Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

C


Index » educatie » » informatica » C
Tablouri - Declararea unui tablou


Tablouri - Declararea unui tablou


Tablouri

Un tablou va permite sa folositi o singura variabiIa pentru a stoca mai multe valori. Valori1e sunt stocate la indexi consecutivi, pornind de la zero, cifra care creste cu unu la fiecare element suplimentar care se adauga la matrice.

Utilizarea unei variabile de tip tablou pentru a stoca 100 de valori are multe avantaje

fata de necesitatea de a declara 100 de variabile separate, care pot stoca fiecare o singura variabiIa. In afara de faptul ca este mult mai putin cod de scris, este mult mai usor sa urmaresti o variabila in loc de 100. Mai mult (si mai important), puteti folosi o bucIa pentru a accesa fiecare element consecutiv al unui tablou, ceea ce nu este posibil cu trei variabile separate.

Declararea unui tablouUn tablou este o variabiIa. Ca atare, ca si celela1te variabile , un tablou trebuie declarat inainte de a putea fi folosit. Sintaxa de declarare a unui tablou este aproape aceeasi cu sintaxa de declarare a

intregiIor, a caracterelor sau a altor tipuri de variabi1e. De exemplu, o variabila intreaga denumita punctajTest se declara astfel:

int punctajTest;

Prin contrast, un tablou cu trei punctaje Ia un test se dec1ara astfel:

int punctajTest[3];

Aceasta declaratie contine un tablou de intregi. In aceeasi maniera se poate declara un tablou de valori cu virgula mobila, caractere sau siruri in modul urmator:

floatGPA[5];

char note[7];

string nume[6];

Daca un tablou poate fi de mai multe tipuri de date, toate valorile dintr-un anumit tablou trebuie sa fie de acelasi tip de date. Nu puteti avea un tablou in care unele elemente sunt valori cu virgula mobila, altele de tip sir, altele intregi etc.

Atat declaratia unei singure variabile, cat si declaratia unui tablou de variabile incepe cu tipul de date, urmat de un nume de variabila    si de un caracter punct si virgula. Singura diferenta dintre declararea unei variabile care contine o singura valoare si un tablou este sa nu fie globala pur si simplu nu este valabil in cazul unei constante. Ca atare, constantele globale, spre deosebire de variabilele globale, sunt relativ comune.

Totusi, indiferent daca folositi o constanta sau un literal de tip intreg pentru numarul elementelor unui tablou, trebuie sa aveti grija sa nu depasiti limitele matricei

Utilizarea obiectelor cin si cout cu tablourile

Puteti atribui valori unui tablou de caractere, folosind acelasi procedeu ca si cel utilizat pentru a asocia valori unui tablou de intregi:

#include <iostream>

using namespace std;

const int MAX = 3;int main ()

return 0;

Aceasta tehnica este o optiune logica atunci cand fiecare element al tabloului este distinct de celalalt, precum o nota separata la fiecare test. Totusi, uneori exista o relatie intre elementele unui tablou, precum un tablou de caractere reprezentand numele unei persoane.

Exista diferente importante intre tablourile de caractere si tablourile cu tipuri de date numerice. O alta diferenta este capacitatea de a folosi obiectul cin si operatorul de extractie din flux pentru a atribui o valoare tuturor elementelor unui tablou de caractere, respectiv obiectul cout si operatorul de introducere in flux pentru a afisa valorile tuturor elementelor unui tablou de caractere. Acest lucru este demonstrat de urmatorul program:

#include <iostream>

using names pace std;

int main ()

cout "lntroduceti numele dumneavoastra: ";

cin nume_singular;

cout "Numele dumneavoastra este " nume_singular;

return 0;

Nu folositi obiectul cin cu tablourile de caractere!

Daca obieetul cout si operatorul de insertie in flux se pot folosi cu tablourile nume si cu cele de caractere (desi cu rezultate diferite), operatorul cin si operatorul de extractie din flux se pot folosi numai cu un tablou de caractere. Nu puteti folosi obieetul cin si operatorul de extractie din flux cu tablouri numerice.
Politica de confidentialitate
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate