereseaza. In directoare, lista cu inregistrarea site-urilor noi sau modificarile aparute dureaza mai mult timp deoarece redactorii trebuie sa conceapa fiecare evaluare.

Marketing prin e-mail

In functie de mijloacele si metodele folosite pentru promovarea unui site Web, marketingul prin e-mail se poate clasifica astfel :

nediferentiat ( bulk email sau spam)

diferentiat

1. incheierea de liste cu adrese e-mail „Opt In”

2. editarea unui ziar electronic

3. reclame sau anunturi publicitare on-line

4. participarea la liste de discutii prin e-mail

Promovarea prin email nediferentiata ( bulk email sau spam)

Este o practica des intalnita, prin care se transmit multe mesaje on-line la o lista larga de adrese email sau grupuri de discutii, fara ca persoanele respective sa fi solicitat acest lucru. Deoarece mesajele respective au fost trimise fara a se face nici o diferentiere, multi oameni sunt deranjati de primirea unor mesaje care nu au nimic in comun cu preocuparile lor. Aceasta practica, desi nu este ilegala, este foarte controversata.

In plus, este in continuare foarte raspandita deoarece este mult mai ieftina decat mijloacele de promovare on-line traditionale.

Promovarea prin e-mail diferentiata

Motivele pentru care promovarea prin e-mail diferentiata este eficienta sunt urmatoarele:

- este usor sa adunam un mare numar de potentiali vizitatori

- este rapida – primele rezultate se vad in decurs de cateva ore sau zile

- este usor de testat

Promovarea prin email diferentiata se face prin metodele urmatoare:

- inchirierea de liste cu adrese de e-mail „ Opt In”

- editarea unui ziar electronic

- reclame sau anunturi publicitare on-line

- participarea la liste de discutii prin e-mail

Inchirierea de liste cu adrese email „Opt In”

Exista anumite site-uri unde oamenii isi pot inregistra in mod voluntar adresele e-mail ( sau numitele „Opt-in e-mail list”). Ei vor sa fie informati, prin e-mail-uri comericale, de catre diverse companii sau persoane fizice despre aparitia de noi produse, servicii, oportunitati de afaceri diverse alte lucruri care prezinta interes. Aceste site-uri contin baze de date imense cu sute de directoare si mii, sau chiar zeci de mii de adrese e-mail ale persoanelor care si-au exprimat dorinta de a fi contactate. Ca metoda de marketing on-line este foarte eficienta, deoarece se adreseaza unui public tinta care si-a exprimat optiunea de a primi e-mail-uri care se incadreaza intr-un anumit domeniu. In schimb este destul de costisitoare incheierea unor astfel de liste, trebuind sa platim in medie 0,05 - 0,15 USD pentru fiecare adresa de e-mail. Exista multe companii care ne permit sa obtinem, contra cost, astfel de liste. Printre cele mai cunoscute sunt urmatoarele:

Bonusmail - https://www.bonusmail.com

Bulletmail - https://www.bulletmail.com

Targ-It - https://www.targ-it.com/

Editarea unui ziar electronic

Nimic nu este mai important in initierea unei afaceri on-line decat dezvoltarea propriei comunitati Internet. Site-uri ca Yahoo sau Excite valoreaza astazi miliarde de dolari deoarece exista o mare comunitate de oameni care il viziteaza in mod regulat. Si noi ne putem dezvolta o astfel de comunitate on-line folosind o metoda ieftina si usor de realizat. Astfel, ne putem edita propriul ziar electronic in care sa ne expunem opiniile, parerile sau sa publicam articole interesante. In prezent, exista cateva mii de ziare electronice, fiecare avand un numar cuprins intre cateva sute si cateva sute de mii de cititori. Domeniile acoperite sunt foarte largi, de la cele de interes general pana la cele extrem de specializate. Este un instrument de marketing on-line care ne asigura o publicitate gratuita si chiar realizarea unui profit prin vanzarea de spatiu pentru reclama. De asemenea, ne permite sa contactam potentialii clienti de cate ori dorim si sa dezvoltam o relatie de incredere pe o durata lunga. Spre deosebire de ziarele traditionale, nu exista costuri cu tiparirea sau expedierea. Deoarece costul de productie este zero, putem sa oferim subscrierea gratuita, aceasta asigurandu-ne un mare numar de potentiali clienti.

Reclame sau anunturi publicitare ( classified ads )

Fiecare dintre noi se afla sub un bombardament continuu al reclamelor comerciale, fie ca este vorba de presa scrisa, radio, televiziune sau in ultimul timp Internet. Atunci cand navigam sau citim un ziar electronic, se poate intampla sa ne atraga atentia o anumita reclama publicitara ( classified ads) . In acest caz este bine sa o salvam pe hard- disk sau daca avem posibilitatea sa o tiparim, pentru ca atunci cand avem timp sa o studiem cu atentie. Acest lucru ne poate fi de mare ajutor atunci cand ne cream propriile reclame sau anunturi publicitare on-line.

Liste de discutii prin e-mail ( discussion list)

Listele cu discutii reprezinta comunitati virtuale de persoane care schimba intre ele mesaje, pe baza unui subiect specific. Aceste comunitati on-line asigura, de fapt, o modalitate de comunicare prin e-mail intre utilizatorii de Internet, indifierent de zona geografica in care se afla sau de nationalitatea lor. Listele de dicutii sunt organizate pe baza unor idei, preferinte sau interese comune tuturor utilizatorilor. Putem sa participam la un grup de discutii prin e-mail si sa trimitem mesaje in acelasi mod cum primim un ziar electronic prin e-mail. Diferenta este ca ni se permite sa ne exprimam propriile opinii, de obicei prin intermediul unui moderator. Deasemenea, avem posibilitatea sa cerem ajutorul altor persoane sau dimpotriva putem sa oferim sfaturi sau informatii persoanelor ce au solicitat acest lucru. Deoarece se adreseaza unei audiente tinta specifica, folosirea acestei metode de marketing electronic este foarte eficienta.

Grupuri de discutii (Newsgroups )

Grupurile de discutii ( grupuri de stiri sau forumuri de discutii) reprezinta largi sisteme de comunicatii prin care persoane avand diverse preocupari si pasiuni schimba informatii, discuta pe baza unor teme de interes general sau particular sau pun diferite intrebari.

Prezentarea generala

Majoritatea grupurilor de discutii sunt distribuite in mari retele de calculatoare si sunt cunoscute sub numele generic de UseNet, ceea ce inseamna o prescurtare a cuvintelor Users Network (Reteaua utilizatorilor). In prezent exista peste 40.000 de grupuri de discutii, iar numarul lor este in continua crestere.Acest numar mare se explica prin faptul ca tematica abordata este foarte diversa cuprinzand atat teme de cultura generala cat si subiecte foarte specifice, accesibile numai unui numar restrans de utilizatori specializati. Forumul unui grup de discutii se poate asemana cu un avizier electronic in care unii participanti pun intrebari, iar altii raspund sau fac diverse comentarii la articolul initial. Toate aceste intrebari si raspunsuri formeaza un fir de discutii (thread). Orice membru al unui grup de discutii poate citi mesajele trimise de alti membrii sau poate adauga propriile sale opinii intr-un nou mesaj trimis celorlalti. Pe parcurs, o data cu cresterea numarului de abonati din toata lumea, va creste si numarul de mesaje legate intre ele printr-un subiect comun.

Schimbul de banere

In lumea virtuala, banerul reprezinta o suprafata grafica in care apar mini-reclame. Prin continutul lor, ele fac trimitere la un alt site Web. Banerele au ca scop atragerea atentiei vizitatorilor astfel incat acestia sa efectueze un clic pe ele. Se pot folosi si banere animate, care s-au dovedit a fi mai eficiente decat cele statice . Aceastea insa trebuiesc folosite cu prudenta deoarece duc la cresterea timpului de incarcare a paginii Web. Pe de alta parte, unele animatii nu sunt in totdeauna bine realizate si de aceea uneori nici nu reusesc sa atraga vizitatori.

Schimb de legaturi

O legatura reciproca inseamna plasarea unei legaturi catre un alt site Web intr-una din paginile noastre. In schimbul acesteia, webmasterul site-ului respectiv va plasa o alta legatura catre site-ul nostru. Daca un schimb de legaturi este bine realizat, atunci numarul de vizitatori catre site-ul nostru va creste vizibil. In continuare sunt prezentate cateva site-uri unde putem afla mai multe despre schimbul de legaturi si eventual putem stabili legaturi reciproce cu site-uri similare.

https://www.serv.com.au/webzone/announce/networking.htm

https://www.igoldrush.com/missing/

https://iwr.com/free/reciprocal.htm

https://www.reciprocallink.com/

https://www.fraternet.com/rel/

Inel Web

Inelul Web (Webring) reprezinta un concept, similar cu schimbul de banere sau de legaturi. Asa cum arata si denumirea, este de fapt o inlantuire de pagini Web dedicate acestui subiect sau avand o tema similara.

Mod de functionare

Un inel Web functioneaza in felul urmator: -un server Web central mentine o lista de site-uri cu un anume subiect sau domeniu de interes. Pe fiecare site din lista exista cate un buton „Urmatorul” (Next) si un buton „Precedentul” (Previos) care indica partea sa din inel. Mai exista deasemenea si cate un buton catre serverul Web central. Mai simplu spus, o persoana se leaga la a doua persoana intr-un inel. A doua persoana se leaga de a treia si asa mai departe pana cand se revine din nou la prima persoana. Aceasta legatura se face printr-un cod special pe care fiecare membru este obligat sa-l puna in pagina sa. Pe aceasta cale, teoretic, ar trebui ca fiecare webmaster din circuit sa constate o crestere a traficului. Spre deosebire de schimbul de banere, in cazul inelelor Web nu va aparea pe pagina noastra nici un baner al vreunui alt site, dar vor exista in schimb legaturi atat catre pagina principala a inelului cat si catre alte pagini din acesta. De asemenea, este obigatoriu sa punem insemnele inelului Web de care apartinem la sfarsitul paginii.

Fisierul semnatura ( signature file )

Fisierul semnatura ( signature file ) reprezinta un mijloc de promovare indirecta a unui site Web sau a unei afaceri on-line. Desi este considerata o metoda pasiva, datorita modului cum sunt transmise informatiile, este universal acceptata si poate fi folosita cu mult succes in toata corespondenta electronica:

- e-mail

- newsgroup

- liste de discutii etc

Practic, fisierul semnatura reprezinta un text asezat la sfarsitul mesajelor e-mail sau celor transmise in grupuri de discutii si contine informatii care permit identificarea si conectarea rapida a persoanei care a transmis mesajul respectiv.

Autoresponder

Autoresponderul (mailbot sau infobot ) nu reprezinta practic metoda de promovare a unui site Web, ci un mijloc eficient si necostisitor pentru realizarea acestui lucru. El este de fapt o adresa de e-mail speciala care este programata sa furnizeze instantaneu un raspuns e-mail preformatat de fiecare data cand trimitem un mesaj la adresa respectiva.

Cum lucreaza un autoresponder

Cand o persoana trimite un e-mail la adresa specificata, ea va primi in cateva minute documentul pe care noi l-am plasat anterior in autoresponder. In acelasi timp, vom primi un e-mail de confirmare in care vor fi specificate :

adresa solicitantului

data si ora la care a fost facuta cererea

alte informatii introduse in mesajul persoanei respective.

Pagini cu legaturi gratuite / Free For All Link Pages ( FFA )

Asa cum arata si numele, in aceste pagini putem sa plasam o legatura gratuita catre site-ul nostru. Aceste pagini sunt structurate pe categorii specifice ca de exemplu: afaceri, educatie, calculatoare, etc. O data cu fiecare noua legatura adaugata, celelalte coboara cu o treapta.

Problema este ca cele mai multe site-uri care ofera legaturi FFA primesc zilnic mii sau poate chiar zeci de mii de subscrieri. Din aceasta cauza legatura noastra poate cobori in timpul afisarilor chiar si dupa cateva ore de la trimitere. Pentru obtinerea de rezultate cat mai bune trebuie sa trimitem site-ul nostru la cat mai multe pagini FFA si cat mai des posibil.

Pentru a automatiza procesul de subscriere la paginile FFA avem nevoie de un software care sa trimita legatura catre site-ul nostru intr-un mod prestabilit.

Premii

Obtinerea unuia sau mai multor premii on-line pentru un site Web reprezinta o etapa importanta in marketingul electronic. Teoretic, cea mai buna cale de a obtine un premiu o constituie realizarea unui site Web de exceptie.

Dupa aceea va trebui sa trimitem adresa Web a site-ului la acele firme specializate care vor studia machetarea, prezentarea grafica, meniul de navigare, etc. Daca vor considera ca toate aceste elemente sunt de o buna calitate, vom primi eventual un premiu.

Exista pe Internet o multime de site-uri dedicate acestui subiect.

Mai multe detalii le gasim pe urmatoarele pagini Web:

https://www.techsightings.com/

https://www.dailyhotsite.com/

https://www.dailywebsite.com/

https://www.goldenwebawards.com/

https://www.webbyawards.com/

htpp://www.marketme.com/awards/index1.shtml

https://www.surferschoicewards.com/

https://www.websiteawards.xe.net/index.htm

Promovare off-line

Datorita cresterii numarului de afaceri care se stabilesc pe Internet este din ce in ce mai dificil ca prezenta noastra sa se distinga on-line. De aceea, trebuie sa ne alegem un nume si un logo clare, concise si care sa transmita instantaneu cine suntem si ce dorim sa facem. In acest sens ne poate ajuta stabilirea unei fraze sau unui mesaj care sa identifice afacerea noastra on-line.

Promovarea off-line se poate face cu cheltuieli minime, inscriind adresa Web a site-ului nostru si adresa de e-mail pe urmatoarele materiale pe care le putem folosi in mod curent, sau in scop publicitar:

- corespondenta

- facturi

- fax-uri

- scrisori

- materiale promotionale

- brosuri

- pliante

- reclame tiparite

- carti de vizita

BIBLIOGRAFIE

1. Barefoot Coy – „Revolutia comertului electronic”, Editura Amaltea, Bucuresti 2004

2. Bucur Cristina Mihaela – „Comert electronic”, Editura ASE, Bucuresti 2002

3. Buruga Sabin – „Proiectarea Site-urilor Web. Design si functionalitate”, Editura Polirom, Iasi 2005

4. Cooper A. – „Proiectarea interfetelor utilizator”, Editura Tehnica, Bucuresti 1997

5. Homorodean M. Andrei – „Internet si pagini Web”, Editura Nicolescu, Bucuresti 2001

6. Mesnita Gabriela – „Introducere in afaceri electronice”, Editura Junimea, Iasi 2002

7. Rosca Ion Gh. si coord. – „Comertul electronic”, Editura Economica, Bucuresti 2004

8. Weber M., Boswell B. – „E-business to the power of Twelve. The principles of competition”, Pearson Education 2001

9. Terchila Eugen – „Internet: puncte tari si puncte slabe”, www.adword.ro/articole_Internet_puncte_tari_si_slabe.html

10. Ziarul “Saptamana Financiara”

11. https:/www.afaceri.net

12. https:/www.idc.com

https://www.internetworldstats.com

14. https:/www.marketmedia.ro

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate