Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Hidrologie


Index » educatie » » geografie » Hidrologie
Apele de siroire


Apele de siroire


Apele de siroire

Curgerea cu caracter temporar imbraca diferite forme, de la curgerea in panza (areolara) sau difuza, pana la curgerea concentrata de tipul torentilor. Intre cele doua categorii extreme se intercaleaza diferite forme de tranzitie cunoscute sub numele de siroaie. Siroirea se poate face sub forma unor multiple firicele de apa, a unor suvite sau curenti, cei mai puternici dintre ei fiind cunoscuti sub numele de suvoaie.

La siroire nu se distinge un curs bine individualizat ci, dupa fiecare ploaie, apa isi croieste un alt drum. Cel mai important aspect al acestor concentrari este trecerea de la sectiunea de spalare sau eroziune areolara, la cea liniara. In felul acesta siroirea creeaza forme de eroziune cu aspect alungit, incepand cu unele sentulete abia perceptibile si instabile, pana la excavatiuni alungite pe sute de metri.Procesul de spalare a terenurilor este mai ridicat pe suprafetele lipsite de vegetatie, iar volumul apei de siroire depinde de cantitatea, durata si intensitatea precipitatiilor, de permeabilitatea si de gradul de acoperire cu vegetatie a terenului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate