Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
Modernizarea sistemelor informatice


Modernizarea sistemelor informatice


Modernizarea sistemelor informatice


In societatea moderna sistemele informationale bazate pe tehnologia computerizata impun acceptarea ideii ca producerea informatiei este un domeniu de sine statator. Un complex de activitati economice specifice existentei unei afaceri nu se poate desfasura fara a lua in calcul costul si valoarea informatiei. In acest context, pentru cele mai multe firme, competitivitatea a devenit sau va deveni in viitorul imediat un atribut al calitatii procesarii si analizarii informatiei.

Ca urmare a extinderii si generalizarii domeniilor de producere a informatiei, managerilor intreprinderilor comerciale le revin atributii noi legate de cresterea rolului informatiei in actul de decizie. Apar astfel competente noi legate de:controlul si gestionarea tehnologiilor de informatii;

● proiectarea si reproiectarea sistemelor informatice in raport cu cresterea si diversificarea afacerilor;

● dobandirea de abilitati in utilizarea computerelor pentru producerea informatiilor in vederea elaborarii si monitorizarii deciziei.

Valorificarea informatiei si a tehnologiei de procesare a ei devine, pe zi ce trece, o componenta a strategiei intreprinderii comerciale.

Implementarea sistemelor informatice ofera firmei o pozitie competitiva pe piata. Imbunatatirea si modernizarea sistemelor informatice devine un atribut al managementului schimbarii.

Ca urmare, managerii sunt coordonatorii proiectarii si totodata beneficiarii acestui sistem. Pentru ei informatia este formata din date care au fost procesate intr-o forma care are un inteles pentru cel care o recepteaza si are o valoare in procesul decizional actual sau viitor.


1. Directii strategice in modernizarea sistemelor informatice

Deoarece impactul tehnologiei informatiei este diferit de impactul oricarui alt tip de tehnologie, orice firma trebuie sa controleze informatia cu grija din cauza efectelor primare, dar, mai ales din cauza efectelor secundare potentiale pe care le genereaza.

Exista trei niveluri de integrare a tehnologiei informatiei:● Primul nivel este constituit din sisteme informatice independente care ajuta firma sa implementeze strategia prin marirea eficientei activitatilor operationale. Aceste sisteme nu sunt legate direct de procesul de formulare a strategiei sau de integrare cu un anumit plan strategic.

● Cel de al doilea nivel este caracteristic sistemelor de sustinere a politicii firmei si sunt proiectate pentru impulsionarea procesului de planificare strategica. In acest caz, sistemele ajuta la formularea planului, dar nu constituie o parte a acestuia. Rezulta de aici ca sistemele de integrare a tehnologiei informatiei nu sunt o parte a unui produs finit sau a unui serviciu produs de firma.

● Cel de al treilea nivel de integrare devine, in sine, o parte a strategiei firmei. La acest nivel, tehnologia informatiei si integrarea acesteia in procesul decizional este in relatie stransa cu gandirea strategica a managementului firmei prin aportul adus la definirea ariei de posibilitati si optiuni. In acelasi timp, ofera o buna parte din mijloacele prin care strategia, odata aleasa, va fi implementata.


2. Noi tendinte in tehnologia informatiei

Daca in sistemele "traditionale" se punea permanent problema raportului dintre memoria interna si memoria externa, in sistemele contemporane, datorita progreselor inregistrate de tehnologia microelectronica, acest aspect devine mai putin important. Cauza se gaseste in performantele actuale ale computerelor care imbina in foarte bune conditii capacitatea mare de memorie interna, dedicata procesarii, cu capacitatea mare de stocare.Astfel, un fisier master va contine informatii de importanta vitala pentru intreprinderea comerciala. El va fi permanent accesibil si va fi reactualizat permanent cu noi informatii. Alte fisiere vor contine arhive cu date care vor fi necesare la diferite momente de timp. Aceste fisiere, indiferent de marimea lor, sunt stocate de obicei pe suporturi secundare de informatii. Forma in care sunt stocate aceste fisiere poarta numele de baze de date care contin atat informatiile, cat si structurile de date care sunt relatiile fizice si logice intre diferitele inregistrari din fisiere. O baza de date creata pe computer este o structura logica de date astfel conceputa incat sa permita accesul rapid si fara efort la informatiile pe care le contine. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor pachete de programe software specializate, denumite sisteme de gestiune a bazelor de date (SGBD).

Obiectivul unui sistem de management al bazelor de date consta in facilitatea crearii de structuri de date "prietenoase" utilizatorului, in masura sa-i faciliteze accesul si utilizarea informatiilor utile companiei. Un astfel de sistem separa definitia informatiei de programele care o acceseaza. Ca urmare, informatia este stocata separat de fisierele de programe, mai multe baze de date putand fi create in acelasi timp.Aceasta facilitate creeaza posibilitatea abordarii bazelor de date ca elemente independente ale sistemului. Cu SGBD se pot proiecta si crea foarte usor bazele de date care pot fi folosite de un numar mare de programe aplicative si, totodata, de mai multe persoane in acelasi timp, ceea ce duce bineinteles la cresterea eficientei muncii angajatilor.

Intr-o intreprindere comerciala, unul din rolurile fundamentale ale managementului este controlul sau monitorizarea modului cum sunt indeplinite deciziile. Un manager are permanenta nevoie de informatii asupra abaterilor de la obiectivele propuse. O contributie importanta o au aici sistemele informatice pentru facilitarea deciziilor.

Un sistem pentru facilitarea deciziilor este un sistem computerizat care pune la dispozitia utilizatorului modele pentru folosirea de date in rezolvarea unor probleme pe care acesta trebuie sa le solutioneze. In acest sens, in primul rand se creeaza un model hibrid al sistemului, iar pe masura ce timpul trece si utilizatorul interactioneaza cu sistemul, aria informatiilor si datelor creste si sistemul evolueaza autoadaptandu-se.

Un manager care este constient de potentialul unui astfel de sistem si are cunostinte din domeniul sistemelor informatice detine un real avantaj fata de concurenta.

Utilizarea informatiei si a tehnologiei de procesare este, acum, o componenta a strategiei firmei, iar calitatea managementului sistemelor informatice ofera oricarei firme comerciale o pozitie competitiva in economia moderna.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate