Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
» Software calculatoare


Software calculatoare


SOFTWARE CALCULATOARE

Pe un echipament de calcul pot exista urmatoarele tipuri de aplicatii:

CMOS Setup

BIOS (Basic Input Output System) reprezinta ansamblul format din codul program si de date inscris de fabricanti intr-un circuit integrat pe placa de baza a calculatorului. In momentul in care echipamentul este pornit, pe ecran va apare numele producatorului si anul de fabricatie (ex. AMI BIOS 1996). BIOS-ul este livrat impreuna cu placa de baza, este inscris de producatorul acestuia, utilizatorul neavand acces la programele din memoria nevolatila (ROM).

La pornirea calculatorului programele din BIOS preiau controlul asupra componentelor hardware, pregatind incarcarea sistemului de operare.

Anumite caracteristici hardware ale calculatorului (tip hard-disc, tip unitate de disc), cat si anumite optiuni (mod de citire a datelor, parole, etc.) pot fi optimizate de catre utilizator prin intermediul programului CMOS Setup (CMOS - Complementary Metal Oxid Semiconductor). Continutul memoriei ROM este asigurat prin intermediul unei baterii care trebuie schimbata, in medie, o data la 5 ani.



Programul CMOS se acceseaza imediat dupa pornirea calculatorului, prin apasarea unei combinatii de taste indicate printr-un mesaj pe ecran, de forma:

"Press DEL to enter Setup"

sau

"Ctrl-Alt-Esc to enter Setup".

Dupa intrarea in program sunt afisate o serie de optiuni, care, la randul lor, pot avea suboptiuni. Exista 2 tipuri de interfete    pentru programul CMOS Setup:

q      Interfata grafica similara cu Windows; fiecare optiune a meniului principal se afla intr-o fereastra separata, unde sunt dispuse pictograme (icon-uri) pentru suboptiuni. Aceasta interfata se mai numeste WINBIOS.

Observatie: o pictograma (icon in limba engleza) este o imagine de dimensiuni reduse care se asociaza cu o anumita optiune sau functie. Este specifica programelor cu interfata grafica.

q      Interfata orientata pe caracter

Un utilizator obisnuit nu apeleaza programul CMOS Setup foarte des; totusi cateva optiuni au o importanta aparte si ar trebui cunoscute. Din acest motiv se prezinta in continuare un meniu tipic pentru CMOS Setup preluat de la firma Award:

OPTIUNE

SEMNIFICATIE

STANDARD CMOS SETUP

Pot fi setate urmatoarele informatii:

Data si ora

Caracteristicile hard-discurilor: tip, dimensiune, numar de cilindri, numar de capete, numar de sectoare, mod de lucru (NORMAL, LARGE, LBA)

Unitatile de discheta

Tip de placa video

Sunt afisate informatii referitoare la memoria RAM; memoria de baza, memoria extinsa, alt tip de memorie, memoria totala

BIOS FEATURES SETUP

Permite setarea optiunilor pentru: utilizare memorie cache, secventa de bootare (ordinea unitatilor de unde se poate incarca sistemul de operare), setarea vitezei de raspuns pentru tastatura, etc.

CHIPSET FEATURES SETUP

Permite setarea optiunilor pentru memoria volatila

POWER MANAGEMENT SETUP

Permite setarea optiunilor pentru economisirea de energie in perioadele in care PC-ul este pus sub tensiune, dar nu este utilizat

PNP / PCI CONFIGURATION

Permite setarea optiunilor pentru Plug And Play si PCI

LOAD SETUP DEFAULTS

Permite incarcarea valorilor implicite, setate din fabrica pentru toate optiunile, cu exceptia STANDARD CMOS SETUP (se foloseste atunci cand s-a blocat PC-ul in urma modificarii unor parametri)

INTEGRATED PERIPHERALS

Permite setarea optiunilor pentru periferice de pe placa de baza, cum ar fi porturile COM (seriale), porturile paralele, tastatura, etc.

PASSWORD

Permite protejarea prin parola a accesului la CMOS Setup, sau la sistem

IDE HDD AUTODETECTION

Permite recunoasterea automata a hard-discurilor de tip IDE

HDD LOW LEVEL FORMAT

Permite formatarea la nivel fizic a hard-discului (aceasta operatie este realizata in fabrica si ar trebui sa fie folosita cu maxima prudenta de catre utilizator)

SAVE & EXIT SETUP

Salvare modificari utilizator si parasire CMOS Setup

EXIT WITHOUT SAVING

Parasire CMOS Setup fara salvare modificari utilizator

Tabel 1 Optiuni ale programului Award CMOS Setup

Din optiunile prezentate anterior, cateva sunt importante si merita a fi retinute:

BIOS FEATURES SETUP - Boot Sequence:

Aceasta optiune permite setarea ordinii unitatilor de pe care se poate incarca sistemul de operare. Initial incarcarea se realiza de pe discheta A, deoarece nu existau hard-discuri. Acum, se prefera incarcarea de pe hard-disc (unitatea primara C) care este mult mai rapida. Exista si posibilitatea incarcarii de pe CD-ROM, dar nu toate placile de baza au aceasta facilitate. Atunci cand, in lista de optiuni (A, C, CDROM sau C, A, CDROM, etc.) nu exista sistem de operare pe prima unitate specificata, se trece la urmatoarea din lista.

BIOS FEATURES SETUP -Boot Up Floppy Seek:

Daca valoarea acestei optiuni este disabled atunci nu se doreste deloc incarcarea sistemului de operare de pe discheta. In caz contrar valoarea setata este enabled (valoare implicita setata de fabricant).

BIOS FEATURES SETUP - Virus Warning:

Aceasta optiune are 2 setari posibile:

enabled - se verifica scrierile intr-o zona speciala a hard-discului (tabela de partitii)

desabled - dezactiveaza optiunea (valoare implicita)

BIOS FEATURES SETUP -External cache

Permite activarea (enabled, implicit si recomandat) sau dezactivarea (disabled) memoriei cache.

POWER MANAGEMENT SETUP :

Permite trecerea in regim de asteptare a anumitor componente ale sistemului (monitor, hard-disc, etc.), dupa scurgerea unui interval de timp in care utilizatorul nu a avut nici o actiune. Deoarece aceste echipamente raman sub tensiune, ele pot fi reactivate automat la producerea unui eveniment (actiune asupra mouse-ului, a unei taste, primirea unui fax, etc.). Pentru a putea beneficia de aceasta facilitate va trebui ca dispositivele atasate la calculator si sistemul de operare sa recunoasca aceasta facilitate.

PNP/PCI CONFIGURATION:

PNP permite atasarea la sistem a unor periferice autoconfigurabile de tip Plug&Play. Sistemele de operare ce suporta acest tip de dispozitive (ex. Windows 95/98) le va recunoaste automat.

PCI permite stabilirea parametrilor hardware aferenti dispozitivelor periferice de tip PCI.

Magistrala de date a calculatorului reprezinta calea prin care datele circula in interiorul acestuia. Un sistem de calcul dispune de mai multe tipuri de magistrale. Dintre acestea cea care realizeaza legatura cu perifericele se numeste magistrala I/O (Input/Output - Intrare/Iesire). Ea poate fi de tip ISA, EISA, PCI, PCMCIA. Dispozitivele periferice vor trebui sa aiba acelasi tip de magistrala

Observatie: nu se recomanda modificarea datelor din CMOS Setup de catre utilizatorii neautorizati.

Sistemul de operare

Sistemul de operare este programul prin care utilizatorul comunica cu echipamentul de calcul. El joaca rol de translator intre limbajul masina si limbajul uman. El este dotat cu un set de comenzi cunoscute si apelate de programator.

Echipamentele de calcul de tip PC bazate pe familia de microprocesoare Intel sau clone ale acesteia folosesc, de regula, unul din urmatoarele sisteme de operare:

MS-DOS - este produs de Microsoft si a ajuns la versiunea 7. Dispune de o interfata alfanumerica si comunica cu utilizatorul prin intermediul unor comenzi introduse de la tastatura.

MS Windows 95 (sau 98) - este produs de Microsoft. Dispune de o interfata grafica si comunica cu utilizatorul prin elemente vizuale, manipulate cu ajutorul mouse-ului (sau a tastaturii, in absenta acestuia).

MS Windows NT - este produs de Microsoft. Dispune de o interfata grafica si comunica cu utilizatorul in aceeasi maniera ca si Windows 95/98. Ofera facilitati suplimentare, dar si cerintele hardware sunt mai pretentioase.

OS/2 produs de IBM. Dispune de o interfata grafica si comunica cu utilizatorul prin elemente vizuale, manipulate cu ajutorul mouse-ului (sau a tastaturii, in absenta acestuia).

Sistemul de operare trebuie ales in functie de echipamentul de calcul si de cerintele de lucru dorite.

Sistemul de operare se livreaza pe dischete sau CDROM si trebuie instalat inainte de prima utilizare a calculatorului. Pentru aceasta el va fi primul program incarcat in memorie (proces numit bootare), ulterior preluand controlul asupra echipamentului.

Utilitare

Sunt programe ce ajuta la administrarea, intretinerea si depanarea echipamentelor de calcul (ex. Disk Defragmenter, Scan Disk, Explorer, System Monitor, Character Map, etc.).

Aplicatii

Sunt programe destinate rezolvarii problemelor dintr-un anumit domeniu de activitate (contabilitate, procesare text, proiectare asistata de calculator) si care se cumpara separat de sistemul de operare.

Drivere

Sunt programe ce faciliteaza comunicarea intre sistemul de operare de pe echipamentul de calcul si dispozitivele periferice.

Virusii

Acestia reprezinta o categorie aparte de programe ce au scopul de a face inutilizabile datele stocate pe calculator. Pentru contracararea lor au aparut pe piata programe antivirus ce detecteaza si, eventual, sterg sau dezactiveaza virusii. Programele antivirus pot detecta si sterge doar virusii cunoscuti si derivatele acestora. Raspandirea virusilor se realizeaza prin:

M   Dischete

M   Preluare de informatii de pe INTERNET

M    Cuplarea masinii de calcul in retea





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate