Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
Programul de management de fisiere si directoare in Windows Explorer


Programul de management de fisiere si directoare in Windows Explorer


Programul de management de fisiere si directoare in Windows Explorer

Informatiile cu care lucram sunt stocate pe calculator in fisiere. Programele pe care le folosim la rezolvarea lucrarilor si la crearea documentelor sunt, de asemenea, fisiere. Windows Explorer este un program cuprins in sistemul Windows si care dispune de toate instrumentele necesare la gestionarrea fisierelor.

Sistemul de operare Windows organizeaza fisierele in dosare, un dosar este analog unui director, iar un dosar dintr-un alt dosar este analog unui subdirector dintr-un director.

Windows contine un instrument nou, programul Windows Explorer care se poate utiliza pentru a vedea cum sunt organizate fisierele si dosarele de pe calculator. Se pot crea noi dosare, copia si muta fisierele dintr-un dosar in altul, pe un floppy disc sau pe un alt calculator, se pot redenumi si sterge fisierele si dosarele, se pot executa alte activitati de gestionare a fisierelor.Pentru a deschide Explorerul de pe suprafata de lucru (Dextop)

1. se da dublu click pe pictograma My Computer. In dosarul My Computer se gasesc insirate toate resursele calculatorului. Acestea includ unitatile de floppy (reprezentate de pictograma unei unitati de floppy disc) si hard discurile locale (reprezentate de pictograma unei unitati de hard disc).

2. din meniul Start, se selecteaza Programs urmat de Windows Explorer

3. apasand butonul de pe tastatura special pentru aceasta functie

4. apasand de pe tastatura tasta de windows + E

Se observa ca dosarele si fisierele sunt reprezentate de pictograme mari, De asemenea, se pot afisa fisierele si dosarele sub forma unor mici pictograme, a unei liste, sau cu detalii referitoare la fisiere.

Pentru a schimba modul in care sunt afisate fisierele si dosarele se deschide meniul View si se alege una dintre urmatoarele comenzi:

Comanda

Rezultat

Large Icons (pictograme mari)

Pictograme mari aranjate pe mai multe coloane

Small Icons (pictograme mici)

Pictograme mici

List (lista)

Pictograme mici intr-o singura lista

Details (detalii)

Dimensiunea, tipul si data modificarii

In Explorator se pot ordona fisierele si dosarele dupa nume, tip, dimensiune si data. Pentru a sorta elementele afisate de Explorator se alege View, Arrange Icons si una dintre cele patru optiuni

Comanda

Rezultat

by Name (dupa nume)Ordoneaza dosarele si apoi fisierele dupa numele lor

by Type (dupa tip)

Ordoneaza dosarele si apoi fisierele dupa tip (acesta poate sa nu fie acelasi cu extensia fisierului)

by Size (dupa    dimensiune)

Ordoneaza dosarele si apoi fisierele dupa dimensiunea lor

by Date (dupa data)

Ordoneaza dosarele si apoi fisierele dupa data lor

Pentru a redenumi un fisier sau un dosar, se executa clic pe numele (nu pe pictograma) dosarului sau al fisierului clic pe butonul drept al mouse-ului si se alege comanda Rename si se introduce noul nume dupa care se apasa <Enter>

Cu Exploratorul se pot face mai mult decat afisarea fisierelor si dosarelor. Exploratorul este un instrument esential pentru gestionarea fisierelor si a dosarelor de pe calculator. Se poate folosi la crearea noilor dosare, la mutarea lor dintr-o pozitie in alta, la copierea si mutarea fisierelor dintr-un dosar in altul si de pe o unitate de disc pe alta. De asemenea, se poate utiliza Exploratorul la stergerea si redenumirea fisierelor si a dosarelor.

Selectia unui singur fisier sau a unui dosar este o operatie usoara. Este suficient sa se execute clic pe acesta sau sa se utilizeze tastele cu sageti directionale indreptate in sus si in jos de pe tastatura. Fisierul selectat este pus in evidenta.

De asemenea, se pot selecta mai multe fisiere si dosare. Pentru a selecta mai multe fisiere cu ajutorul mouse-ului, se executa clic pe primul fisier, se mentine apasata tasta <Ctrl> si se executa clic pe fiecare fisier suplimentar. Pentru a deselecta un fisier, se tine apasata tasta <Ctrl > si se executa inca o data clic pe fisier. O alta modalitate de a selecta un grup continuu de fisiere este tragerea, cu ajutorul mousului, a unei casete in jurul grupului de fisiere.

Pentru a organiza fisierele de pe calculator, se pot crea foarte multe dosare.

Pentru a crea un dosar nou se selecteaza dosarul care sa cuprinda noul dosar, se alege File -> New -> Folder, se introduce numele si se apasa <Enter>

O sarcina importanta a activitatii de gestionare a fisierelor de pe calculator este mutarea si copierea fisierelor si a dosarelor. In cazul in care se creaza noi dosare pentru a imparti in subcategorii fisierele dintr-un dosar, trebuie mutat fiecare fisier din dosarul initial, in cel nou. Se poate muta un dosar intreg in altul sau copia fisiere de pe hard disc pe un floppy disc, pentru a le face copii de siguranta sau pentru a le transfera pe un alt calculator.

Exista posibilitatea de a utiliza doua metode pentru a copia si muta fisiere si dosare fie comenzile Cut (decupeaza) sau Copy (copiaza) prezente in meniu sau de pe tastatura <Ctr>l + V iar in noul fisier <Ctrl> + C fie mouse- ul pentru a trage si a le fixa.

Stergerea fisierelor si a dosarelor este o parte esentiala a actiunii de evitare a incarcarii excesive si inutile a calculatorului.

Pentru a sterge un fisier sau un dosar, se selecteaza fisierul sau dosarul pe care vreti sa-l stergeti, se executa click pe butonul drept al mouse-ului si apoi click pe <Delete>.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate