Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Corel draw


Index » educatie » » informatica » Corel draw
Vizualizarea desenelor in Corel Draw


Vizualizarea desenelor in Corel Draw
Vizualizarea desenelor

Corel Draw propune utilizatorilor vizualizarea normala (Normal View), adica in culori reale si cu toate atributele obiectelor vizibile, Draft - adica vizualizare de calitate scazuta, Simple Wireframe si Wireframe - vizualizare tip cadru de sarma unde sunt desenate doar frontierele. Aceste optiuni pot fi activate din meniul derulant View, din bara cu instrumente sau din meniul afisat la apasarea butonului drept al mouse-lui pe obiectul selectat.
In general se lucreaza in modul Normal View, insa, daca avem in lucru un proiect complex ce include imagini bitmap, text, gradienti de culoare etc., in functie de configuratia si puterea sistemului (procesor, memorie, placa video), lucrul poate deveni anevoios datorita incetinirii afisarii pe ecran. Pentru cresterea vitezei se recomanda in acest caz vizualizarea in Wireframe.

vizualizare normala vizualizare in 'cadru de sarma'

1. Utilizarea instrumentului Zoom

Pentru a putea examina de aproape o anumita arie de lucru se foloseste Zoom-ul din bara de instrumente. Selectand cu mouse-ul acest instrument, cursorul ia forma unei lupe cu semnul + pe ea; pozitionam cursorul in coltul superior stanga al zonei ce o dorim marita si glisam cu butonul apasat spre coltul inferior dreapta, in acest fel definind aria de marit. Pentru a reveni, se apasa butonul din dreapta al mouse-ului si se alege din meniul derulant factorul de micsorare dorit. De asemenea, putem alege factorul de marire / micsorare din butoanele barei cu instrumente.

Aplicarea culorilor

Asupra unui obiect poate fi aplicata o culoare sau un motiv daca este delimitat de un contur inchis. Pictograma cu galetusa din cadrul barei de instrumente se foloseste pentru selectionarea culorii sau motivelor care vor fi aplicate obiectului selectat.

1. Selectionarea si aplicarea suprafetelor

Obiectele pot sa fie umplute cu urmatoarele culori si motive:

culori uniforme sau nivele de gri

gradiente de culoare (liniare, concentrice, conice si rectangulare)

motive bicolore sau colorate furnizate de Corel sau create de utilizator

texturi


motive Post-Script

Pentru a crea un obiect transparent se utilizeaza pictograma cu simbolul X de mai sus.

2. Aplicarea culorilor uniforme

Pentru crearea unei culori formate din amestecul celor 4 culori de baza (CMYK) se foloseste caseta de dialog de mai sus. O culoare se alege cu mouse-ul (clic pe patratelul colorat corespunzator din cadrul paletei), selectand valorile numerice ale componentelor culorii sau copiind culoarea unui obiect deja existent cu ajutorul functiei Edit/Copy Propeties From, activand butonul Fill. De asemenea se poate alege culoarea din paleta de culori din dreapta suprafetei de lucru.

3. Aplicarea gradientilor de culoare

Pentru a determina cromatica degradeurilor trebuie definita culoarea de inceput si cea de sfarsit cu ajutorul celor doua butoane From si To. In cazul in care dorim sa personalizam un degrade activam butonul Custom. Pentru a stabili inclinatia introducem valoarea numerica in cadrul ferestrei Angle. Numarul de pasi in care se face trecerea de la o culoare la alta se inregistreaza in caseta Edge Pad.

4. Aplicarea motivelor bicolore si colorate

Pentru a selecta un motiv bicolor, colorat sau bitmap se activeaza unul din butoanele 2-color, Ful color sau Bitmap. Selectarea motivului dorit se face cu mouse-ul folosind pictograma patrata cu motive. Cele doua culori se aleg cu butoanele Front si Back. Marimea motivului se alege din butoanele Small, Medium, Large. In cazul in care dorim repetarea motivului pe suprafata se activeaza butonul Tiling si se selecteaza optiunea dorita.

Aplicarea texturilor

Texturile sunt vizibile in cadrul ferestrei de vizualizare. Pentru alegerea bibliotecii de texturi se apeleaza la fereastra Texture library, iar pentru alegerea texturii se afiseaza fereastra Texture list. Parametrii de culoare, inaltime, luminozitate, etc., ai texturilor pot fi alesi in cadrul submeniului Style Name. Dupa obtinerea efectului dorit se apasa butonul OK.

Aplicarea liniilor de contur

Pentru a aplica o linie de    contur unui obiect trebuie selectat instrumentul Penita din bara de instrumente. In cadrul programului CorelDraw atributele liniei de contur pot fi definite foarte precis astfel: putem defini grosimea, culoarea, forma, extremitatile liniei de contur, precum si unele atribute speciale ale ei.

1. Selectionarea si aplicarea liniilor de contur

Atributele liniei de contur a obiectelor pot fi selectate cu ajutorul pictogramelor de mai sus sau, apeland pictograma cu penita avem acces la optiunile avansate ale liniei de contur.

Culoarea liniei de contur poate fi aleasa cu ajutorul butonului Color. Grosimea liniei se alege cu butonul Widh. Stilul liniei de contur poate fi ales cu ajutorul ferestrei derulante Style. Modul in care este aplicata linia de contur la colturi se alege selectand unul din butoanele submeniului Corners. Felul in care incepe si se termina linia se alege din submeniul Arrows. Butonul Behind fill stabileste ca linia de contur sa se afle in spatele suprafetei obiectului, iar butonul Scale with image face ca linia de contur sa fie scalata odata cu obiectul. Culoarea conturului poate fi modificata direct dand clic dreapta pe culoarea dorita din paleta de culori din dreapta suprafetei de lucru.

2. Aplicarea de contururi caligrafice

Selectand pictograma creion caligrafic din cadrul barei de instrumente, apare un nou meniu in bara interactiva:

Aici pot fi apelate atributele de grosime si stil ale liniei caligrafice. Pentru alegerea unui stil selectati forma dorita din cadrul ferestrei derulante indicata mai sus. Grosimea se introduce numeric in cadrul ferestrei corespunzatoare.

8. Transformarea obiectelor

In programul CorelDraw transformarea unui obiect semnifica modificarea orientarii si aspectului sau fara alterarea formei sale de baza. Transformarile pe care le putem aplica sunt urmatoarele: pozitie, marime, rotatie, inclinatie si oglindire. Aceste transformari pot fi efectuate direct cu mouse-ul, sau pot fi declansate din meniul flotant special conceput acestui scop (aici poate fi controlata cu mare precizie transformarea aplicata obiectului).

Pentru a utiliza meniul derulant trebuie apelata comanda Arrange/Transform din bara de meniuri. In cadrul ferestrei de dialog existente in acest meniu selectam transformarea dorita. Introducem parametrii numerici necesari si bifam butoanele corespunzatoare obtinerii rezultatului dorit. In cazul in care dorim ca transformarea sa se aplice unei copii a obiectului apasam butonul Apply To Duplicate.

Dimensiunea obiectului poate fi controlata ajungand pana la o precizie de 1 micron, rotirea obiectului poate fi efectuata cu o precizie de 1/10 grad, iar precizia pozitionarii este identica cu cea a dimensionarii obiectului.

Modelarea obiectelor

9.1. Modelarea obiectelor cu instrumentul de editare nodala

Selectand instrumentul de editare nodala cu un dublu clic se deschide urmatorul meniu flotant, iar bara cu instrumente se schimba ca in figura de mai jos:

Comenzile folosite pentru modelare pot fi apelate folosind bara interactiva sau din meniul flotant, ele fiind similare. Comenzile pentru modelare sunt urmatoarele: adauga un nod; sterge un nod; transforma doua noduri intr-unul singur (folosit de obicei pentru inchiderea curbelor); transforma un nod in doua noduri fara legatura intre ele; extinde curba deschisa intre doua noduri pentru a o inchide; converteste curba dintre doua noduri la dreapta; converteste drepta dintre doua noduri la curba; nodul selectat devine ascutit; nodul selectat devine neted; curbele devin simetrice in raport cu nodul selectat; autoreducerea nodurilor neesentiale pentru forma curbei; extrage subcurba formata din nodurile selectate; scaleaza si deplaseaza doar portiunea de curba formata din nodurile selectate; roteste nodurile selectate; aliniaza vertical si orizontal nodurile selectate si inchiderea automata a curbei. Selectarea, deplasarea, pozitionarea si rotirea nodurilor sunt operatiuni care se efectueaza similar cu operatiunile respective aplicate obiectelor. Pentru a putea modifica forma curbei dintre doua noduri, selectati unul din nodurile care definesc curba si vor aparea doua linii albastre intrerupte care pornesc din nod si care au la capete cate un patratel negru. Ele pot avea lungimi si inclinatii diferite in functie de forma curbei. Selectand cu mouse-ul capatul cu patrat negru al liniei intrerupte si mentinand butonul apasat, prin deplasarea mouse-lui modificam forma curbei pana obtinem rezultatul dorit.
Dispunerea obiectelor

1. Ordinea de suprapunere a obiectelor

Apeland meniul Arrange/Order putem alege din urmatoarele optiuni: To Front (cel mai in fata); To Back (cel mai in spate); Forward One, Back One, In Front Of, Behind, Reverse order. Folosind aceste comenzi putem obtine ordinea de suprapunere dorita a obiectelor.

2. Gruparea si separarea obiectelor

Apeland meniul Arrange/Group si Arrange/Ungroup putem grupa si separa orice numar de obiecte. Un grup de obiecte asupra caruia se aplica operatiuni de transformare, colorare, modificarea liniei de contur si efecte speciale se comporta ca un tot unitar, dar un grup de obiecte nu poate fi editat nodal. Tinand apasata tasta Ctrl si dand de doua ori clic pe un obiect din grup putem aplica operatii de transformare, colorare, efecte speciale asupra lui fara a afecta celelalte obiecte. In cazul in care dorim efectuarea unor operatiuni care nu pot fi efectuate asupra grupului de obiecte, se apeleaza comanda Ungroup.

2. Combinarea si desfacerea

In multe cazuri avem doua sau mai multe curbe separate pe care, pentru usurinta lucrului, le combinam apeland comanda Arrange/Combine. Operatiunea de combinare poate fi aplicata numai asupra obiectelor-curba. Nu pot fi combinate grupuri de obiecte, text paragraf, text artistic, imagini etc. In cazul in care avem un obiect complex format din mai multe subcurbe si dorim editarea lor separata, apelam comanda Arrange/Break Apart. In cazul in care obiectul pe care dorim sa-l combinam nu este o curba, el trebuie convertit in curba apeland comanda Arrange/Convert To Curves. Comanda Combine poate creste viteza de lucru prin economisirea spatiului memorie destinat. Exemplu: curbele care poseda aceleasi atribute (culoare, linie de contur etc.) pot fi unite cu ajutorul comenzii Combine, din acest moment programul tratandu-le ca pe un singur obiect cu o singura culoare si aceeasi linie de contur.

3. Utilizarea riglelor, grilei ajutatoare si a liniilor de ghidaj

CorelDraw ne pune la dispozitie rigle afisate pe marginea din dreapta si de sus a spatiului de lucru. In functie de optiunea utilizatorului riglele pot afisa unitatile de masura alese; acest lucru fiind util pentru pozitionarea precisa a liniilor ajutatoare si pentru plasarea exacta a obiectelor in pagina. Grila ajutatoare are mai multe grade de precizie, iar in momentul in care alegem vizualizarea ei, pe ecran va apare o structura aesmanatoare cu hartia milimetrica. Liniile ajutatoare se extrag din rigle selectandu-le cu mouse-ul, tinind butonul mouse-lui apasat si deplasand cursorul in pozitia dorita. Pentru o pozitionare extrem de precisa a liniilor ajutatoare, printr-un dublu-clic pe oricare din ele se deschide urmatoarea caseta de dialog unde putem introduce numeric valorile dorite.

Cu ajutorul comenzii Layout/ Snap To Guidelines liniile de ghidaj 'atrag' obiectele aflate in apropierea lor si le pozitioneaza marginile exact pe liniile de ghidaj. Apeland comanda Layout/ Snap To Object optinem efectul invers, adica liniile de ghidaj sunt atrase de marginile obiectelor.

4. Utilizarea comenzilor Aliniaza si Distribuie

Apeland comanda Arrange/Align and Distribute se deschide urmatorul meniu flotant unde putem hotari modul de dispunere sau aliniere a mai multor obiecte selectate in functie de diverse criterii.

11. Utilizarea functiilor Text

CorelDraw include functii de tratament al textului performante care va permit sa modificati foarte usor elementele text. Butonul cu simbolul literei A din cadrul barei de instrumente contine optiunile pentru cele doua tipuri de text - Text Artistic si Text Paragraf.

11.1. Textul Artistic

Actionand cu mouse-ul butonul cu simbolul A si deplasand cursorul deasupra suprafetei de lucru, el va lua forma unei bare verticale, iar bara interactiva va avea urmatoare configuratie:

Se indica apoi cu cursorul pozitia de pe ecran in care urmeaza sa incepem scrierea textului. Fontul se alege din fereastra corespunzatoare aflata pe bara cu instrumente. Pentru formatarea textului, cadrajul textului la stanga, la dreapta, centrare sau aliniere stanga si dreapta se folosesc butoanele corespunzatoare aflate in bara interactiva. Pentru accesarea functiilor avansate de formatare (exemplu: distanta dintre caractere, cuvinte, randuri etc.) se apeleaza meniul Text/ Format Text care deschide urmatoarea fereastra de dialog:

11.2. Textul Paragraf

Functia Text Paragraf este utila pentru introducerea unor texte mai lungi care trebuie sa se incadreze precis intr-o anumita forma (dreptunghi sau patrat cu dimensiuni strict definite) situatia care apare in cazul in care dorim sa obtinem pliante, brosuri, afise etc., care contin casete de text la care una dintre dimensiuni sau amandoua (verticala, orizontala) sunt impuse. Remarca: pentru a putea selectiona Text Paragraf cand ne aflam in modul de vizualizare Wireframe dati clic pe cadrul care-l inconjoara. In comparatie cu textul artistic el ofera diverse avantaje, de exemplu dispunerea textului pe coloane, definirea tabulatorilor etc. Pentru a introduce un text paragraf, in prealabil trebuie sa creati cadrul in care acesta va fi scris; odata textul introdus in caseta puteti deplasa cu mouse-ul intregul bloc. Pentru introducerea textului paragraf dati clic pe butonul cu simbolul A, cursorul va lua forma +, deplasati cursorul in pozitia din care doriti sa inceapa textul, apasati butonul mouse-lui si mentinandu-l apasat descrieti un dreptunghi de dimensiunea dorita pentru text. Aceasta operatie fiind incheiata, pe ecran se va afisa un cadru dreptunghiular format din linii intrerupte care are in coltul stanga sus o bara verticala, loc de unde se incepe introducerea textului. Bara interactiva va apare ca in figura urmatoare:

Apeland meniul Text/Format Text (Ctrl+T) vor apare trei noi tab-uri:11.3. Colajul textului folosind memoria temporara Clipboard

Pentru a nu reintroduce acelasi text de mai multe ori se vor folosi comenzile cunoscute Ctrl+C (Copy) si Ctrl+V (Paste).

4. Amplasarea textului pe o curba

CorelDraw ne permite plasarea textului pe orice dreapta, curba, dreptunghi, elipsa sau contur.    Pentru a plasa textul pe o curba apelam comanda Text/Fit text to Path. Apare o caseta de dialog care contine optiunea de orientare a literelor care compun textul vis-a-vis de curba, respectiv: literele perpendiculare pe tangenta la curba, inclinate vertical, inclinate orizontal si litere drepte. Optiunea de plasare a textului in raport cu curba, respectiv linie de baza, dedesubt, deasupra, centrat si variabil. Optiunea de plasare a textului intr-un anumit loc al curbei, respectiv de la inceput, centrat, de la sfarsit, pe o anumita patrime a curbei si rasturnat.

orientarea literelor

plasarea textului

Exemplu de amplasare a textului pe curba:

12. Crearea efectelor speciale

Meniul Effects ne da acces la cateva functii performante pentru manipularea obiectelor. Functia Add Perspective, de exemplu, ne permite aplicarea unei perspective la unul sau doua puncte de fuga si deplasarea punctelor de fuga. Functia Envelope permite deformarea obiectelor prin deplasarea punctelor care definesc anvelopa in aceeasi maniera in care o foaie de cauciuc se deformeaza cand se exercita presiuni sau tractiuni asupra ei. Functia Blend permite creerea unei tranzitii intre doua obiecte, in forme si culori care evolueaza in etape progresive. Puteti utiliza aceasta functie pentru obtinerea unui efect de aerograf.    De asemenea puteti defini traseul de-a lungul caruia obiectele se dispun. Functia Extrude face ca suprafata obiectelor sa poata fi transformata intr-un obiect 3D. Obiectul initial si suprafetele constituie un ansamblu dinamic care reactioneaza ca un tot la comenzile pe care i le aplicati. Functia Contour aplica unui obiect o serie de forme concentrice. Cartografii utilizeaza o tehnica analoaga pentru reprezentarea elevatiilor terenului. Functia Lens simuleaza efectele produse de diverse lentile asezate deasupra obiectului. Functia Power Clip permite plasarea obiectelor intr-un 'container' ramanand vizibila numai partea aflata in interiorul conturului care defineste containerul. Functia Color Adjustment permite setarea unor parametri de culoare, ca de exemplu: luminozitate, contrast, saturatie etc. Functia Clear Perspective anuleaza efectul de perspectiva aplicata unui obiect. Functiile Copy si Clone creaza copii si clone obiectelor selectate. In afara de functia Add Perspective toate efectele speciale sunt aplicate cu ajutorul unui meniu flotant sau folosind bara cu instrumente.

12.1. Functia Add Perspective

Pentru a aplica o perspectiva unui obiect, el trebuie selectionat in prealabil. Apeland aceasta functie, in jurul obiectului va apare un chenar cu patru patrate mici la colturi. Deplasand suficient unul din aceste patrate observam ca obiectul se deformeaza si pe suprafata de lucru va apare o cruciulita neagra care marcheaza punctul de fuga. Deplasand si alt colt va apare si un al doilea punct de fuga. Prin deplasarea lor obtinem efectul de perspectiva dorit.

original perspectiva la un punct perspectiva la doua puncte

Copia perspectivei unui obiect; in cazul in care dorim sa aplicam acelasi efect de perspectiva mai multor obiecte folosim comanda Effects - Copy.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Corel-draw


Access
Adobe photoshop
Autocad
Baze de date
C
Calculatoare
Corel draw
Excel
Foxpro
Html
Internet
Java
Linux
Mathcad
Matlab
Outlook
Pascal
Php
Powerpoint
Retele calculatoare
Sql
Windows
Wordloading...