Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
» Cunoasterea componentelor unui calculator


Cunoasterea componentelor unui calculator
Cunoasterea componentelor unui calculator

Un calculator se compune din hard si soft .

Hardul este calculatorul insusi (partea „fizica“ a sistemului), iar softul este informatia care o folosim pe calculator (partea „imateriala“ a sistemului).

Putem face o analogie calculator - sistem audio.

Componentele sistemului audio sunt echivalente cu hardul calculatorului, iar muzica (inregistrata pe compact disc, benzi sau discuri) este echivalenta cu softul.
Hard

1. Unitatea centrala a sistemului

Unitatea centrala a sistemului reprezinta calculatorul propriu-zis ce cuprinde componentele electronice, microprocesorul, circuite integrate precum memoria RAM (Random Access Memory – memorie cu acces aleator), placile cu circuite imprimate.

Unitatea de disc

Unitatea centrala contine si unitatea de disc (hard disk drive-disc fix).

Este un dispozitiv de memorare a informatiei pe care dorim sa o utilizam. Discul contine programele sistemului de operare care coordoneaza functionarea calculatorului.

3. Tastatura.

Este principalul dispozitiv al calculatorului prin intermediul caruia se transmit comenzi catre unitatea centrala.

Fiind insa in afara acesteia spunem ca tastatura este dispozitiv periferic de introducere a comenzilor si datelor catre unitatea centrala.

4. Mouse-ul.

Este un dispozitiv de introducere a datelor mai usor de manevrat decat tastatura. Miscarea mouse-ului pe o sprafata plana este corelata cu deplasarea pe ecran a unui cursor cu o forma deosebita: cruciulita, sageata, etc. Se utilizeaza pentru transmiterea de comenzi prin „apasarea“ unor „butoane“ de pe ecran sau alegera unor optiuni din „meniuri“.

5. Unitatea de discheta

Unitatile de discheta citesc si inregistreaza informatia pe dischete. Unele calculatoare au doua unitati de dischete. Una se numeste A iar cealalta B. Hard discul se mai numeste si unitatea C. Uneori hard discul este impartit (din punct de vedere logic) in doua parti: C si D.

6. Monitorul

Poate fi intalnit si sub numele de consola; CRT; VDU; terminal sau ecran si reprezinta dispozitivul ce permite vizualizarea datelor introduse de la tastatura sau cele rezultate in urma executiei unor comenzi sau programe.

Clasificarea calculatoarelor (dupa microprocesorul incorporat

Microprocesorul este cipul principal dintr-un calculator, el fiind responsabil de interpretarea si executarea instructiunilor si gestiunea operatiilor din calculator. Performantele microprocesorului determina in mod decisiv performantele globale ale sistemului.

Clasificarea calculatoarelor:

calculatoare IBM. PC original si PC / XT ce au microprocesoare 8088 sau 8086.

calculatoare clasa PC / AT cu microprocesoare 80286.

calculatoarele 386 cu microprocesoarele 80386;

calculatoare 486 si 586 cu microprocesoare 80486 si 586;

calculatoare 686 sau Pentium I;

calculatoare Pentium II;

calculatoare Pentium III;

calculatoare Pentium IV.

Exista numeroase diferente intre aceste microprocesoare, cele mai importante fiind capacitatile diferite in domeniile vitezei; ale puterii de calcul si ale gestionarii memoriei.

Viteza se refera la rapiditatea cu care microprocesorul deplaseaza bitii, iar puterea la numarul de biti pe care il poate deplasa simultan.

Conectorii pentru extensii.

In unitatea centrala a calculatorului se afla conectorii.

Acestia permit atasarea unor interfete sau placi pentru extensii in vederea imbunatatirii performantelor calculatorului si conectarea acestuia la „echipamentele periferice“.

Componente optionale atasate la un calculator

Imprimante

Plottere

Scannere

Modemuri

Unitati CD-ROM, CD-RW, DVD

Unitati de banda magnetica

Memorie suplimentara

Adaptoare pentru controlul jocurilor

Subansamble „multimedia“

Imprimanta reprezinta un dispozitiv care poate fi atasat unui calculator cu scopul tiparirii de texte si grafica.

Din punct de vedere al principiului de functionare, imprimantele se impart in trei categorii:

imprimante matriciale – la care tiparirea se realizeaza similar ca la masinile clasice de scris, prin lovirea unei benzi tusate de catre o matrice de ace, pe care sistemul le comanda astfel incat sa compuna litere, elemente de desen, etc.

imprimante cu jet de cerneala – la care tiparirea se realizeaza prin proiectarea unui jet de micropicaturi de cerneala, de catre un set de duze comandate electronic. O picatura de cerneala este de ordinul catorva pico-litri. Sunt larg raspandite, fiind cea mai ieftina solutie de tiparire color.

imprimante cu laser – la care tiparirea se realizeaza similar ca la masinile de copiat („xerox“). Un cilindru semiconductor este incarcat electrostatic si atrage un strat fin de particule dintr-o pulbere speciala („toner“). O raza laser descarca selectiv cilindrul si praful este astfel indepartat pe portiuni, creandu-se litere, desene, etc. Praful este apoi transferat pe foaia de hartie si fixat prin incalzire.

Plotterul este tot un dispoziv pentru realizarea de desene. O foaie de hartie este miscata pe circumferinta unui cilindru. Perpendicular, pe generatoarea cilindrului se poate misca un dispozitiv ce contine mai multe stilouri. Din combinarea celor doua miscari rezulta desenul.

Scannerul este un dispozitiv pentru „citirea“ unor imagini si introducerea acestora in calculator, in vederea prelucrarii si combinarii cu alte imagini si text pentru crearea unor documente complexe.

Un calculator dotat cu imprimanta si scanner poate produce copii ale unor documente la fel ca o masina de copiat.

Modemul este un dispozitiv care se prezinta sub doua forme: modemuri interne si modemuri externe. Modemurile interne sunt niste placi cu circuite electronice ce se introduc in calculator, pe placa de baza, intr-unul din conectoarele(„sloturile“) libere. Modemurile externe sunt aceleasi placi cu circuite imprimate, dar aflate in cutii separate, si care se pot atasa la calculator printr-unul din conectoarele aflate in partea din spate a acestuia. Ambele se utilizeaza pentru conectarea calculatorului la o retea telefonica.

Functiile modemurilor:

transmitere si receptionare de faxuri si functii de „robot telefonic“;

conectarea calculatoarelor intre ele pentru transmitere si primire de date;

conectarea calculatorului la Internet prin linia telefonica.

Unitatea CD-ROM sau DVD este similara ca aspect si utilizare cu unitatea de dischete.

Ea se fixeaza in unitatea centrala cu acces in panoul frontal al acesteia. CD-ROM inseamna „Compact Disk Read Only Memory“ - „memorie care poate fi numai citita – pe disc compact“.

Unitatea CD-ROM poate citi compact discuri de date – folosite in prezent aproape in exclusivitate pentru difuzarea de programe soft, dar si discuri audio si video.

Unitatile de banda magnetica - similare cu niste casetofoane, se utilizeaza pentru realizarea de copii de siguranta („back-up“). Le recomanda pentru aceasta functie capacitatea mare de stocare, viteza de transfer fiind insa relativ mica.

Memoria suplimentara – se utilizeaza pentru cresterea vitezei de calcul a sistemului. Este vorba de circuite integrate de memorie RAM identice cu cele aflate in interiorul calculatorului.

Adaptoarele pentru controlul- jocurilor se conecteaza la calculator prin intermediul conectoarelor din spate si inchipuie o mansa de avion sau un ansamblu volan-pedale auto. Se utilizeaza pentru simularea conditiilor reale de conducere la jocurile pe calculator.

Subansamblele - multimedia – includ placi de sunet cu boxe, placi grafice 2D si 3D, placi „TV tuner“ si „Radio tuner”, etc. Se utilizeaza in special pentru utilizatorii „de acasa“ in scopuri educative si de divertisment.

Soft

Exista trei tipuri de soft pentru calculatoarele personale:

Sistemul de operare

Mediile de operare

Programele si aplicatiile

Sistemul de operare (S.o.)

Sistemul de operare coordoneaza interactiunea intre hard si soft si transferul informatiei intre memoria sistemului si unitatile de disc. Coordoneaza de asemenea, alte activitati, precum tiparirea la imprimanta.

Primul sistem de operare a fost CP/M.

Cel mai raspandit S.o. este sistemul de operare DOS, al firmei Microsoft. Acesta a fost imbunatatit pana la versiunea 6.22, dupa care, versiunea 7 a fost integrata in sistemul Windows 95. Exista si alte sisteme de operare dezvoltate pentru calculatoarele personale, cum ar fi UNIX, cu varianta sa cea mai raspandita LINUX, mult utilizata la serverele de internet.

Mediile de operare

Sunt programe care controleaza modul de comunicare cu PC - ul. Doua dintre cele mai cunoscute sunt Microsoft Windows si mediul de tip Shell. Mediile de operare asigura interfata intre programele de aplicatie si sistemul de operare.

Programele

Exista urmatoarele tipuri uzuale de programe de aplicatie:Programe de redactare

Programe cu foi electronice de calcul

Programe de gestionare a bazelor de date

Programe pentru registre de plati si contabilitate

Programe de grafica

Programe de tehnoredactare

Jocuri

Programe de comunicatii (fax, date, Internet)

Programe multimedia

1. Programele de redactare

Aceste programe transforma PC intr-o supermasina de scris. Se utilizeaza pentru redactarea de documente in care preponderent este textul. Cele mai cunoscute programe de redactare sunt WORD (Microsoft); WORDPERFECT (Corel); LOTUS WORD-PRO (Lotus).

Programele cu foi de calcul tabelar

O foaie de calcul tabelar reprezinta o retea alcatuita din randuri si coloane. Intersectia unui rand cu o coloana formeaza o celula. In celule se pot introduce date (text, valori numerice, date calendaristice) si formule care prelucreaza datele din alte celule.

Cele mai utilizate programe de calcul tabelar sunt Lotus 1 - 2 - 3 (Lotus) si Excel (Microsoft).

3. Programe de gestionare a bazelor de date (P.G.B.D.)

Bazele de date sunt depozite de informatie de mari dimensiuni constand in numere sau text. Se poate folosi un program de gestiune a bazelor de date pentru a cauta o anumita informatie, pentru a extrage din toata baza de date informatia care indeplineste anumite criterii, etc.. P.G.B.D. - uri consacrate: FOX-PRO, DBASE, PARADOX, ACCESS, ORACLE.

4. Programele pentru registrele de plati si contabilitate

Sunt de fapt aplicatii ale programelor de baze de date. Se poate realiza, pentru orice firma, contabilitatea computerizata, ceea ce va elibera timpul patronului, astfel incat acesta sa se ocupe de afacerea in sine si nu de tinerea registrelor. Multe firme ofera programe de contabilitate “la cheie”, particularizate pentru sistemul romanesc de contabilitate.

5. Programele de grafica

Programele de grafica permit afisarea informatiei sub forma de imagini grafice. Exista doua categorii de programe de grafica:

Grafica tehnica (pentru atelierele de proiectare industriala si arhitectura) (ex. programul AutoCAD al firmei AutoDesk);

Grafica artistica (pentru reviste, afise, brosuri, reclame) (ex. Paintbrush, Corel Draw!)

6. Programele de tehnoredactare permit producerea de documente ce arata ca si cum ar fi iesit din tipografie. Permit o mult mai usoara manipulare a blocurilor de text si a imaginilor, precum si realizarea de “matrite pe culori primare” ale unui document.

Doua celebre programe de tehnoredactare sunt QuarkXPress si PAGE MAKER.

7. Jocurile

Acasa, jocurile sunt o modalitate frecventa de folosire a    PC-ului.

Cele mai bune jocuri includ animatie si diferite niveluri de dificultate.

8. Programele de comunicatii

Permit transmiterea si receptionarea de faxuri, date, precum si comunicarea in Internet.

Exemple:

Bitware al firmei Cheyenne (fax, robot telefonic cu mai multe mesaje preinregistrate, transmitere si receptionare de date);

Browser-ele de Internet: Internet Explorer (Microsoft), Netscape Navigator, Opera

9. Programe multimedia

Permit utilizarea calculatortului in scopuri educative (invatarea de limbi straine, enciclopedii, atlase). Pentru utilizarea lor este necesara dotarea calculatorului cu:

Placa de sunet si boxe;

Accelerator grafic;

Unitate CD-ROM.

Tot aici se pot include programele de prezentari animate (succesiuni de “diapozitive” pe o tema data), utilizate, de exemplu pentru prezentarea mai sugestiva si atractiva a realizarilor unei firme.

Exemple: PowerPoint (Microsoft), FreeLance (Lotus).


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate