Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Baze de date


Index » educatie » » informatica » Baze de date
» Solutii de Business Process Management


Solutii de Business Process Management
Solutii de Business Process Management

Sistemele informatice actuale si aplicatiile integrate la nivelul companiilor se caracterizeaza astazi printr-un nivel tot mai ridicat de eterogenitate. Aplicatii “mostenite” bazate pe tehnologii uzate moral; module si programe care automatizeaza activitatea unor anumite departamente, dar care nu dispun de functii pentru integrarea cu alte solutii din companie; aplicatii disponibile pe sisteme mainframe fara posibilitatea de comunicare cu alte aplicatii – iata numai cateva exemple in care este necesara integrarea diverselor sisteme existente la nivelul firmei.

Solutiile din categoria Business Process Management (BUSINESS PROCESS MANAGEMENT) permit integrarea tuturor acestor sisteme extrem de diverse, asigurand in plus functii avansate pentru modelarea si automatizarea fluxurilor de business la nivelul companiei. Solutiile BUSINESS PROCESS MANAGEMENT dispun de instrumente vizuale care simplifica substantial modalitatea in care sunt definite si integrate procese de afaceri complexe care presupun accesul la surse de date variate si interoperabilitatea unui numar mare de aplicatii. Prin solutiile de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT procesele de afaceri vor putea fi modelate direct de catre analistii financiari si economici, fara a fi solicitat suportul departamentelor IT.
Aplicatiile incluse in categoria BUSINESS PROCESS MANAGEMENT asigura o integrare deplina intre business si IT, cerintele afacerii fiind adaptate mai simplu la schimbarile mediului de business actual. Tinand cont de faptul ca mediul de afaceri actual se caracterizeaza printr-un dinamism tot mai accentuat, utilizarea unei solutii de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT poate asigura un plus de consistenta si posibilitati de aliniere rapida la schimbarile produse.

Elementele de baza ale solutiilor BUSINESS PROCESS MANAGEMENT

Integrarea aplicatiilor prin solutiile de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT se bazeaza pe tehnologiile si standardele fundamentale web services si XML. Serviciile Web sunt o modalitate standardizata de distributie a aplicatiilor care foloseste Internetul si tehnologii fundamentale ce stau la baza acestei retele. De asemenea, serviciile Web ofera posibilitatea de interconectare a unei palete vaste de aplicatii disponibile pe diferite platforme si in diverse locatii de pe glob. In acest mod, se poate spune ca serviciile Web s-au constituit intr-un esperando al comunicatiei intre aplicatii, noua tehnologie deschizand larg poarta spre o noua era a informaticii dominata de aplicatii cu un grad de inteligenta ridicat, capabile in luarea deciziilor si in cautarea informatiei pe Internet ca suport pentru hotarari cat mai judicioase.

XML sau eXtended Markup Language constituie baza tuturor elementelor care sunt ratiunea tehnologiei Web Services. Avand in vedere independenta de platforma, XML constituie motorul care face posibil transferul datelor prin intermediul Internetului, constituind totodata fundamentul serviciilor Web.

XML este un fel de plic sau, daca doriti, un container in care informatia din bazele de date este incapsulata si distribuita prin intermediul Internet-ului, avand totodata garantia ca datele stocate in aceste fisiere vor fi accesibile pentru orice dispozitiv si pe orice platforma. In trecut, atunci cand trebuiau transferate date intre diverse platforme se foloseau simple fisiere text in care datele erau separate prin virgula sau alte caractere speciale, insa odata cu aparitia limbajului XML, aceasta modalitate arhaica de transfer al datelor devine caduca. XML raportat cu celelalte mijloace de transfer al datelor prezinta avantajul simplitatii, structurarii eficiente a informatiei, precum si al portabilitatii informatiei pe orice platforma sau dispozitiv.

Business Process Execution Language (BPEL) este un standard bazat pe XML si web services, care permite modelarea fluxurilor de afaceri si automatizarea acestora. Folosind acest limbaj, fluxurile de afaceri si regulile de business pot fi definite intr-un mod intuitiv, fiind asigurat un nivel ridicat de transparenta in realizarea acestor operatiuni. Tehnologia BPEL simplifica modul de integrare a diverselor aplicatii si procese de afaceri.

Integrarea cu partenerii de afaceri

Tinand cont de faptul ca BUSINESS PROCESS MANAGEMENT se bazeaza pe standarde si tehnologii fundamentale care stau la baza Internetului, ele vor putea fi folosite atat pentru automatizarea proceselor interne din cadrul firmei, cat si pentru derularea fluxurilor cu partenerii de afaceri. In acest sens, solutiile de acest tip ofera o flexibilitate deosebita in integrarea si automatizarea unor procese de afaceri care prezinta un nivel ridicat de complexitate si la care participa mai multe companii.

Fluxurile financiare si de afaceri derulate in domeniul financiar-bancar sunt foarte complexe, fiind implicat un numar mare de institutii in derularea acestora. In acest sens, solutiile de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT si de interoperabilitate bazate pe servicii sunt tot mai raspandite in acest domeniu, asigurand derularea mai eficienta a proceselor de afaceri.

Pas cu pas – Implementarea solutiilor de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT

Pentru implementarea solutiilor BUSINESS PROCESS MANAGEMENT si integrarea acestora in cadrul infrastructurii IT a companiei este indicat sa parcurgeti urmatoarele etape fundamentale:

1. Analiza informationala – identificati procesele de business si stabiliti corelatiile intre acestea.

2. Analiza de cost – analiza costurilor de proiectare, implementare si mentenanta pentru diverse solutii existente pe piata.

3. Constructia modelelor – folosind instrumentele vizuale incluse in cadrul aplicatiilor de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT modelati procesele de afaceri pentru integrarea lor cu sistemele informatice din cadrul firmei. Modelarea se poate realiza folosind instrumente bazate pe tehnologia UML (Unified Modeling Language) sau BPEL (Business Process Execution Language).4. Implementarea solutiei – generarea componentelor pe baza modelelor, prin intermediul lor fiind asigurata integrarea propriu-zisa intre diverse aplicatii.

5. Testarea si optimizarea solutiei - aceasta ultima etapa presupune testarea modului in care se deruleaza procesele de afaceri, indreptarea unor erori de programare sau modelare, precum si optimizarea acestor procese.

Ce companii pot apela la solutiile de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT?

Solutiile de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT sunt adresate cu precadere companiilor mari care prezinta un nivel relativ ridicat de complexitate al proceselor de afaceri. De asemenea, este indicata folosirea unor astfel de solutii in companii care prezinta o arhitectura IT&C cu un nivel de eterogenitate ridicat.

Astfel, sunt disponibile sisteme informatice si aplicatii dedicate unor departamente din companie, dar care nu dispun de functii care asigura integrarea cu alte sisteme folosite in cadrul firmei.

In plus, companiile care deruleaza procese de afaceri cu un numar mare de parteneri este necesar sa apeleze la solutii care se incadreaza in aceasta categorie.

Ce solutii de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT pot fi integrate in cadrul companiilor?

Cu toate ca domeniul BUSINESS PROCESS MANAGEMENT este relativ nou, exista deja o paleta destul de variata solutii care se inscriu in aceasta categorie. Prin acest articol ne vom focaliza asupra platformelor BUSINESS PROCESS MANAGEMENT si a solutiilor oferite de principalii “jucatori” pe piata IT&C.

Microsoft propune BizTalk Server 2004, un server BUSINESS PROCESS MANAGEMENT performant de integrare care asigura interoperabilitatea si simplifica procesele de modelare a aplicatiilor. Interconexiunile dintre aplicatii sunt asigurate prin intermediul elementelor de tip adaptor, acestea permitand implementarea unui mecanism sau a unui protocol de comunicare. Modelarea si definirea proceselor de business poate fi realizata direct prin posibilitatile oferite de Visual Studio .NET, fiind insa oferite instrumente grafice care simplifica aceasta operatiune.

IBM propune solutiile WebSphere Business Integration care ofera suportul pentru Business Process Execution Language for Web Services (BPEL4WS), fiind foarte flexibil in constructia regulilor de business care carmuiesc procesele de afaceri. Sunt disponibile mai multe instrumente vizuale care incorporeaza interfete intuitive si functionalitati de drag&drop, fiind posibila astfel modelarea simpla a fluxurilor informationale si a proceselor de afaceri. De asemenea, WebSphere Business Integration Adapters ajuta clientii sa integreze simplu procesele de business si sa realizeze eficient schimburi de informatii intre diverse aplicatii care alcatuiesc arhitectura informatica a companiei (solutii ERP, HR, CRM, SCM etc.).

Computer Associates (distribuit in Romania prin DNA) dispune de solutiile CleverPath Aion Business Process Manager si CleverPath Aion Business Rules Expert, care asigura un nivel ridicat de integrare a proceselor de afaceri din cadrul companiilor.

Oracle Integration este o platforma eficienta care asigura integrarea eficienta la nivelul firmei si colaborarea B2B. Oracle BPEL Process Manager asigura modelarea si integrarea proceselor de afaceri, simplificand operatiunile de implementare a unor solutii de acest tip.

Solutiile de tip BUSINESS PROCESS MANAGEMENT ajuta companiile sa-si modeleze si integreze mai eficient fluxurile de afaceri, simplificand procesul de integrare cu partenerii de afaceri. Folosind solutiile din aceasta categorie companiile se pot alinia mai rapid la schimbarile produse in mediul de afaceri, contribuind la cresterea eficientei in derularea proceselor de afaceri.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate