Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Hidrologie


Index » educatie » » geografie » Hidrologie
Miscarea aluviunilor


Miscarea aluviunilor


MISCAREA ALUVIUNILOR

MECANISMUL GENERAL AL MISCARII ALUVIUNILOR

Aluviunile (sedimentele) sunt materii solide sub forma de particule care, dupa desprinderea lor din scoarta terestra sunt antrenate de curentii de apa care se formeaza la suprafata pamantului.

In miscarea aluviunilor se disting trei faze:

Fenomenul de eroziune constand in degajarea solului in particule granulare sub actiunea apei sau a altor agenti;Fenomenul de transport - apa servind ca mediu fluid care antreneaza aluviunile;

Fenomenul de depunere sau sedimentare a aluviunilor transportate.

Fenomenul de transport este insotit de fenomenul de uzura al particulelor, ceea ce are ca urmare o micsorare a diametrului granulelor incepand de la munte spre ses. Particulele cele mai fine sunt antrenate de apele fluviilor care se varsa in mare si formeaza delte, contribuind la construirea de platforme continentale.

Pentru studiul miscarii aluviunilor in apa se iau in calcul materiale necoezive ale caror particule se misca izolat. Se ia in considerare si faptul ca miscarea fazei lichide in albiile de rau este turbulenta.

Miscarea aluviunilor intr-un curent de apa are loc prin salturi.

Intr-un curent turbulent asupra unei granule de aluviune de pe patul albiei, actioneaza atat forte longitudinale cat si forte ascensionale ale caror marimi au un caracter pulsatoriu.

Fortele longitudinale depind de rezistentele de forma si de frecare ale particulelor precum si de distributia vitezelor apei pe verticala.

Fortele ascensionale sunt rezultate ale fortelor de presiune care actioneaza asupra partii interioare si superioare a particulelor.

Fortele rezistente care se opun miscarii, se formeaza din greutatea proprie a particulelor sub apa din reactiile particulelor invecinatate (fig.1)

Fig.1 Distributia presiunilor pe o particula solida

Din analiza modului de miscare al particulelor izolate se disting urmatoarele forme de miscare:

miscarea prin alunecare in care particulele sunt translatate pe fundul albiei, fara a se roti.

Miscarea prin rostogolire in care particulele se rotesc in jurul axului lor.

Miscarea prin salturi in cursul careia particulele aflate initial in repaus pe patul albiei, parasesc acest loc, urmeaza o traiectorie curbilinie si revin pe pat periodic.

Miscarea prin plutire in cursul careia particulele sunt antrenate in curentul de apa fara a intra in contact cu fundul albiei (fig.2)

Fig.2 Forme de miscare a particulelor izolate

a) Miscarea prin alunecare

b)Miscarea prin rostogolire

c) Miscarea prin salturi

d)Miscarea prin plutire

In natura, in cursul miscarii aluviunilor pe fundul albiilor exista anumite forme de miscare care sunt preponderente. De aceea in literatura de specialitate se face distinctie intre:

transportul solid de fund sau prin tarare care are loc pe fundul albiei sau in imediata apropiere a fundului

transportul aluviunilor in suspensie care are loc in masa de curent lichid

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate