Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
» Dispozitive de comanda microprogramate


Dispozitive de comanda microprogramate


Dispozitive de comanda microprogramate

Executia unui prg consta in executia secventiala a instr sale. Pe de alta parte, executia unei instr consta in executia secventiala a microoperatiilor componente, in concluzie, in anumite conditii, proiectarea unui prg poate semana cu proiectarea dispozitivului de comanda. Pt a exploata aceasta posibilitate de asemanare a strategiilor de proiectare la cele doua nivele, se codifica microop ce compun microprgul asociat unei instr si se depun intr-o memorie fixa (ROM) numita memorie de comanda. În aceasta memorie de comanda exista mai multe microprg, si anume: cate unul asociat fiecarei instr. Pt aducerea secventiala din memoria de comanda a tuturor microinstructiilor corespunzatoare microprgului curent este necesar un dispozitiv de secventiere. Adresa urmatoarei microinstr se obtine prin una din urmatoarele mo­dalitati: 1.generare directa - pe baza codului instructiei se obtine adresa primei instr a unui microprg.1.incrementare 2.salt conditionat sau neconditionat. 3. utilizarea unei stive. O microinstr reprezinta sau apartine unui cuvant din memoria de comanda si poate contine 1 sau mai multe microop. O microop reprezinta o op declansata de comenzi singulare de genul A(0) - adu la O acumulator. Avantajele microprgarii constau in: 1.Sistematizarea proiectarii dispozitivului de comanda; 2.Flexibilitatea generala a sistemului ce deriva din faptul ca schimbarea continutului microprgelor duce la schimbarea setului de instr a calculatorului.Organizarea memoriei de microprg Poate fi realizata: 1.cu un cuvant, microinstructiune pe adresa; 2. cu doua sau mai multe cuvinte mi­croinstructiune pe adresa situatie cand cu un singur acces la memoria de comanda se aduc mai multe microinstr (creste viteza de lucru). Memoria de microprg poate fi: 1 Cu organizarea pe blocuri Cu memorie divizata Exista 2 tipuri de cuvinte: scurte si lungi. Restul calculatorului reprezinta resursele hardware. Astfel, microistrct scurte comanda o singura resursa hardware, pe cand cu cuvinte lungi se comanda mai multe resurse hardware simultan. Aceleasi metode de organizare sunt valabile si la nivelul nanoprgarii. Clasificare tipurilor de microprgare: 1. in functie de organizarea cuvantului microinstructie distingem: a. microprgare pe verticala; b. microprgare pe orizontala; c. microprgare pe diagonala. Cu o microinstructiune se comanda o singura resursa hardware.

Componentele Schemei:

RCI - registrul codului instructie

C.C - convenor de cod - transforma codul instructie (CI) in codul

micro-adresei de inceput al micro-programului corespondent.

MUX - multiplexor

N - numarator ce genereaza la iesire micro-adresa curenta. Are 3 borne:

1 de initializare

1 de incrementare

1 de incarcare paralela cand datele se incarca de la iesirea multiplexorului

mAd - micro-adresa curenta

R - registry, pipeline care are 2 campuri:

1 camp pentru comanda centrala

1 camp pentru functia de secventiere (1 bit arata daca exista salt sau nu; daca da, restul cuvantului din R se foloseste ca si micro-adresa de salt)

DCD - decodificator (pe 1 sau 2 nivele ) jaDCL - micro-dispozitiv de comanda local (cablat)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate