Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Meteorologie


Index » educatie » » geografie » Meteorologie
» Miscarile orizontale ale aerului - vanturile


Miscarile orizontale ale aerului - vanturile


Miscarile orizontale ale aerului - vanturile

Diferitele regiuni ale Pamantului se incalzesc in mod diferit, iar presiunea in zonele reci este mai ricata decat in cele calde. Din acest motiv, aerul are tendinta sa se deplaseze din regiunile cu presiune ridicata in cele cu presiune mica. Aceste miscari pe orizontala ale aerului formeaza vanturile.

Miscarea aerului pe orizontala este influentata de exitenta a patru forte: forta de gradient baric care influenteaza intensitatea vantului, forta Coriolis care deviaza masele de aer, forta centrifuga si forta de frecare. Miscarea maselor de aer se face dupa rezultanta acestor forte.Clasificarea vanturilor se poate face dupa mai multe criterii.

10 Din punct de vedere al curgerii aerului vanturile sunt:

laminare - in care straturile de aer aluneca unele pe celelalte, traiectoriile fiind paralele;

turbulente - straturile de aer se intrepatrund, aparand o stare de turbulenta;

in rafale - traiectoriile straturilor de aer sunt diferite, iar viteza vantului are un caracter pulsatoriu, neregulat.

Dupa caracterul lor:

vanturi constante, permanente - bat tot timpul anului. Din aceasta categorie fac parte alizeele, care bat la suprafata Pamantului de la tropice la Ecuator, si contraalizeele care bat    la inaltime de la Ecuator spre tropice;

vanturi periodice - bat numai in anumite perioade (musonii, brizele). Musonii sunt vanturi periodice stabile, a caror directie dominanta se inverseaza de la un sezon la altul. Ele sunt specifice Indiei si Indochinei. Brizele sunt vanturi periodice cu intensitate, care ziua bat dinspre mare spre uscat, iar noaptea in directie inversa. Ele apar datorita incalzirii neuniforme a marii si a uscatului.

vanturi neregulate - care bat fara nici o regula. Din aceasta categorie fac parte vijeliile, care include tornadele si uraganele. Tornadele sunt vanturi foarte violente, devastatoare, insa cu arie de actiune restransa, insotite de ploi torentiale. In centrul tornadei viteza vantului este de 300 km/h. Uraganele sunt vanturi care se desfasoara pe suprafete mari cu viteze foarte mari, de circa 200 km/h, fiind insotite de descarcari electrice si ploi violente.

vanturi locale - apar doar in anumite regiuni ale suprafetei terestre.

In tara noastra, sub influenta anticiclonilor azoric si siberian, vara predomina vanturile oceanice de vest si nord-vest, iar iarna cele continentale de nord si nord-est. Trecerea de la regimul oceanic la cel continental se produce in perioada septembrie-octombrie, iar de la regimul continental la cel oceanic in mai-iunie.

In functie de tipul reliefului , in diferite regiuni ale tarii se intalnesc urmatoarele vanturi cu caracter local:

Crivatul - bate in special iarna din N-E fiind un vant rece si cu intensitate mare, determinand viscole puternice. Sufla in Moldova, Dobrogea si Campia Dunarii.

Nemira - este o continuare a Crivatului, patrunzand prin trecatorile Carpatilor Orientali in partea de est a Transilvaniei, in zona Ciucului. Este un vant rece, aducand viscole.

Austrul - sufla in Campia Dunarii. Este un vant uscat, vara cald si secetos, iar iarna deosebit de rece.

Cosova - este un vant uscat, care bate in sudul Banatului din septembrie pana in aprilie.

Vantul Negru - bate vara in sudul Dobrogei si al Baraganului, fiind cald si uscat.

Vantul Mare - este cald si uscat, sufland in Depresiunea Fagarasului si provocand primavara topirea rapida a zapezii.

Baltaretul - vant cald si umed, care bate primavara si vara in Muntenia dinspre S-E.

Zefirul - vant caldut, bate din sud, usor, primavara.

Föhnul - vant cald care apare apare pe versantul opus curentului aerian, incalzirea lui producandu-se prin comprimare adiabatica La noi in tara bate pe Valea Oltului, in Tara Barsei si aproape in toata Transilvania.

Brizele de mare si de munte - bat jumatate de zi dintr-o directie si cealalta jumatate din directia opusa. Brizele de mare bat vara pe litoral, ziua de la mare spre uscat si noaptea in sens invers. Brizele de munte sufla de-a lungul pantelor, ziua din vale spre varf si noaptea spre vale.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate