Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
» Examenul de atestare profesionala - Pagina web: Autoturismele


Examenul de atestare profesionala - Pagina web: Autoturismele


Proiect pentru examenul de atestare profesionala in vederea obtinerii competentelor de operator calculator.

Tema proiectului:

Pagina web: AutoturismeleMotivatie:

Tema aleasa de mine pentru acest proiect este o complexa prezentare al mijlocului de transport in comun cel mai folosit de catre oamenii de pe tot globul.

Am ales acest domeniu de intreres deoarece multi oameni sunt foarte interesati sa afle noutati desepre viitoarele masini pe care le pot cumpara. Proiectul meu cuprinde si o documentatie in legatura cu cele mai urmarite sporturi in care sunt implicate masinile si de asemenea o prezentare a celor mai cunoscute jocuri cu masini.

Un alt motiv care vine in sustinerea alegerii mele este acela ca eu sunt un mare pasionat al masinilor si incerc sa nu scap nicio noutate , incerc sa fiu intodeauna pus la curent cu toate inovatiile din aceasta super dezvoltata arie a automobilismului

Proiectul nu este foarte complex, dar in viitor imi doresc sa mai adaug informatii care sa ajute oamenii interesati sa isi faca o paraere despre tema abordata de mine.

Eu consider ca acest proiect n-o sa fie niciodata complet deoarece aceasta lume a automobilismului este atat de larga si dezvoltata incat ea nu poate fi ilustrata doar pe o singura pagina web

In alegerea acestei teme am avut o decizie destul de simpla deoarece pasiunea mea spre acest domeniu este nelimitata , iar prin intermediul acestei pagini web intentionez sa ma documentez eu mai mult , tocmai pentru a avea capabilitate de a informa oamenii cat mai corect si cu o cantitate de informatie cat mai mare.

Sper ca ideea mea sa va incante si sa va convinga ca acest domeniu al automobilismului este unu foarte placut din care se pot afla foarte multe lucruri.

Prezentarea proiectului :

Pentru a incepe prezentarea proiectului trebuie sa accesam iconita <<index>> din folderul in care se afla toate informatiile care au fost folosite pentru creearea paginii web. In acest folder putem gasi toate paginile site-ului , toate imaginile folosite si toate efectele realizate in macromedia flash cum ar intro-ul site-ului , galeria foto si multe alte animatii care fac pagina mult mai interactiva si placuta in momentul in care utilizatorii o acceseaza.

folder imagini

 Prima pagina este reprezentata de o animatie in flash. Aceasta ruleaza pe parcursul a catorva secunde iar apoi te directioneaza spre pagina principala a site-ului.

In prima pagina a site-ului prin intermediul unor butoane flash putem naviga spre orice pagina din site . Primele cinci butoane de sus reprezinta cele mai cunoscute 5 firme de masini din lume

Al doilea set de butoane reprezinta cele mai cunoscute auto-sporturi din lume , si cele mai cunoscute jocuri cu masini.

Ultimele doua butoane de pe site sunt pentru sectiunea tuning si pentru galeria foto. Galeria foto este o aplicatie realizata cu ajutorul programului macromedia flash.

In coltul din dreapta sus a paginii este reprezentat logo-ul siteului , aplicatie realizata cu ajutorul programelor macromedia flash si adobe photoshop.

In partea dreapta a pagini avem reprezentate 3 imagini cu cele mai frumoase si dorite trei masini din lumea. Asupra acestor imagini a fost adaugat un snow effect

Tot pe prima pagina a site-ului ne este prezentata in linii mari o scurta istorie a automobilului incepand cu falsul automobil si mergand pana la ultimele modele ale secolului XXI.

PAGINA

PRINCIPALA

 

Pentru a naviga de la o pagina la alta in interiorul site-ului este nevoie doar de un click pe fiecare buton . Odata apasat acest buton vei fi directionat spre pagina dorita. Butoanele din bara de sus contin link-urile site-urilor oficiale a fiecarei reprezentant in parte . Pentru jocuri si sporturi intervine parerea mea personala asadar aceste pagini fac parte din alcatuirea site-uluilink catre pagini interne cu parere pers despre jocuri

 


Schema de mai sus este o harta a intregului site . Am realizat aceasta schema pentru a putea intelege mai usor directia la care te trimite fiecare buton in momentul apasarii lui.

Fiecare buton de mai sus este o aplicatie a programului macromedia flash.

In momentul apasari oricarui buton se va deschide o pagina similara cu pagina principala ,dar diferita din punct de vedere al informatiilor pe care le ofera . De exemplu daca doriti sa aflati informatii despre jocul need for speed most wanted apasati pe butonul

si se va deschide urmatoarea pagina:

Pe aceasta pagina putem afla informatii generale , date statistice , performante si grafica a jocului respectiv. Se poate observa ca aceasta pagina seamana foarte mult cu pagina principala doar informatiile despre jocul dorit sunt schimbate.

Softul folosit:

Programul principal in realizarea acestu proiect este macromedia Dreamweaver 8,iar pentru realizarea efectelor unor butoane si editarea pozelor au fost folosite programele :

Macromedia flash 8

Adobe photoshop cs2.

MACROMEDIA DREAMWEAVER:

Macromedia Dreamweaver este o unealta destinata creatorilor de pagini web. Dreamweaver a fost creat de Macromedia (acum Adobe Systems) si momentan a ajuns la versiunea 9. Primele versiuni ale produsului serveau doar ca simple editoare HTML de tipul WYSIWYG dar in versiunile recente au fost implementate functii de editare avansate si support pentru alte tehnologii web cum ar fi CSS, JavaScript etc.

Dreamweaver s-a bucurat de un larg succes inca de la sfarsitul anilor '90 si momentan detine aproximativ 80% din piata editoarelor HTML. Produsul poate fi rulat pe variate platforme software: Mac, Windows, dar suporta in acelasi timp si platforme UNIX cu ajutorul unor emulatoare software, cum ar fi Wine.

Ca orice alt editor WYSIWYG, Dreamweaver poate ascunde detaliile de implementare a paginilor HTML, facand astfel posibila crearea cu usurinta a paginilor web de catre utilizatorii neexperimentati.

Unii creatori de pagini web critica aceste tipuri de editoare deoarece produc pagini de dimensiuni mult mai mari decat ar fi necesar, ceea ce conduce la o functionare neperformanta a browserelor web. Aceasta afirmatie este in mare parte adevarata deoarece paginile web produse folosesc design-ul pe baza de tabel. In plus, produsul a mai fost criticat in trecut si pentru producerea de coduri care adesea nu erau conform standardelor W3C, dar acest aspect a fost mult imbunatatit in versiunile recente. Cu toate acestea, Macromedia a crescut suportul pentru tehnologia CSS precum si alte modalitati de design fara a fi necesara folosirea design-ului pe baza de tabel.

Dreamweaver permite folosirea majoritatii browserelor instalate pe calculatorul utilizatorului, pentru a previzualiza website-ul creat. De asemenea contine si cateva utilitare pentru administrarea site-urilor, cum ar fi cele pentru a gasi si modifica un paragraf sau o linie de cod, in intregul web site, pe baza oricaror parametri specificati de catre utilizator. Cu ajutorul panourilor de stare se poate crea cod JavaScript fara a avea cunostinte de programare.

Odata cu aparitia versiunii MX, Macromedia a incorporat utilitare de generare dinamica a continutului. De asemenea este oferit suport pentru conectarea la baze de date (cum ar fi MySQL si Microsoft Access) pentru a filtra si afisa continutul folosind script-uri de genul PHP, ColdFusion, Active Server Pages (ASP) si ASP.NET, fara a avea nevoie de o prealabila experienta in programare.

Un aspect foarte laudat al Dreamweaver-ului il reprezinta arhitectura sa extensibila. Extensiile, asa cum sunt ele cunoscute, sunt mici programe, pe care orice dezvoltator le poate scrie (de obicei in HTML si JavaScript) si pe care oricine le poate descarca si instala, acestea aducand un spor de performanta si functionalitate imbunatatita programului. Exista o comunitate de dezvoltatori care produc aceste extensii si le publica (atat comercial cat si gratuit) pentru probleme de deyvoltare web, de la simple efecte rollover pana la solutii complete de vanzare online.

MACROMEDIA FLASH:

Adobe Flash sau mai pe scurt Flash este o aplicatie utilizata pentru dezvoltarea obiectelor-aplet de tip Flash disponibile in cadrul unor pagini WEB. Prin intermediul obiectelor flash, veti putea creste dinamismul unei pagini precum si facilita interactiunea cu utilizatorul. Initial dezvoltata de Macromedia, aplicatia Flash a fost preluata de catre Adobe© odata cu achizitionarea companiei sus amintite.

Avantajele folosirii Flash-ului pe web:

Dimensiunea unui fisier SWF versus dimensiunea unui GIF ambele reprezentind o animatie simpla

Elemente grafice vectoriale: dimensiuni mici si scalabil: Pentru a “memora” imaginile un calculator poate recurge la doua metode: prima este retinerea pixel cu pixel a imaginii, cea de-a doua este memorarea unor “puncte critice” cu ajutorul carora imaginea poate fi refacuta. Astfel pentru a afisa un cerc, acesta poate fi memorat intr-o imagine de tip raster (cum ar fi formatul BitMap sau Jpeg) – daca avem un cerc cu o raza destul de mare vor fi memorati nu numai pixelii de pe circumferinta cercului ci si cei din interiorul acestuia sau care sunt in jurul sau. Spre deosebire, in cadrul formatelor vectoriale (SVG - Scalable Vector Graphics, SWF - ShockWave Flash) sunt retinute doar centrul si raza cercului, calculatorul gasind imediat metoda de afisare a tuturor punctelor ce vor alcatui cercul. Este evident faptul ca dimensiunea unui fisier in format rasterizat (jpg, bmp, gif) este mai mare decat cea a unui fisier in format vectorial (din cauza numarului de informatii ce vor fi retinute). Atunci cand marim o imagine de tip vectorial nu facem decat sa redesenam o parte a sa, calculatorul putand reda cercul cu aceeasi claritate – se cunoaste forma geometrica reprezentata si marirea imaginii nu reprezinta decat trasarea (la scara) a fostei imagini vectoriale. Atunci cand marim o imagine de tip raster calculatorul nu “cunoaste” despre ce este vorba si operatia va consta doar in suprademensionarea pixelilor (un pixel al cercului va fi afisat in mai multe puncte de pe ecran).

Independenta de platforma (browser/sistem de operare): Imaginile vectoriale, desi mai utile, necesita o aplicatie care sa genereze imaginea (pentru formatul SVG de exemplu exista Adobe SVG Player iar pentru SWF avem Playerul de Flash). Independenta de platforma apare din cauza ca acest program ce „stie” sa afiseze imaginile a fost construit pentru o gama larga de hardware si sisteme de operare: Astfel daca vom vizualiza obiectul Flash in Windows se va folosi automat Playerul de Flash versiunea Windows, daca utilizam un telefon mobil (SmartPhone), se va folosi playerul disponibil pentru telefoane (Flash Player Lite 1.0), sau daca vom folosi MacOS exista un player separat (evident toate playerele vor afisa aceeasi imagine finala).

Animatii de lunga durata usor de realizat: animatiile sunt punctul forte al Flash-ului, interfata aplicatiei da posibilitatea de a sincroniza (in functie de timp) diversele obiecte, pozitii sau forme ale acestora. Flash-ul nu numai ca realizeaza aceasta sincronizare, dar poate si interpola pozitia (sau forma) unui obiect pentru a usura munca utilizatorului.

Se pot adauga interfetei elemente multimedia: in interiorul obiectelor Flash puteti importa si manipula (inainte, inapoi, salt la un anumit moment) MP3-uri sau AVI-uri.

Nu necesita cunostinte de HTML, XHTML: in cazul in care va hotarati sa realizati un intreg site in Flash, aplicatia va poate furniza odata cu obiectul flash si codul HTML necesar – in acest fel tot ce mai trebuie facut este doar publicarea sitului pe un server WEB.

Editoare puternice si lucrul facil: (Macromedia) Flash este un editor puternic care da posibilitatea de atasari de comportamente diverselor obiecte fie folosind interfata de desenare grafica fie prin atasarea de scripturi obiectelor.

Usurinta imbinarii elementelor grafice cu scriptul: atasarea codurilor ActionScript obiectelor din flash se realizeaza prin selectarea obiectului si introducerea codului asociat obiectului intr-o fereastra speciala.

Transferabil ca flux de date: pentru ca un film Flash sa ruleze pe masina clientului nu este necesar sa fie incarcat in intregime – playerul va afisa doar cat va putea din film asteptand (eventual) incarcarea in continuare. Din acest motiv se pot realiza scripturi speciale care atasate obiectelor Flash pot furniza informatii privitoare la procentul de fisier care a fost incarcat.

Dezavantaje ale utilizarii Flash-ului:

Printre dezavantajele folosirii obiectelor flash in paginile web amintim:

Depinde de player: desi acesta vine instalat pe o suita de browsere (si in cazul in care nu este preinstalat instalarea este destul de rapida – dimensiunea Playerului Flash este destul de mica si descarcarea acestuia in contextul retelelor actuale este rapida), totusi exista cazuri in care obiectele Flash ajung pe masini ce nu au instalata aplicatia necesara interpretarii obiectelor Flash, ajungandu-se in imposibilitatea folosirii fisierelor (Pentru a rula aplicatiile Flash pe aceste calculatoare trebuie exportat obiectul Flash ca un executabil).

Mare amator de resurse: deoarece trebuie sa „reconstruiasca” de fiecare data elementele grafice, Playerul Flash (precum si aplicatia de dezvoltare) este mare consumator de memorie si procesor (in cazul graficii raster este clar unde trebuiau afisati pixelii ce formeaza cercul – in cadrul graficii vectoriale trebuie ca pozitiile pixelilor sa fie recalculate).

Motoarele de cautare nu pot indexa textul: Flashul lucreaza cu mai multe tipuri de texte, majoritatea dintre acestea (textul static) nu poate fi indexat de motoarele de cautare deoarece obiectul Flash este tratat ca element grafic/obiect si robotii de cautare nu au cunostintele necesare „disecarii” obiectelor Flash si extragerii textului intern.

Usurinta utilizarii il face sa fie folosit in cele mai absurde moduri (de exemplu, flash-urile - sperietoare). Pentru aceste tipuri de Flash-uri, facute de obicei de incepatori, in limba engleza exista un termen special: 'flashturbation'.

Tehnologie licentiata: fiind o aplicatie dezvoltata de o serie de programatori (platiti pentru a dezvolta Flashul), instrumentul de dezvoltare costa cel putin 600€ Totusi specificatiile formatului obiectului Flash sunt disponibile si din acest motiv au aparut (si inca apar) destule instrumente care sa utilizeze acest format in scopuri mai mult sau mai putin productive sau legale. Dintre acestea amintim: Swift3D, Swish, ImperatorFLA, ActionScript Obfuscator.

ADOBE PHOTOSHOP:

Adobe Photoshop este un software folosit pentru editarea imaginilor digitale pe calculator, program produs si distribuit de compania americana Adobe Systems si care se se adreseaza in special profesionistilor domeniului.

Adobe Photoshop, asa cum este cunoscut astazi, este varful de lance al gamei de produse software pentru editare de imagini digitale, fotografii, grafica pentru tipar, video si Web de pe piata. Photoshop este un program cu o interfata intuitiva si care permite o multitudine extraordinara de modificari necesare in mod curent profesionistilor si nu numai: editari de luminozitate si contrast, culoare, focalizare, aplicare de efecte pe imagine sau pe zone (selectii), retusare de imagini degradate, numar arbitrar de canale de culoare, suport de canale de culoare pe 8, 16 sau 32 biti, efecte third-party etc. Exista situatii specifice pentru un profesionist in domeniu cand alte pachete duc la rezultate mai rapide, insa pentru prelucrari generale de imagine, intrucat furnizeaza instrumente solide, la standard industrial, Photoshop este efectiv indispensabil.

Alaturi de aplicatia Photoshop (ajuns la versiunea CS3), este inclusa si aplicatia ImageReady, cu un impresionant set de instrumente Web pentru optimizarea si previzualizarea imaginilor (dinamice sau statice), prelucrarea pachetelor de imagini cu ajutorul sistemului droplets-uri (mini-programe de tip drag and drop) si realizarea imaginilor rollover (imagini ce isi schimba aspectul la trecerea cu mouse-ul peste), precum si pentru realizarea de GIF-uri animate.

Avantaje

Principalele elemente prin care Photshop se diferentiaza de aplicatiile concurente si prin care stabileste noi standarde in industria prelucrarii de imagini digitale sunt:

  • Selectiile
  • Straturile (Layers)
  • Mastile (Masks)
  • Canalele (Channels)
  • Retusarea
  • Optimizarea imaginilor pentru Web

Ultimele instrumente

Camera RAW: Instrumentul ofera acces rapid si facil la imaginile tip RAW produse de majoritatea camerelor foto digitale profesionale si de mijloc. Camera RAW se foloseste de toate detaliile acestor fisiere pentru a obtine un control total asupra aspectului imaginii, fara a modifica fisierul in sine.

Adobe Bridge: Un browser complex, de ultima generatie, ce simplifica gestionarea fisierelor, poate procesa mai multe fisiere de tip RAW in acelasi timp si pune la dispozitia utilizatorului informatia metadata de tip EXIF etc.

Multitasking: Adobe introduce posibilitatea de a folosi toate aplicatiile sale din suita 'Creative suite 2' in sistem multitasking.

Suport High Dynamic Range (HDR) pe 32 biti: Creeaza si editeaza imagini pe 32 biti, sau combina cadre fotografice de expuneri diferite intr-una ce include valorile ideale de la cele mai intense umbre pana la cele mai puternice zone de lumina.

Shadow/Highlight: Imbunatateste contrastul fotografiilor subexpuse sau supraexpuse, inclusiv imagini CMYK, pastrand in continuare echilibrul vizual al imaginii.

Vanishing Point: Ofera posibilitatea de a clona, picta sau lipi elemente ce automat se transpun in perspectiva obiectelor din imagine.

Image Warp: Capacitatea de a deforma imaginile plane dupa o matrice usor editabila, folosind mouse-ul.

Corectarea deformarilor cauzate de lentile: Lens Distort corecteaza cu usurinta efectele obisnuite date de lentilele aparatelor foto precum cele cilindrice, sferice, tip palnie, 'efectul de vigneta' (functie de pozitionarea fata de lumina, colturile fotografiilor sunt fie intunecate, fie luminate in contrast cu restul fotografiei) sau aberatiile cromatice.

Personalizarea aplicatiei:Posibilitatea de a personaliza orice scurtatura sau chiar functiile din meniul aplicatiei si posibilitatea de a salva modificarile pentru fiecare mod de lucru in parte.

Control imbunatatit al straturilor (layers): capacitatea de a selecta mai multe straturi in acelasi timp.

Smart objects: abilitatea de a deforma, redeforma si a reveni la starea initiala a obiectelor fara a pierde din calitate.

Realizarea proectului: Se poate observa ca organizarea informatiei in interiorul paginii a fost realizata cu ajutorul layer-elor

Aplicatie flash

 

Organizarea

fisierelor si a

documentatiei

 

Informatiile de pe site sunt preluate si prelucrate de pe internet.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate