Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Adobe photoshop


Index » educatie » » informatica » Adobe photoshop
Crearea efectelor speciale in Photoshop


Crearea efectelor speciale in Photoshop
Crearea efectelor speciale

Meniul Effects ne da acces la cateva functii performante pentru manipularea obiectelor. Functia Add Perspective, de exemplu, ne permite aplicarea unei perspective la unul sau doua puncte de fuga si deplasarea punctelor de fuga. Functia Envelope permite deformarea obiectelor prin deplasarea punctelor care definesc anvelopa in aceeasi maniera in care o foaie de cauciuc se deformeaza cand se exercita presiuni sau tractiuni asupra ei. Functia Blend permite creerea unei tranzitii intre doua obiecte, in forme si culori care evolueaza in etape progresive. Puteti utiliza aceasta functie pentru obtinerea unui efect de aerograf.    De asemenea puteti defini traseul de-a lungul caruia obiectele se dispun. Functia Extrude face ca suprafata obiectelor sa poata fi transformata intr-un obiect 3D. Obiectul initial si suprafetele constituie un ansamblu dinamic care reactioneaza ca un tot la comenzile pe care i le aplicati. Functia Contour aplica unui obiect o serie de forme concentrice. Cartografii utilizeaza o tehnica analoaga pentru reprezentarea elevatiilor terenului. Functia Lens simuleaza efectele produse de diverse lentile asezate deasupra obiectului. Functia Power Clip permite plasarea obiectelor intr-un 'container' ramanand vizibila numai partea aflata in interiorul conturului care defineste containerul. Functia Color Adjustment permite setarea unor parametri de culoare, ca de exemplu: luminozitate, contrast, saturatie etc. Functia Clear Perspective anuleaza efectul de perspectiva aplicata unui obiect. Functiile Copy si Clone creaza copii si clone obiectelor selectate. In afara de functia Add Perspective toate efectele speciale sunt aplicate cu ajutorul unui meniu flotant sau folosind bara cu instrumente.
1. Functia Add Perspective

Pentru a aplica o perspectiva unui obiect, el trebuie selectionat in prealabil. Apeland aceasta functie, in jurul obiectului va apare un chenar cu patru patrate mici la colturi. Deplasand suficient unul din aceste patrate observam ca obiectul se deformeaza si pe suprafata de lucru va apare o cruciulita neagra care marcheaza punctul de fuga. Deplasand si alt colt va apare si un al doilea punct de fuga. Prin deplasarea lor obtinem efectul de perspectiva dorit.

original perspectiva la un punct perspectiva la doua puncte

Copia perspectivei unui obiect; in cazul in care dorim sa aplicam acelasi efect de perspectiva mai multor obiecte folosim comanda Effects - Copy.

2. Modelarea unui obiect prin anvelopare

Apeland comanda Envelope apare urmatorul meniu flotant. Apasand apoi butonul Add New in jurul obiectului apare un cadru definit de opt puncte nodale.

Prin deplasarea si efectuarea de operatiuni specifice editarii nodale (actionand asupra nodurilor) obtinem forma de anvelopare dorita. Cand rezultatul ne multumeste apasam butonul Apply.

Apasand Add Preset se deschide colectia de anvelope presetate in cadrul programului. Functia de anvelopare poate fi aplicata si asupra textului artistic si asupra textului paragraf.

3. Aplicarea functiei Blend asupra obiectelor

Apeland funtia Blend se deschide urmatorul meniu flotant:

In primul tab se poate seta numarul de pasi in care sa se execute transformarea, rotatia pe care o vor face obiectele intermediare si se poate stabili obiectul de la care sa inceapa transformarea si cu care se termina.

In al doilea tab se pot seta efecte de accelerare a culorilor, liniilor de contur si a obiectelor.

Exemplu de tranzitie:

4. Extrudarea unui obiect

Functia de extrudare permite crearea unei iluzii de profunzime; pentru aceasta CorelDraw proiecteaza o serie de puncte care definesc obiectul pentru obtinerea acestui efect. Suprafetele obtinute constituie un grup asociat si legat dinamic care este automat reactualizat de fiecare data cand se modifica obiectul extrudat. Puteti modifica forma, orientarea obiectului extrudat in trei planuri de rotatie distincte. El este ideal pentru aplicarea efectelor tridimensionale asupra textelor si contururilor inchise. Apeland functia Extrude se deschide urmatorul meniu derulant. Functiile existente in acest panou pot fi apelate si din bara cu instrumente:

In cadrul panoului derulant putem seta urmatorii parametri: modul extrudarii (mai mare in fata, mai mic in fata, mai mic in spate, etc.), legatura punctului de fuga cu obiectul, pagina sau impartirea lui cu alte obiecte, adancimea extrudarii, rotatia extrudarii, adaugarea de pana la trei surse luminoase care pot fi plasate si configurate independent una de alta; modul in care se aplica culoarea pe suprafetele extrudate si efectul de Bevel aplicat suprafetei originale, cat si vizualizarea impreuna cu efectul de extrudare sau numai a lui.

Exemplu de extrudare cu efect de Bevel aplicat:

5. Aplicarea efectului de contur asupra unui obiect.

Apeland functia Effects-Contour asupra unui obiect selectat se deschide urmatorul meniu derulant:

In cadrul meniului flotant Contour poate fi setata aplicarea functiei contur in exteriorul obiectului, in interiorul obiectului, sau spre centru, distanta la care sa fie executat conturul, numarul de pasi (numarul de contururi), culoarea liniilor de contur, si culoarea obiectelor de contur rezultate.

Exemplu:

6. Aplicarea efectelor de lentila

Apeland meniul Effects - Lens se deschide urmatorul panou derulant:

In cadrul panoului derulant pot fi setate diverse tipuri de aplicare a efectului de lentila si forta de aplicare.

7. Utilizarea functiei Power Clip

In cazul in care dorim ca un obiect sa nu fie vizibil decat partial, putem folosi functia Power Clip. Prin introducerea obiectului in container, suprafata vizibila a obiectului va fi cea delimitata de conturul obiectului - container.

Exemplu:

obiect original

obiect asupra caruia s-a aplicat functia Power Clip - Place Inside Container:

13. Utilizarea imaginilor Bitmap

Imaginile Bitmap sunt definite de puncte sau pixeli care au atribute de pozitie si adancime a culorii. Ele sunt generate cel mai des de un scanner, camera digitala sau un program de prelucrare de imagine (de exemplu Adobe Photoshop). Prin scalarea lor, ele isi mentin rezolutia constanta spre deosebire de grafica vectoriala. Acest inconvenient nu se observa cand ea este afisata sau imprimata la dimensiunea sa originala; dar cand o marim obtinem linii cu efect de scara si pixelii devin vizibili. CorelDraw ne permite sa importam imagini Bitmap pentru a putea fi introduse in documentele in lucru. Imaginile importate pot fi pozitionate, scalate, reincadrate si asupra lor pot fi aplicate numeroase efecte si filtre speciale. Pentru a importa o imagine apelati comanda File - Import. In cadrul ferestrei de dialog care apare selectati tipul si imaginea dorita.

Pentru prelucrarea imaginilor importate se apeleaza la meniul Bitmap care permite operatiuni de editare a fisierului .bmp specifice acestui tip de format. Pentru restul operatiunilor, de exemplu translatie, rotatie etc. se folosesc comenzile si functiile utilizate pentru executarea acestor operatiuni cu obiectele generate nativ de Corel. Operatiunile ce pot fi efectuate asupra unei imagini sunt urmatoarele:

Convert to Bitmap (in functie de tipul fisierului importat el poate necesita convertirea intr-un alt format pe care programul Corel il poate prelucra si asupra caruia pot fi aplicate efectele existente).

Edit Bitmap - deschide programul asociat pentru editarea imaginilor.

Resample - reesantionarea imaginii, permite schimbarea rezolutiei si dimensiunii fizice a imaginii.

Convert to - converteste imaginea din modul de culoare initial in modul dorit de utilizator, respectiv Black and White, Grayscale, Paletted, RGB Color, CMYK Color si LAB.

Bitmap Color Mask - aplica masti colorate pe imagine utile pentru unele prelucrari de finete.

2D Effects - efecte speciale 2D.

3D Effects - efecte speciale care simuleaza 3D.

Blur - incetosarea imaginii in functie de parametrii doriti.

Noise - poate adauga 'zgomot de fond' sau poate detecta si inlatura 'zgomotul de fond'.

Sharpness - ascutirea trecerilor de culoare

Artistic - efecte vizuale artistice.

Color Transform - efecte speciale de transformari ale culorii.

Plug Ins - firme terte produc diverse plug-ins-uri care vin sa completeze efectele ce pot fi aplicate asupra unei imagini si care pot sa fie apelate de CorelDraw in cazul in care am definit directorul in care se afla ele.

Totodata, din cadrul barei cu instrumente sau din meniul Effects - Color Adjustment poate fi reglata culoarea : intensitatea, luminozitatea, contrastul, saturatia etc..

Exemplu de caseta de dialog pentru aplicarea efectelor asupra imaginii:

Aceste efecte care pot fi aplicate imaginilor de tip Bitmap functioneaza relativ lent si nu au un grad de precizie mare. De aceea se recomanda ca aceste efecte sa fie aplicate cu ajutorul unei aplicatii specializate, de exemplu Adobe Photoshop.

14. Personalizarea programului Corel Draw

Apeland comanda Tools - Options se deschide o caseta de dialog cu 8 tab-uri unde putem personaliza interfata programului, precizia de lucru, operatiunile specifice textului, etc.

1. General - setarea locului de plasare a duplicatelor, unitatilor de masura, unghiurilor, preciziei de lucru, nivelelor de undo, a operatiunilor speciale aplicate imaginilor Bitmap si alegerea ferestrei de intampinare la deschiderea programului.2. Display - setarea numarului de pasi in care sa fie afisat un degrade, modului de previzualizare a culorilor, felul in care se face refresh-ul imaginii, modul de vizualizare full-screen, marimea minima a corpurilor extrudate, etc.

3. Toolbox - modul de afisare a cursorului, modul de tratare a obiectelor (umplute sau goale), deplasarea obiectelor (afisarea lor in timpul deplasarii sau nu), functiile tastelor Ctrl si Shift, si selectand pictogramele afisate in fereastra, putem schimba atributele lor.

4. Advanced - setarea intervalului de timp la care programul face o copie de siguranta a fisierului in lucru, directorul in care sa se faca aceasta copie, daca sa realizeze o copie de siguranta, modul de plasare a continutului containerului, definirea directoarelor pentru Plug-In, modul de previzualizare pentru tiparire si stilul de tiparire.

5. Text - modul de vizualizare a editarii textului, dimensiunea minima a caracterelor, etc., modul de aplicare a formatarii, modul de tratare a textului atunci cand este copiat in memoria temporara (Clipboard), unitatile de masura ale textului etc.

6. Font - Font list contents stabileste care din tipurile de fonturi instalate pe calculator sa fie utilizate si afisate de program; setari referitoare la numarul de fonturi pe care programul le va retine si le va afisa ca fiind folosite in ultima perioada de timp; inlocuirea fonturilor lipsa cu fonturi existente in calculator.

7. Spelling - rutina de cautare automata a greselilor de ortografie (dictionarele folosite pentru aceasta corectare sunt disponibile intr-o multitudine de limbi; din pacate dictionarul pentru limba romana este foarte restrans si cu multe greseli, din acest motiv nu recomandam folosirea acestei rutine pentru corectarea textelor in limba romana, utilizarea ei pentru texte in limba engleza, franceza etc. se poate dovedi folositoare, dictionarele respective fiind bine concepute). Pentru a putea folosi aceasta rutina, in timpul operatiunii de instalare a programului trebuie selectate din cadrul bibliotecii de dictionare cele pe care dorim sa le instalam impreuna cu programul.

8. Type Assist - asistentul automat pentru introducerea textului. Se pot seta diverse operatiuni care se vor efectua automat in timpul introducerii textului, ca de exemplu: schimba in majuscula prima litera din paragraf, corecteaza doua initiale consecutive, schimba in majuscule numele zilelor etc.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate