Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
Depanarea corespunzatoare a unui calculator


Depanarea corespunzatoare a unui calculator
I. Introducere

Pentru a putea detecta defectul si depana corespunzator un calculator, este nevoie de cateva instrumente de baza. Daca vreti sa practicati depanarea profesionala a calculatoarelor, veti avea nevoie de multe alte instrumente de specialitate.
Instrumentele de baza, care nu ar trebui sa lipseasca din trusa unui depanator, sunt urmatoarele:

Scule simple, obisnuite pentru procedurile elementare de dezasamblare si reasamblare;

Teste de diagnosticare software si hardware pentru verificarea componentelor sistemului;

Conectori de test pentru verificarea porturilor seriale si paralele;

Un multimetru digital, care permite masurarea corecta a tensiunilor si rezistentelor;

Substante chimice, cum sunt cele de curatat contactele, sprayurile pentru racirea componentelor si aerul comprimat utilizat la curatarea sistemului.

Printre instrumentele perfectionate se numara urmatoarele:

Scule specializate, cum sunt extractoarele pentru cipuri PGA (Pin Grid Array), PLCC (Plastic Leader Chip Carrier) si POFP (Plastic Quad Flat Pack);

Sonde logice si generatoare de impulsuri, care permit analiza si testarea circuitelor digitale

8)Osciloscoape, care permit vizualizarea precisa a semnalelor analogice si digitale in vedfunctionarii modulelor SIMM (Single In-line Memory Module), a cipurilor DIP (Dual In-line Pin) si a altor module de memorie.

Echipamente de testare a surselor de alimentare, cum sunt autotransformatoarele si testerele de sarcina, care permit verificarea performantelor sursei de alimentare

In plus, s-ar putea sa aveti nevoie de instrumente pentru lipit si dezlipit, in caz ca apar probleme care necesita asemenea operatii.

II. Scule obisnuite

Cand lucrati cu calculatoare personale, va puteti da seama imediat ca sculele necesare pentru aproape orice tip de operatiuni de service sunt foarte simple si ieftine. Pretul unei asemenea truse de scule variaza intre 20$, pentru cele mici si 500$ pentru trusele de lux gen servieta. Unul dintre cele mai indicate moduri de a va constitui un set de scule este achizitionarea unei mici truse vandute special pentru service-ul calculatoarelor personale. Lista urmatoare contine sculele pe care le puteti gasi in micile truse de service PC cu pretul de aproximativ 20$:

   

Fig.1 cheie tubulara de 3/16 inci Fig.2 cheie tubulara de Inci

Vedeti imaginea la dimensiunea completa

Fig. surubelnita cap cruce, mica    Fig.4 surubelnita cu lama plata, mica

Fig.5 surubelnita cap cruce, medie Fig.6 surubelnita cu lama plata, medie

Fig.7 Penseta    Fig.8 penseta cu varf incovoiat

Fig.9 surubelnite cap stea: a) T10 b) T15

Cheile tubulare se utilizeaza pentru scoaterea suruburilor cu cap hexagonal cu care sunt fixate carcasele sistemului, placile adaptoare, unitatile de disc, sursele de alimentare si difuzoarele existente in marea majoritate a calculatoarelor. Deoarece unii producatori au inlocuit suruburile cu cap cruce si pe cele cu fanta cu suruburile cu cap hexagonal, pentru aceste sisteme puteti folosi cheile tubulare.

Dispozitivele de introducere si de extragere a cipurilor se folosesc ca sa introduceti sau sa scoateti cipuri de memorie (sau alte cipuri mici) fara sa indoiti pinii. De obicei, cipurile mai mari, cum sunt microprocesoarele sau memoriile de tip ROM, sunt scoase cu o surubelnita mica. Procesoarele mai mari, cum ar fi cipurile 486, Pentium sau Pentium Pro, sunt scoase cu extractorul de cipuri, daca sunt puse pe un soclu standard. Aceste circuite au atat de multi pini, incat este necesara o forta foarte mare ca sa fie scoase. Dispozitivul de extragere a cipurilor distribuie forta in mod egal, reducand la minim posibilitatea de a le sparge.

Pensetele normale si cele cu varf incovoiat se pot folosi ca sa prindeti cu ele suruburile mici si jumperele pe care este greu sa le tineti in mana. Pensetele cu varf incovoiat sunt utile mai ales atunci cand va scapa o piesa mica in interiorul calculatorului; de obicei, puteti scoate piesa fara sa dezasamblati sistemul. Surubelnitele cu cap stea au forma potrivita pentru suruburile speciale pe care le puteti intalni in majoritatea sistemelor Compaq si in multe alte sisteme.

Cu toate ca acest set elementar este foarte util, ar trebui totusi sa-i adaugati si alte cateva scule mici, cum ar fi:

   

Fig.10 un cleste cu cap subtire    Fig.11 Pense hemostatice

    Antrenor cu clichet reversibil 3/8" 238.1A BI

Fig 12. un cleste pentru taierea si Fig. 13 chei tubulare metrice

dezizolarea firelor conductoare

Fig.16. pila

Fig 14. surubelnite cu cap cruce

pentru suruburi de siguranta

Fig.15 menghina    Fig lanterna mica

Clestii cu cap subtire sunt utili ca sa indreptati pinii cipurilor, ca sa instalati sau sa scoateti jumpere, ca sa indoiti cablurile sau sa apucati piesele mici. Pensele hemostatice sunt foarte folositoare atunci cand doriti sa apucati piese mici, cum sunt jumperele. Clestii pentru taierea si dezizolarea firelor sunt utili ca sa confectionati si sa reparati cabluri. Cheile tubulare metrice sunt folosite la multe sisteme compatibile, ca si la calculatoarele IBM PS/2, toate utilizand piese in sistem metric. Surubelnitele cu cap cruce pentru suruburi de siguranta se folosesc la scoaterea suruburilor cu cap cruce de tip special, care au iri centru un pin de siguranta. Surubelnita de acest tip are o gaura centrala in care poate intra pinul. Menghina o puteii utiliza atunci cand instalati conectori sau cabluri sau cand vreti sa dati cablurilor o anumita forma, ca si pentru a tarie piesele in timpul operatiunilor delicate. Pila se poate folosi ca sa neteziti marginile aspre din metal ale carcaselor sau sasiuiui, ca si pentru a ajusta mastile unitatilor de disc ca sa intre perfect. Lanterna poate fi utila pentru iluminarea interiorului sistemului, mai ales atunci cand calculatorul este mai inghesuit si lumina din incapere nu este suficienta. Eu o consider ca fiind o scula esentiala.

De asemenea, din trusa dumneavoastra de scule nu ar trebui sa lipseasca un kit de protectie la ''descarcarile electrostatice ESD (electrostatic discharge). Acest kit este

format dintr-o bratara antistatica cu fir de impamantare si dintr-un suport special, conductor, cu propriul sau fir de impamantare.

III. Scule de lipit si dezlipit

In anumite situatii, cum ar fi lipirea unui fir rupt, montarea unei componente pe placa, scoaterea si instalarea circuitelor integrate care nu sunt pe socluri sau

adaugarea pe placa a unor fire de legatura sau pini, trebuie sa utilizati un ciocan de lipit. Chiar daca in prezent aproape toate reparatiile se fac prin simpla inlocuire a placii defecte, exista si situatii in care este necesar un ciocan de lipit. Unul dintre cele mai obisnuite cazuri este cel al deteriorarilor fizice, cum ar fi dezlipirea conectorului de tastatura de pe placa de baza prin introducerea fortata a cablului. Intr-o astfel de situatie placa de baza poate fi salvata prin efectuarea catorva lipituri. In zilele noastre, majoritatea placilor de baza includ componentele I/O, cum ar fi porturile seriale si paralele. Multe dintre aceste porturi sunt protejate cu sigurante fuzibile, care de obicei sunt mici componente lipite pe placa. Aceste sigurante au rolul de a preveni deteriorarea circuitelor placii de baza de catre o sursa externa.

Daca un dispozitiv extern provoaca un scurtcircuit sau o descarcare electrostatica, sigurantele se ard si placa de baza poate fi salvata daca puteti sa le inlocuiti cu unele noi. Pentru astfel de reparatii minore, va este necesar un ciocan de lipit de putere mica, de obicei in jur de 25 de wati. O putere de peste 30 de wati genereaza prea multa caldura si poate distruge componentele de pe placa. Chiar si cu un instrument de putere mica, trebuie sa limitati cantitatea de caldura la care supuneti placa si componentele ei. Puteti face acest lucru printr-o utilizare rapida si eficienta a ciocanului, ca si prin folosirea radiatoarelor prinse de marginile piesei care este lipita. Radiatorul este un mic obiect din metal ce se poate atasa, destinat sa absoarba caldura excesiva pentru ca aceasta sa nu ajunga la componenta pe care dorim s-o protejam. In unele cazuri, puteti utiliza pe post de absorbant de caldura si o pensa hemostatica.

Ca sa scoateti componentele lipite de pe o placa de circuit, puteti utiliza un ciocan de lipit si o pompa de fludor. Acest instrument este format de obicei dintr-o camera de aer si un dispozitiv cu arc. (Nu va recomand pompele de fludor cu para de cauciuc.) Instrumentul este armat atunci cand apasati tija cu arc in camera de aer.

Cand doriti sa scoateti o piesa de pe placa, incalziti cu ciocanul de lipit punctul de pe spatele placii in care unul dintre capetele componentei este lipit pe placa, pana cand vedeti ca se topeste cositorul. Imediat ce apare topirea, pozitionati varful pompei si apasati pe butonul de eliberare a tijei. In acest fel, tija se retrage si aspira cositorul lichid de pe conexiune, lasand liber capatul componentei din orificiu.

Incalzirea si aspirarea cositorului se fac intotdeauna de pe spatele placii, nu de pe fata cu componente. Repetati aceasta operatie pentru fiecare capat al piesei care este lipit pe placa de circuit. Atunci cand stapaniti aceasta tehnica, puteti scoate un mic circuit integrat intr-un minut sau doua fara un risc prea mare de a avaria placa sau componentele. Circuitele integrate cu un numar mai mare de pini pot fi mai greu de scos si de relipit fara sa distrugeti si alte componente de pe placa de circuit.

IV. Utilizarea unui echipament de testare adecvat

In unele cazuri, pentru a testa o placa de baza sau o componenta, trebuie sa utilizati dispozitive specializate.

Acest echipament de testare nu este scump si nici greu de utilizat si poate sa va fie de mare folos in munca de depanare.Pentru testarea corecta a unui sistem este nevoie de un voltmetru si de conectori de test. Conectorii de test va permit sa verificati atat porturile seriale si paralele, cat si cablurile atasate lor. Un multimetru digital poate fi utilizat in multe scopuri, inclusiv la verificarea nivelului de tensiune al semnalelor in diferite puncte, la testarea iesirilor sursei de alimentare si la verificarea continuitatii unui circuit sau a unui cablu. Un tester pentru priza electrica este un accesoriu de o valoare inestimabila, cu care se pot verifica legaturile din priza, lucru util in cazul in care banuiti ca problemele nu sunt

legate de calculator.

Sondele logice si sondele generatoare de impulsuri nu sunt absolut necesare, dar va pot ajuta in depanare. Sonda logica o puteti utiliza pentru a verifica existenta si nivelul semnalelor in diverse puncte ale circuitului. Sondele generatoare de impulsuri se folosesc ca sa injectati semnal intr-un circuit pentru a-i putea testa functionarea. Utilizarea acestor dispozitiv necesita o cunoastere mai buna a modului de functionare a circuitului.

Conectori de test

Pentru rezolvarea problemelor care apar la porturile paralele si seriale va sunt necesare conectori de test numiti si conectori cu bucla de test, care sunt utilizati pentru intoarcerea semnalului in vederea diagnosticarii.

Exista mai multe tipuri de conectori de test. Aveti nevoie de unul pentru portul serial cu 25 de pini, unul pentru portul serial de 9 pini si altul pentru portul paralel cu 25 de pini.

Majoritatea truselor de test profesionale contin toate cele trei tipuri de conectori de test, deci s-ar putea sa nu fie nevoie sa ii cumparati separat. Daca sunteti indemanatic puteti chiar sa va confectionati singur conectorii de test.

Aparatele de masura

Multe proceduri de depanare implica masurarea tensiunilor si a rezistentelor. Puteti face aceste masuratori cu ajutorul unui multimetru digital portabil. Aparatele de masura pot fi dispozitive analogice (cu ac indicator) sau dispozitive digitale (cu afisarea valorii masurate). Ele au o pereche de fire numite cabturi de test sau sonde cu care se realizeaza legaturile pentru a putea face masuratorile. In functie de parametrii stabiliti pentru aparat, sondele vor masura rezistente, tensiuni in curent continuu sau in curent alternativ.

De obicei, fiecare pozitie a aparatului are diverse niveluri de masura. De exemplu tensiunea in curent continuu poate fi citita pe diverse scale, cu valori maxime de 200 milivolti, 2 volti, 20 volti, 200 volti si 1000 volti. Deoarece calculatoarele utilizeaza atat tensiuni de 5 volti, cat si,de 12 volti, pentru a face masuratorile ar trebui sa folositi scala de 20 volti. Executarea acestor masuratori pe scala de 200 milivolti si de 2 volti poate da peste cap aparatul si-I poate chiar defecta, din cauza ca tensiunea este mult mai mare decat valoarea maxima. Puteti folosi si scalele de 200 sau de 1000 volti, dar tensiunile de 5 si 12 volti sunt mult mai mici decat valoarea maxima si acuratetea va fi scazuta.

Daca faceti o masuratoare si nu sunteti siguri de nivelul semnalului, incepeti cu scala cea mai mare si coborati-o treptat. Unele aparate de masura mai perfectionate au posibilitatea de selectare automata a scalei pentru orice tip de masuratoare si este mult mai usor de lucrat cu un asemenea aparat. Nu este nevoie decat sa pozitionati

aparatul pe tipul de citire pe care-I doriti, de exemplu pe volti in curent continuu, si sa puneti sondele la sursa de semnal. Aparatul selecteaza domeniul corect si afiseaza valoarea. Datorita modului lor de proiectare, aceste aparate au intotdeauna un afisaj digital si nu un ac indicator.

Sonde logice si sonde generatoare de impulsuri

O sonda logica poate fi un instrument util in detectarea problemelor care pot aparea la circuite. Intr-un circuit digital semnalul este prezent fie la un nivel de 5 volti (high), fie la nivel de 0 volti (low). Din cauza ca aceste semnale sunt prezente doar pentru un timp foarte scurt (de ordinul milionimilor de secunda) si oscileaza (trec dintr-o stare in alta) foarte repede, un simplu voltmetru este inutil. Sonda logica are scopul sa afiseze cu usurinta aceste stari ale semnalului.

Sondele logice sunt utile mai ales in depanarea unui calculator care nu mai functioneaza deloc (este 'mort'). Cu ajutorul unei sonde logice puteti determina daca circuitul de ceas este operational sau daca celelalte semnale necesare functionarii sistemului sunt prezente. In unele cazuri, sonda logica va poate ajuta sa verificati semnalele de la fiecare pin al circuitului integrat.

Sondele logice sunt utile si in detectarea unor probleme ale unitatilor de disc prin testarea prezentei semnalelor pe cablurile de interfata si pe placa logica.

Un instrument care insoteste sonda logica este sonda generatoare de semnal.

Aceasta are drept scop testarea reactiei circuitului furnizand un semnal de nivel logic unu (+5 volti), care dureaza de obicei 1 ,5 pana la 10 microsecunde. Comparati reactia cu cea a unui circuit despre care stiti ca este bun. Acest tip de dispozitiv este utilizat mult mai rar decat o sonda logica, dar in unele cazuri poate fi util in testarea unui circuit.

Testere pentru priza de curent electric

O alta scula de testare foarte utila este testerul pentru priza electrica, pe care il puteti cumpara de la magazinele specializate. Pur si simplu introduceti in priza dispozitivul si se vor aprinde trei leduri in diverse ombinatii, care indica daca priza are firele conectate corect.

Desi s-ar putea sa credeti ca prizele cu fire incorect conectate sunt o problema rar intalnita, eu m-am confruntat foarte des cu asemenea situatii.

In majoritatea cazurilor se pare ca problemele apar la firul de impamantare. O priza incorect conectata poate provoca o functionare instabila a sistemului, aparitia unor erori de paritate si a blocarilor. Daca impamantarea rau este facuta, pot aparea curenti pe circuitul de masa al calculatorului. Deoarece tensiunea de pe circuit) de masa este utilizata drept baza de comparatie pentru a determina daca bitii sunt 0 sau 1 , acest lucru poate produce erori la nivelul datelor din sistem.

Un alt semn ca prizele electrice nu sunt corect cablate il constituie aparitia socurilor electrice in momentul in care atingeti carcasa sau sasiul unui calculator. Acest lucru indica faptul ca exista curenti acolo unde nu ar trebui sa fie, lucru ce poate fi provocat si de existenta unor impamantari incorecte chiar in interiorul sistemului. Utilizand testerul pentru prizele electrice, puteti determina rapid daca vina apartine sau nu prizei.

Testere pentru modulele simm

Acum consider ca dispozitivele de testare a modulelor SIMM (Single In-line Memory Module) reprezinta o componenta care nu trebuie sa lipseasca din arsenalul unui depanator profesionist de calculatoare personale. Aceste dispozitive sunt mici aparate cu care pot fi evaluate modulele SIMM si alte tipuri de module, inclusiv cipurile individuale de memorie, cum ar fi cele de memorie cache. Poate ca sunt putin cam scumpe (costa in jur de 1 .000$ sau mai mult), dar ele ofera singura modalitate de a verifica riguros memoria. Fara un tester de acest fel sunteti obligat sa verificati memoria ruland un program de diagnosticare, care nu poate face decat doua lucruri cu memoria: sa scrie in ea sau sa o citeasca. Un tester de SIMM poate face mult mai multe decat un program de diagnosticare:

Identifica tipul de memorie

Determina viteza de lucru a memorieiDetermina daca este o memorie cu paritate sau se utilizeaza o paritate falsa

Variaza intervalul de reimprospatare si intarzierile semnalelor de acces

Localizeaza erori de un singur bit

Detecteaza erorile provocate de tensiunea de alimentare sau de zgomot

Detecteaza lipiturile reci si scurtcircuitele

Identifica erorile provocate de intarzierea unor semnale

Determina erorile legate de capacitatea memoriei de a pastra datele.

Nici un program de diagnosticare conventional nu poate face aceste lucruri deoarece trebuie sa se bazeze pe parametri de acces ficsi, stabiliti de circuitele de control al memoriei apartinand setului de cipuri al placii de baza. Din aceasta cauza programul nu poate modifica intarzierile semnalelor si metodele de acces. Veti ajunge in situatia de a avea o memorie care in unele sisteme functioneaza, iar in altele nu, memorie care de fapt este defecta. Aceasta poate produce protbleme intermitente si poate fi aproape imposibil de detectat. In concluzie nu exista nici o modalitate de testare cu adevarat riguroasa a memoriei din calculator, pentru aceasta fiind necesar un tester de module SIMM.

Testerul de module SIMM pe care vi-I recomand in mod deosebit este SIGMA LC al firmei Darkhorse Systems.

Substante chimice

Substantele chimice va pot ajuta sa curatati, sa detectati defectele si chiar sa reparati un calculator. Pentru curatarea componentelor, a contactelor si conectoarelor electrice, una dintre cele mai utile substante este 1 1 ,1-tricloretanul. Aceasta substanta curata foarte eficient. Poate fi folosita la curatarea contactelor electrice si a componentelor si nu ataca materialele plastice si cele din care sunt confectionate placile. De fapt tricloretanul se poate utiliza si pentru curatarea petelor, atat de pe carcasa calculatorului, cat si,de pe tastatura.

Pe piata se gaseste un tip special de lubrifiant care imbunatateste contactele, numit Stabilant 22. Aceasta substanta se aplica pe contactele electrice si imburiatateste foarte mult calitatea contactului electric, lubrifiind in acelasi timp punctul de contact. Este mult mai eficient decat lubrifiantii si substantele de curatare obisnuite. Stabilant 22 este, de fapt, un semiconductor polimerizat lichid. Se comporta ca un metal lichid si este bun conducator de electricitate. Totodata, are drept scop umplerea golurilor de aer dintre suprafetele a doua piese (ceea ce face ca suprafata contact sa fie mai mare) si impiedica venirea in contact cu oxigenul si cu alti agenti care pot oxida si coroda contactul.

Adesea, la curatarea sistemului, este folosit un gaz comprimat. Gazul comprimat, care este adesea freon sau bioxid de carbon (C02), este utilizat pentru indepartarea prafului si a resturilor dintr-un calculator sau de pe o componenta.

Tipuri de elemente de asamblare

Una din problemele care poate face dificila depanarea unui calculator este folosirea unor tipuri diferite de elemente de asamblare.

De exemplu, majoritatea sistemelor folosesc suruburi care pot fi desurubate cu chei tubulare hexagonale de 1/4 inci sau 3/16 inci. IBM utilizeaza aceste suruburi in toate sistemele PC, XT si AT, acest standard fiind folosit in toate calculatoarele compatibile. Totusi, unele companii folosesc piese de alte tipuri. De exemplu, Compaq utilizeaza in majoritatea sistemelor suruburi cu cap stea. Suruburile de acest tip au un orificiu in forma de stea, in care intra surubelnitele de dimensiuni potrivite.

Aceste surubelnite au indicative de masura, cum ar fi: T-8, T-9, T-10, T-15, T-20, T- 25, T-30, T-40 etc.

O versiune a surubului cu cap stea este cel cu cap stea cu pin de siguranta, care poate fi intalnit in sursele de alimentare si in alte subansamble. Aceste suruburi sunt

ideritice cu cele obisnuite, cu exceptia faptului ca in centrul orificiului in forma de stea se afla un pin care impiedica desurubarea cu o surubelnita normala cu cap stea.

O puteti face doar utilizand o mica dalta cu care sa scoateti pinul. De obicei, un dispozitiv sigilat cu astfel de suruburi se inlocuieste cu totul si rareori este nevoie sa fie deschis. De asemenea, multi fabricanti utilizeaza suruburile mai obisnuite, cu cap cruce si cele cu fanta.

Sculele folosite la aceste suruburi sunt mult mai simple, dar ele nu fac priza la fel de bine ca pe cele cu cap hexagonal sau cap in stea, iar marginile lor se pot rotunji

mult mai usor. Din suruburile foarte ieftine se pot desprinde bucati de metal care pot cadea chiar pe placa de baza.

Bibliografie

www.wikipedia.org

Colectia de reviste Chip 2007-2010

Colectia de reviste Pc Word 2004-2008

www.regielive.ro

Curs CISCO ITE1/ITE2


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate