Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
» Impactul utilizarii computerului asupra societatii contemporane


Impactul utilizarii computerului asupra societatii contemporane
Impactul utilizarii computerului asupra societatii contemporane

Considerat, la momente anterioare conceperii sale, un element utopic, computerul, actualmente, este un obiect aproape de dorit si, pentru cei ce-si permit achizitionarea sa, un echipament fara de care anumite activitati nu se pot desfasura cu usurinta.

Extrapoland, putem spune ca impactul utilizarii computerelor in ziua de azi, dupa opinia noastra, este de trei tipuri:

- avem de a face cu o prima categorie a celor care poseda un asemenea echipament, insa nu-l folosesc la capacitate medie sau il considera un accesoriu specific locuintei;

- a doua categorie de utilizatori este cea a celor ce folosesc tehnologia computerizata, insa din nefericire nu atat de mult si de des cat si-ar dori sau le-ar fi necesar, din ratiuni de activitate in afara unui domeniu complementar informatizarii;
- cea din urma categorie este a celor ce profeseaza in domeniul informatizarii, dar care, in virtutea ocupatiei profesionale, nu reusesc asa cum si-ar dori sa dea loc si „in casa” echipamentelor informatice, doar pentru ca sunt suprasolicitati in utilizarea lor conform profesiei.

Avand in vedere cele trei - empirice -, categorizari a „populatiei” utilizatoare de echipamente informatice, sigur ca se pune intrebarea: daca este suprasolicitant, de ce este atat de tentant?

O prima posibila explicatie ar consta in tentatia pe care o resimt oamenii neinitiati in acest domeniu, doritori sa-i patrunda tainele. Simplul fapt ca sunt constienti de complexitatea unui computer este suficient pentru a se gandi, chiar daca nu si decizional, la a achizitiona un asemenea echipament.

Pe de alta parte, conform realitatii de zi cu zi, in care aproape nimic nu se mai creeaza fara aport informatic, de la un simplu ziar pana la cea mai vizionata emisiune TV, sigur ca se intreaba fiecare individ „cum se face un ziar, cum se face un spot publicitar?” etc.

In aceasta ordine de idei, chiar daca, sa spunem, lucram in domeniu, in fiecare zi descoperim ceva nou care, uneori vrand, alteori nevrand, se cere aprofundat. In aceasta situatie exemplificam prin clasicul deja „upgrade”. Nu putem vorbi in nici un caz despre un domeniu neinnoibil, ci din contra, de unul extrem de divers si de dinamic.

Revenind la ideea de „impact” al informatizarii asupra societatii contemporane, putem sa mai spunem si ca nu de putine ori anumite detalii, cu care poate deja suntem „prea” obisnuiti, nu le asociem si cu o baza computerizata a lor. In general avem de a face cu tentatia de a „clasiciza” noul, a-l aprofunda prin metode invechite.

De pilda, o forma de impact al informatizarii ar fi, de ce nu, multitudinea de reclame TV, dintre cele mai complexe, mai dinamice si mai „pline de culoare”. Chiar daca se spune deseori ca lumea e satula de aceste „obiecte” promotionale, ele au o categorie relativ constanta de consumatori, intrucat este firesc ca un produs sa nu se vanda doar pentru cum arata propriu-zis.

Computerul are, pe de alta parte, si multi „dusmani”, in general oameni trecuti de o anumita varsta, sceptici in privinta utilitatii sale, dar si persoane care se sperie de complexitatea unei activitati computerizate. Mai sunt si persoane care considera ca nu sunt capabili sa invete sa practice o meserie in domeniu.

Daca vorbim de profesionalism in domeniul informaticii, nu trebuie omis un lucru de baza: sunt doua categorii de informaticieni - creatori de software si utilizatori de acesta. Daca discutam si despre a excela in practicarea unei meserii informatizate, din ceea ce observam chiar si involuntar, un foarte bun programator, de pilda, nu reuseste sa fie si un foarte bun utilizator (in sensul dexteritatii, cel putin), intrucat intervine din nou complexitatea de rigoare. Daca insa ne referim la ideea de initiere intr-una din multiplele ramuri ale informaticii, putem spune si ca perspectivele profesionale se pot largi cu timpul, dar nu la nesfarsit.

Ca o concluzie generala, subliniind ca toate cele expuse sunt numai opiniile noastre, neavand pretentia de a fi niste observatori avizati neaparat, impactul informatizarii asupra actualei societati nu este
propriu-zis un asemenea fenomen, ci doar asistam la o dezvoltare rapida, de durata, intr-o perioada in care, inca, Romania, cu toate neajunsurile sale economice si sociale, este cea mai dinamica dintre pietele de desfacere ale tehnologiei IT.

Descriere de activitate

In calitate de cadru militar, desi specificitatea domeniului in care activez este in general cunoscuta, nu putem spune ca informatizarea nu a patruns si ea in randul schimbarilor din acest sector.

Neavand dorinta de a face neaparat considerente specifice unei activitati indeaproape analizabila, in cele ce urmeaza vom incerca o succinta trecere in revista, la modul general, a unor detalii ce au legatura directa si cu propria noastra activitate.

Utilizarea tehnicii automatizate de prelucrare a informatiei urmareste obiective imediate si de perspectiva in vederea optimizarii procesului de comunicare.

In aceasta era a comunicarii, nimic nu ramane pentru mult timp ascuns. In publicatii profesionale, in documentatii tehnice, in sesiuni de comunicari stiintifice etc. poate fi gasita orice informatie necesara pentru luarea unor decizii.

Organizatiile sunt sufocate de abundenta informatiei. Secretul depasirii acestei situatii este relativ simplu: sa stii ceea ce cauti si de ce cauti, sau altfel spus sa nu stochezi in mod pasiv orice informatie care intra parvine in organizatie. Trebuie rationat de o maniera ofensiva. Intr-o organizatie toata lumea trebuie sa se simta investita cu o misiune de supraveghere, dar sinteza si decizia trebuie sa apartina managerului.

Desigur, se pune problema unde poate fi stocata aceasta informatie. Multe organizatii au optat pentru o banca interna de date care poate fi imbogatita de oricine. Exista riscul de a cadea in mania documentarii, ceea ce face ca supraabundenta de informatii stocate sa se transforme in inamicul ei, nemaifiind utilizabila.

Problema in gestionarea informatiei este gasirea de solutii pentru documentele care inca vor ramane in uz, deoarece folosirea suportului de hartie, in toate fazele prin care trebuie sa treaca un document, devine o activitate din ce in ce mai anevoioasa si mai costisitoare.

Mai mult, timpul necesar transmiterii informatiei dintr-un loc in altul este un mare inconvenient, la care se mai adauga si imposibilitatea realizarii unei formatari a documentelor traditionale cu facilitati grafice, precum si mixarea imagine-text.

a Gestiunea informatiei presupune urmatoarele functii:

preluarea informatie in sistem;

memorarea si regasirea informatiei;

prelucrarea informatiei;

tiparirea sau publicarea;

controlul si comanda sistemului .

Preluarea informatiei in sistem presupune:

a       - preluarea informatiei provenite din retelele de comunicatii nationale sau internationale, publice sau private;

a       - preluarea informatiei provenite din reteaua locala de date;

a       - introducerea manuala a datelor si textelor sau inregistrarea cu echipament adecvat a convorbirilor, imaginii si sunetului.

Informatia introdusa in sistem se prelucreaza imediat sau se memoreaza pentru prelucrari ulterioare.

Memorarea si regasirea informatiei presupune:

a       - memorarea interna pentru informatia in curs de prelucrare;a       - memorarea externa, pentru informatia care se consulta periodic;

a       - arhivarea electronica, pentru informatiile “istorice” sau care se consulta foarte rar.

Capacitatea de stocare a informatiei si viteza de acces la date constituie criterii de baza pentru aprecierea performantelor unui sistem. Prin procesul de memorare, informatia poate fi prelucrata sau valorificata prin consultare locala ori comunicarea solicitantilor prin intermediul retelelor de comunicatii.

Prelucrarea informatiei presupune :

a       - crearea si incarcarea bazei informationale, ce presupune un ansamblu de proceduri prin care se genereaza structura si modul de organizare a informatiei pe suportul tehnic, precum si incarcarea efectiva a bazei informationale;

a       - actualizarea bazei informationale implica eliminarea informatiilor devenite inutile, introducerea de informatii noi, modificarea celor existente pentru a le pune de acord cu realitatea;

a       - tratarea propriu-zisa a informatiei, presupune efectuarea celor mai variate operatii care privesc, fie forma in cazul prelucrarii textelor, documentelor si imaginilor, fie continutul in cazul prelucrarii datelor.

a       - consultarea in timp real a informatiei, se realizeaza cu ajutorul unor programe care permit selectarea si transmiterea informatiei solicitate catre un dispozitiv periferic de iesire (monitor, imprimanta, echipament de comunicatie in retea etc.)

Consultarea bazei informationale nu afecteaza continulul acesteia.

a       Punerea in forma a informatiei solicitate la iesire presupune operatii diferite in raport de natura informatiei solicitate. De exemplu, in cazul prelucrarii datelor au loc operatii pentru obtinerea de rapoarte si situatii complexe care vor fi transferare dispozitivelor de iesire in vederea tiparirii lor, afisarii pe monitor sau comunicarii locale ori la distanta, prin intermediul retelelor de date.

Cantitatea de informatie care inunda viata noastra de zi cu zi este aparent incontrolabila. In realitate, cei mai multi nu se pot apara de “bombardamentul” informational, si nu-l pot transforma intr-un flux accesibil. Pentru a veni in sprijinul acestora, exista instrumente informatice care faciliteaza procesul comunicare si control a informatiei.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate