Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Html


Index » educatie » » informatica » Html
PROIECTarea Aplicatiilor Web - Sa seze si sa se implementeze o aplicatie Web pentru gestiunea unei firme de inchirieri autoturisme.


PROIECTarea Aplicatiilor Web - Sa seze si sa se implementeze o aplicatie Web pentru gestiunea unei firme de inchirieri autoturisme.


 

Proiectarea Aplicatiilor Web ::..Definirea Temei

Sa se proiecteze si sa se implementeze o aplicatie Web pentru gestiunea unei firme de inchirieri autoturisme.

Aplicatia va folosi o baza de date.

autoturismele sunt grupate pe categorii.

Pentru fiecare autoturism se vor salva minim 5 atribute

Aplicatia permite doua clase de utilizatori: utilizatori simplii si administratori.

Accesul la aplicatie se va face prin username si parola .

Parola se trimite din pagina web si se salveaza in baza de date criptat unidirectional (ex. MD5)

Un utilizator isi poate crea, sterge sau modifica contul personal.

Un administrator poate promova un user la gradul de administrator si poate sa activeze sau sa dezactiveze conturile utilizatorilor.

Un utilizator poate sa vada cu o intarziere de maxim 5 secunde detaliile despre un anume autoturism dintr-o categorie (se foloseste Ajax ).

Un utilizator poate imprumuta un autoturism pentru o perioada de timp daca acesta este disponibila.

Un utilizator returneaza un autoturism imprumutat. Daca depaseste termenul, nu va putea imprumuta pentru o perioada de timp.

Un administrator adauga, modifica sau sterge autoturism.

Un administrator adauga, modifica sau sterge categorii.

Proiectarea Aplicatiei

Aplicatia va fi realizata cu tehnologia JSP, deci este o aplicatie Web. Paginile ce vor fi implementate sunt urmatoarele :

In pagina principala (start.jsp) exista un formular de login, unde un utilizator(cel care inchiriaza) sau un administrator se poate loga cu user-ul si parola corespunzatoare.

Pagina afajax.jsp este dedicata pentru vizualizarea autoturismelor din stoc, atat cele inchiriate cat si cele disponibile.

In pagina de contact (detaliiprofil.jsp) se gasesc date despre persoana de contact a firmei de inchirieri autoturisme.

Acesta aplicatie are nevoie de o baza de date, in care vor fi stocate informatiile despre useri si despre autoturisme, cat si despre operatiile efectuate.

Baza de date este creata in Mysql si vom avea urmatoarele tabele :

Structura tabelelor este urmatoarea :

"users"

"autoturisme"

"inchirieri"

Detalii privind implementarea aplicatiei

In pagina start.jsp realizata exista un formular de login care este realizat sun forma "<form> <input "text" ../> <input "submit" . /> </form> Datele din formular sunt transmise in index.jps unde sunt verificate cu cele din baza de date. Daca are correspondent in baza de date, atunci se va autentifica utilizatorul, creandu-se una sau mai multe variabile sesiune "session.setAttribute("username", user); " . Acesta variabila sesiune este folosita pentru a fi verificata in fiecare pagina.

Pentru a accesa baza de date, se creaza conexiunea cu baza de date si apoi va fi accesata prin anumite proceduri:

try catch(ClassNotFoundException ce)

Connection con = DriverManager.getConnection('jdbc:mysql://localhost/paw' 'root'

Statement st = con.createStatement();

ResultSet rs = st.executeQuery("..");

In functie de utilizatorul logat (admin sau user) acesta va putea face sau nu anumite lucruri. Ca user se poate loga cu user-ul si parola corespunzatoare, poate vizualiza toate autoturismele si poate inchiria autoturisme.

Un utilizator admin, poate face tot ce poate face si un user, dar in plus poate promova un user la rang-ul de admin, poate adauga sau sterge autoturisme, Pe prima pagina, in functie de capul admin din tabelul user, daca este 1 sau 0 , ii apar admin-ului , operatiile care le poate face :

Pentru afisarea listei de autoturisme se parcuge tabelul "autoturisme" din baza de date, printr-un select = "SELECT *from autoturisme where IdAuto='" + IdAuto +"'" ;

Pentru inregistrarea unui nou utilizator, se completeaza de catre admin un forumular cu datele despre acesta dupa care, vor fi verificate campurile daca-s completate corect si se va introduce o noua inregistrare in baza de date.

Datele din forumulare sunt luate in felul urmator :

<form> <input type="text" name="user" /> <input type="submit" value="Submit" /> </form>,

De aici vom lua varibila din textbox-ul astfel : request.getParameter("user");

Ca un mic rezumat, tehnologiile de lucru cam la asta se refera, extragerea informatiilor din formuri pentru a fi comparate cu date din baza de date, sau introducerea lor in baza de date. Vizualizarea implica parcugera tabelelor cu "select" doar conditiile difera.

Ceea ce ar mai fi de explicat ar fi tehnologia AJAX (Asynchronous JavaScript and XML . Scopul principal al AJAX-ului este ca o pagina web sa comunice direct cu serverul fara un refresh complet al paginii. In cazul nostru detaliile despre un anume autoturism, se va incarca in felul explicat, fara a se incarca toata pagina, doar ceea ce ne intereseaza.

Manual de utilizare

Prima mutare cand se lanseaza aplicatia, utizatorul se va loga cu username si parola dupa care se apasa pe buton-ul Log In :

Daca este apasat butonul signup va aparea un formular ce este necesar a fi completat pentru introducerea datelor in baza de date ale noului utilizator :

Bibliografie

Referinte bibliografice de pe internet (Google).

Tutoriale Jsp si Mysql

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate