Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
Retele de calculatoare


Retele de calculatoare


RETELE DE CALCULATOARE

Care este rolul unei retele de calculatoare?

Primele PC-uri lucrau independent unul de celalalt . In prezent se pot intalni mai des doua tipuri de retele de calculatoare, denumite BNC, respectiv UTP. Inainte de a afla cate ceva despre fiecare in parte sa parte sa aminmtim insa si o alta modalitate de transfer a datelor intre doua calculatoare , care se utilizeaza si in prezent in anumite cazuri speciale. Este vorba despre asa numita "Direct Cable Conection" (conexiune directa prin cablu), care presupune conectarea a doua PC-uri prin intermediul unui cablu paralel (la portul LPT) sau serial (COM).

Comunicatia seriala este mai rapida decat cea paralela. Aceasta modalitate se utilizeaza de exemplu in situatiile in care se doreste transferarea de informatii intre PC-uri care nu au o placa de retea , si care nu pot fi integrate ca urmare intr-o retea de calculatoare.In continuare vom afla cate ceva despre construirea unui LAN (Local Area Network-denumire in limba engleza care desemneaza o "retea locala" de calculatoare.

Reteaua de tip BNC

Este cea mai intalnita si cea mai simpla , cea mai rapida si cea mai ieftina tip de retea de calculatoare care poate fi construita .

Daca este sa facem un inventar al componentelor de care aveti nevoie , acesta ar fi cam asa:

cate o placa de retea in fiecare calculator care trebuie conectat in retea (nu are importanta daca aceasta placa este ISA , pe 16 biti , sau PCI, pe 32 de biti , dar este de preferat sa fie PCI pentru obtinerea unei viteze de lucru mai mare )

cablu coaxial ecranat cu impedanta de 50 de ohmi

doi terminatori , fiecare cu o rezistenta de 50 de ohmi

mufe BNC si mufe denumite "T", cate una din fiecare pentru fiecare PC din retea

Schematic , o retea BNC ar arata ca in figura de mai jos. Trebuie precizat ca intr-o astfel de retea pot fi conectate maxim 100 de calculatoare . Insa numai teoretic , pentru ca in realitate altfel stau lucrurile , si anume veti fi limitat la o lungime maxima a cablului de 100 metri (recomandat). Lngimea maxima a cablului se refera la lungimea dintre cei doi terminatori; cat timp lungimea maxima nu este depasita, in cadrul cablului pot fi integrate , cu ajutorul "T"- urilor , calculatoarele in cauza. Viteza de transfer a datelor utilizand o astfel de retea este de maxim 500Kb/sec.

Fig.5

Reteaua de tip UTP

Pentru al doilea tip de retea pe care il vom analiza aveti nevoie de urmatoarele componente :cate o placa de retea in fiecare calculator care trebuie conectat in retea

cablu neecranat cu 3 fire conductoare, sau ecranat cu 5 fire conductoare

mufe speciale asemanatoare ca forma cu cele de telefon , cate doua pentru fiecare calculator ce se doreste a fi conectat an retea

o componenta hardware denumita HUB, cu un anumit numar de porturi de comunicatie

Schema unei retele de tip UTP este prezentata mai jos. Numarul de calculatoare care pot fi conectate intr-o astfel de retea este practic limitat de numarul porturilor existente la hub; la fiecare port poate fi conectat maxim un PC.

Fig.6

Nota: Exista anumite componente hardware repetoare , cu ajutorul carora numarul PC-urilor care pot fi conectate intr-o astfel de retea poate fi marit. Totuti numarul maxim al calculatoarelor care pot fi conectate este de 72 in cazul cablurilor neecranate si de 260 in cazul utilizarii cablurilor ecranate.

Lungimea maxima a cablului intre un PC si hub nu trebuie sa depaseasca 100m. In cazul in care se utilizeaza un repetor (intre doua hub-uri), lungimea maxima pe care se poate intinde un cablu intre cele doua hub-uri este de 500 metri. Intr-o aceeasi retea se pot utiliza maxim 4 repetoare inseriate.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate