Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Meteorologie


Index » educatie » » geografie » Meteorologie
» StaȚia meteo


StaȚia meteo


STAȚIA METEO

1.1 Obiectivul seminarului

Prezentarea Stației Meteo, descarcarea datelor inregistrate și prelucrarea acestora prin trasarea graficelor pentru radiația solara directa, temperatura exterioara și viteza vantului.

1.2 Prezentarea Stației Meteo

Pentru colectarea si prelucrarea datelor meteo, Centrul de Design de Produs pentru Dezvoltare Durabila, al Universitatii "Transilvania" din Brasov, utilizeaza o statie meteorologica proprie de tip Delta-T Weather Station.

Statia Delta-T instalata pe Colina Universitatii masoara si inregistreaza date referitoare la urmatorii parametrii meteorologici:

Radiatia solara globala și difuza sunt masurate cu un piranometru și exprimate in W/m2

Temperatura exterioara si umiditatea relativa a aerului sunt masurate cu un senzor de temperatura și umiditate și sunt exprimate in °C respectiv in %

Cantitatea de precipitatii este masurata cu ajutorul unui pluviometru și este exprimata in mm

Directia vantului este masurata cu girueta automata și este exprimata prin unghiul azimutal (unghiul format de directia din care bate vantul cu directia nord, in sens orar) iar viteza vantului se masoara cu un anemometru cu inductie electromagnetica și este exprimata in m/s.

Senzorii sunt montati pe un stalp inalt de 2m, montat pe acoperisul corpului E. Data Logger-ul care inregistreaza valorile masurate de acești senzori este amplasat intr-o incinta din apropiere (cu posibilitatea de a fi amplasat și pe stalpul statiei). Pentru programarea data logger-ului se utilizeaza un soft user-friendly prin intermediul caruia se programeaza statia meteo.



   

Fig. 1 Statia Meteo Delta-T si Delta-T Logger

1. anemometru; 2. girueta; 3. senzor de radiatie solara; 4. senzor de umiditate relativa si de temperatura aerului

1.3 Prelucrarea datelor

Cu ajutorul stației meteorologice s-au monitorizat parametrii enumerați anterior incepandu cu anul 2006 pana in prezent. Aceste date au fost prelucrate in scopul obținerii unor medii orare, zilnice, lunare și anuale pentru zona Colinei Universitații din Brașov.

In acest seminar se vor prelucra datele meteorologice extrase pentru o zi, intervalul dintre doua masuratori fiind de 10 minute. Se vor trasa graficele de variație pentru mediile orare ale radiației solare directe, temperaturii exterioare și vitezei vantului care se vor reprezenta avand timpul [h] pe abscisa și parametrul considerat pe ordonata conform modelelor de mai jos.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate