Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
» Gasirea si gestionarea informatiilor


Gasirea si gestionarea informatiilor
Gasirea si gestionarea informatiilor

In aceasta lectie veti invata despre:

n     Cautarea de informatii pe Web.

n     Crearea unei liste de Preferinte.
n     Utilizarea si modificarea folderului Istoric.

Sa presupunem ca sunteti angajat al firmei Impact Public Relations si va ocupati de clientul cel mai important: Lakewood Mountains Resort. Se apropie perioada de extra-sezon si incercati sa cercetati daca este fezabil sa oferiti pachete de servicii integrate pentru a atrage grupuri de oameni de afaceri si vilegiaturisti. Cautati pe Internet tendintele curente, preturile si programele actuale. Microsoft® Internet Explorer 5 ofera cateva instrumente care va pot ajuta sa gasiti si sa stocati legaturi la informatiile din Internet. Pe masura ce gasiti situri care va intereseaza, creati o lista de situri pentru consultare ulterioara.

In aceasta lectie, veti invata cum se utilizeaza Internet Explorer pentru a cauta informatii in World Wide Web. Apoi veti invata cum se creeaza, utilizeaza si gestioneaza o lista de situri Internet preferate. De asemenea, veti vedea cum retine Internet Explorer „calatoriile” dvs. in Internet. In sfarsit, veti invata cum se utilizeaza si se gestioneaza caracteristica Istoric din Internet Explorer.

Cautarea in Internet

Internetul contine atat de multe documente incat veti avea deseori nevoie de ajutor pentru a gasi informatiile dorite. Internet Explorer simplifica procesul de cautare a informatiilor Web. Aveti posibilitatea sa cautati informatii pe Web utilizand bara Adresa din Internet Explorer sau facand clic pe butonul Cautare din bara de instrumente, care deschide Asistentul cautare, asa cum se arata in ilustratia din pagina urmatoare.

Asistentul cautare este un instrument care va ajuta sa gasiti informatiile din Internet. Va ofera optiunea de a cauta un cuvant de subiect sau de a cauta un cuvant de subiect dintr-o categorie. Cautarea dupa categorie va ajuta sa va apropiati mai mult de ceea ce cautati. Dupa ce tastati un cuvant de subiect si faceti clic pe butonul Search, Asistentul cautare va afisa o lista de legaturi la paginile Web care contin informatii despre acel cuvant. Doar faceti clic pe legatura pentru a vedea informatiile.

Asistentul cautare va ofera, de asemenea, optiunea de a alege un motor de cautare. Un motor de cautare este un instrument Web destinat sa caute informatii in Internet pe baza cuvintelor de subiect (denumite si cuvinte cheie) sau sa rasfoiasca dupa subiecte organizate pe grupuri de subiecte. Aveti posibilitatea sa vedeti alte motoare de cautare disponibile facand clic pe sageata cu lista verticala de la dreapta butonului Urmatorul din Asistentul cautare.

Dupa ce selectati un motor de cautare, tastati un cuvant cheie sau faceti clic pe o grupare de subiecte pentru a restrange aria de cautare. Cu cat adaugati mai multe criterii la cautare, cu atat probabilitatea de a gasi tipul de informatii cautate este mai mare.

sfat

Cand utilizati un motor de cautare, aveti posibilitatea sa cautati mai multi termeni incluzand un semn plus intre cuvinte in caseta text de cautare. De exemplu, se poate introduce munte+statiune in caseta text de cautare pentru a gasi situri Web despre munti si statiuni turistice. De asemenea, daca doriti sa cautati o expresie, incadrati expresia intre ghilimele. De exemplu, introduceti cazare cu demipensiune pentru a gasi siturile Web despre serviciile de cazare cu demipensiune. Majoritatea motoarelor de cautare contin o pagina dedicata sfaturilor si tehnicilor de cautare pe Internet.

Exista posibilitatea de a cauta situri Web si cu ajutorul barei Adresa. Internet Explorer furnizeaza o caracteristica principala de cautare cu bara Adresa: cautarea automata. Cautarea automata va permite cautarea de pagini Web dupa cuvant sau expresie. In bara Adresa, tastati go, find sau apoi un spatiu si un cuvant sau o expresie, apoi apasati pe Enter. Va aparea pagina Web de cautare automata cu o lista de hyperlink-uri catre situri Web. Fiecare sit Web va avea o scurta descriere aflata imediat sub sit. De exemplu, tastati go pescuit pentru a cauta informatii referitoare la pescuit. Pagina Web de cautare automata va enumera hyperlink-urile referitoare la pescuit. Dupa ce cititi descrierile siturilor Web, faceti pur si simplu clic pe un hyperlink care va intereseaza. Situl Web ales va aparea in Internet Explorer.

Veti utiliza caracteristica de cautare automata pentru a aduna informatii pentru clientul dvs., Lakewood Mountains Resort.

Afisarea Asistentului cautare

In acest exercitiu, afisati si redimensionati Asistentul cautare in Internet Explorer.

Poate aparea caseta de dialog Completare automata cerandu-va sa indicati daca doriti o lista de sugestii din cuvintele de cautare anterioare pe masura ce tastati cuvinte in Asistentul de cautare. Faceti clic pe Da.

 
Porniti Internet Explorer.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Cautare.

Se afiseaza Asistentul cautare.

Faceti clic din nou pe butonul Cautare.

Se inchide Asistentul cautare.

Faceti clic pe butonul Cautare, si pozitionati indicatorul mausului pe muchia din dreapta a Asistentului de cautare.

Indicatorul mausului devine o sageata dubla orizontala.

Glisati muchia din dreapta a Asistentului cautare spre dreapta.

Asistentul cautare apare mai lat, ca in ilustratie.

Glisati muchia din dreapta a Asistentului cautare spre stanga pana se apropie de dimensiunea sa initiala.

Asistentul de cautare devine mai ingust.

Faceti clic pe butonul Inchidere din coltul din dreapta sus al Asistentului cautare.

Se inchide Asistentul cautare.

Cautarea unui sit Web

In acest exercitiu, utilizati Asistentul cautare pentru a face o cautare rapida pentru cuvantul companii aeriene.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Cautare.

Se afiseaza Asistentul cautare.

Tastati companii aeriene in caseta text Find a Web Page.

Acest lucru indica faptul ca doriti sa cautati situri Web care contin cuvantul companii aeriene.

Cautarea poate porni si apasand pe Enter dupa tastarea unui cuvant.

 
Faceti clic pe butonul Search.

Se efectueaza cautarea. In Asistentul cautare apar legaturi la categorii si la pagini Web care contin informatii potrivite criteriului.

Faceti clic pe o legatura din Asistentul cautare.

In panoul de afisare din Internet Explorer se afiseaza o pagina Web care corespunde criteriului de cautare.

Ecranul va diferi de acesta daca ati facut clic pe un alt hyperlink. Selectati un motor de cautare.

 

In Asistentul cautare, faceti clic pe butonul Nou.

Asistentul cautare este pregatit pentru o noua cautare.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Cautare.

Se inchide Asistentul cautare.

Selectarea motorului de cautare

Exista cateva motoare de cautare (precum Yahoo, HotBot si AltaVista) care se pot utiliza pentru cautarea de documente in Internet. Cu timpul, poate veti prefera in special unul dintre aceste motoare. Internet Explorer va permite sa alegeti motorul de cautare pe care doriti sa-l utilizati.

Selectarea unui motor de cautare

In acest exercitiu, efectuati o cautare pentru restaurante, apoi selectati un alt motor de cautare pentru a efectua o cautare noua pentru restaurante.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Cautare.

Se afiseaza Asistentul cautare.

Daca faceti clic numai pe butonul Urmatorul si nu pe sageta cu lista verticala, urmatorul motor de cautare din lista va efectua o cautare dupa restaurante.

 
Tastati restaurante in caseta text Find a Web Page si faceti clic pe Search.

Apare o lista de legaturi asociate cuvantului restaurant.

In Asistentul cautare, faceti clic pe sageata lista verticala din dreapta butonului Urmatorul.

Apare o lista de motoare de cautare.

Faceti clic pe Yahoo!

Yahoo! afiseaza o lista noua de legaturi referitoare la restaurante.

Faceti clic pe butonul Nou.

Acum se poate efectua o noua cautare.

sfat

Ordinea si continutul listei de motoare de cautare se pot modifica facand clic pe butonul Particularizare din Asistentul cautare. Va aparea fereastra Customize Search Settings si veti vedea o lista de motoare de cautare in sectiunea Find A Web Page. Faceti clic pe un motor de cautare din caseta lista, apoi utilizati butoanele sageata in sus sau in jos pentru a deplasa motorul de cautare in alt loc din lista. Aveti posibilitatea sa modificati continutul listei de motoare de cautare deselectand sau selectand casetele de selectare din stanga motoarelor de cautare. Cand terminati de efectuat modificarile, faceti clic pe OK.

Alegerea unei categorii pentru a restrange cautarea

In acest exercitiu, selectati diferite categorii din Asistentul cautare pentru a restrange cautarea.

Faceti clic pe optiunea Find a business.

Se va efectua o cautare pentru pagini Web referitoare la firme si organizatii.

Se poate selecta alt motor de cautare pentru a efectua aceeasi cautare facand clic pe butonul Urmatorul din Asistentul cautare.

 
Tastati Microsoft in caseta text Business, tastati Redmond in caseta text City, tastati WA in caseta text State/Province, apoi faceti clic pe butonul Search.

In Asistentul cautare apare o lista de legaturi asociate cu Microsoft.

Defilati prin lista, apoi faceti clic pe una dintre legaturile la Microsoft Corporation.

Apare pagina Web InfoSpace care afiseaza informatii despre Microsoft.

In Asistentul cautare, faceti clic pe butonul Nou, apoi pe cuvantul More.

Lista de categorii devine mai mare.

Faceti clic pe optiunea Look up a word.

Cautarea va fi efectuata de Encarta.

Tastati elephants in caseta text Find information on, apoi faceti clic pe Search.

Encarta efectueaza o cautare dupa cuvantul elephants si listeaza rezultatele.

Faceti clic pe legatura Elephant.

Apare pagina Web Encarta care afiseaza date despre elefanti.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Cautare.

Se inchide Asistentul cautare.

Utilizarea cautarii automate

In acest exercitiu veti utiliza cautarea automata pentru a gasi pagini Web care contin cuvantul boeing.

Faceti clic in bara Adresa.

Internet Explorer selecteaza textul curent.

Tastati go boeing, apoi apasati pe Enter.

Apare pagina Web de cautare automata cu o lista de hyperlink-uri referitoare la cuvantul boeing.

Faceti clic pe orice hyperlink din pagina de cautare automata pentru a afisa un sit Web referitor la cuvantul boeing.Internet Explorer afiseaza situl Web al hyperlink-ului pe care ati facut clic.

Crearea unei liste de preferinte

Lista Preferinte este un meniu creat de dvs. care contine o colectie de comenzi rapide la pagini Web. Lista Preferinte contine cel putin cinci foldere (pot exista alte foldere Preferinte daca le-ati creat in versiunile anterioare de Internet Explorer sau Microsoft Windows®):  Canale (acest folder contine canale sau situri Web destinate sa livreze informatii particularizate catre computer pe baza unei programari actualizate), Imported Bookmarks (acest folder contine marcajele pe care le-ati creat in alte browsere inainte de a instala Internet Explorer 5), Links, Media si Actualizari software.

Lista Preferinte poate stoca legaturi la orice pagina Web alegeti. Cea mai simpla modalitate de a adauga o legatura este afisarea paginii Web in browser, apoi adaugarea paginii la lista Preferinte.

In afara de plasarea legaturilor paginilor Web in lista Preferinte, aveti posibilitatea sa adaugati legaturi la resurse locale (cum ar fi unitatea de disc fix sau fisiere si foldere pe care le accesati frecvent). Adaugarea unui resurse locale la lista de preferinte va permite sa afisati cu rapiditate resursa, facand clic pe legatura sa din Preferinte. Pentru a vizualiza continutul listei Preferinte, faceti clic pe butonul Preferinte din bara de instrumente. Se afiseaza bara Preferinte in panoul din stanga al ferestrei Internet Explorer.

Adaugarea paginii Web curente la lista de Preferinte

In acest exercitiu, adaugati pagina de pornire Microsoft la lista de Preferinte.

Faceti clic pe bara Adresa, tastati microsoft.com, apoi apasati pe Enter.

Se afiseaza pagina de pornire Microsoft.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Preferinte.

Show slide 02 Finding Information 7, Using Autosearch.

 
Se afiseaza bara Preferinte.

In bara Preferinte, faceti clic pe butonul Adaugare.

Apare caseta de dialog Adaugare Preferinta asa cum se arata in urmatoarea ilustratie.

sfat

Aveti posibilitatea sa utilizati si bara de meniuri pentru a adauga preferintele la lista de preferinte. Afisati o pagina Web. In meniul Preferinte, faceti clic pe Adaugare la preferinte, apoi faceti clic pe OK.

In caseta de dialog Adaugare Preferinta, faceti clic pe OK.

Lista de preferinte include acum o legatura la pagina de pornire a Microsoft, asa cum se arata in ilustratia din pagina urmatoare.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Preferinte.

Bara Preferinte se inchide.

Adaugarea spatiului de lucru al computerului la lista Preferinte

In acest exercitiu, adaugati spatiul de lucru la lista Preferinte.

Faceti clic pe bara Adresa, tastati desktop, apoi apasati pe Enter.

Va aparea continutul spatiului de lucru.

In meniul Preferinte, faceti clic pe Adaugare la Preferinte.

Se afiseaza caseta de dialog Adaugare Preferinta.

In caseta de dialog Adaugare Preferinta, faceti clic pe OK.

Spatiul de lucru este adaugat la lista Preferinte.

Faceti clic pe butonul Inapoi pentru a va intoarce la pagina Web afisata anterior.

Cand faceti clic pe o legatura din Preferinte utilizand meniul Start, se deschide Internet Explorer si afiseaza pagina Web selectata.

 
In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Preferinte.

Se afiseaza bara Preferinte. Observati ca lista Preferinte include acum o legatura la spatiul de lucru.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Preferinte.

Bara Preferinte se inchide.

Utilizarea folderului Istoric

Tocmai ati terminat de navigat prin Internet cam sase ore, cautand informatii pentru proiectul Lakewood Mountains Resort. Va dati seama prea tarziu ca ati uitat sa adaugati unele situri utile la lista Preferinte. Va plangeti si va intrebati cum veti reusi sa parcurgeti din nou pasii facuti. Din fericire, partenerul dvs. este alaturi si va observa panica. Explicandu-i ca nu veti mai regasi niciodata unele situri, partenerul va opreste in mijlocul frazei si va intreaba daca ati verificat folderul Istoric.

Internet Explorer inregistreaza automat un istoric la fiecarei sesiuni de rasfoire in Internet. Aceasta inregistrare se afla in folderul Istoric, care contine legaturi la fiecare sit vizitat in Internet. Folderul Istoric stocheaza, de asemenea, alte lucruri, cum ar fi ziua vizitarii fiecarei pagini Web.

Pentru a vizualiza continutul folderului Istoric, faceti clic pe butonul Istoric din bara de instrumente. Apare bara Istoric de-a lungul laturii din stanga si are o caracteristica de cautare care va permite sa tastati un cuvant de cautat pentru a gasi un sit vizitat.

Acest exercitiu presupune ca ati vizitat astazi situl Web al Lakewood Mountains Resort.

 
Se poate specifica perioada de timp pentru care Internet Explorer salveaza elementele din Istoric. In mod implicit, folderul Istoric stocheaza legaturile la toate siturile vizitate in timpul ultimelor 20 de zile. Dupa 20 de zile, elementul stocat este sters. Pentru a controla mai bine, aveti posibilitatea sa stergeti manual legaturi stocate in folderul Istoric. Microsoft denumeste eliminarea tuturor legaturilor din folderul Istoric stergerea istoricului.

Vizualizarea istoricului

Istoricul explorarilor in Internet se poate vizualiza printr-un clic pe un buton. In acest exercitiu, vizualizati continutul folderului Istoric.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Istoric.

Apare bara Istoric.

In bara Istoric, faceti clic pe butonul Cautare.Apare caseta de dialog Cautare.

In caseta text Cautare, tastati lakewood, apoi faceti clic pe Cautare acum.

Apare o lista de situri Web care contin cuvantul lakewood.

Faceti clic pe un folder pentru a deschide o lista de legaturi, apoi faceti clic pe o legatura pentru a vizualiza o pagina Web recent vizitata.

 
Faceti clic pe butonul Vizualizare.

Apare o lista verticala.

Faceti clic pe optiunea Dupa data.

Apare o lista de foldere ale siturilor Web vizitate azi.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Istoric.

Se inchide bara Istoric.

Configurarea setarilor pentru Istoric

Se poate modifica perioada de timp in care Internet Explorer pastreaza informatiile din Istoric. In acest exercitiu, configurati setarile folderului Istoric.

In meniul Instrumente, faceti clic pe Optiuni Internet.

Se afiseaza caseta de dialog Optiuni Internet, dupa cum se arata in ilustratie.

In fila General din sectiunea Istoric, faceti dublu clic pe numarul din caseta text Cate zile raman paginile in istoric.

Se selecteaza numarul din caseta text.

Tastati 30.

Setarea se modifica la 30 de zile.

In caseta text, stergeti 30, tastati 20, apoi faceti clic pe OK.

Setarea revine la 20 de zile, iar caseta de dialog Optiuni Internet se inchide.

Eliberarea folderului Istoric

Folderul Istoric poate fi golit sau „sters” manual. In acest exercitiu, veti sterge tot continutul folderului Istoric.

In meniul Instrumente, faceti clic pe Optiuni Internet.

Se afiseaza caseta de dialog Optiuni Internet.

In fila General din sectiunea Istoric, faceti clic pe butonul Stergere istoric.

Apare o caseta de mesaj, care va intreaba daca doriti sa stergeti toate elementele din folderul Istoric.

Faceti clic pe OK.

Continutul folderului Istoric se sterge.

Faceti clic pe OK.

Se inchide caseta de dialog Optiuni Internet.

In bara de instrumente, faceti clic pe butonul Istoric.

Bara Istoric nu mai afiseaza o lista de legaturi.

Faceti clic din nou pe butonul Istoric.

Se inchide bara Istoric.

Concluziile lectiei

Aceasta lectie a abordat notiunile de baza privind cautarea informatiilor in Internet, crearea unei liste de situri Web preferate, revizuirea istoricului cu situri Web vizitate recent si gestionarea caracteristicii Istoric din Internet Explorer.

Daca veti continua cu urmatoarea lectie:

Faceti clic pe butonul Inchidere din coltul din dreapta sus al ecranului Internet Explorer pentru a inchide browserul.

Daca nu veti continua cu alte lectii:

Faceti clic pe butonul Inchidere din coltul din dreapta sus al ecranului Internet Explorer pentru a inchide browserul.

Testare rapida

Ce instrument utilizati pentru a cauta informatii pe Web?

Cum cautati mai multe elemente pe Web?

Cum functioneaza un hyperlink?

Cat timp se retin informatiile in folderul Istoric, pe baza setarii implicite?

Recapitulare

Exercitiul 1: In bara de instrumente a Internet Explorer, faceti clic pe butonul Cautare. In Asistentul cautare, tastati google si faceti clic pe Cautare. Incercati un timp diferite cautari Web cu motorul de cautare Google.

Exercitiul 2: Creati un folder nou pentru lista Preferinte, cum ar fi unul pentru paginile de pornire ale prietenilor care au situri Web sau un folder pentru a pastra legaturi la librariile online preferate. Adaugati apoi legaturi in noul folder.

Exercitiul 3: Daca aveti mai multe legaturi in lista Preferinte, incercati sa faceti clic pe ele si sa le glisati in jos si in sus in lista. Mutati legaturile cel mai frecvent vizitate in partea de sus a listei.

Exercitiul 4: Utilizand folderul Istoric, revedeti unde ati fost azi pe Web.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate