Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
INTRODUCERE IN FOLOSIREA CALCULATORULUI


INTRODUCERE IN FOLOSIREA CALCULATORULUI


INTRODUCERE IN FOLOSIREA CALCULATORULUI

1. Descrierea calculatorului personal (PC).

Calculatorul personal (PC) este format din echipamente (hardware) - componentele fizice vizibile si software - programele de calculator. In fiecare calculator, componentele hardware si software vor fi diferite.

Hardware-ul este compus din:

- UCP - unitatea centrala de prelucrare;- echipamente periferice (periferice), componente legate la UCP, folosite pentru a introduce si vizualiza/imprima informatiile. Cele mai frecvente si standard periferice sunt mouse-ul, monitorul si tastatura.

Cu toate aceste componente, unitatea centrala poate incepe sa functioneze (dupa conectarea acestora). Va trebui sa verificam daca PC-ul este conectat la curent electric si sa-l pornim. Din acest moment PC-ul incepe sa recunoasca toate componentele sale si incepe sa lucreze.

Cele mai utilizate periferice

Monitorul. Monitorul ne permite sa vedem ceea ce prelucreaza calculatorul. In general, monitorul este conectat la priza electrica cu un alt cablu decat unitatea centrala. Calitatea imaginii de pe ecran depinde de marimea sa (masurata in inch), de rezolutie si de cartela grafica (interfata electronica aflata in unitatea centrala).

Tastatura Este similara cu cea a unei masini de scris, dar include si unele taste cu functii specifice (Ctrl, Esc, Alt, F1, F2 . .).

Mouse-ul. Acest dispozitiv transmite miscarile mainii la cursorul de pe ecran, cu diferite forme (o sageata, a mana ..). Are 2 butoane (unele modele au un al 3-lea buton sau o rotita). Aceste butoane se folosesc la:

Butonul stanga: este cel mai folosit si are trei functiuni principale:

alege: faceti click pe butonul din stanga o singura data;

activeaza: faceti un dublu click, foarte repede.

muta: puneti sageata (cursorul) pe un element de pe ecran si tineti apasat butonul, in timp ce miscati mouse-ul pe masa sau pe "mouse pad" ("covorasul" pentru mouse). Pentru a lasa elementul mutat in locul de destinatie, incetati sa mai tineti apasat butonul (cand elementul a ajuns la locul dorit).

Butonul dreapta: ofera in general un acces la informatii sau alte functiuni ale programelor cu care lucram.

Unitatile de stocare. Aceste dispozitive permit stocarea datelor si programelor provenite de la alte calculatoare, sau stocarea propriilor date si programe, pentru a nu ocupa loc pe "discul hard" - disc fix (neamovibil) - principalul dispozitiv de stocare, aflat in interiorul unitatii centrale. Exista mai multe unitati de stocare amovibile:

Unitatea de dischete: permite citirea si salvarea datelor aflate in fisiere mici.

Unitatea de compact disc (CD), pentru citire si inregistrare. Capacitatea de stocare a unui CD este mult mai mare decat a unei dischete.

Unitatea de disc digital versatil (DVD). Acest dispozitiv poate fi utilizat pentru a salva datele si fisierele mari, cum ar fi filme cu o calitate ridicata a imagini si a sunetului. DVD-urile sunt similare CD-urilor, dar au o capacitate de stocare de sapte ori mai mare decat cea a CD-urilor.

Imprimanta. Acest periferic permite imprimarea pe hartie a lucrarilor efectuate de catre calculator. Cele mai utilizate sunt cele cu jet de cerneala si imprimantele laser. Exista imprimante alb-negru si color. In fiecare caz, dispozitivele cu substanta de imprimare ("cartusele" cu rezervoare de cerneala, sau "tonner-ele" cu praf de imprimare) sunt diferite si specifice pentru fiecare tip de imprimanta.

Cu aceste cinci periferice (monitor, tastatura, mouse, unitati de stocare si imprimanta) avem un PC complet. Putem avea si alte periferice, pentru functii specifice: difuzoare, casti, joystick, pix optic, ecran tactil, scanner, camera foto digitala, camera web, modem, dispozitiv infrarosu etc.

La cea mai mare parte a perifericelor vom gasi doua cabluri: unul pentru conectare la unitatea centrala si unul pentru conectare la priza de curent electric. Anumite periferice, ca mouse-ul sau tastatura, nu trebuie racordate la curent electric.

1.2. Sistemul de operare: functii si comenzi

Pe langa "hardware" (unitatea centrala si perifericele), calculatorele mai au nevoie si de alte componente, care nu sunt vizibile. Acestea constituie "software-ul", cea mai "inteligenta" parte a calculatorului, pentru ca ea ii spune calculatorului ceea ce trebuie el sa faca.

Putem considera trei tipuri de software:

Sistemul de operare, o interfata care ii permite utilizatorului folosirea si lucrul cu resursele calculatorului. Este interfata dintre software si hardware.

Programele si aplicatiile (software aplicativ), care sunt folosite pentru a face ceea ce ii indicam calculatorului, folosind perifericele. Fiecare program este specializat intr-o singura sarcina majora, de exemplu: editoare de texte, programe de proiectare (de desenat), jocuri etc.

Limbajele de programare, sunt baza cu care sunt construite programele si sistemele de operare. In general, utilizatorii PC-ului nu trebuie sa cunoasca aceste limbaje.

Programe si aplicatii de birotica (automatizarea lucrarilor de birou)

Pentru a putea folosi un PC trebuie instalate programe adecvate. Fiecare program (software) este creat pentru a indeplini sarcini specifice. Pentru a alege programul trebuie sa dati comenzi sistemului de operare cu care lucreaza calculatorul. In general, pentru a indeplini cele mai comune sarcini, PC-ul va trebui sa aiba instalate programe pentru urmatoarele lucrari:

Prelucrare texte: reprezinta scrierea de documente. Cel mai cunoscut program este MS Word.

Calcule: programe de calcul tabelar ("foi" de date), cum ar fi MS Excel, care sunt folosite pentru operatii matematice si obtinere de grafice;

Managementul informatiilor: software de baze de date, cum ar fi MS Access, care permit intoducerea in calculator, stocarea, vizualizarea/imprimarea si managementul (gestiunea) informatiilor create.

Navigarea pe Internet: sunt necesare un program de "navigare" (MS Internet Explorer sau Netscape, de exemplu) si software de e-mail (MS Outlook Express, Mozilla etc.).

Exista si alte programe interesante, cum ar fi cele folosite pentru a edita imagini, inregistrari video sau muzica in format digital, precum si pentru a reda muzica si filme (cele mai multe programe din magazinele de calculatore sunt jocurile). Mai exista programe (software) special concepute pentru un scop concret, cum ar fi detectarea de virusi (antivirusi), pentru a face traduceri, sau a reduce (comprima) dimensiunea fisierelor.

Managementul fisierelor

Intr-un PC informatiile sunt stocate pe hard disc sau in memoria unitatii centrale. Pentru a le accesa, acestea trebuie organizate in "fisiere" ("dosare"). Fisierele sunt grupate in "bibliorafturi" ( numite "directoare" sau "foldere"), pentru a fi usor de gasit. Toate fisierele au un nume si o "extensie" de nume. In mod normal numele este ales de catre utilizator si extensia depinde de programul cu care a fost creat fisierul.

Numele fisierului si extensia sa sunt separate printr-un punct (de exemplu "document.doc").

Cele mai uzuale extensii sunt:

doc

Fisier tip text MS Word

mp3

Fisier de sunet

xls

Foaie de date MS Excel

mpg

Fisier video

dbf, mbd

Baza de date

tif, jpg

Fisier imagine

ppt

Prezentare tip Power Point (slide)

exe

Program (executabil)

INTERNET

Internetul este o retea de calculatoare conectate intr-o "plasa" ("web") globala in intreaga lume. Conexiunile sunt realizate prin fire telefonice, cablu coaxial, fibra optica sau satelit. Pentru a accesa Internetul aveti nevoie de patru elemente: un dispozitiv de comunicatii ("modem"), conectat la un canal de comunicatii (in general o linie telefonica) un server si un program adecvat. Serverul va va furniza urmatoarele date pentru conectare la Internet:

Un numar de telefon pe care il va apela modemul pentru a stabili legatura de comunicatie. In cazul altor sisteme, stabilirea legaturii de comunicatie va fi diferita (de exemplu, permanenta dupa instalare).

Un nume de utilizator pentru a fi identificati pe Internet;

O parola de acces la Internet;

O adresa de server DNS (al furnizorului de servicii Internet, prin care va conectati);

Un protocol de conectare, ceea ce inseamna toti pasii urmati de calculator pentru schimbul de date cu Internetul.

Cu aceste elemente se poate crea o conexiune la Internet. In cele mai multe cazuri, este suficienta apelarea serverului, care va va ghida in acest sens. In zilele noastre, o multime de companii furnizeaza acest serviciu gratuit.

In ceea ce priveste programele folosite pentru navigare, cele mai utilizate sunt Netscape si MS Internet Explorer. De la orice program de navigare puteti avea acces la orice fel de informatie pe Internet.

Cand intram pe Internet, ajungem la informatia introdusa intr-un "site" ("site-web"), de obicei informatia unei companii sau organizatii, care a adunat informatii despre o anumita problema/domeniu.

Pentru a ajunge la un site, trebuie sa scriem adresa de Internet (web) a acestuia in spatiul gol din programul navigator. Adresa de Internet are de obicei un nume compus din: "www"."numele paginii principale"."codul tarii sau al tipului organizatiei/companiei", (de exemplu: www.ifes.es , sau www.agriculturadurabila.ro , sau www.yahoo.com ).

Intr-un site-web ne putem muta de la o pagina la alta (ca intr-o carte) facand click cu mouse-ul in "hiperlink-uri", care permit accesul la alte informatii. Este usoara gasirea unui hiperlink, pentru ca atunci cand muti cursorul pe el, acesta isi schimba forma, de exemplu, de la o sageata la o mana cu degetul aratator ridicat.

Internetul este in cea mai mare parte utilizat pentru cautarea de informatii, dar se poate folosi de asemenea pentru a merge la cumparaturi, a participa la licitatii, a cumpara bilete de cinema sau teatru, a va administra contul bancar etc. In acelasi timp, puteti gasi instrumente pentru comunicarea "de la o persoana la alta persoana". Acestea sunt "e-mail"-ul (posta electronica), grupurile de stiri si discutii.

Cautarea pe Internet: motoare de cautare si portaluri

Motoarele de cautare sunt unul din cele mai utilizate instrumente in Internet. Sunt usor de utilizat. Utilizatorul trebuie doar sa tasteze cuvintele asociate cu ceea ce el cauta, si sa dea click pe butonul de cautare sau sa foloseasca tasta "enter" de pe tastatura. Rezultatul cautarii se va afisa sub forma de lista de adrese de site-uri web sau "link"-uri. Cele mai utilizate motoare de cautare sunt: Google, Yahoo, Altavista si Lycos.

E-mail-ul

E-mail-ul este unul din cele mai importante, cunoscute si utilizate servicii pe Internet, pentru rapiditatea si eficacitatea sa. Pentru a-l folosi, trebuie sa fiti conectat fizic la Internet si la un server de e-mail si mai aveti nevoie de o adresa de e-mail. Fiecare calculator are o adresa de web (Internet), prin intermediul server-ului prin care se conecteaza la Internet. Cu aceste elemente puteti crea un cont de e-mail.

Adresa de e-mail este unica pentru fiecare utilizator, si are o structura fixa. Prima parte este pentru numele de utilizator (de exemplu, "ionpopescu"), urmat de simbolul "at" (@), de numele domeniului care acopera toti utilizatorii server-ului respectiv, sau dintr-o companie, sau o organizatie (yahoo) si, dupa un punct, un cod al tarii sau al tipului de organizatie (.com). In acest exemplu, adresa ar fi : ionpopescu@yahoo.com .

Cand cineva scrie si trimite un e-mail (mesaj) la aceasta adresa, acesta va fi stocat. Pentru a-l citi, trebuie doar sa va selectati programul vostru de e-mail si sa va conectati la Internet. Dati click pe icoana de "input" (mesaje/ e-mail-uri intrate/primite), iar serverul de e-mail va va trimite acest mesaj. Pe de alta parte, in cazul in care dorim sa trimitem un mesaj, o data ce programul de e-mail este pornit, vom scrie adresa persoanei care urmeaza sa il primeasca, in rubrica goala "Mail to" si apoi scriem textul si facem click pe icoana "Send" ("Trimite").

Exista doua tipuri de conturi de e-mail: unele sunt legate de calculatorul pe care il utilizam de obicei, dar il putem accesa de la orice alt calculator numai daca vom introduce toate datele. Exista altele, numite "conturi Internet", pentru care trebuie sa accesam un site-web (de exemplu, www.yahoo.com ) si sa scriem adresa noastra de e-mail (ionpopescu@yahoo.com ) si o parola pe care am ales-o anterior. In acest fel ne putem consulta e-mailul de pe orice calculator. In mod normal, primul tip de cont de e-mail are mai mare capacitate de stocare, dar "conturile Internet" sunt mai usor de folosit, mai ales daca nu avem un calculator al nostru.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate