Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
OPERATII CU DISCURI


OPERATII CU DISCURI


Operatii cu discuri

Unitatile de disc pot fi:

unitati de harddisc (care pot fi locale sau de retea);

unitati de discheta;

unitati de CD-ROM.Formatarea discurilor

Prin formatare se intelege operatia de initializare si organizare a spatiului de pe disc, in sensul ca se creeaza urmatoarea structura:

a.      folderul radacina al discului (notat cu nume_unitate:, de exemplu: A: pentru discheta, C: pentru hard-disc si D: pentru unitatea de CD).

b.     o tabela de alocare a fisierelor in care se tine evidenta folderelor si fisierelor care vor fi create pe disc si a locului fizic unde se afla ele.

Observatii

Atentie! Prin formatare, toate informatiile aflate pe disc se pierd.

Formatarea hard-discului duce la stergerea tuturor fisierelor sistemului de operare si, ca urmare, calculatorul nu va mai putea fi folosit.

Formatarea unei dischete

Presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

In fereastra Windows Explorer sau My Computer selectam unitatea de discheta (3,5 Floppy A:) si folosim FileTFormat sau meniul contextual al unitatiiTFormat Se va afisa un dialog in care:

din lista ascunsa Capacity selectam capacitatea dischetei (in general, 1,44 MB);

la File system alegem sistemul de gestionare a fisierelor (FAT);[1]

la Allocation unit size alegem marimea unei unitati de alocare (cluster) - in mod normal, Default allocation size

in zona de text Volume Label putem introduce un nume pentru discheta (el se va afisa ulterior in fereastra Windows Explorer atunci cand discheta se afla in unitate); pentru discuri FAT si FAT32 eticheta poate avea pana la 11 caractere iar pentru discuri NTFS pana la 32;

Quick Format - daca e activat se face o formatare rapida (de fapt, doar stergerea fisierelor si/sau folderelor), fara a verifica daca exista sectoare defecte si a le marca pentru a se evita folosirea lor ulterioara; se foloseste numai daca discheta a fost in prealabil formatata si nu are sectoare defecte;

Create a MS-DOS startup disk - daca e activat, dupa formatare se copiaza pe discheta fisierele necesare unei porniri ulterioare a sistemului de pe discheta si se scriu intr-un sector special informatiile necesare acestei porniri. O astfel de discheta se numeste discheta-sistem.

Inceperea formatarii se face cu butonul Start. Windows va cere confirmare pentru inceperea operatiei).

Verificarea discurilor

La crearea unui fisier sau la cresterea dimensiunii lui, Windows ii aloca un spatiu liber pe disc numit cluster, format dintr-un numar fix de bytes. Nu este obligatoriu ca toate clusterele apartinand unui fisier sa se afle intr-o zona compacta de disc, dar Windows XP pastreaza informatiile de legatura intre clustere, astfel incat, cand vom avea nevoie de fisier, sa stie din ce clustere sa-l obtina.

Uneori, cand oprirea sistemului s-a facut de la buton dar fara StartTTurn Off Computer, unele fisiere isi pierd legaturile intre clustere, astfel incat unele par a fi ocupate dar nu se mai stie caror fisiere apartin. Pentru refacerea acestor legaturi, se recomanda efectuarea unei verificari a discurilor, care se executa cu o aplicatie numita ScanDisk. Lansarea acestei aplicatii se face astfel:

In fereastra Windows Explorer sau My Computer selectam unitatea de disc pe care vrem sa o verificam si folosim FileTProperties sau meniul contextual al unitatiiTProperties

In dialogul afisat alegem pagina Tools, apoi butonul Check Now. Se va afisa un dialog in care avem urmatoarele optiuni:

Automatically fix file system errors - daca este activat, Scandisk va incerca sa rezolve automat problemele de legaturi intre clusterele apartinand fiecarui fisier;

Scan for attempt recovery of bad sectors - este o verificare mai puternica decat prima, constand si in localizarea clusterelor defecte, marcarea lor ca atare pentru a nu mai fi folosite ulterior si mutarea informatiilor din ele in alte clustere, bune.

Verificarea discului incepe dupa apasarea butonului Start

Observatii

In timpul verificarii nu se vor executa alte operatii cu sistemul (toate fisierele si aplicatiile trebuie sa fie inchise). Daca, totusi, vreun fisier sau vreo aplicatie nu e inchisa, Scandisk ne va cere confirmare pentru planificarea verificarii la urmatoarea repornire a calculatorului.

In general, operatia dureaza cateva zeci de minute. Se recomanda ca, inainte de inceperea ei sa se dezactiveze Screen Saver-ul pentru ecran (in caz contrar, ori de cate ori acesta se va activa, verificarea reporneste).

Defragmentarea

Pe masura ce utilizatorul sterge sau micsoreaza fisiere de pe disc, apar zone libere. La instalarea unor aplicatii sau la crearea/modificarea unor fisiere, acestea ocupa, pe rand, zonele ramase libere in urma stergerilor anterioare; rezulta ca fisierele pot fi "fragmentate", ceea ce duce la scaderea vitezei de lucru deoarece Windows va fi nevoit sa citeasca un fisier din mai multe locuri. Pentru a rezolva aceasta problema, se recomanda defragmentarea, prin care sistemul compacteaza fisierele astfel incat fiecare sa ocupe zone adiacente.

Pentru defragmentare:

StartTAll ProgramsTAccessoriesTSystem ToolsTDisk Defragmenter sau meniul contextual al discului T Properties Tpagina Tools T Defragment Now. Se va afisa o fereastra cu o statistica a discurilor din sistem.

In aceasta fereastra:

vom realege, eventual, discul;

daca dorim, putem impune, inainte de defragmentare, o analiza a discului (butonul Analyze) prin care ni se afiseaza o statistica despre disc (View Report

Incepem defragmentarea cu Defragment. In partea inferioara, fisierele si folderele supuse defragmentarii sunt afisate ca niste coduri de bare color, conform legendei.

Observatii

Defragmentarea trebuie sa fie procedata de operatia de verificare (ScanDisk)

In general, operatia poate dura de la cateva zeci de minute la cate ore si, de aceea, o vom efectua intr-o "pauza" de lucru.

Vom efectua o defragmentare ori de cate ori observam ca sistemul merge din ce in ce mai lent si nu sunt alte motive pentru aceasta (disc plin, aplicatii foarte complexe sau prea multe deschise simultan etc.).Daca e vorba de formatarea unui hard-disc, aici putem alege si FAT32 sau NTFS

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate