Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
Retele de calculatoare si internet


Retele de calculatoare si internet


RETELE DE CALCULATOARE SI INTERNET

1. CE ESTE O RETEA DE CALCULATOARE?

Cel mai important factor in dezvoltarea spectaculoasa a civilizatiei umane a constat in manipularea informatiilor, cu cele trei faze: culegerea informatiei, prelucrarea informatiilor si distribuirea informatiilor.

Modelul unui singur calculator care rezolva problemele unui numar de utilizatori a fost inlocuit cu un sistem ce contine un numar mare de calculatoare interconectate. Acest sistem poarta denumirea de retea de calculatoare.

In retelele de calculatoare utilizatorul trebuie sa expliciteze toate actiunile sale de la legarea in retea pana la lucrul cu folderele si resursele retelei.

CU CE SE REALIZEAZA INTERCONECTARILE INTR-O RETEA DE CALCULATOARE?Interconectarile se realizeaza prin:

cabluri electrice;

fibre optice;

lasere;

microunde;

sateliti.

La instalarea unei retele de calculatoare, un element foarte important este cablul. Cablul este ales astfel incat raportul pret/performanta sa fie adecvat aplicatiei. Cablurile electrice care se utilizeaza in acest caz sunt: cabluri electrice cu fire torsionate si cabluri coaxiale.

Prin dezvoltarea tehnologiilor optice s-a realizat transmiterea datelor prin impulsuri luminoase, care datorita frecventei foarte mari, de ordinul MHz, asigura o latime de banda considerabila. In cazul transmisiei optice sunt necesare trei elemente: mediul de transmisie (fibra optica), sursa de lumina (dioda electroluminiscenta sau dioda laser) si detectorul (fotodioda).

Transmiterea informatiilor prin unde electromagnetice (infrarosii, lasere, microunde sau radio) este practica in cazul legarii unor puncte departate, unde utilizarea unei antene parabolice este mai ieftina si mai sigura decat utilizarea cablurilor lungi.

Cu ajutorul satelitilor artificiali viteza de transmisie a datelor este crescuta considerabil. Satelitii pot fi priviti ca niste receptori intermediari intre antena de emisie si respectiv antena de receptie care sunt instalate pe sol.

CARE SUNT AVANTAJELE UTILIZARII UNEI RETELE DE CALCULATOARE?

Avantajele retelelor de calculatoare:

utilizarea eficienta prin partajare a resurselor;

accesul direct la resurse fara intermediari;

cresterea productivitatii in activitatea de dezvoltare de programe si aplicatii, prin utilizarea unor instrumente software interactive, cum ar fi editoare de texte, translatoare de limbaj, depanatoare s.a.

Dezvoltarea retelelor mari de calculatoare duce la aparitia a noi aplicatii care au importante efecte asupra intregii societati, cum ar fi:

accesul la programe complexe;

accesul la mari baze de date;

realizarea unui mediu complex de comunicatii.

2. CE ESTE INTERNETUL?

Internetul este o retea vasta de calculatoare extinsa la scara mondiala care s-a dezvoltat din ARPAnet (reteaua de calculatoare a Departamentului de Aparare a S.U.A.). Pe Internet exista doua tipuri principale de calculatoare:

servere (calculatoare gazda) - memoreaza, sorteaza si distribuie informatii;

calculator client - acceseaza si utilizeaza informatiile provenite de la servere.

Pentru conectarea la Internet calculatorul client este necesar sa fie echipat cu un modem, software pentru Internet si o linie telefonica. Conectarea la internet este asigurata dupa stabilirea legaturii cu furnizorul. Cel mai important protocol pentru comunicare in Internet este Internet Protocol (IP).

CE ESTE WORLD WIDE WEB?

World wide web (WWW sau W3) este partea de Internet ce comunica utilizand preponderent documente HTML (sistem principal de "codificare" folosit la crearea documentelor Web). HTML este limbajul de marcare cu ajutorul caruia se creaza documente World Wide Web.

2.1. NAVIGAREA CU INTERNET EXPLORER

Pentru a avea acces la informatiile din Internet aveti nevoie de un furnizor de servicii Internet (Internet Service Provider - ISP) si un program (browser) prin care sa vizualizati informatia stocata pe World Wide Web (tesatura planetara). Programul interpreteaza informatia, o afiseaza pe ecran si va permite sa navigati prin Web. Internet Explorer este browser-ul potrivit pentru a naviga. Este simplu de folosit, avand multe facilitati si este complet integrat in Windows 9x.

Pornirea programului Internet Explorer

Cand veti porni Internet Explorer vi se va solicita probabil sa introduceti un nume de cont si o parola astfel incat sa puteti fi identificat de ISP si sa puteti obtine acces la Internet. Procedura exacta variaza de la un furnizor la altul. Daca calculatorul este legat intr-o retea nu trebuie sa parcurgeti procedura de conectare deoarece in retea aveti acces si la serviciile Internet.

Pasul 1: Conectati-va la ISP (Internet Service Provider);

Pasul 2: Executati dublu clic pe pictograma Internet Explorer de pe Desktop (sau executati clic pe Start, Programs, Internet Explorer);

Dupa un anumit timp Internet Explorer va afisa pagina de inceput. Implicit aceasta pagina este subliniat www.microsoft.com.

Care sunt elementele ferestrei Internet Explorer?
Ce    semnificatie au butoanele din bara cu instrumente?Cum treceti la un alt site Web?

Pasul 1: Executati clic pe adresa URL din caseta Address pentru a o selecta;

Pasul 2: Tastati www. urmat de numele site-ului (de exemplu, www.yahoo.com);

Pasul 3: Apasati tasta Enter.

Dupa un anumit timp Internet Explorer va afisa pagina Yahoo.


Cum va deplasati intr-un site Web?

Pasul 1: Mutati cursorul pe un sir pe imagini grafice sau pe cuvinte subliniate. Daca cursorul se transforma intr-o mana, indica faptul ca imaginile (cuvintele) sunt hiperlegaturi (shortcut-uri catre o alta pagina Web);

Pasul 2: Executati clic pentru a incarca pagina respectiva.

Cum stabiliti ce pagina va fi afisata la incarcarea programului Internet Explorer?

Pasul 1: Executati clic pe comanda Tools, Internet Options . ;

Pasul 2: Tastati adresa paginii dorite in caseta Address din zona Home Page;

Pasul 3: Executati clic pe butonul OK.

Cum pot intocmi o lista cu paginile preferate?

Dupa mai multe navigari prin Web, probabil veti gasi adrese pe care veti dori sa le vizitati din nou. Internet Explorer va permite sa retineti paginile favorite in dosarul Favorites.

Cum incarcati o pagina Web din dosarul Favorites?

Pasul 1: Executati clic pe butonul Favorites din bara de instrumente;

Pasul 2: Executati clic pe pagina dorita din lista ce apare in partea stanga a ferestrei Internet Explorer.


Cum adaugati o pagina la dosarul Favorites?

Pasul 1: Incarcati pagina Web dorita;


Pasul 2: Executati clic pe comanda Favorites, Add to Favorites;

Pasul 3: Executati clic pe butonul OK.

Nota: Daca doriti sa adaugati pagina dintr-unul din folderele existente sau sa creati altul nou parcurgeti urmatorii pasi:

Pasul 1: Executati clic pe butonul Create in <<;

Pasul 2: Alegeti folderul sau creati unul nou (butonul New Folder);


Pasul 3: Executati clic pe butonul OK.


Veti obtine:

Cautarea in Web?

Sa presupunem ca dorim sa vizitam pagina Muzeului Louvre si nu cunoastem adresa URL. Cum vom fi folosi Internetul pentru a gasi informatia? Pentru aceasta trebuie sa cautam intr-o baza de date Web. Aceasta este o pagina Web care cauta alte pagini Web (motor de cautare), continand cuvinte cheie pe care le specificati. Sunt mai multe astfel de pagini: www.yahoo.com, www.altavista.com, www.start.ro, www.gaseste.ro (cele care au sufixul ro sunt pagini romanesti), www.google.com.

Ce trebuie sa faceti pentru a cauta in functie de categorie?

Pasul 1: Incarcati pagina www.yahoo.com (sau o alta pagina similara);

Pasul 2: Executati clic pe una din categoriile prezente in pagina (acestea sunt subliniate);

Pasul 3: Derulati pagina incarcata;


Pasul 4: In functie de informatia cautata alegeti optiunea corespunzatoare.

Ce trebuie sa faceti pentru a cauta dupa cuvinte cheie?

Pasul 1: Incarcati pagina www.yahoo.com (sau o alta pagina similara);

Pasul 2: Introduceti cuvantul sau cuvintele cautate in caseta text din stanga butonului Search;


Pasul 3: Executati clic pe butonul Search;

Pasul 4: Asteptati pana cand apare lista cu paginile gasite. Acestea vor contine cuvantul sau cuvintele introduse.Pasul 5: Derulati pagina pentru a vedea rezultatele cautarii.

Pasul 6: Executati clic pe site-ul dorit.


Nota: Daca introduceti doua sau mai multe cuvinte atunci motorul de cautare yahoo va afisa paginile care contin unul dintre cuvinte sau pe toate. Daca doriti afisarea numai a paginilor care contin toate cuvintele introduse incadrati cuvintele intre ghilimele (de exemplu, "louvre pyramide").

Transferul fisierelor din Internet

Multe calculatoare din lume au fisiere stocate care sunt disponibile pentru transferul catre orice utilizator din Internet. Atunci cand transferam pe calculatorul nostru un fisier, operatie denumita descarcare (download), il copiem de pe un calculator indepartat pe al nostru.

De ce am vrea sa transferam un fisier pe calculatorul nostru?

Apar foarte des variante imbunatatite ale programelor folosite; exista multe programe demonstrative, freeware (gratuite), shareware (pot fi folosite pentru o perioada de timp limitata), fisiere de text sau grafice, puteti actualiza (update) anumite programe etc.

Majoritatea fisierelor care sunt disponibile pentru download sunt comprimate (arhivare). Cele mai multe fisiere au extensia .zip deci pot fi decomprimate cu programul WinZip. Veti gasi, de asemenea, multe fisiere arhivate in fisiere care se decomprima singure (self-extractor) si au extensia .exe.

Atentie: Atunci cand transferati din Internet pe calculator un fisier trebuie intotdeauna sa-l stocati intr-un folder temporar si sa verificati existenta virusilor in fisierul transferat.

Cum transferam fisiere dintr-o pagina Web?

Atunci cand ati navigat prin Internet ati intalnit probabil site-uri care anunta disponibilitatea unor fisiere pentru transfer. Deseori numele fisierului reprezinta chiar o hiperlegatura, iar daca executati clic pe legatura se initiaza procesul de transfer.

Va prezentam in continuare pasii necesari pentru transferul unor fisiere dintr-o pagina Web si anume www.winzip.com. Fisierul transferat este ultima varianta a arhivatorului WinZip.

Pasul 1: Incarcati pagina www.winzip.com.


Pasul 2: Executati clic pe "Download Evaluation Version";


Pasul 3: Executati clic pe "Download WinZip";

Pasul 4: Dupa un anumit timp Internet Explorer va afisa caseta de dialog File Download. Selectati optiunea Save this file to disk si executati clic pe butonul OK;


Pasul 5: Selectati folderul in care doriti sa salvati fisierul;


Pasul 6: Executati clic pe butonul OK;

Internet Explorer va afisa o caseta de dialog File Download, raportand evolutia si estimand cat va dura transferul. Durata transferului depinde de viteza de comunicare si de volumul de trafic suportat de server.

Dupa transfer decomprimati fisierul copiat si instalati noua versiune de WinZip pe calculatorul dvs.


Nota: Din aceasta pagina puteti transfera si alte utilitare de care aveti nevoie.

2.2. POSTA ELECTRONICA (E-MAIL)

Posta electronica (e-mail) reprezinta o metoda pentru transmiterea mesajelor, evitand posta traditionala. Este o metoda rapida, sigura si ieftina, de a transmite mesajele. Se pot transmite prin e-mail si imagini, fisiere, atasandu-le mesajului. Pentru a transmite un mesaj e-mail cuiva, trebuie sa stim adresa de e-mail.

Ce sunt adresele de e-mail?

Adresele de e-mail sunt asemanatoare cu adresele postale (casutele postale, si sunt alcatuite din doua elemente: numele utilizatorului si serverul de e-mail unite prin caracterul @.

De exemplu: bobo@hotmail.com, unde "bobo" identifica destinatarului iar "hotmail.com" este serverul de posta unde este localizata cutia postala a destinatarului.

De ce am nevoie ca sa transmit (primesc) mesaje?

Daca aveti acces la Internet printr-un calculator aflat intr-o retea la serviciu sau la scoala, probabil ca posta electronica a fost deja configurata pe calculatorul dvs. In acest caz este foarte simplu sa transmiteti un mesaj    folosind butonul Mail din bara cu instrumente a aplicatiei Internet Explorer.

Daca posta electronica nu a fost configurata inca pe calculatorul dvs., trebuie sa rezolvati problema. Trebuie sa obtineti de la furnizorul de servicii Internet (ISP) numele serverului pentru mesajele transmise (SMTP - Simple Mail Transfer Protocol), numele serverului pentru mesaje primite (POP3 - Poste Office Protocol 3) si adresa de e-mail atribuita.

Daca vreti sa primiti mesaje este necesar sa aveti o casuta postala la furnizorul de servicii Internet.

Exista o varianta foarte simpla (mai simpla). Folositi un sever de e-mail gratuit. Aici puteti sa va creati o casuta postala si astfel puteti transmite si primi mesaje e-mail. Aveti la dispozitie foarte multe astfel de servere. De exemplu: www.yahoo.com, www.hotmail.com, www.k.ro etc.

Cum creati un cont de e-mail?

Pasul 1: Incarcati pagina Web www.yahoo.com;


Pasul 2: Executati clic pe Email sau Mail

Pasul 3: Executati clic pe Creare cont nou (Sign up new);

Pasul 4: Dupa incarcare alegeti varianta de email care va avantajeaza si executati clic pe Sign up new;

Pasul 5: Dupa incarcare completati formularul cu datele solicitate;

Pasul 6: In caseta Yahoo ID introduceti numele contului (ksg); in caseta Password introduceti parola (maxim 20 caractere); completati celelalte date solicitate;


Pasul 7: Executati clic pe butonul Submit This Form . ;

Nota: In cazul in care exista o alta casuta de e-mail cu numele ales atunci vi se solicita schimbarea numelui. Alegeti unul dintre numele sugerate (ksg_ro) sau introduceti un alt nume si executati clic pe butonul Submit This Form.

Pasul 8: Dupa incarcarea paginii completati formularul cu datele personale solicitate;

Pasul 9: Executati clic pe butonul Submit This Form . ;

Pasul 10: Dupa incarcarea paginii introduceti adresa completa de e-mail a contului dvs. (in exemplul dat ksg_ro@yahoo.com), a parolei si a celorlalte date solicitate pentru confirmarea contului.

Pasul 11: Executati clic pe butonul Continue using Mail? . Din acest moment aveti o casuta de e-mail cu adresa ksg_ro@yahoo.com.

Ce trebuie sa faceti sa transmiteti un mesaj?

Pasul 1: Incarcati pagina Web www.yahoo.com/r/m1;

Pasul 2: Tastati numele contului e-mail in caseta Utilizator;

Pasul 3: Introduceti parola in caseta Password;

Pasul 4: Executati clic pe butonul Sign In!;


Pasul 5: Dupa incarcarea paginii executati clic pe Compose;

Pasul 6: In caseta To introduceti adresa e-mail a destinatarului (pentru a proba contul dvs. introduceti adresa contului creat ksg_ro@yahoo.com);

Pasul 7: In caseta Subject tastati subiectului mesajului;

Pasul 8: Scrieti mesajul in zona Message;

Pasul 9: Executati clic pe butonul Send;

Pasul 10: In acest moment mesajul a fost transmis;

Pasul 11: Executati clic pe Sign Out pentru a va deconecta de la contul de e-mail.

Ce trebuie sa faceti ca sa cititi mesajele primite in casuta postala?

Pasul 1: Incarcati pagina Web www.yahoo.com/r/m1;

Pasul 2: Tastati numele contului e-mail in caseta Utilizator;

Pasul 3: Introduceti parola in caseta Password;

Pasul 4: Executati clic pe butonul Sign In!;

Pasul 5: Dupa incarcarea paginii executati clic pe Check Mail;

Pasul 6: Dupa consultarea casutei postale vor fi atasate pe ecran mesajele primite;

Pasul 7: Executati clic pe mesajul din coloana Subject pentru a citi mesajul.

Ce trebuie sa faceti ca sa atasati un fisier la un mesaj?

Aveti posibilitatea ca o data cu transmiterea mesajelor sa transmitem si fisiere atasandu-le la mesajul e-mail transmis. Parcurgeti pasii 1-9 specificati la capitolul Ce trebuie sa faceti ca sa transmiteti un mesaj? Inaintea de a transmite mesajul atasati fisierul astfel:

Pasul 1: Executati clic pe butonul Attach Files . ;

Pasul 2: Dupa incarcarea paginii Attach executati clic pe butonul Browse;


Pasul 3: Alegeti fisierul dorit pentru transmitere;

Pasul 4: Executati clic pe butonul Attach Files;

Pasul 5: Dupa revenirea in fereastra Compose, executati clic pe butonul Send.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate