Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
Retele de calculatoare


Retele de calculatoare


RETELE DE CALCULATOARE

O retea de calculatoare este alcatuita dintr-un grup de echipamente de calcul ce pot partaja in comun resurse hardware (echipamente) si software (fisiere, foldere, servicii). Ea are urmatoarele elemente definitorii:

F    Tipul resurselor partajabile - depind de tipul participantilor in cadrul acesteia:

furnizorii de servicii (sunt combinatii hardware/software ce au un rol specific asociat unui/unor servicii)

beneficiarii de servicii - echipamente ce solicita servicii de la furnizoriIntr-o retea exista urmatorii participanti: serverul (furnizeaza servicii), clientul (cere servicii de la server), peer (poate indeplini ambele roluri functionale).    Acestia determina urmatoarea clasificare a retelelor:

retea de tip Peer-to-Peer (egal la egal) - orice echipament din retea poate indeplini rolul de server sau client;

retea Client-Server (bazata pe server) - doar serverele sunt entitati ce furnizeaza servicii, celelalte echipamente indeplinind doar rolul de client.

In cadrul unei retele pot fi oferite urmatoarele servicii de baza:

servicii de fisiere (transfer, stocare, actualizare, arhivare);

servicii de listare (cozi de listare, partajare imprimanta, servicii fax);

servicii mesagerie (posta electronica);

servicii pentru aplicatii (permit executarea aplicatiilor in regim partajat);

servicii pentru lucrul cu baze de date

F    Calea fizica de transmitere a informatiei - reprezinta legatura fizica prin care se realizeaza comunicarea in retea (cablu, satelit sau retele telefonice inchiriate pentru retele WAN). Alegere structurii fizice a mediului de transmisie are importanta majora in lucrul in retea, ea determinand modul de implementare a celorlalte componente.

F    Tipul de protocol de comunicatie folosit

Protocolul se refera la regulile de comunicatie intre echipamente. Acestea vor stabili modul de transmisie, de verificare a corectitudinii receptiei, cantitatea si viteza de transmitere a datelor, modalitatea de tratare a erorilor.

Observatie: participantii la o retea de calculatoare se pot clasifica astfel:

Din punct de vedere hardware:

noduri (echipamente conectate in retea) -pot fi:

Servere

File server - pune la dispozitia utilizatorilor din retea informatiile memorate pe mediile sale de stocare;

Print Server - calculator sau dispozitiv special ce pune la dispozitia utilizatorilor imprimantele la care este conectat

Server de comunicatii - pune la dispozitia utilizatorilor dipozitivele de comunicatie la care este conectat (ex. modem)

Un server poate furniza unul sau mai multe tipuri de servicii.

Statii de lucru - sunt echipamente de calcul ce beneficiaza de serviciile oferite de unul sau mai multe servere si are acces la resursele hardware si software partajate.

Resurse partajate - sunt echipamente hardware sau resurse software ce pot fi folosite de toti participantii dintr-o retea (ex. Imprimante, unitati CD-ROM, modem, hard-discuri, foldere si fisiere). Resursele partajate sunt conectate la un server sau stocate pe un server.

Observatie: in functie de echipamentul la care sunt conectate, perifericele se impart in:

Periferice locale - sunt conectate la porturile locale ale echipamentului de calcul

Periferice remote (la distanta) - nu sunt conectate la masina locala si sunt accesibile numai prin intermediul reteleiAlte elemente de retea - repetoare, hubs, etc. cu rol in asigurarea conectivitatii retelei.

F    Din punct de vedere software:

Sistem de operare pentru retea - este instalat pe serverele din retea si asigura functionalitatea serviciilor in retea (ex. MS Windows NT Server, Novell Netware)

Software de pe statiile de lucru: sistem de operare uzual, software client ce asigura acces la serviciile retelei

Aplicatii de retea - sunt programe ce permit accesul simultan a mai multor utilizatori la informatii ce se gasesc memorate pe o resursa partajata. Aceste aplicatii au 2 componente: prima se instaleaza pe server si a doua pe masina client. La solicitarea unor informatii de pe server, catre masina locala se vor trimite doar rezultatele, procesarea desfasurandu-se pe server. Va rezulta o reducere substantiala a traficului de retea.

Din punct de vedere al utilizatorilor:

Administratori - acele persoane responsabile de intretinerea retelei si care au drepturi depline in retea.

Utilizatori privilegiati - au drepturi depline doar pentru o anumita functie in retea (ex. administrator pentru imprimantele partajate - are drepturi depline doar pentru imprimantele partajate din domeniul sau).

Utilizatori obisnuiti - beneficiaza de serviciile si resursele partajate ale retelei. Au acces, de regula, dar la datele proprii si la anumite resurse partajabile (imprimante, modem-uri, fax-uri, foldere, etc.)

Identificarea unui utilizator se realizeaza prin intermediul unui cont utilizator; acesta defineste si drepturile utilizatorului. Accesul intr-un cont utilizator se realizeaza prin:

nume utilizator

parola de acces

In cadrul unei retele toate datele si informatiile (drepturi, mod de configurare a mediului de lucru) referitoare la conturile utilizatorilor sunt memorate intr-o baza de date cu caracter administrativ. Pentru retelele de tip client-server baza de date este stocata pe server, iar pentru cele peer-to-peer pe masina locala (deoarece aceasta poate juca rolul de server).

Conectarea la retea se realizeaza printr-o operatie numita login sau logon. Aceasta presupune autentificarea utilizatorului prin cele 2 elemente de acces la cont (nume si parola). Daca informatiile introduse de utilizator coincid cu cele stocate in baza de date administrativa, acesta va avea acces la resursele ce ii sunt alocate in retea.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate