Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
Tipuri de calculatoare


Tipuri de calculatoare


Tipuri de calculatoare

Calculatorul    poate fi definit ca un dispozitiv folosit pentru prelucrarea automata a datelor.

Calculatoarele se clasifica in functie de mai multe criterii:

a) Tipul unitatii centrale de prelucrare;

b) Capacitatea memoriei interne;aceste doua caracteristici influenteaza viteza de lucru a calculatorului

c) Capacitatea de stocare a memoriei externe;

d) Viteza de lucru;

e) Costul sistemului.

Principalele tipuri de calculatoare sunt prezentate in continuare.

n      SUPERCALCULATOARELE

Supercalculatoarele sunt calculatoare care se disting prin resurse hardware / software enorme

Sunt folosite pentru operatii ce necesita calcule intensive: prognoze meteo, simulari fizice/mecanice (teste ale modelelor aerodinamice, reactii nucleare, criptoanaliza etc. Drept urmare, principalii utilizatori de supercalculatoare sunt agentii militare si institutii stiintifice. Costurile achizitionarii si intretinerii unui astfel de calculator sunt foarte mari.

La momentul actual, cel mai rapid supercalculator este simulatorul geofizic de la Yokohama Institute for Earth Sciences din Japonia.

n      Calculatoarele MAINFRAME:

Calculatoarele mainframe sunt calculatoare ce pot exploata volume imense de date si pot suporta lucrul a mii de utilizatori simultan. Acestia se pot conecta la mainframe prin asa numitele terminale neinteligente" (dispozitive formate dintr-o tastatura si un monitor, fara capacitate de calcul). Un calculator mainframe se distinge mai ales prin capacitatea de stocare si memoria interna. El poate rula ani intregi fara intrerupere, Unele calculatoare pot rula mai multe sisteme de operare simultan, operand astfel ca o multime de "masini virtuale".

Pretul unui astfel de calculator este de ordinul sutelor de mii de dolari.

Principala diferenta intre supercalculatoare si mainframe este ca primele se folosesc pentru operatii ce necesita calcule intense, in timp ce mainframe efectueaza operatii de complexitate redusa asupra unor volume mari de date.

MINICALCULATOARELE:

Minicalculatoarele sunt similare calculatoarelor mainframe, dar puterea lor de calcul este mai mica.

Putem considera astfel minicalculatoarele ca fiind o categorie intermediara intre calculatoarele mainframe si calculatoarele personale.

Astazi locul minicalculatoarelor a fost luat in mare masura de calculatoarele personale.

CALCULATOARELE PERSONALE (PC)

Sunt calculatoare mici, independente (cu capacitati de prelucrare si stocare proprii) destinate a fi folosite la un moment dat de o singura persoana, compatibile cu specificatiile firmei IBM.

Acestea sunt printre cele mai ieftine calcualtoare (intre 400 - 1000 USD), accesibile atat firmelor cat si utilizatorilor individuali, datorita numarului mare de programe disponibile.

LAPTOP

Laptop (notebook) este un calculator personal portabil de mici dimensiuni, de obicei cantarind intre 1-3 kg, prevazut cu ecran cu cristale lichide (LCD), tastatura si mouse incorporate, baterie. Este de obicei mai putin puternic decat PC obisnuite (capacitate de stocare si memorie interna de dimensiuni mai reduse), pretul sau este insa mai mare decat al PC-urilor, datorita componentelor miniaturizate ce intra in structura lor (peste 1500 USD).

n      PDA / HANDHOLD / PALMTOP

Personal Digital Assistants sunt cele mai mici calculatoare, de dimensiunile unei palme , initial au fost concepute ca agende electronice, dar au devenit mult mai versatile in timp. De obidei, un PDA include un ceas, carnet de adrese, calendar-agenda, organizator de sarcini (task-uri), precum si un program de calculator de buzunar. Una dintre principalele caracteristici ale PDA (pe langa mobilitate) este posibilitatea de a transfera date catre / de la PC/laptop cu ajutorul unor cabluri speciale

Preturile acestor dispozitive sunt apropiate de cele ale calculatoarelor personale.

n      RETELE DE CALCULATOARE:

O retea de calculatoare este un sistem de calcul ce permite comunicarea intre doua sau mai multe calculatoare (conectate intre ele prin cablu, unde radio etc), acestea putand folosi in comun anumite resurse hardware - software.

n      SERVER

Serverul este un calculator care face parte dintr-o retea de calculatoare si care ofera diverse servicii celorlalte calculatoare din retea. Un server trebuie sa dispuna de resurse hardware si software deosebite pentru a functiona ca atare.

Tipuri de servere:

server de fisiere (stocheaza mare parte din datele utilizatorilor dintr-o retea);

server de aplicatie (ruleaza un program care executa anumite sarcini pentru utilizatori), cum ar fi:

server de posta (permite comunicarea prin sistemul de posta electronica e-mail);

server de internet (permite publicarea de informatii pe INTERNET sub forma de pagini / site-uri WEB).

Utilizatorii unui server sunt specialisti in hardware / software si sunt cunoscuti sub numele generic de administratori.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate