Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
» INTERNET - MEDIU DE COMUNICARE GLOBALA


INTERNET - MEDIU DE COMUNICARE GLOBALA
INTERNET - MEDIU DE COMUNICARE GLOBALA

A.       Ce este o retea? Ce este Internet-ul? Ce este Intranet-ul? Care este diferenta intre Internet si World Wide Web?
B.    Oportunitati de marketing in mediul Internet

A.       Ce este o retea? Ce este Internet-ul? Ce este Intranet-ul? Care este diferenta intre Internet si World Wide Web?

 • Ce este o retea?

O retea de calculatoare (network) este un grup de doua sau mai multe calculatoare, denumite noduri, conectate intre ele. Scopul conectarii calculatoarelor consta, mai ales, in faptul ca in retea datele pot fi schimbate intre calculatoare, se poate avea acces la o colectie comuna de date, resursele (programe, imprimanta, etc.) pot fi utilizate in comun, cheltuielile de administrare pot fi micsorate.

Avantajele comunicatiei de date prin retele de calculatoare nu sunt insa limitate local, ci ele se extind si la scara mai mare.

In functie de aria de intindere retelele se pot clasifica in:

a)     LAN - Local Area Network (retea locala) - este un sistem in care PC-uri individuale sunt conectate intr-o companie sau organizatie. Spre exemplu, daca 10 oameni lucreaza impreuna intr-un birou, are sens sa fie conectati. Astfel, biroul va avea o singura imprimanta la care acestia vor putea printa. In acelasi mod, dispozitive precum scanner-ele sau modemurile pot fi impartite, dar cea mai mare utilitate este aceea ca se pot imparti informatiile.

b)     MAN - Metropolitan Area Network (retea metropolitana) se intinde pe teritoriul unui oras.

c)     WAN - Wide Area Network (retea de arie larga) - permite conectarea calculatoarelor de pe o arie geografica mare (chiar in alta tara).

d)     GAN - Global Area Network (retea globala) - este o retea ce cuprinde tot globul. Cea mai renumita retea globala este Internetul.

Retelele se pot clasifica, in functie de tipul de arhitectura, astfel:

a)     Peer-to-peer (punct cu punct) - toate calculatoarele din retea sunt egale in drepturi, fiecare putand avea acces la resursele celorlalte calculatoare.

b)     Client-server - este termenul care se foloseste pentru definirea retelelor in care resursele sunt tinute intr-un loc central pe un server si sunt folosite local de catre utilizatori (clienti). Serverele sunt calculatoare foarte puternice sau un grup de calculatoare, in vreme ce statia de lucru a clientului este mai putin puternica.

In functie de topologia retelei (aranjarea spatiala a nodurilor retelei) avem:

a)     Retele de tip bus (magistrala) – in care nodurile sunt conectate liniar, ca in figura de mai jos. Exista un element de legatura, numit magistrala, inzestrat la capete cu terminatori, la care se conecteaza fiecare nod. Daca magistrala nu prezinta defectiuni, atunci nodurile functioneaza independent.

b)     Retea de tip stea (star) – asezarea nodurilor se face in stea, ca in figura de mai jos. Avantajul acestei topologii consta, de asemenea, in independenta calculatoarelor in retea. Daca un nod nu mai functioneaza, celelalte vor putea lucra in continuare nestingherite, cat timp nodul central este operational.

c)     Retele de tip inel (ring) – nodurile sunt asezate in cerc, ca in figura de mai jos. Realizeaza o conectivitate fizica minimala si nesimetrica intre noduri, fiecare nod fiind conectat doar la vecinii sai imediati prin cai dedicate unidirectionale.

Exista retele formate din calculatoare ce au doar monitor si tastatura, fara a avea hard propriu si un server catre care aceste statii de lucru trimit informatiile. Aceste tipuri de calculatoare se numesc terminale neinteligente. In cazul in care statiile de lucru dintr-o retea au procesor propriu si fac o serie de operatii cu propriile resurse se numesc terminale inteligenteUtilizarea calculatoarelor intr-o retea ofera multiple avantaje. Dintre acestea amintim:

Permite partajarea utilizarii resurselor indiferent de localizarea lor fizica;

Permite accesul programelor de la distanta, utilizatorii avand la dispozitie ultimele versiuni ale acestora;

Permite accesarea bazelor de date de la distanta;

Realizeaza o comunicare mai rapida intre oameni, comunicare ce se poate realiza sub forma de text, sunet sau imagine;

Se por realiza videoconferinte utilizate pentru educatia la distanta;

Posibilitatea pentru anumite persoane de a lucra acasa (teleworking), in functie de timpul disponibil;

Reducerea costului.

Ideea unui workgroup este aceea ca un grup de persoane lucreaza impreuna si isi pot imparti resursele: hard disk, imprimanta, scaner, modem. Workgroup-ul este conectat prin intermediul calculatoarelor legate la retea. Grupul poate fi unul simplu, alcatuit din cateva computere intr-o singura locatie fizica si conectate prin intermediul unui cablu de retea, sau poate fi un grup de computere conectate global la internet. Legarea la retea a computerelor semnifica faptul ca distantele dintre membrii workgroupului devine irelevanta.

Multe programe sunt proiectate sa fie folosite de catre workgroup-uri. Astfel, daca compania doreste sa foloseasca un standard pentru fax, atunci foloseste intr-un procesor de text asa zisele templates. Daca se hotaraste modificarea acestora, e mai simplu sa se modifice intr-un singur calculator unde toata lumea are acces la document, decat sa modifici in toate documentele din toate calculatoarele.

Folosirea workgroup-urilor are atat avantajele cat si dezavantaje. Dintre avantaje enumeram:

stricarea unui calculator nu ii afecteaza pe restul membrilor workgroup –ului;

membrii au drepturi de acces, pot da acces la resurse colegilor;

in birourile mici nu e nevoie de un administrator de sistem si asta duce la o reducere a cheltuielilor.

Dintre dezavantajele amintim:

 • impartirea resurselor cu alte persoane poate duce la o incetinire a PC – ului;
 • securitatea nu mai este atat de buna ca in cazul retelelor client / server;
 • daca accesul la fisiere este total, pot fi alterate, sterse de alti membrii ai grupului de lucru.

Ce este Internet-ul?

Internet-ul este o retea globala de calculatoare legate cu ajutorul liniilor de comunicatie. Importanta retelei consta in volumul imens de informatie si posibilitatea comunicarii intre participanti. Reteaua este formata dintr-un numar mare de servere de Internet, legate intre ele, la fiecare server fiind conectate un numar de statii sau un numar de alte retele. Structura este in permanenta expansiune, atat din punct de vedere teritorial, cat si din punct de vedere numeric. Astfel, Internet-ul interconecteaza guverne, institutii publice, institutii administrative, universitati, companii, alte retele, utilizatori individuali.

Internet-ul s-a nascut in laboratoarele de cercetare ale armatei. Ministerul Apararii din SUA a construit in anii ’60 (1963) o retea de proba, numita ARPANET – Advanced Research Projects Agency Network. Aceasta trebuia sa serveasca, pe de-o parte, oamenilor de stiinta la schimbul rapid de informatii la o distanta foarte mare, iar pe de alta parte, la asigurarea unei structuri solide care sa poata functiona cand toate celelalte sisteme ar fi cazut, in caz de razboi.

ARPANET a fost cea mai mica retea de calculatoare din lume: la inceput, lega (conecta) trei calculatoare din California cu unul din Utah; ulterior a cuprins toata America. In 1972, existau deja 50 de calculatoare conectate intre ele, atat ale unor unitati militare de cercetare cat si ale unor universitati. Conceptul de baza era relativ simplu: calculatoarele nu erau conectate prin cabluri (ca la telefon), ci datele transmise puteau sa-si gaseasca singure drumul catre calculatorul destinat. Daca se intampla ca un fir sau un calculator sa cada, datele erau transportate pe o alta ruta.

Intre anii ’70 si ’80 s-au dezvoltat si alte retele, cade exemplu USENET – User’s Network, BITNET – Because it’s Time Network, NSFNET – National Science Foundation Network si NREN – National Research and Education Network. Aceste retele functionau la inceput de sine-statator, dar, pentru a facilita transferul de date intre ele, au fost destul de curand interconectate prin intermediul asa-numitelor Gateway.

Gateway este un calculator care leaga o retea de o alta retea, in situatia in care retelele lucreaza cu protocoale de transmisie diferite. In 1983, a fost introdus ca protocol standard TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Acesta face posibila transmiterea de date, fara probleme, de la un calculator la altul. Asa s-a nascut Internet-ul. Companii, universitati, unitati militare si, in final, persoane particulare din toate statele lumii au fost conectate prin intermediul acestei retele. Fiecare calculator din Internet, numit gazda sau host, este independent.

Reteaua Internet pune la dispozitia utilizatorilor mai multe tipuri de servicii, dintre care cele mai des utilizate sunt urmatoarele:

Serviciul WWW (World Wide Web – panza de paianjen care inconjoara lumea) sau WEB, este sectiunea multimedia a retelei. Consta din milioane de pagini care se pot afisa pe ecranul utilizatorului. Aceste pagini, numite pagini Web, pot contine texte, imagini grafice, animatii, fisiere audio si video precum si hyperlink-uri ( „legaturi” spre alte pagini Web). Paginile Web sunt scrise in limbajul HTML – Hypertext Markup Language;Serviciul de posta electronica (e-mail) gandit ca un accesoriu al Internetului, a devenit unul dintre instrumentele de comunicare indispensabile. Corespondenta intre posesorii acestui serviciu este rapida, usoara, permite transmiterea unor fisiere atasate precum si trimiterea simultana la mai multi destinatari;

Serviciul de grupuri de informare (Usenet): receptionarea si emiterea mesajelor referitoare la subiecte din grupuri de informare (discutii);

Serviciul de transferari de fisiere (FTP – File Transfer Protocol): serviciu pentru transferul fisierelor in Internet. Este considerat cel mai sigur si cel mai eficient mod de a efectua transmiteri de fisiere intre utilizatori diferiti din Internet. Pentru anumite cazuri, au aparut si solutii alternative (descarcarea de fisiere de pe site-uri, transmiterea de fisiere atasate mesajelor e-mail);

Serviciul de conversatii, cu suport Internet (IRC – Internet Relay Chat): conversatie intre mai multi utilizatori, in timp real, cu suport Internet, prin intermediul unor schimburi de texte, introduse interactiv de la tastatura si receptate de catre toti participantii la conversatie.

Ce este Intranet-ul?

Intranetul este o retea de comunicare, o retea privata si interna a unei companii. Retea interna au companiile mari, cum ar fi bancile, institutiile publice, firmele mari. Intranet-ul foloseste tehnologia Internet pentru a permite utilizatorilor sa acceseze documentele companiei, bazele de date, planificarea intalnirilor si e-mail-uri. O data instalat un intranet, este nevoie de un browser pentru a putea naviga in interiorul acestuia.

Un Web Browser este o aplicatie cu ajutorul careia putem face schimburi de date cu diferite calculatoare din retea prin intermediul unor pagini ce sunt afisate pe monitor. Atunci cand se realizeaza o anumita cerere aplicatia va verifica daca ea ajunge unde trebuie si abia apoi va deschide pagina respectiva. Exemple de browsere web: Internet Explorer, Opera, Netscape Navigator.

Extranetul este un Intranet partial accesibil din afara utilizatorilor autorizati. Este o modalitate de impartire a informatiilor intre partenerii de afaceri.

Diferenta dintre Internet si Intranet este aceea ca Intranet-ul este mai mic si nu poate fi accesat decat de membrii autorizati.

Diferenta dintre Extranet si Internet este ca Extranetul este o extensie a unei retele Intranet, pe cand Internetul nu permite accesul la reteaua Intranet a firmelor.

Care este diferenta intre Internet si World Wide Web?

WWW este unul din serviciile oferite de Internet. Este serviciul utilizat cel mai des. Cantitati uriase de informatii ajung la clientii WWW, cel mai adesea prin intermediul unor aplicatii speciale numite motoare de cautare.

Motorul de cautare este un program disponibil pe Internet cu ajutorul caruia se pot cauta pagini cu informatii referitoare la un subiect anume. Aceasta coutare se realizeaza dupa un anumit cuvant sau o anumita combinatie de cuvinte, avand ca rezultate afisarea adreselor paginilor ce contin cuvantul respectiv. Exemple de motoare de cautare: Google, AltaVista, Yahoo, Lycos, etc.

 1. Oportunitati de marketing in mediul Internet

Marketing-ul pe Internet este, in esenta, o strategie de promovare online a site-urilor web. Conform unei definitii mai riguroase, este un plan de promovare prin mijloace exclusiv online a propriului site, urmarindu-se in principal atragerea cat mai multor clienti noi si fidelizarii pe cat posibil a celor existenti, la costuri minime, cu profituri din vanzari maxime. O etapa esentiala a oricarui plan de marketing pe Internet este optimizarea site-urilor (paginilor) web special pentru motoarele de cautare si directoarele tematice de site-uri ale Internetului.

Internetul ca mediu de marketing ofera, proprietarilor de companii mici si mijlocii, un potential exceptional pentru vanzari si pentru construirea brand-ului. A face marketing pe Internet este foarte eficient din punctul de vedere al costurilor, ofera multe avantaje unice pe care advertising-ul traditional nu le poate oferi si aproape ca le da companiilor mai mici un avantaj nedrept asupra firmelor mari.

Internetul ofera oportunitati de afaceri nelimitate si noi tehnologii pentru web sunt dezvoltate continuu. Dintre beneficiile unei companii de pe urma tehnologiilor de Internet sunt :

Solutii complete de comert electronic care va permit sa vindeti pe Internet si care includ functii de monitorizare automata a stocului, procesare de carduri de plata si calcul al costurilor de transport.

Medii interactive de lucru online pentru a va transmite ideile, documentele si fisierele - va puteti reduce sau elimina costurile de curierat, trimiterile nesigure pe fax si cheltuielile cu convorbiri telefonice la distanta.

Marketing directionat prin e-mail bazat pe datele demografice ale clientilor si pe preferintele de cumparare - pentru a va promova produsele si serviciile companiei.

Trimiterea automata de informatii catre clienti, la cererea acestora - gata cu cheltuielile pe timbre postale. • Sistem de administrare a stocurilor, usor de accesat de catre clientii dumneavoastra.

Activitatile de Marketing pe Internet pentru o firma sunt in general concentrate asupra a doua scopuri:

generarea de trafic pe site-ul firmei (pentru prospectare, cresterea vanzarilor etc)

cresterea valorii marcii firmei.

A lansa un site pe Internet este un prim pas - unul mare - dar fara vizitatori investitia facuta nu isi va arata adevaratul potential. Nu ati deschide un magazin intr-o zona pustie, deci de ce ati avea un site pe care sa nu-l gaseasca nimeni? Din nefericire, este o problema obisnuita si aici esueaza multe companii. De aceea, nu trebuie numai sa aveti un site pe Internet, ci si sa aveti un flux constant de vizitatori pe acest site. Acest lucru este realizat pe mai multe cai, dintre care putem aminti: optimizarea pentru motoarele de cautare, strategiile Pay-Per-Click (plata pentru vizitatorul adus), construirea de legaturi, inscrierea in directoare, marketing bazat pe recomandari.

Importanta faptului de a fi gasit nu este deloc exagerata, intrucat Internetul devine pentru consumatori cea mai importanta metoda de cercetare in timpul procesului de cumparare. Puteti paria ca daca nu va vor gasi firma dumneavoastra online vor gasi, cu siguranta, o firma concurenta.

Motoare de cautare si     Bannere

Pentru a avea mai mult trafic pe website, marketingul in motoarele de cautare este o solutie infailibila. Motoarele de cautare sunt metoda numarul 1 pe care o folosesc consumatorii pentru a gasi ceea ce cauta online. A fi listat si a obtine un loc bun, atunci cand se cauta dupa cuvintele cheie legate de industria firmei, poate aduce un flux semnificativ de potentiali clienti care cauta, in mod activ, tipul de produse sau servicii pe care le ofera firma. Vanzatorii experimentati stiu ca a ajunge la un client potential in faza potrivita a ciclului de cumparare este cheia in transformarea interesului intr-o vanzare reala. Motoarele de cautare au o capacitate unica de a face legatura cu clientii potentiali, exact in momentul in care acestia cauta un produs sau un serviciu pentru a-l achizitiona.

Dintre avantajele pe care le ofera o strategie de Marketing pentru motoarele de cautare, avem:

 • construirea unui flux constant de trafic profitabil pe site-ul firmei;
 • intrarea in legatura cu clientii atunci cand iau decizia de cumparare;
 • cresterea eficientei cheltuielilor cu publicitatea, prin tintirea exclusiva a cuvintelor cheie relevante;
 • modalitatea cea mai eficienta, din punct de vedere al costurilor, de a-si extinde piata;
 • daca firma nu poate fi gasita de catre clienti, atunci ei ii vor putea gasi pe concurentii sai.

Alte metode de generare a traficului poate ajuta o firma sa imbunatateasca strategia per ansamblu si sa ajunga la clientii care ar putea fi cautatori avizati. Aceste metode includ bannerele pe alte site-uri, schimbul de link-uri, chiar promovarea online care sa conduca lumea catre pagina de reduceri online sau catre alte zone ale site-ului firmei. Succesul in aceste cazuri, ca in orice alta situatie legata de advertising, consta in a asigura firma ca reclamele sunt vazute de grupul potrivit de persoane, la momentul potrivit, iar acest lucru inseamna ca firma stie care este publicul tinta si unde poate fi gasit acesta. Internetul poate oferi mai multe informatii despre clientii potentiali ai firmei, decat orice alt mediu de publicitate .

Marketing prin E-mail - rapid, la preturi acceptabile si eficient

Posta electronica sau E-mail permite trimiterea mesajelor aproape instantaneu catre o alta persoana, in orice colt al lumii. Este necesar ca ambele computere sa fie conectate la Internet. Se pot trimite atat mesaje de tip text, cat si atasamente.

Marketingul prin e-mail este atat de eficient (cand este facut corect) si atat de putin costisitor, incat o intreaga industrie a aparut ca sa-l sustina. Un nou rival, in acest mileniu, pentru trimiterile postale directe traditionale, marketingul prin e-mail ofera capabilitatea de targetare fara precedent, care permite personalizarea mesajelor pentru a atinge diferite grupuri de clienti, cu o rata de raspuns mult mai mare. Construirea unei liste de adrese e-mail trebuie sa fie o prioritate de varf pentru orice antreprenor, dar este mai mult decat o simpla colectare de nume si adrese. Sisteme de marketing pe e-mail sunt capabile sa imparta clientii in categorii dupa aproape orice criteriu. Acesta este un lucru foarte important pentru ca, cu cat este mai relevant mesajul pentru destinatar, cu atat mai bune vor fi rezultatele. Doriti sa desfasurati o promotie pentru clienti care au un anumit cod postal? Puteti face acest lucru. Cum ar fi insa sa trimiteti un mesaj diferit doamnelor de cel pe care il oferiti domnilor? Puteti face si acest lucru. Puteti face o impartire si mai creativa, pe categorii bazate pe tipul de produse pe care le-au cumparat clinetii (si apoi sa ii anuntati despre noile accesorii, stiluri si modele).

Cele mai importante avantaje ale Marketingului pe Email sunt:

 • capabilitati inegalabile de targetare si monitorizare a clientului;
 • cel mai redus cost pe persoana atins in comparatie cu orice alt mediu de publicitate;
 • creeaza o prezenta permanenta a marcii firmei in mintea consumatorului.

Deci, de ce este marketingul pe email important pentru o firma? Pe scurt, consumatorul de astazi are o lista lunga de optiuni si o memorie foarte scurta. A fi in contact permanent cu clientul este unul dintre cele mai bune mijloace de a reaminti clientilor ca inca mai existati si ca va bucurati sa puteti colabora cu ei. Newsletter-e trimise, promotii si anunturi vor pastra firma proaspata in mintea clientilor, iar acestia vor aprecia informatiile relevante si personalizate pe care le primesc de la angajatii firmei. Este vorba despre a construi loialitatea clientilor, iar Internetul face ca acest lucru sa fie mai simplu ca oricand.

Internetul are un impact puternic asupra oricarei intreprinderi. Poate influenta sistemul competitional, prin accelerarea realizarii de noi produse sau servicii si extinderii pietei de desfacere. Se cunoaste ca, in orice intreprindere, factorul timp a fost si ramane un element cheie. Astfel, reducerea timpului de dezvoltare, al ciclului de viata a productiei sau a luarii unor decizii are un rol esential. Thomas Robertson a mers mai departe cu aceasta analiza, definind cinci elemente de baza ale marketing-ului unui produs sau serviciu:

sa ajunga primul pe piata

noul produs sa fie anuntat inainte de lansarea efectiva

produsului sa i se aduca imbunatatiri permanente

sa ocupe o piata cat mai larga, daca este posibil la nivel mondial

sa se urmareasca patrunderea produsului pe noi piete

Thomas Robertson afirma ca totdeauna cand se doreste introducerea unei tehnologii noi trebuie sa se analizeze daca prin aceasta se realizeaza unul sau mai multe din elementele enumerate anterior. Pentru raspunsuri afirmative, intreprinderea poate spera intr-un avantaj concurential in domeniul sau de activitate.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate