Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
Ce este internetul ?


Ce este internetul ?


CE ESTE INTERNETUL ?

Ce inseamna InternetInternetul este o super-retea compusa din retele de calculatoare din toata lumea, intr-o continua expansiune, care schimba radical modul de comunicare in lumea contemporana. Internetul este o uriasa biblioteca, un instrument de corespondenta rapida, un nou mediu de publicare si un mijloc de difuzare mondiala a informatiei. Este o inventie geniala acest mod de comunicare electronica: simplu, democratic, interactiv, capabil - cel putin potential - sa inlature discriminarea geografica. Nu mai conteaza daca te afli intr-o localitate indepartata sau intr-o metropola: ai acces egal la aceleasi surse de informare.

Cand te-ai conectat la Internet, calculatorul tau devine o extensie a ceea ce apare ca un calculator gigant, un calculator cu ramuri pretutindeni in lume. In realitate, calculatorul tau 'comunica' simultan cu un alt calculator sau cu milioane de calculatoare din lume. Zeci de mii de retele pretutindeni pe globul pamantesc se interconecteaza, schimband informatii intre ele; milioane de oameni folosesc acest sistem in fiecare zi.

Lasand la o parte detaliile tehnice, Internet-ul este mediul de informare cu cea mai mare crestere in ultimul deceniu. Utilitatea, usurinta in folosire, interactivitatea, sunt doar cateva dintre argumentele ce stau la baza acestei evolutii rar intalnite in economia mondiala.

Conceput initial pentru a satisface scopuri militare de catre Departamentul de Aparare a Statelor Unite, si apoi pentru ca cercetatorii din toata lumea sa poata comunica intre ei, un asemenea mediu de comunicatie nu putea fi lasat neatins de catre lumea economica. Astfel s-au nascut nenumarate afaceri care isi desfasurau activitatea pe internet, incepand era "dot com"-urilor, cu un avant extraordinar.

Este momentul in care investitii de cateva mii sau zeci de dolari s-au transformat treptat, intr-o perioada relativ scurta, in afaceri de milioane de dolari. Mirajul imbogatirii rapide a atras din ce in ce mai multi investitori in internet, ajungandu-se la o crestere artificiala, necompatibila cu cererea, care a dus la falimentul multor "dot com"-uri.

Lasand la o parte partea comerciala a internet-ului, acest mediu de informare a oferit posibilitati uriase de comunicare, de documentare, dar si de fraude si ilegalitati.

In esenta, internetul este o uriasa retea de calculatoare legate fie fizic, prin cabluri si diverse echipamente care le interconecteaza, fie prin legaturi "wireless", prin intermediul undelor. Este evident ca nu puteau fi conectate toate calculatoarele care au nevoie de acces la internet numai prin intermediul cablurilor, datorita distantelor foarte mari.

Istoric al Internetului

Prima inregistrare a unor comunicatii realizate prin intermediul retelelor de calculatoare a fost o serie de memo-uri scrise de catre J.C.R. Licklider de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) in august 1962, in care vorbea despre conceptul de "retea galactica". In conceptia lui, aceasta insemna o retea globala de computere interconectate prin intermediul careia oricine putea accesa informatii si programe de oriunde. In esenta, conceptul reprezinta Internetul de astazi.

La sfarsitul anului 1966, un alt cercetator de la MIT, Lawrence G. Roberts, a sosit la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), pentru a pune in practica acest concept, dezvoltand planul ARPANET, si publicandu-l in 1967. ARPANET a fost prima retea de calculatoare dezvoltata in 1969 de catre 4 universitati americane, impreuna cu Departamentul de Aparare al SUA,     pentru a asigura accesul mediului academic la schimbarea anumitor programe pe calculatoare.

La sfarsitul lui 1971, Roberts a decis ca oamenii aveau nevoie de o motivatie serioasa pentru a porni acest proiect, si a decis ca la conferinta internationala despre computere si comunicatii din octombrie 1972 sa realizeze o demonstratie publica a retelei ARPANET. Demonstratia a fost un succes, convingandu-i si pe cei de la AT&T - o importanta companie de comunicatii din SUA -, care fusesera destul de sceptici in privinta reusitei acestui proiect.

Acesta a insemnat inceputul Internetului pe care il stim astazi. Pentru o mai buna vizualizare a evolutiei acestuia, in continuare vor fi prezentate cele mai importante momente in evolutia acestuia :

1962 - Corporatia RAND incepe cercetarea in domeniul retelelor de comunicatii desemnate aplicatiilor militare.

1962-1963 - Sub conducerea ARPA (Advanced Research Project Agency), este dezvoltata prima retea de calculatoare denumita ARPANET, folosita pentru comunicarea intre cercetatori de la diferite universitati americane.

1967 - Primele documente despre ARPANET sunt prezentate la un simpozion organizat de catre Association for Computing Machinery (Asociatia Masinilor de Calculat).

1968 - Sunt concepute primele echipamente destinate retelelor de calculatoare.

1969 - Sunt conectate primele 4 universitati la ARPANET : Stanford Research Institute, UCLA (University of California), UC Santa Barbara si University of Utah.

1970 - ALOHANET este dezvoltata la University of Hawaii.

1970-1973 - ARPANET devine un succes. Desi conceputa pentru a permite oamenilor de stiinta sa imparta informatii si sa acceseze computerele de la distanta, e-mail-ul devine cea mai folosita aplicatie.

1971 - ARPANET se extinde la 23 de noduri, conectand universitati si centre de cercetare guveramentale din SUA.

1972 - INWG (The InterNetworking Working Group) este prima organizatie care incepe sa implementeze standarde care sa guverneze reteaua in crestere.

1973 - ARPANET devine internationala, conectand Univestity College din Londra si Royal Radar din Norvegia.

1974 - Bolt, Beranek & Newman pornesc Telenet, prima versiune comerciala a ARPANET.

1974-1981 - Publicul incepe sa inteleaga cum computerele interconectate pot fi folosite in viata de zi cu zi, odata cu pornirea versiunii comerciale a ARPANET. ARPANET incepe sa se indeparteze de radacini (scopurile militare si de cercetare).

1976 - regina Elizabeta a Angliei trimite primul e-mail regal.

1979 - Apar grupurile de discutii USENET, dezvoltate de trei studenti, Tom Truscott si Jim Ellis de la Duke University si Steve Bellovin de la University of North Carolina. Utilizatori din toata lumea participa la aceste grupuri, pentru a vorbi despre politica, religie, si multe alte subiecte.

1981 - ARPANET numara 213 membri. Un nou membru este adaugat la fiecare 20 de zile.

1982 - Termenul de Internet este folosit pentru prima data.

1982-1987 - Mijlocul anilor '80 reprezinta un boom pentru industria computerelor personale. Combinatia dintre computerele de birou, relativ ieftine, si servere pentru retele permit companiilor sa se alature Internetului. Acestea folosesc Internetul pentru a comunica intre ele si cu clientii lor.

1984 - Numarul de utilizatori depaseste cifra 1 000.

1985 - E-mailul si grupurile de stiri (newsgroup) fac parte din viata de zi cu zi in cadrul multor universitati.

1987 - Numarul utilizatorilor conectati depaseste 10 000.

1988-1990 - Internetul devine o unealta puternica de comunicare, insa incep sa apara ingrijorari cu privire la securitate si intimitate. Noi termeni sunt creati, cum ar fi "hacker" sau "cracker". Aceste ingrijorari iau amploare pe 1 noiembrie 1988, cand un virus numit "Internet Worm" afecteaza 6 000 din cei 60 000 de utilizatori.

1990 - Numarul utilizatorilor depaseste 300 000.

1991 - Se naste WWW (World Wide Web); apare si primul vizualizator de pagini web - Mosaic.

1992 - Primele emisii audio si video pe Internet. Numarul de utilizatori depaseste 1 000 000.

1993 - Apare primul vizualizator grafic de pagini web. Traficul pe Internet inregistreaza rate anuale de crestere de 341,634%.

1995 - Vaticanul lanseaza site-ul www.vatican.va. Sun Microsystems lanseaza limbajul de programare pentru aplicatii Internet numit Java, schimband radical modul in care aplicatiile si informatia sunt preluate, prezentate si folosite pe Internet.

1996 - Exista aproape 10 milioane de computere conectate la Internet. Deja acesta devine un fenomen cu adevarat global. Se celebreaza 25 de ani de existenta a Internetului, iar inceputurile sale militare devin istorie. Aproximativ 40 de milioane de oameni din peste 150 de tari folosesc Internetul. Aproximativ 1 miliard de dolari s-a incasat din comertul electronic.

In perioada sa de viata relativ scurta, Internetul a evoluat de la stadiul de proiect militar,cu scopul de a controla ramasitele societatii post-nucleare, la stadiul de Autostrada Informationala, influentand profund modul de viata al oamenilor.

Epoca Internetului a sosit.

Modul de functionare al Internetului

Expresii de genul "Trimite-mi un e-mail cu cv-ul tau !" sau "Intra pe www.site.ro !" devin din ce in ce mai folosite, intrand in limbajul nostru de zi cu zi, aproape la fel de firesc ca salutul de "buna ziua".

La serviciu, acasa sau la scoala, comunicatia intre oameni se bazeaza din ce in ce mai mult pe internet. De ce acest lucru ? Pentru ca este un mod de a comunica rapid si relativ ieftin.

Dar cum functioneaza acest mediu de comunicatie ? In esenta, computerele conectate la internet sunt de fapt conectate intre ele. Sigur, apare intrebarea fireasca : Cum sunt eu conectat la computerul unui utilizator din SUA cu care corespondez prin e-mail ? Raspunsul cel mai simplu este urmatorul: conexiunea intre cei doi nu este directa, ea realizandu-se prin diverse echipamente special concepute pentru comunicarea in retelele de computere, cum ar fi switch-urile, routerele, etc. O descriere mai amanuntita ar insemna o multime de detalii tehnice, obiectiv care nu este urmarit in materialul de fata.

Aceasta conectare are loc, de fapt, intre retele separate, Internetul nefiind o entitate omogena. Conectarea se realizeaza prin diferite medii, la momentul actual existand conexiuni prin cablu coaxial, cablu UTP (unshielded twisted pair), cablu de fibra optica, comunicare wireless (unde radio, infrarosii, etc.).

Pentru a putea comunica intre ele, computerele trebuie sa se cunoasca intre ele, si pentru a se cunoaste, trebuie sa aiba o adresa. La fel cum pentru a trimite o scrisoare avem nevoie de adresa destinatarului, la fel, atunci cand vrem sa vizitam un site de internet, trebuie sa ii stim adresa.

Exista doua tipuri de adrese folosite pe internet: adresele text - cum ar fi www.ase.ro email@ase.ro - si adresele numerice. Adresele text sunt cele folosite de utilizatorii finali, atunci cand vor sa trimita un e-mail sau vor sa viziteze o pagina de internet. Computerele si echipamentele de comunicatie folosesc insa adrese numerice formate din patru numere cuprinse intre 0 si 255, de forma xxx.xxx.xxx.xxx. Utilizatorii, insa, nu pot retine aceste numere - ar trebui ca pentru fiecare pagina sa memoram un astfel de numar, nu tocmai usor de retinut, ceea ce ar fi aproape imposibil. De aici a aparut nevoia existentei unei adrese text, mai usor de memorat si de folosit.

Exista o multime de servicii, mai mult sau mai putin cunoscute, pe care le ofera internetul, fiecare cu regulile sale si cu aplicatii specifice. Cele mai cunoscute sunt, de departe, WWW-ul si e-mailul. Dar, pe langa acestea, mai exista si altele, cum ar fi :

- Telnet - Este un serviciu folosit pentru conectarea la alte calculatoare din Internet, pentru a accesa o serie de servicii publice, in principiu este un serviciu Internet de conectare la distanta. Odata realizata conectarea la un alt calculator, se pot introduce comenzi ca si cum utilizatorul ar lucra direct la acel calculator. Se poate rula o sesiune interactiva normala (conectarea la sistem, executarea de comenzi, deconectarea de la sistem), sau se poate utiliza orice serviciu pe care acea masina il ofera terminalelor ei locale.

- FTP (File Transport Protocol) - Este folositor in aducerea fisierelor din arhivele publice raspandite in Internet. Acest lucru se numeste FTP anonim, pentru ca nu este necesar un cont pe calculatorul respectiv pentru a-l accesa. Daca Telnet permite conectarea la un alt calculator pentru executarea unor comenzi pe acel calculator, FTP permite transferarea fisierelor de pe un calculator pe altul.

- IRC (Internet Relay Chat) - serviciu ce permite utilizatorilor sa comunice in timp real pe diverse teme, folosind o aplicatie special conceputa pentru acest serviciu. Acesta a captat atentia tinerilor in special, devenind unul dintre serviciile cele mai folosite in acest moment pe Internet. Utilizatorii sai sunt, in principal, adolescentii.

- Newsgroup - acesta este un serviciu ce faciliteaza discutiile on line pe anumite teme, prin lasarea de mesaje electronice care pot fi citite de oricine.

- Internet Phone, Internet Fax: servicii de telefonie si fax disponibile acum si prin intermediul Internet. Puteti trimite un fax sau face un apel telefonic prin intermediul calculatorului (bineinteles daca aceste facilitati sunt disponibile pe calculator).

Toate aceste servicii sunt foarte utile si folosite din ce in ce mai mult. Cele mai folosite servicii raman, insa, cele de WWW si de e-mail.

Pentru a putea conecta un computer la internet este nevoie, an primul rand, de un computer sau de alt dispozitiv care sa poata realiza acest lucru, cum ar fi chiar un televizor. Desi ar parea mai putin obisnuit acest lucru, s-au dezvoltat tehnologii si echipamente prin intermediul carora chiar un televizor sau un frigider se poate conecta la internet. Acest fapt nu poate decat sa demonstreze ca impactul si utilitatea internetului au atins cote foarte ridicate. Atat de ridicate, incat nu ne putem dispensa de acest "fluviu" de informatie nici atunci cand suntem in bucatarie.

Rezumandu-ne, insa, la mijloacele cele mai simple de conectare la super-retea, computerul este cel mai folosit echipament de conectare. Desigur, un simplu computer nu este suficient. Mai este nevoie ca acesta sa dispuna de o placa de retea, sau un modem, care actioneaza ca un receptionist al informatiei, actionand ca o poarta intre computer-ul care se conecteaza la internet si semnalele electrice purtatoare de informatie.

Pe langa componentele hardware de care este nevoie, mai exista si componente software, sau mai simplu, aplicatii pe care computerul le ruleaza. In primul rand, sistemuil de operare al computer-ului, care este inima componentei software. Cel mai raspandit sistem de operare folosit de catre utilizatorii individuali este fara indoiala, produsul celor de la Microsoft, gigantul software al lumii, denumit Windows. Incepand de la varianta Windows 1.0 aparuta in 1985, compania detinuta de Bill Gates a dezvoltat o serie bogata de sisteme de operare, orientandu-se in functie de nevoile utilizatorului. Tocmai din acest motiv, Microsoft este un exemplu de aplicare eficienta a marketing-ului, avand in vedere ca pe primul plan a fost pus intotdeauna conceptul care sta la baza marketing-ului si anume faptul cs trebuie puse pe primul plan nevoile utilizatorului, consumatorului si satisfacerea acestor nevoi pentru a asigura profitabilitatea companiei ce ofera un produs sau serviciu.

In afara de sistemul de operare, mai este nevoie de o serie de aplicatii cu roluri diferite, care asigura functionarea diverselor servicii oferite de internet. Exista "browsere web" care sunt aplicatii ce fac posibila afisarea paginilor de internet. Cele mai raspandite browsere sunt:

Internet Explorer, realizat de catre Microsoft ;

Netscape;

Opera.

Aceste browsere nu fac altceva decat sa urmeze instructiunile date de catre cel care trimite informatia, in speta computerul care gazduieste aceasta pagina, prin intermediul unui limbaj de programare denumit HTML sau Hyper Text Markup Language.

Mai exista aplicatii al caror rol este de a vizualiza, organiza e-mail-urile, despre care se va mentiona in partea dedicata e-mail-ului.

Exista o paleta foarte larga de aplicatii destinate serviicilor oferite de internet, cu rolul de a ajuta utilizatorul sa poata folosi toate aceste servicii, fara a avea neaparat cunostinte avansate de operare a computerelor sau cunostinte tehnice referitoare la internet pentru a oferi aceasta importanta sursa de informatie cat mai multor oameni.

Conectarea la internet se realizeaza prin intermediul unor firme specializate in oferirea acestor servicii, denumiti ISP (Internet Service Provider) sau furnizor de servicii internet. Principiul dupa care se desfasoara activitatea acestora este de a inchiria utilizatorilor acest serviciu, deci si posibilitatea de a se conecta la internet prin intermediul acestora. Exista oferte variate ce vin din partea acestora, conform cu nevoile clientilor.

Principalul criteriu care face diferenta intre aceste servicii sunt largimea de banda pe care acestea o furnizeaza. Simplificat, largimea de banda sau bandwidth, reprezinta cantitatea de informatie pe care o primeste clientul intr-o anumita perioada de timp. Aceasta largime se masoara in date transferate intr-o secunda. Cele mai ieftine si mai putin performante "legaturi" la internet sunt conexiunile prin linii telefonice clasice, denumite si dial-up. Viteza de transmisie (bandwidth) este destul de scazuta, dar si pretul este pe masura. Acest tip de conexiuni devin din ce in ce mai rar intalnite, in special in tarile dezvoltate, odata cu dezvoltarea infrastructurii si aparitia noilor tehnologii si echipamente. In tarile in curs de dezvoltare insi, acest tip de conexiuni este foarte intalnit datorita costului. Romania este un astfel de exemplu, majoritatea conexiunilor la internet ale persoanelor fizice realizandu-se astfel.

Alte tipuri de conexiuni cu viteze mai mari sunt disponibile, cum ar fi ISDN, DSL, Acces in retea metropolitana, acces prin satelit etc. Odata cu cresterea vitezei, creste si costul implicat. Dezideratul pentru a avea o legatura buna la internet pentru toate statele ar trebui sa fie dezvoltarea infrastructurii. Un astfel de obiectiv este dezvoltarea de retele in marile orase, denumite retele metropolitane, care inseamna realizarea unei retele fizice care sa lege utilizatori, atingandu-se astfel performante imbunatatite.

WWW (World Wide Web)

In esenta, www-ul este serviciul oferit de internet pentru a putea accesa diverse pagini aflate in toata lumea prin intermediul unui program denumit "browser", cu ajutorul caruia se pot vizualiza texte, imagini, sunete si clipuri video. Acesta este cel mai utilizat serviciu de internet la ora actuala.

In 2001 existau peste 8 milioane de pagini web, asteptandu-se ca la sfarsitul anului 2003 acestea sa depaseasca cifra de 16 milioane.

Cu aproximatie WWW-ul a aparut in luna martie a anului 1989. Tim Berners Lee de la Laboratorul European de Fizica particulelor din Geneva (CERN) a pus in circulatie propunerea de a dezvolta un sistem hypertext in vederea unei eficiente partajari a informatiei intre echipele de cercetatori din High Energy Physics Community, situate in zone geografice diferite. Cele trei componente pe care trebuia sa le contina acest sistem in viziunea specialistilor CERN erau:

O interfata utilizator consistenta;

Capacitatea de a incorpora o mare varietate de tehnologii si tipuri de documente;

Capacitatea de a accesa informatia unitar in ciuda unei mari varietati a tipurilor de calculatoare si a soft-ului rulat de acestea, si aceasta intr-un mod cat mai simplu din punctul de vedere al utilizatorului.

Paginile web prezente pe Internet se refera la aproape toate domeniile din activitatea umana, iar aceasta uriasa baza de date a trebuit sa fie organizata intr-un anumit fel pentru a se usura accesul la informatii. Astfel, au aparut domeniile, care reprezinta sfarsitul adresei web, cum ar fi ".ro".

Astfel, s-au standardizat urmatoarele domenii:

.com - Entitati comerciale

.edu - Organizatii educationale

.gov - Institutii guvernamentale nemilitare

.mil - Organizatii militare

.org - Alte organizatii

.net - Resurse pentru retea

.int - Institutii internationale (NATO)

In afara de acestea, fiecare tara a primit un anumit sufix, dupa cum urmeaza:

.au - Australia

.ca - Canada

.ch - Elvetia

.de - Germania

.dk - Danemarca

.es - Spania

.ru - Federatia Rusa

.ro - Romania

In aceasta multime de pagini de web este destul de greu de gasit o anumita informtie, iar in scopul acesta au fost dezvoltate motoarele de cautare (search engine), care sunt niste aplicatii care cauta pe internet pentru utilizator. Acestea sunt printre cele mai accesate aplicatii pe internet la ora actuala. Pe primul loc intr-un clasament al acestor motoare se afla site-ul www.google.com. Avantajele care la-au facut sa devina, de departe, cel mai utilizat motor de cautare sunt numarul foarte mare de pagini in care face cautarea si simplitatea interfetei cu utilizatorul.

Pentru a putea vizualiza o pagina de internet, utilizatorul are nevoie de o aplicatie care sa realizeze acest lucru, iar aceste aplicatii poarta numele de browsere. Acestea primesc un cod programat de la computerul pe care se afla pagina, impreuna cu fisierele care sunt continute de site-ul respectiv (imagini, sunete, animatii etc.) si interpreteaza acest cod afitand rezultatul intr-o fereastra.

Cele mai utilizate aplicatii care realizeaza acest lucru sunt Microsoft Internet Explorer si Netscape. Acestea sunt gratuite. Mai exista si alte aplicatii care fac acest lucru, contra cost sau gratuit, disponibile pe internet, insa cele preyentate mai sus sunt cele mai utilizate.

E-mail-ul

Alt serviciu intens utilizat pe Internet este cel de e-mail. In esenta, e-mailul (posta electronica) realizeaza transmiterea de mesaje, fisiere diverse, de la un utilizator al internetului la altul.

E-mail-ul a aparut odata cu aparitia Internet-ului si este prescurtarea de la "electronic mail" (posta electronica). Din denumire rezulta si la ce foloseste, adica la trimiterea si primirea de scrisori, dar in format electronic.

O analogie cu sistemul postal clasic scoate in evidenta avantajele si dezavantajele pe care acest serviciu le ofera.

Asemanarile cele mai importante sunt urmatoarele:

- pentru ambele servicii este nevoie de o adresa a destinatarului si una a expeditorului (in cazul postei electronice, adresa este in genul utilizator@email.com, iar in cazul sistemului postal obisnuit ea cuprinde strada, numarul sau orasul);

- fiecare utilizator are o casuta postala in care sunt depuse mesajele.Dintre deosebiri, cele mai importante sunt :

- transferul mesajelor este strict electronic in cazul e-mail-ului, neavand de a face cu hartii sau colete;

- timpul de primire a mesajelor este mult mai mic: in cazul e-mail-ului, acesta este de ordinul secundelor sau milisecundelor, in functie de distanta fizica dintre cei doi utilizatori.

Avantajele oferite de acest mod de comunicare sunt indiscutabile, e-mail-ul devenind principalul mediu prin care comunica angajatii intreprinderilor care au implementat un sistem informatic capabil sa suporte oferirea acestui serviciu. Desi intreprinderile romanesti au dificultati in implementarea unui astfel de sistem, neavand resursele financiare sau cunostintele necesare realizarii avantajelor pe care le presupune un astfel de sistem, in ultima perioada si in tara noastra acest mod de comunicare castiga foarte mult teren in detrimentul vechilor mijloace de comunicare.

Pentru a putea vizualiza aceste mesaje electronice exista doua variante. Prima este interfata web, in speta o pagina de internet prin intermediul careia se face accesul. Cea de a doua varianta este o aplicatie specializata care sa faca acest lucru. Aceste aplicatii contacteaza computerul pe care sunt stocate acestea si le aduc pe calculatorul care le solicita, in schimbul unei autentificari prealabile. Una dintre aplicatiile cele mai des folosite in acest scop este Microsoft Outlook, inclus in pachetul Microsoft Office.

Internet-ul in cifre

Cel mai simplu mod de a evidentia evolutia spectaculoasa si importanta sporita pe care o capata internetul este sa privim statisticile oferite de diverse surse de informatii.

Majoritatea statisticilor realizate la inceputurile internetului se refereau numai la numarul de calculatoare conectate la internet sau la cantitatea de informatie transferata prin internet. Aceste date erau colectate de catre institutii guvernamentale sau de cercetare, in numele comunitatii stiintifice, aceasta comunitate fiind principalul utilizator al internetului la acea vreme. Acest lucru s-a schimbat in 1991, cand Fundatia Nationala pentru Stiinta din SUA (National Science Foundation) a ridicat restrictiile privind folosirea in scop comercial a internetului. Din ce in ce mai multe companii au inceput sa realizeze oportunitatile comerciale pe care le ofera internetul, astfel crescand cererea pentru statistici mai detaliate privind utilizatorii internetului.

In ceea ce priveste numarul de computere conectate la internet, Internet Software Consortium ne ofera o evolutie a numarului acestora, incepand cu perioada de nastere a internetului, 1969, si pana in ianuarie 2003, dupa cum se poate vedea in tabelul 1.1 :

Tabelul 1.1

Perioada

Numarul de host-uri

aprilie 1971

august 1981

august 1983

decembrie 1987

iulie 1988

iulie 1989

octombrie 1990

iulie 1991

iulie 1992

iulie 1993

iulie 1994

iulie 1995

ianuarie 1996

ianuarie 1997

ianuarie 1998

ianuarie 1999

iunie 1999

ianuarie 2000

ianuarie 2001

iulie 2001

ianuarie 2002

iulie 2002

ianuarie 2003

figura

Se pot vedea foarte bine cresterile importante inregistrate in aceasta perioada. De la an la an, numarul computerelor conectate s-a dublat sau chiar triplat.

Un indicator relevant pentru stabilirea publicului care foloseste serviciile internet este numarul de utilizatori, care a inregistrat cresteri la fel de spectaculoase. Informatii despre aceasta evolutie se gasesc pe site-ul www.nua.ie, institutie ce ofera astfel de statistici.

Tabelul 1.2   

Perioada

Nr. de utilizatori(mil.)figura

Se pot observa cresteri spectaculoase si ale acestui indicator, pentru perioada de boom al numarului de utilizatori, intre 1995 si 2002, iar previziunile pentru perioada urmatoare, in speta 2004, sunt la fel de optimiste, fiind asteptata o crestere a numarului de utilizatori ai serviciilor oferite de internet la aproape 1 miliard.

Insa, ca in orice domeniu, se asteapta pentru anii urmatori cresteri mai temperate in domeniile legate de tehnologia informatiei. Falimentul multor "dotcomuri", sau companii a caror activitate se desfasoara cu preponderenta pe internet, ca urmare a increderii prea mari acordate acestui domeniu, demonstreaza ca aceste cresteri spectaculoase nu pot surveni pe perioade foarte mari de timp. WorldCom este unul din gigantii din tehnologia informatiei care a suferit din cauza aceasta. Nici cele mai mari firme, cum ar fi marele Microsoft, nu fac exceptie de la aceste tendinte, dar, odata cu regandirea atitudinii asupra evolutiei acestui domeniu in viitor, au inceput sa redreseze situatiile mai putin bune inregistrate la inceputul acestei decade.

Un impact serios asupra acestui domeniu, precum si asupra situatiei economice mondiale, a fost atentatul terorist asupra turnurilor World Trade Center de la 11 septembrie 2001, cu atat mai mult cu cat aceste atentate au lovit in puterea numarul 1 in domeniul IT din lume.

Statistici privind profilul utlizatorilor sunt disponibile, astfel se poate observa din tabelul 1.3 repartitia acestora in functie de sex.

Tabelul 1.3

Tara

Procent

Procent

masculin

feminin

Germania

Franta

Italia

Spania

Belgia

Olanda

Brazilia

Elvetia

Japonia

Austria

Norvegia

Marea Britanie

Israel

Hong Kong

Singapore

Danemarca

Taiwan

Irlanda

Suedia

Korea de Sud

Mexic

Finlanda

Noua Zeelanda

Australia

Canada

Statele Unite

Un studiu intreprins in iunie 2003 arata comportamentul de utilizare a internetului a consumatorilor americani, astfel :

Tabelul 1.4

Utilizare medie a internetului, SUA, iunie 2003Acasa

Munca

Numarul de sesiuni pe luna

Numarul de domenii vizitate pe luna

Timp de vizitare pe luna

Timpul afectat unei sesiuni

Durata de vizionare a unei pagini

In ceea ce priveste populatia globala ce foloseste internetul, informatiile sunt prezente in tabelul de mai jos :

Tabelul 1.5

Utilizare medie a internetului,    iunie 2003

Iunie

Mai

Modificare

Numarul de sesiuni pe luna

Numarul de domenii vizitate pe luna

Pagini web vizitate pe luna

Pagini vizitate intr-o sesiune

Timp de vizitare pe luna

Timpul afectat unei sesiuni

Durata de vizionare a unei pagini

Asadar, consumatorii petrec in medie 11 ore si 34 de minute pe internet intr-o luna, timpul afectat acestei activitati crescand de la o luna la alta.

Privind aceste informatii ne putem da seama ca internetul este prezentul si viitorul comunicatiilor in intreaga lume. Site-ul cyberatlas.internet.com ne ofera informatii care intaresc aceasta afirmatie. Utilizatorii internetului au ajuns sa se bazeze foarte mult pe cantitatea uriasa de informatie pe care le-o ofera acest mediu, pe care il consulta foarte des cand este vorba de alegeri importante pe care trebuie sa le faca.

Rezultatele unei cercetari intreprinse de Content Intelligence Group releva faptul ca peste 60% din respondentii din Statele Unite aleg internetul ca principala sursa de informatie, iar 48% dintre acestia folosesc acelasi mod de a obtine informatiile necesare derularii activitatii la locul de munca.

Cercetarile intreprinse asupra consumatorilor americani de internet ne arata ca din peste 32 de milioane de utilizatori ai internetului 34% au ales o scoala sau o institutie de invatamant superior folosind acest mediu ca principala metoda de decizie.

Din 34 de milioane de surf-eri care au inceput recent un hobby, 33% au afirmat ca decizia lor s-a bazat exclusiv pe informatiile furnizate de internet.

Din 47 de milioane de persoane care au cautat sa isi continue educatia sau perfectionarea profesionala, peste 39% sustin ca Internetul a avut rolul decisiv in alegerea lor, iar 29% ca a avut un rol important.

Mai multe statistici interesante despre uzul in scop comercial al Internetului se regasesc in capitolul urmator al acestei lucrari, care trateaza marketing-ul on-line mai detaliat.

Internet-ul in Romania

Avand in vedere globalizarea acestui fenomen care este internetul, Romania se aliniaza treptat la aceasta tendinta de folosire a acestuia ca sursa importanta de informatii.

Rata de folosire a Internetului in Europa Centrala si de Est este in continua crestere, in principal datorita utilizarii internetului la locul de munca si in scoli. Procentul populatiei care utilizeaza Internetul cel putin o data pe luna in aceasta regiune este preconizat la 17% in 2003 si 27% pana in 2006. Estonia si Slovenia inregistreaza cel mai mare numar de utilizatori, comparabil cu cel din Europa Occidentala si asta datorita implicarii guvernamentale in promovarea utilizarii Interentului in scoli si locurile publice.

Romania se afla, din pacate, pe unul din locurile codase in ceea ce priveste numarul de utilizatori si alte cifre privind acest domeniu.

Se estimeaza, conform CSOP, ca in 2002 existau aproximativ 2 milioane de utilizatori ai internetului in Romania.

Tabelul 1.6

Tara

Numarul de

Procent din

Populatie

utilizatori

populatie

(mii loc)

Romania

Ungaria

Polonia

Slovenia

Slovacia

figura

Dupa cum se vede din tabelul si graficul de mai sus, Romania se afla in spatele principalelor tari din zona Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste numarul de persoane care utilizeaza internetul, cu un procent de 10% din totalul populatiei, spre deosebire de Ungaria, care detine un procent de aproape 15%.

Cauza principala a acestui indicator scazut este nivelul scazut de trai, incluzand aici veniturile scazute ale populatiei. Costul achizitionarii unui PC, al accesului la Internet, dar si educatia privind utilitatea acestui serviciu, contribuie la o penetrare redusa a internetului in randul utilizatorilor romani.

In ceea ce priveste repartitia pe diverse categorii a acestora, 16% din populatia masculina a Romaniei foloseste internetul, in timp ce numai 8% din cea feminina realizeaza acest lucru.

Romanii cu varsta cuprinsa intre 15 si 20 de ani detin 32% din numarul utilizatorilor, a doua grupa de varsta ca pondere in totalul utilizatorilor fiind persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani. Cei cu varsta peste 60 de ani detin numai 1% din totalul celor ce folosesc internetul.

Avand in vedere relansarea economica a Romaniei, exista sperante ca aceste cifre se vor imbunatati, iar accesul la aceasta importanta sursa de informatii sa fie accesibil cat mai multor persoane, pentru o mai buna dezvoltare a tarii. Exista proiecte in desfasurare, care vizeaza realizarea unei infrastructuri care sa ajute la indeplinirea acestui obiectiv, cum ar fi reteaua de fibra optica realizata de SNCFR.

Ca o concluzie a acestui capitol in care s-a incercat descrierea internetului, atat in ceea ce priveste modul de functionare, cat si a cifrelor care descriu acest fenomen, se poate spune ca o evolutie atat de uimitoare cum s-a inregistrat si inca se mai inregistreaza in acest domeniu, se intalneste foarte greu in viata economica mondiala. Cu toate acestea, companiile mari au ajuns la concluzia ca aceste evolutii spectaculoase au avantaje, dar si dezavantaje.

Avantajele sunt incontestabile si destul de clare. Dezavantajul cel mai important este ca aceste cresteri atrag foarte multi investitori care vor investi sume nejustificate si se poate ajunge la esecuri importante din cauza entuziasmului exagerat.

Internetul a fascinat si continua sa fascineze intreaga lume care a avut contact cu acest fenomen. Se poate vorbi, fara a exagera, despre dependenta pe care o creeaza acest instrument, dar care are, in principal, efecte benefice asupra celui care devine dependent de informatie.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate