Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Meteorologie


Index » educatie » » geografie » Meteorologie
Umiditatea solului si a aerului


Umiditatea solului si a aerului


Umiditatea solului si a aerului

In natura apa se poate gasi sub cele trei forme de agregare: gazoasa, lichida si solida, numite faze si care se deosebesc intre ele prin proprietatile lor fizice. Apa sub forma de vapori, este singurul din constituientii atmosferici care sub actiunea temperaturii poate trece dintr-o faza in alta. Datorita agitatiei moleculare, sistemul va suferi un transport permanent, starea de echilibru fiind atinsa cand inceteaza schimburile sau acestea se compenseaza reciproc.

Riguros, prin umiditatea solului trebuie sa se inteleaga apa in stare de vapori ce se gaseste in sol. Acest lucru este insa greu de precizat, deorece apa din sol aflata in stare de vapori este de obicei in contact cu cea in stare lichida, prezenta fie sub forma de apa higroscopica, fie sub forma de apa capilara. De aceea, prin umiditatea solului trebuie sa se inteleaga continutul de apa de care acesta dispune, indiferent de forma sub care se gaseste apa.Vaporii de apa ajung in atmosfera datorita fenomenului de evaporare a apelor de pe suprafata Pamantului, a evaporarii apei din sol, transpiratiei plantelor si animalelor etc. Difuzia vaporilor de apa de la sursa de vaporizare este favorizata de curentii de advectie si convectie si de schimbul turbulent. Vaporii de apa se pot raspandi in toata troposfera, uneori putand sa ajunga pana in partea inferioara a stratosferei.

Umiditatea aerului exercita o influenta puternica asupra proceselor fiziologice, afectand in special procesele de termoreglare. Vaporii de apa din atmosfera absorb radiatiile infrarosii mentinand incalzirea atmosferei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate