Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme



Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
Notiuni despre organizarea logica a datelor


Notiuni despre organizarea logica a datelor




NOTIUNI DESPRE ORGANIZAREA LOGICA A DATELOR

Datele de lucru si programele de pe dispozitivul de calcul sunt memorate logic pe un suport fizic (hard-disc, discheta, disc optic, banda magnetica, etc.) sub forma de fisier. Fisierele sunt grupate in directoare si subdirectoare, obtinandu-se o structura arborescenta care este gestionata de catre sistemul de operare.

In momentul prelucrarii, datele sunt memorate in RAM, dar aceasta este doar o operatie temporara, RAM-ul fiind sters la decuplarea calculatorului. Din acest motiv memoria RAM se mai numeste si memorie volatila.

Suportul fizic de stocare a datelor se refera la suportul nevolatil de stocare, ce nu este sters la oprirea calculatorului.

Cele mai uzuale suporturi fizice sunt:

hard-disc(disc fix) este un element de stocare standard , format din:




mai multe discuri rigide acoperite cu un material sensibil magnetic

capetele de citire/scriere

interfata electronica ce permite conectarea cu calculatorul

Inainte de utilizare, un hard-disc trece prin urmatoarele etape pregatitoare:

formatare fizica se realizeaza, de regula, in fabrica cu ajutorul unor programe specializate. Ea are drept scop depistarea si marcarea sectoarelor cu defectiuni fizice. Ulterior, acestea nu vor mai putea fi accesate de catre nici o componenta software.

Formatarea fizica realizata ulterior de catre utilizator determina stergerea tuturor informatiilor de pe hard-disc.

Partitionare operatia de rezervare a unei zone de hard-disc ce va fi folosita de un anumit sistem de operare (pe un calculator pot coexista mai multe sisteme de operare), sau pentru un scop precizat. Partitionarea se realizeaza prin programe speciale; in cazul sistemelor de operare MS-DOS si MS Windows 95/98 se foloseste utilitarul FDISK. Partitionarea sterge iremediabil toate datele existente anterior.

Informatiile despre partitiile de pe un hard-disc sunt memorate intr-o zona speciala, in asa numitele tabele de partitii.

Formatarea logica este efectuata de catre utilizator prin programe specializate, ce pregatesc discul pentru a fi folosit de catre un anumit sistem de operare. In cazul sistemelor de operare MS-DOS si MS Windows 95/98 se foloseste utilitarul FORMAT. Aceasta operatie sterge toate informatiile existente anterior; pentru recuperarea acestora se mai poate face apel la anumite utilitare, daca intre timp in zona respectiva nu au fost scrise alte date.

In forma formatarii logice, pe disc se inscriu informatii referitoare la modul de memorare al datelor. Aceasta se realizeaza prin intermediul unor unitati de alocare ce poarta numele de clustere (un cluster =mai multe sectoare de disc ce formeaza unitatea de baza de stocare). Formatarea logica va stabili dimensiunea clusterului. Modul de alocare al clusterelor este gestionat cu ajutorul unei tabele de alocare a fisierelor FAT (File Allocation Table).

Transferul fisierelor sistem este o etapa optionala, efectuata doar atunci cand incarcarea sistemului de operare se face de pe hard-disc si implica folosirea unor utilitare specializate

Disc flexibil sau discheta (floppy disk) este un disc din material plastic, acoperit cu o substanta cu proprietati magnetice, protejat intr-un plic sau carcasa de plastic. Aceasta are decupaje ce permite accesul capetelor de citire/scriere. Dischetele sunt, uzual, de 2 dimensiuni: 5.25 inch (iesite din uz) si 3.5 inch. Capacitatea de stocare a unei dischete de 3.5 inch este, cel mai adesea, de 1.44MB.

Pentru a putea fi utilizata, orice discheta ve trebui, in prealabil, sa fie formatata cu ajutorul unui program special.

CD-ROM este un disc optic ce poate memora date, muzica, imagini. Capacitatea uzuala de memorare este 650MB sau 74 minute, in functie de tipul datelor. Unele sisteme pot sa incarce sistemul de operare de pe CD-ROM.

1 Fisiere si directoare

Pentru a intelege cum sunt memorate datele pe un calculator, vor fi definite, in cele ce urmeaza, urmatoarele notiuni:

Programul succesiune de instructiuni scrise intr-un limbaj inteles de calculator, ce determina actiunea predeterminata a echipamentelor. Programele sunt stocate fizic sub forma de fisiere si ele pot fi:

programe sistem (absolut necesare pentru ca un calculator sa functioneze eficient; ex. sistemul de operare, programele de gestionare a memoriei);

programe utilitare (folosite pentru intretinerea calculatorului (ex. SCANDISK, DEFRAG,FDISK, FORMAT);

programe de aplicatii (ajuta la efectuarea unui anumit gen de lucrari: prelucrari de texte, analiza financiara, proiectare asistata de calculator, etc.)

Fisierul reprezinta o colectie de informatii stocate sub o anumita forma, specifica tipului de fisier. Un fisier are urmatoarele elemente definitorii:

Numele succesiune 1-8 caractere la MS-DOS si 1-255 caractere la MS Windows 95/98.

Caracterele pot contine litere, cifre si simboluri speciale (~!#^&$%-()). Sub MS-DOS numele nu poate avea spatii, la Windows acest lucru fiind permis.

Windows este case-sensitive, MS-DOS nu.

Unele simboluri speciale din numele fisierului poarta numele de caractere ambigue (wildcards):

? poate inlocui orice caracter

* - poate inlocui un grup de caractere (1-8 la MS-DOS si 1-255 la MS Windows 95/98)

Tipul (extensia) este formata dintr-un separator (punct) si 1-3 caractere ce indica tipul de informatii stocate in acel fisier. Este optionala.

Si in extensie pot sa apara wildcards.

Unele extensii au o semnificatie speciala:

Nume extensie

Caracteristici

.EXE, .COM

Fisier executabil

.BAT

Fisier de comenzi (batch file ce are format text)

.BIN

Fisier binar de tip cod executabil

.SYS

Fisier sistem sau driver



.LIB

Fisier biblioteca (library)

.XLS

Fisier rezultat din aplicatia MS EXCEL

.BAK

Fisier ce contine versiunea anterioara (backup) a fisierului curent

.DOC

Fisier rezultat din aplicatia MS WORD

.TXT

Fisier de text simplu sau formatat

.DBF

Fisier apartinand unei baze de date

.NTX, .NDX,

.CDX,.MDX,.IDX

Fisiere de tip index asociate fisierelor de tip .DBF

.ZIP, .ARJ

Fisiere comprimate de tip arhiva

Dimensiune se masoara in bytes (sau octeti).

Atribute

a arhiva

r read-only (protejeaza fisierul la stergere/modificare)

h hidden (fisierul nu este vizibil prin comenzi uzuale)

s fisier sistem

Data si ora ultimei modificari

Director (folder) este un index ce poate fi afisat si care contine adresele fisierelor salvate in anumite zone ale discului.

Directoarele au o structura logica ierarhica, de tip arborescent. Fiecare director poate contine, la randul sau, alte directoare.

Numele unui director are 1-8 caractere sub MS-DOS si 255 caractere sub MS-WINDOWS 95/98.

Directorul de la care porneste arborescenta se numeste director radacina si este specificat prin simbolul (backslash).

Observatie: sistemul de operare Windows 95/98 are o interfata de lucru grafica, proiectata astfel incat sa imite suprafata de lucru a unui birou. Din acest motiv pentru Windows 95/98 se prefera inlocuirea termenului de director cu cel de folder.   

Pentru corecta identificare a unui fisier va trebui specificata urmatoarea succesiune:

Litera ce desemneaza unitatea sau partitia de disc (A:, B:, C:, etc.)

Calea de acces la fisier este formata din succesiunea de directoare, separate prin ce duce la fisierul desemnat. Poate fi absoluta (start din directorul radacina) sau relativa (start din directorul curent).

Numele fisierului

Extensia fisierului

(ex. C:jocuriwolfwolf.exe)

Observatie: directorul curent mai poate fi specificat prin simbolul ., iar directorul parinte prin simbolul ...

Discul sistem este discul (discheta, hard-disc sau CD-ROM) pe care sunt stocate fisierele sistemului de operare necesare pornirii calculatorului si lansarii in executie a sistemului de operare.

Fisiere sistem - contin codul program al sistemului de operare.

Observatie

MS Windows 95/98 este livrat odata cu propria sa versiune MS-DOS (7.0). El poate fi instalat peste un sistem MS-DOS existent, cele 2 sisteme coexistand pe acelasi echipament de calcul. Utilizatorul va putea opta pentru cele doua modalitati de incarcare a sistemului de operare (bootare): Windows (implicita) si MS-DOS.






Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate