Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Calculatoare


Index » educatie » » informatica » Calculatoare
Caracteristici ale Software-ului Cisco IOS


Caracteristici ale Software-ului Cisco IOS


Caracteristici ale Software-ului Cisco IOS

IOS-ul Cisco (Internetwork Operating System) este softul care este folosit pe marea majoritate a ruterelor Cisco si pe toate comutatoarele Cisco. IOS-ul este un pachet de functii de rutare, comutatie si telecomunicatii integrate intr-un sistem de operare multitask. Acesta este accesat si configurat dintr-o interfata in linie de comanda.

Ruterele si comutatoarele au nevoie de software pentru a functiona. Cele doua tipuri de software necesare sunt:

sistemul de operare. Sistemul de operare folosit de aproape toate echipamentele Cisco este Cisco Internetwork Operating System (IOS);fisierele de configurare. Configuratia pe care un ruter sau un comutator o foloseste este denumita "configuration file" sau "config", "running-config" si "startup-config" si creata de administratorul ruterului.

In continuare, vom prezenta cateva imagini ale IOS-ului care sunt puse la dispozitie de catre Cisco pentru dispozitive care acopera o arie larga de platforme de retea ale produselor. Cisco continua sa dezvolte diferite variante ale softului IOS si optimizari pentru diferitele platforme. Fiecare versiune reprezinta un alt set de caracteristici care serveste diferitelor platforme ale dispozitivelor si care se conformeaza cu resursele disponibile de memorie si nevoilor clientilor. Desi exista numeroase imagini IOS pentru diferite modele de dispozitive si seturi de caracteristici, structura de baza de comanda de configurare este aceeasi. Abilitatile de configurare si depanare care sunt obtinute pentru orice dispozitiv se vor aplica pentru o arie larga de produse.

De obicei, prin conventie, numele unui fisier IOS contine trei parti:

. Platforma pe care ruleaza imaginea;

. Caracteristicile speciale suportate in imagine;

. Unde ruleaza imaginea si daca a fost comprimata.

Una dintre principalele consideratii de care trebuie sa tinem cont cand este selectata o noua imagine IOS este compatibilitatea cu memoria flash si RAM a ruterului. In general, cu cat e mai noua versiunea si cu cat ofera mai multe caracteristici, cu atat necesita mai multa memorie flash si RAM. Se foloseste comanda "show version" pe dispozitive Cisco pentru a verifica imaginea curenta si memoria flash disponibila.

Site-ul de suport Cisco are instrumente disponibile pentru a ajuta in a determina totalul de flash si RAM necesar pentru fiecare imagine. De exemplu, caracteristici specifice IOS-ului pot fi selectate folosind indrumarul de Soft Cisco, care este disponibil pentru utilizatori inregistrati pe Cisco.com. Indrumarul de Soft Cisco este o unealta interactiva, care ofera cea mai curenta informatie si permite utilizatorilor sa selecteze optiuni care indeplinesc cerintele retelei.

Inainte de a instala o noua imagine a softului Cisco IOS pe ruter, se verifica daca ruterul are suficienta memorie RAM si flash pentru acea imagine. Pentru a vedea totalul de RAM, se initiaza comanda "show version" :

Router1#show version

Cisco IOS Software, 1841 Software (C1841-IPBASE-M), Version 12.3(14)T7, RELEASE SOFTWARE (fc2)

Technical Support: https://www.cisco.com/techsupport

Copyright (c) 1986-2006 by Cisco Systems, Inc.

Compiled Mon 15-May-06 14:54 by pt_team

ROM: System Bootstrap, Version 12.3(8r)T8, RELEASE SOFTWARE (fc1)

System returned to ROM by power-on

System image file is 'flash:c1841-ipbase-mz.123-14.T7.bin'

This product contains cryptographic features and is subject to United

States and local country laws governing import, export, transfer and

use. Delivery of Cisco cryptographic products does not imply

third-party authority to import, export, distribute or use encryption.Importers, exporters, distributors and users are responsible for

compliance with U.S. and local country laws. By using this product you

agree to comply with applicable laws and regulations. If you are unable

to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.

A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:

https://www.cisco.com/wwl/export/crypto/tool/stqrg.html

If you require further assistance please contact us by sending email to

export@cisco.com.

Cisco 1841 (revision 5.0) with 114688K/16384K bytes of memory.

Processor board ID FTX0947Z18E

M860 processor: part number 0, mask 49

2 FastEthernet/IEEE 802.3 interface(s)

4 Low-speed serial(sync/async) network interface(s)

191K bytes of NVRAM.

31360K bytes of ATA CompactFlash (Read/Write)

Configuration register is 0x2102

Aceasta linie arata cata memorie principala si comuna este instalata pe ruter. Unele platforme folosesc o fractiune din DRAM ca memorie comuna. Necesitatile de memorie iau acest lucru in considerare, deci cele doua numere trebuie sa fie adunate pentru a afla totalul de DRAM instalat pe ruter.

Pentru a afla totalul de memorie dinamica, se introduce comanda "show flash":

Router1#show flash

System flash directory:

File Length Name/status

1 13832032 c1841-ipbase-mz.123-14.T7.bin

[13832032 bytes used, 18682016 available, 32514048 total]

32768K bytes of processor board System flash (Read/Write)

Router1#

Intelegerea configurarii unui ruter trebuie sa fie o tinta pentru toti administratorii de retea. Cisco IOS ofera numeroase unelte cu care un administrator poate adauga informatii in fisierul de configurare. Un administrator trebuie sa ofere pe cat poate de multe informatii in legatura cu configurarea ruterului , necesare in cazul in care o alta persoana va deveni responsabila pentru retea. Pasii initiali care sunt utilizati pentru a configura un ruter nu sunt foarte dificili. Daca ne obisnuim cu acestia si invatam cum sa comutam intre modurile ruterului va fi usor sa reusim configurarea complexa a unui ruter.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate