Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
» MS ACCES. Baze de date si sisteme de gestiune baze de date. Instrumente


MS ACCES. Baze de date si sisteme de gestiune baze de date. Instrumente
MS ACCES. Baze de date si sisteme de gestiune baze de date. Instrumente

Pornirea programului

La pornirea programului Access nu apare ca la celelalte programe obisnuite o interfata de lucru, ci o fereastra de dialog in care trebuie sa decidem care baze de date existente vor fi deschise sau care program de asistenta va fi pornit pentru a crea o asemenea baza de date.
Aceasta optiune deschide o baza de date noua complet goala, in care utilizatorul fara nici un ajutor este lasat numai cu un program Assistant. Trebuie create tabele intregi, interogari si rapoarte despre acestea. Pentru moment nu se recomanda aceasta optiune.

Cu aceasta optiune se porneste un program de asistenta - un mic program ajutator - care poate executa serviciile necesare. la crearea unei baze de date.

Cu aceasta optiune se deschid bazele de date deja existente, create cu ajutorul programului Access. Deoarece pana acum nu am creat nici o astfel de baza de date, de fapt inca nu putem s-o deschidem. Cum insa Microsoft nu poate sa ne prezinte o baza de date profesionala existenta, exista pentru scopuri didactice un document numit Northwind.

Baza de date – exemplu Northwind

Pentru a putea arunca o privire asupra modului cum arata o baza de date gata intocmita, Access contine o baza de date exemplu cu numele Northwind. Aceasta va fi apelata prin alegerea din lista de optiuni.

Fereastra bazei de date   

Structura ferestrei se aseamana partial cu cele ale celorlalte aplicatii ale programului Office. Fiecare fereastra care apare la pornire este noua (in acest caz Northwind Sample Database).

Fiecare baza de date, indiferent daca este noua si goala sau este gata conceputa, detine un fel de centrala de navigatie in care obiectele sepa­rate ale bazei de date, cum sunt tabelele, interogarile si formularele, pot fi amplasate.

Elementele principale

Bara cu grupele de obiecte: O baza de date completa consta din mai multe tabele, din interogari, formulare si rapoarte. Acestea sunt numite obiecte ale bazei de date si sunt reunite in grupe. Fereastra bazei de date contine si o bara cu butoane pentru comutarea intre aceste grupe de obiecte.

Daca se executa un clic pe simbolul unei grupe de obiecte, in partea dreapta a ferestrei, „partea cu continutul', vor fi prezentate toate obiectele acestei grupe.

In baza de date exemplu Northwind exista opt tabele diferite (Categories, Customers, Employees, Order Details, Orders, Products, Shippers, Supliers).

Suplimentar mai exista trei pictograme pentru a crea noi tabele:

Deocamdata nu le bagati in seama, ele fiind tratate ulterior.

Diferitele prezentari

Ca la orice alta fereastra Windows, si aici se poate, prin intermediul meniului View, sa se modifice reprezentarea pictogramei. Aceste modificari nu au nici un fel de influenta asupra modului de functionare a bazei de date, ci se refera numai la modul de afisare a informatiilor pe ecran.

Diferitele bare de butoane

Access, spre deosebire de majoritatea celorlalte aplicatii ale pachetului de programe Office, pune la dispozitie numai o singura bara de butoane, numita Data-base, care este pe deplin satisfacatoare pentru majoritatea lucrarilor de rutina.

Daca este necesar, prin intermediul meniului View-Toofbars-Customize se pot proiecta si alte bare de butoane.

Executarea unui clic in caseta goala din stanga uneia din optiunile listei de butoane va determina activarea imediata a acesteia si aparitia butonului respectiv in bara de butoane. Un alt clic determina dezactivarea acestei optiuni si deci disparitia butonului din bara de butoane.

Principii si pornirea programului

La toate temele din acest manual trebuie sa se plece de la faptul ca prin functiile principale ale sistemului de operare Windows sunteti in masura sa instalati complet si programul Microsoft Acces versiunea 2000. Versiunile mai vechi functioneaza principial asemanator, dar multe functii nu sunt inca la dispozitie sau sunt intr-o forma ceva schimbata. La fel se poate intampla si cu dispunerea butoanelor in interiorul ferestrelor, aceasta putand sa varieze in functie de versiune. Exercitiile trebuie executate neaparat in ordinea data, deoarece temele separate sunt realizate pe aceeasi structura, in cascada.

Deschiderea unui tabel

Pentru a deschide un tabel existent, acesta este mai intai marcat si apoi deschis prin executarea unui clic pe butonul Open. Ca alternativa, se poate folosi si un dublu clic pe Customers, lucru care conduce la acelasi rezultat.

Ca rezultat apare tabelul ihtr-o fereastra proprie, in prim plan.

Fiecare rand al acestui tabel corespunde unei inregistrari, iar fiecare inregistrare contine mai multe campuri de date, asa cum se poate constata imediat. Acestea se pot vizualiza in totalitate cu ajutorul barei orizontale de deplasare.

Navigarea prin inregistrari

In partea de jos a ferestrei tabel se gaseste o bara' de navigare prin inregistrari, cu care se poate trece in mod programat la inregistrarea dorita:


Salt la prima inregistrare:

Salt la inregistrarea precedenta:

Inregistrarea actuala (numarul):

Salt la inregistrarea urmatoare:

Salt la ultima inregistrare:

Introducerea unei noi inregistrari (goale):

Pentru a ajunge repede la o anumita inregistrare, se poate introduce direct numarul ei in campul respectiv

Modificarea datelor

Pentru a modifica datele existente in tabel este editat pur si simplu textul (sau numarul) din campul de date corespunzator. Dupa aceasta, modificarile nu trebuie salvate in mod explicit, fiind preluate automat imediat.

Datele modificate gresit sau sterse trebuie corectate manual. Nici de aceasta data modificarile nu trebuie salvate, fiind preluate automat.

Inregistrari noi

O noua inregistrare se realizeaza la sfarsitul tabelului cu ajutorul butonului corespunzator. Nu este posibila inserarea unei noi inregistrari intre inregistrarile existente.

Introducerea in campul de date se realizeaza prin intermediul tastaturii in locul unde clipeste cursorul. Pozitia cursorului se poate schimba intre diferitele campuri de date cu ajutorul tastelor cu sageti sau printr-un clic in campul respectiv.

Stergerea unei inregistrari

Pentru a sterge o inregistrare din tabel, aceasta trebuie mai intai marcata. Aceasta se face in campul de marcare din stanga inregistrarii.

Ca rezultat, intreaga inregistrare va aparea pe fond negru.

Inregistrarea marcata este stearsa (intregul rand) cu tasta Del sau prin intermediul meniului Edit-Delete.

Numarul de ordine, deci cheia primara a inregistrarii corespondente, este de asemenea sters si nu mai poate fi acordat din nou altei inregistrari.

Stergeti dintr-o baza de date inregistrarea 7. Cheia primara cu numarul 7 este pierduta pentru totdeauna. Noua baza de date contine numai inregistrarile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, Fiecare noua inregistrare introdusa este adaugata dupa celelalte.

Daca incercati sa stergeti o inregistrare oarecare din tabelul „Clienti', veti constata ca acest lucru nu este posibil imediat, deoarece exista asa-numitele legaturi. Acest subiect insa nu este stringent deocamdata.

Inchiderea unui tabel

Ca orice alta fereastra Windows, tabelul este inchis prin executarea unui clic pe butonul de inchidere din coltul dreapta sus al ferestrei.

Modificarile efectuate nu mai trebuie salvate, ci sunt preluate automat -deci atentie cu experimentele!

FORMULARE

Fiecare formular se bazeaza pe un tabel si reprezinta o inregistrare. El cuprinde de cele mai multe ori toate campurile de date (uneori numai o parte din ele) ale inregistrarii. Formularul este, de aceea, o parte a unui tabel care este prezentata intr-o forma mai pretentioasa.

Deschiderea unui formular

Pentru a deschide un formular trebuie mai intai sa trecem pe bara de    butoane la pictograma grupului Forms. In partea dreapta a ferestrei sunt afisate toate formularele existente.

Formularele sunt numite de cele mai multe ori la fel ca si tabelele corespondente, dar pot avea si alte denumiri.

De asemenea, exista si pictograme pentru a crea noi formulare. Acestea vor fi prezentate ulterior

Formularul marcat se deschide ca si tabelul, prin executarea unui dublu clic pe formular sau prin marcarea formularului si apoi clic pe butonul Open. Formularul deschis prezinta o masca de ecran pentru introducerea datelor,

i i

i     i

Navigarea prin Inregistrari si modificarea lor

In partea de jos a formularului se gaseste o bara de navigare prin inregistrari.

Modificarile datelor existente se fac direct in campul inregistrarii re­spective a formularului, o noua inregistrare fiind introdusa prin acelasi buton.

Preluarea se face, de asemenea, automat, deci modificarile nu trebuie sa fie salvate.

Deoarece un formular reprezinta partea corespondenta a continutului unui tabel, modificarile sau introducerile noi sunt preluate automat in tabel. Acest lucru poate fi verificat deschizand tabelul.

INTEROGARI

O interogare este rezultatul unui procedeu de filtrare, prin care sunt afisate spre vizionare numai anumite date dintr-un tabel. La crearea unei interogari, filtrul, respectiv criteriul de cautare, este stabilit de catre utilizator

Elfi creeaza o baza de date pentru retetele ei culinare. Tabelul contine, printre altele, coloane pentru durata de pregatire si pentru estimarea calitatii felurilor de mancare. O interogare poate sa retina, de exemplu, toate acele retete care au evaluarea „Foarte bun' si a caror durata de preparare este sub 30 de minute. Toate celelalte retete nu vor fi afisate de aceasta interogare.

Deschiderea unei interogari   

Pentru a deschide o interogare, trebuie mai intai sa schimbam grupa, din bara cu butoanele grupelor, la grupa Queries (Interogari). In partea dreapta a ferestrei vor fi afisate toate interogarile existente. Interogarile au de cele mai multe ori cu totul alte denumiri decat tabelele.

De asemenea, vor aparea si pictogramele pentru crearea de noi interogari.

Interogarea marcata este deschisa prin executarea unui dublu clic pe ea sau prin clic pe butonul Open.

In urma unei interogari, datele care indeplinesc anumite criterii sunt afisate pe ecran sub forma tabelara.

Navigarea prin inregistrari si introducerea modificarilor

In partea de jos a ferestrei Queries se gaseste o bara de navigare prin inregistrari, care se utilizeaza asa cum s-a anterior. Modificarile in inregistrari, cum ar fi un nou numar de telefon sau o adresa, pot fi facute chiar si in fereastra Query, Acestea sunt preluate, de asemenea, automat in tabelele corespondente. Adaugarea unei noi inregistrari intr-o interogare este posibila, ce-i drept dar nu va fi salvata in baza de date.

Rapoarte

Din punct de vedere al structurii, rapoartele sunt foarte asemanatoare cu interogarile prezentate anterior.

Ele reprezinta tot rezultatul unui procedeu de filtrare, prin care sunt prezentate numai anumite date dintr-un tabel.

Diferenta fata de interogari consta in aceea ca raportul nu este destinat afisarii pe ecran, ci tiparirii la o imprimanta. Din acest motiv, raportul nu poate fi deschis si afisat pe ecran (precum tabelele, formularele si interogarile).

Este posibila numai o previzualizare a modului cum va arata raportul tiparit.

Realizarea unui raport   

Pentru a realiza un raport, trebuie mai intai sa comutam pe bara de butoane ale grupelor de obiecte la grupa Reports. In partea dreapta a ferestrei sunt afisate toate rapoartele existente.

Rapoartele, ca si interogarile, primesc de cele mai multe ori alte nume decat tabelele corespondente, deoarece ele prezinta numai anumite inregistrari.

Pictogramele pentru crearea unui nou raport se gasesc in aceeasi fereastra, in partea de sus.

Afisarea modului de tiparire a raportului marcat pentru o previzualizare (Preview) se face prin executarea unui dublu clic pe inregistrarea co­respunzatoare din lista sau a unui clic pe butonul Preview.


O alta deosebire fata de tabele, formulare si interogari consta in aceea ca in locul barei de navigare prin inregistrari se gaseste o grupa de butoane, pentru rasfoirea documentului, navigarea facanu-se prin pagini. Intr-un raport nu se pot face modificari ale inregistrarilor.

Structura fundamentala a unei baze de date Acces

Prezentam pe scurt structura fundamentala a unei baze de date Access.


Formulare, interogari, rapoarte

Principial, in programul Acces exista mai multe posibilitati de crearea unei baze de date. Una dintre acestea a fost utilizarea programelor de asistenta pentru bazele de date, care la pornirea Acces-ului apar sub forma de optiune.

In aceast manual se renunta intr-adevar la optiunea Access database wiz ard, pages, and projects, deoarece duce la rezultate ale caror structuri sunt relativ aceleasi, iar viitorul utilizator este puternic limitat in manipularea aplicatiei. Calea care va fi deschisa in urmatoarele capitole conduce intr-adevar ceva mai incet la un rezultat pretentios, insa esential mai exact prin prezentarea pasilor separati. In afara de aceasta, va ofera cunostinte suplimentare, care va permit sa va formati baza de date proprie fara a fi limitati de utilizarea unor functii si modele de Layout.

Idei principale   

Inainte de a indrazni formarea unei baze de date este absolut necesar sa facem cateva reflectii generale. Deoarece fiecare baza de date se constru­ieste cu unul sau cu mai multe tabele, este inevitabil ca mai intai sa construim un tabel. Erorile care sunt comise la crearea acestui tabel, pot mai tarziu, de cele mai multe ori, sa fie indepartate numai cu cheltuieli importante.


Deoarece toate formularele, interogarile si rapoartele pe care le crea in viitor se vor baza pe acest tabel, trebuie ca toate proprietatile lor sa fie bine cunoscute si intelese. Principial este vorba de faptul ca, intr-un tabel, datele care nu sunt introduse in campuri separate, mai tarziu nu pot fi interogate separat.

In acest caz este imposibil ca prin intermediul unei interogari sau al unui raport sa filtram numai clientii care locuiesc intr-o anumit localitate (de exemplu Zooburg). La fel, nu trebuie ca prenumele si numele sa se intro­duca impreuna in acelasi camp de date, deoarece o filtrare ulterioara dupa numele de familie nu mai este posibila.

Ar fi fost mult mai buna urmatoarea structura a tabelului (ceva mai cuprinzator):

i
i

Asemenea reflectii de principiu reprezinta chiar si pentru programatorii cu experienta in Access cele mai mari greutati si reclama o mare parte din timpul total de lucru, dar este absolut necesar pentru modul de functionare si pentru succesul bazei de date ca ele sa fie facute exact si meticulos.Primul pas

La pornirea programului Access este aleasa optiunea Blank Access database.

In fereastra care apare dupa aceea, utilizatorul este invitat imediat sa salveze noua baza de date.


La introducerea numelui fisierului, noua baza de date este salvata prin executarea unui clic pe butonul Create.


Ca prim rezultat apare fereastra bazei de date nou create, inca goala:


Pentru a crea un nou tabel exista trei posibilitati, din care pentru incepatori nu se recomanda crearea in modul Create table by entering data sau Create table in Design view.

Programul de asistenta Wizard


Programul de asistenta Wizard ajuta incepatorul intr-un mod simplu si limpede la alegerea campurilor tabelului si da o lista cu cele mai frecvente introduceri.

Propunerile sunt impartite in doua grupe: Business si Personal.

Fiecare din aceste grupe consta din mai multe tabele exemplu, care pot fi alese dintr-o lista.

Fiecare tabel exemplu contine o multime de campuri exemplu, care pot fi utilizate pentru viitoarele tabele. Campul exemplu dorit se marcheaza si este preluat pentru noul tabel prin butonul de preluare


Ca rezultat, campul ales va aparea in lista Fields in my new table.

Se pot combina chiar si campuri ale mai multor tabele exemplu.

Butonul de preluare a tuturor campurilor adauga toate campurile exemplu ale tabelului exemplu in calitate de campuri ale noului tabel.

Daca alegerea nu corespunde totusi necesitatilor dorite, urmand calea inversa se pot indeparta campurile marcate.


Daca nu se gasesc campurile dorite in tabelele exemplu, campurilor din lista li se pot schimba denumirile prin marcare si actionarea butonului Rename Field.

Butonul Rename Field deschide o fereastra de dialog corespunzatoare, in care sunt introduse numele noi de campuri, care sunt confirmate prin OK.

Cu ajutorul butonului Next se ajunge la ultima fereastra a programului de asistenta Wizard.


Pentru a evita mai tarziu cautarile anevoioase, trebuie ca noilor tabele sa fie clare si eventual este bine sa avem chiar si o cheie de cautare dupa continut.


Stabilirea cheii primare a unui instrument pentru identificarea clara a inregistrarilor este lasata de obicei tot in seama programului de asistenta.

Dupa actionarea butonului Finish, va aparea noul tabel sub forma de fereastra proprie.


Prin cheia primara fixata de Access (Autonumber) se poate recunoaste inregistrare in campul primei coloane.

Ajustarea tabelelor

Unele proprietati ale tabelului pot fi stabilite imediat. Pentru a modifica structura de principiu trebuie insa ca tabelul sa fie adus in modul de creare Design View, care este prezentat mai detaliat ulterior.

Marimea caracterelor: .

Meniul

Format - Font


deschide urmatoarea fereastra:

In fereastra de dialog pot fi stabilite tipurile de caractere, marimea acestora si culoarea prin simpla executare a unui clic pe optiunea aleasa.

Cum in continuare nu se lucreaza direct cu tabelele si acestea     servesc numai ca loc de pastrare pentru inregistrari, tabelul poate fi lasat in forma sa initiala.

Latimea coloanelor

In forma standard, toate coloanele tabelului au latime egala, din aceasta cauza punandu-se intotdeauna problema inscrie­rilor mai lungi, cum sunt adresele.

Latimea coloanelor se regleaza prin procedeul drag and drop aplicat liniilor care separa capetele de coloane.

Daca indicatorul mouse-ului se plaseaza exact pe linia de separatie, acesta se transforma intr-o dubla sageata neagra.Cu ajutorul butonului din stanga al mouse-ului, coloana este adusa la latimea dorita

CREAREA UNUI FORMULAR

Formularele nu sunt altceva decat tabele pregatite grafic altfel, care servesc ca masca de ecran pentru introducerea si observarea mai buna a inregistrarilor. De aceea, formularele sunt generate de regula dupa un tabel deja construit. Ca si la crearea unui tabel si aici un program de asistenta Wizard ofera ajutorul sau.

Programul Wizard

Pentru grupa de obiecte Forms, programul Wizard este pornit prin exe­cutarea unui dublu clic pe optiunea corespunzatoare sau, dupa marcarea ei, prin clic pe butonul Open. Ca rezultat va aparea prima fereastra a programului Wizard.

Mai intai trebuie ales tabelul pentru care trebuie sa fie creat formularul. Aceasta se face executand un simplu clic pe obiectul corespunzator din lista derutanta a casetei Tabes/Queries.

Daca exista deja mai multe tabele, efectuati o alegere; in cazul nostru este ales singurul tabel existent.

Mai departe sunt alese din lista Available Fields (campuri disponibile), care cuprinde toate campurile de tabele, cele care trebuie sa apara in formular.

In aceasta lista vedeti mai intai toate campurile care au fost concepute in tabelul Customers Addresses. Dupa aceasta, prima introducere o reprezinta cheia primara.

Alegerea campurilor

Intr-un formular, in functie de utilizare, nu trebuie sa existe intotdeauna toate campurile din tabelul care sta la baza sa. Fiecare camp care trebuie sa apara in formular este marcat in lista de optiuni Available Fields - si preluat in lista campurilor alese prin butonul Preluare.

Este vorba ca in acest caz pentru o masca completa de intrare la tabelul corespondent trebuie sa se preia toate campurile.


Numai campul CustomerlD (cheia primara) nu necesita nici o introducere manuala, deoarece la introducerea unei noi inregistrari Access introduce singur cifra curenta. Trebuie (si aceasta din motive de siguranta) ca aceasta sa lipseasca din formular.

Rezultat:   

Cu ajutorul butonului Next

se trece la al doilea pas al programului Wizard.


Aici se stabileste layout-ul viitorului Tabel, pentru care se ofera patru posibilitati de baza:

Columnar (o coloana): Prezinta pe fiecare pagina o singura inregistrare.

Tabelar (sub forma de tabel): Prezinta pe fiecare pagina mai multe inregistrari sub forma de lista.

Datasheet (fisa de date): Prezinta pe fiecare pagina mai multe inregistrari sub forma de tabel.Justified (in blocuri): Prezinta pe fiecare pagina numai o singura inregistrare, campurile de date fiind aranjate sub forma de blocuri.

In pasul urmator al programului Wizard (butonul Next) se poate alege intre diferite formate de design. Aceste modificari sunt legate numai de aspect si nu au nici un efect asupra modului de functionare a formularului.


In ultimul pas este stabilit numele viitorului formular. Pentru aceasta este recomandat sa se dea formularului aceeasi denumire ca si cea a tabelului corespondent.


Butonul Finish


inchide programul Wizard si afiseaza formularul gata ca pe o fereastra distincta.

Introducerea datelor

Datele care se introduc in campurile formularului sunt preluate automat in tabelul de baza si nu trebuie salvate. Navigarea intre inregistrarile separate se face asa cum s-a descris anterior.

CREAREA UNEI INTEROGARI

Generalitati

Intr-o interogare sunt reprezentate inregistrari (sau parti din acestea) care indeplinesc anumite criterii de cautare. Ele sunt generate in unul sau mai multe tabele.

Ca si la crearea unui tabel, pentru crearea unei interogari ne ajuta din nou un program Wizard.

Programul Wizard

Pornirea programului Wizard pentru grupa de obiecte Queries se face cu ajutorul optiunii

Prin executarea unui dublu clic pe optiune sau a unui clic pe butonul Open, dupa ce ati marcat optiunea. Ca rezultat, va aparea prima fereastra a progra­mului Wizard.

Campurile dorite se regasesc in lista SelectedFields. Daca nu este absolut necesara, cheia primara nu trebuie luata in considerare.

Alegeti numai acele campuri care intr-adevar sunt necesare, deoarece altfel interogarea nu poate fi clara.

In ultimul pas Wizard stabileste numele interogarii. Acesta trebuie sa fie sugestiv pentru utilizator.

Interogarea este completa prin executarea unui clic pe butonul Finish, dupa care fereastra interogarii va aparea pe ecran.

CREAREA UNUI RAPORT

La fel ca in cazul unei interogari si in cazul unui raport inregistrarile (sau chiar si numai parti din acestea) sunt prezentate in functie de un anumit criteriu de cautare. De asemenea, datele pot sa apartina unui tabel sau mai multor tabele. Ca sa ajungem la crearea unui raport trebuie mai intai sa ne intoarcem iar la un program Wizard.

Diferenta fata de interogare consta in aceea ca un raport nu este gandit pentru a fi reprezentat pe ecran, ci pentru tiparirea la o imprimanta.

Programul Wizard

In cadrul grupei de obiecte Reports, programul Wizard este pornit prin executarea unui dublu clic pe optiunea corespunzatoare (sau clic pe butonul Open dupa selectarea optiunii).

Ca rezultat, va aparea prima fereastra a programului Wizard (Report Wizard).

Ca prim pas este stabilit din ce tabel sau interogare trebuie luate datele.

Se poate sa se creeze o lista cu numele si numerele de telefon ale clientilor (de exemplu). Pentru aceasta trebuia sa se aleaga drept sursa de date raportul sau interogarea „Customers and Suppliers by City'. In lista „Selected Fields' se preiau numai campurile „Prenume', „Nume' si „ Telefon'.

Intr-un pas urmator este posibila reunirea in grupe a inregistrarilor separate.


Gruparea

Pentru a realiza gruparea in raport, intrarea respectiva este selectata si preluata cu ajutorul butonului de preluare.

Rezultatul se poate vedea in partea dreapta a ferestrei in rubrica „Preview”.

In pasul al treilea este posibil ca inregistrarile sa fie sortate in ordine crescatoare sau descrescatoare.

Sortarea

Daca se deschide lista derulanta, va aparea o lista cu toate campurile existente. Orice camp care trebuie sortat este selectat printr-un simplu clic.

Inregistrarile pot fi sortate dupa maximum patru campuri

Cu butoanele corespunzatoare se poate face sortare in ordine crescatoare sau descrescatoare.

Layout

In pasul al patrulea al programului Wizard se stabileste layout-ul raportului, prin selectarea unui format de afisare cu butonul stang al mouse-ului.

Daca un raport contine inregistrari care au mai multe campuri, este recomandat sa se aleaga orientarea foii de hartie Landscape, deoarece altfel nu se vor gasi pe aceeasi fila toate campurile aceleiasi inregistrari.

La penultimul pas programul Wizard prezinta din nou diferite formate de afisare in fereastra „Preview'.

Ultimul pas al programului Wizard este deja rutina. Numele raportului trebuie, cum stim deja, sa fie un nume sugestiv pentru utilizator.

Raportul complet este afisat asa cum va fi tiparit la imprimanta. In cadrul raportului se evidentiaza gruparea inregistrarilor (in acest caz dupa campul „Status'). In cadrul unui raport, datele nu mai pot fi modificate.

Tiparirea

Tiparirea raportului la o imprimanta se realizeaza in mod obisnuit, prin meniul File-Print.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate