Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Actiunea conjugata a factorilor de solificare asupra solului


Actiunea conjugata a factorilor de solificare asupra solului


ACTIUNEA CONJUGATA A FACTORILOR DE SOLIFICARE ASUPRA SOLULUI

Din prezentarile anterioare s-a constat ca factorii de solificare nu actioneaza in mod independent in procesul de formare a solurilor, ci ei se coreleaza reciproc. Astfel, actiunea vegetatiei in formarea solurilor depinde de conditiile climatice ale zonei, de formele de relief, de natura materialului parental, de excesul de umiditate, de timp si de activitatea productiva a omului.

Romania, desi se intinde pe o suprafata nu prea mare, datorita diversitatii factorilor pedogenetici are un invelis de soluri foarte variat. Pe teritoriul Romaniei sunt reprezentate majoritatea solurilor Europei si o buna parte din solurile lumii. Din acest punct de vedre Romania este considerata, pe drept cuvant, o ' tara muzeu' de soluri .

Intre conditiile de clima, formele de relief, zonele de vegetatie, materialele parentale si tipurile de sol ale Romaniei exista un perfect paralelism. Astfel, in zona de campie, sub o vegetatie ierboasa, cu un climat mai cald si mai secetos, pe materiale parentale afanate si bogate in elemente bazice se intalneste ca tip de sol cernoziomul.In zona de campie inalta si dealuri joase sub o vegetatie de silvostepa, cu un climat ceva mai umed si mai racoros apar ca tipuri de sol faeoziomurile si preluvosolurile.

In zona de dealuri si podisuri, sub o vegetatie de padure, cu un climat mult mai umed si mai racoros, pe materiale mai sarace in elemente bazice, apar ca tipuri preluvosolurile, luvisolurile si planosolurile

In zona montana, cu un climat vitreg, sub o vegetatie acidofila, pe roci dure sarace in elemente bazice, se intalnesc districambosolurile, nigrosolurile si podzolurile.

Pe langa aceste tipuri de soluri, intalnite pe zone intinse, sub influenta unor conditii locale de microrelief si microclimat, s-au format si alte soluri care ocupa suprafete mult mai reduse, de aceea teritoriul tarii noastre este considerat ca un adevarat mozaic de soluri.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate