Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Ecologie


Index » educatie » » geografie » Ecologie
» Acord de mediu pentru sectie de producere a carburantului tip biodiesel


Acord de mediu pentru sectie de producere a carburantului tip biodiesel
ACORD DE MEDIU

ACORD DE MEDIU

Pentru realizarea proiectului:
SECTIE DE PRODUCERE A CARBURANTULUI TIP BIODIESEL

Titular: SC DIAG AUTO SRL BOTOSANI

Aplasament : jud. Botosani, com. Mihai Eminescu , loc. Catamarasti Deal, in incinta fostei scoietati Avicola.

care consta in

  • Amenajarea incintei existente unde se vor amplasa instalatiile, aceasta va fi compartimentata conform fluxului tehnologic, fiind prevazuta cu spatii pentru depozitare materiale auxiliare, stocare ulei, metanol si biodiesel.
  • Investitia consta in:

realizarea unei instalatii pentru prelucrarea uleiurilor vegetale in vederea obtinerii carburantului biodiesel, ce va avea o capacitate de 7728 tone/an biodiesel,

realizarea unei instalatii de fabricare a uleiurilor si grasimilor brute, prin presarea semintelor oleagenoase de floarea soarelui, rapita si soia, ce va avea o capacitate de 3869 t/an ulei vegetal,

in scopul: obtinerii unui carburant neconventional alternativ biodiesel, nepoluant ce va fi utilizat in transportul auto,

in urmatoarele conditii:

I. ETAPELE PROIECTULUI

1.1. ETAPA DE CONSTRUCTIE

1.1.1.Montaj utilaje in hala de productie

Hala de productie existenta are o structura de cadre din beton armat (stalpi si grinzi prefabricate), inchideri perimetrale cu zidarie din caramida, tamplarie metalica, pardoseala din beton, acoperis in doua ape.

Este compartimentata in:

A. Hala de productie biodiesel:

hala de productie propriu-zisa, in suprafata de 151,75 mp;

depozit biodiesel - Su=350,30 mp, adiacent halei de productie ;

depozit metanol - Su=36,55 mp ;

magazie pentru hidroxid de sodiu - Su=17,40 mp ;

sala cazan centrala termica - Su=22 m ;

birou (Su=21,60 mp) ,vestiar ( Su=9,65 mp) ,grup sanitar (Su=3,75 mp).

B. Hala de productie ulei brut :

hala de producere ulei vegetal (sala preselor) ;

magazie materie prima ;

magazie depozitare srot.

In faza de constructie, in cadrul halei de productie, se vor efectua urmatoarele lucrari:

- lucrari de amenajare si compartimentare,

- amplasare utilaje in hala de productie biodiesel:

poz 1 – reactor esterificare – 3buc, Vutil=1,3mc/buc ;

poz 2 – rezervor condensator de metanol - 1buc, Vutil=2mc ;

poz 3 – reactor preparare catalizator – 1buc, Vutil=0,18mc ;

poz 4 – purificator de biodiesel – 1buc ;

poz 5– decantor glicerina – 6buc, Vutil=1mc/buc;

poz 6 – rezervor stocare biodiesel – 5buc, Vutil=6mc/buc ;

poz 7 – tanc stocare ulei - 1buc, Vutil=30mc ;

poz 8 – tanc stocare glicerina - 1buc, Vutil=50mc ;

poz 9 – rezervore metanol – 3 buc cu Vutil=2x3mc+1x6mc =12 mc;

poz 10 – rezervor intermediar de glicerina –1buc ;

poz 11 – cazan producere abur cu Q=200kg/h - 1buc;

poz 12 – rezervor condens – 1buc, Vutil=5mc ;

poz 13 – fosa vidanjabila - 1buc ;

pompa alimentare ulei din tanc – 2buc, Q=12mc/h/buc ;

pompe vehiculare fluide – Q=20mc/h ;

pompa pentru ulei – Q=8mc.

- amplasare utilaje in hala de productie ulei vegetal:

cuva alimentare elevator, 1 buc

elevator vertical cu cupe , 1buc; 10400 kg/h

buncar alimentare prese , 1buc, V= 26 mc;

presa ulei cu snec , 2 buc; capacitate 15-18 t/24h

pompa ulei vegetal, 1buc;

vase decantare ulei (canistre PVC) : 9 buc x 1000 l si 1 buc 3000 l;

filtru rotativ , 3 buc 500 kg/h/buc

filtru presa cu rame si placi , 2buc, 2,5 mp/buc

1.1.2.Depozit de materii prime si produs finit

In exteriorul halei, pe latura sud-estica este amenajata o platforma betonata cu o suprafata Sc=42,5mp , prevazuta cu rebord si basa colectoare, pentru amplasarea rezervoarelor de stocare ulei ( 1 buc cu V=30 mc) si glicerina ( 1 buc cu V=50 mc).

Metanolul este depozitat in incinta halei in 3 rezevoare metalice cu capacitate totala de stocare V=12mc. Depozitul de metanol este organizat pe o suprafata de 36,55mp, intr-o zona delimitata fata de restul incintei cu pereti antiex.

Carburantul biodiesel este depozitat in 5 rezervoare metalice verticale cu V=6mc/buc cu o capacitate de stocare de 30mc intr-un spatiu cu S=350,30mp.

Zona de depozitare metanol si biodiesel va fi betonata, prevazuta cu cuve de retentie, fara legatura cu reteaua de canalziare. Compartimentele depozitelor fiind separate prin ziduri antifoc de vecinatati .

Intr-o incinta separata cu S=17,40mp , se afla un spatiu destinat magaziei de depozitare hidroxid de sodiu.

In exteriorul halei de producere ulei vegetal, sunt amplasate doua silozuri pentru depozitare seminte , cu volumul V= 200 mc.

1.1.4.Bazin betonat vitanjabil: amplasat subteran, realizat din beton armat, cu V=15 mc.

1.1.5 Separator de hidrocarburi : este o constructie metalica cu 6 compartimente ( volumul V=2,4 mc), amplasat subteran .

1.2. ETAPA DE FUNCTIONARE

A. Instalatie de producere biodiesel:

Aprovizionarea cu materii prime

Materiile prime utilizate (ulei vegetal, alcool metilic si hidroxidul de sodiu) se vor aproviziona cu mijloace auto, de la diferite firme producatoare.

Descarcarea materiilor prime (ulei vegetal si alcoolul metilic) din cisterne auto se va realiza la rampa de descarcare - incarcare.

Fabricare biodiesel

Noua investitie va avea o capacitate de productie de 7728 t/an; 24,77 t/zi (312 zile/an) biodiesel. Procesul are loc discontinuu, pe sarje.

Biodieselul se obtine prin reactia de transesterificare a uleiurilor vegetale (ulei de rapita, floarea soarelui, etc. ) cu metanol in prezenta unui catalizator (NaOH ).

Comercializarea biodiesel

Biodiselul obtinut va fi livrat cu autocisterne, fiind insotit de Declaratie de Conformitate si Fisa tehnica de securitate.

B. Inatalatie de producere ulei brut:

Aprovizionare cu materii prime

Aprovizionarea cu seminte se realizeaza cu mijloace auto ,iar descarcarea acestora are loc in cele doua silozuri exterioare halei.

Fabricare ulei brut

Instalatia de producere ulei brut va avea o capacitate de 12,4 t/zi, 3869 t/an ( 312 zile/an). Procesul tehnologic se realizeaza in mod continuu, iar uleiul obtinut este depozitat in rezervorul de ulei vegetal din exteriorul halei, si este folosit pentru obtinerea biodieselului.

II.PROCESUL TEHNOLOGIC CUPRINDE URMATOARELE OPERTII

A. Fabricare biodiesel:

Prepararea metoxidului de sodium: prin amestecarea NaOH cu alcool metilic intr-un reactor de preparare metoxid( V=0,18 mc). Dupa obtinerea metoxidului de sodiu, acesta este transferat in reactorul de transesterificare;

Reactia de transesterificare: Uleiul vegetal este introdus in reactorul de transesterificare cu ajutorul unei pompe, si este preincalzit pina la temperatura de reactie (50-55 sC) cu ajutorul unei serpentine prin care cirula abur produs de centrala termica. In reactor peste uleiul vegetal preincalzit se adauga metoxidul de sodiu si metanolul in exces . Reactia se desfasoara sub agitare la temperatura de 50-55 C timp de 90 minute. Agitarea amestecului de reactie se realizeaza prin recirculare cu ajutorul pompei centrifuge. In urma reactiei ,se formarea de esteri metilici ai acizilor grasi (EMAG) si glicerina.Durata unei sarje este de 3 ore incluzind si timpul necesar incarcarii reactorului.

Recuperare metanol: Metanolul in exces care ajunge in timpul reactiei in faza de vapori, este indepartat printr-o conducta situata la partea superioara a reactorului si este condensat intr-un schimbator de caldura cu placi tip SWP, in care circula in contracurent cu uleiul vegetal care se preincalzeste. Vaporii condensati creaza o usoara depresiune, ce favorizeaza evacuarea lor din interiorul reactorului.La terminarea reactiei de transesterificare se incalzeste amestecul de reactie la temperatura de 85-90 C in scopul separarii metanolului in exces care urmeaza circuitul descris mai sus si este colectat in rezervorul de metanol recuperat (prevazut cu aerisitor si opritor de flacari). De aici este reutilizat la prepararea metoxidului de sodiu,

Decantare: Amestecul de reactie (biodiesel si glicerina) separat de metanol este pompat intr-un decantor de forma tronconica cu V= 1,3 mc prevazut cu serpentina de racire si manta de protectie (izolatie vata minerala) in scopul separarii gravitationale. Separarea are loc la temperatura mediului ambiant timp de 4 h. Racirea amestecului se realizeaza pe seama preincalzirii uleiului vegetal care circula prin serpentina. Glicerina se separa la partea inferioara a decantorului si este evacuata gravitational in rezervorul intermediar de glicerina (V=0,4mc) de unde este pompata in tancul de depozitare glicerina situat in exteriorul halei.

Purificare biodiesel:Biodieselul separat de glicerina contine urme de metanol, sapunuri si apa . Purificarea biodieselului se realizeaza cu ajutorul unei rasini schimbatoare de ioni (PUROLITE PD 206) pentru retinerea apei reziduale, a catalizatorului , urmelor de glicerina si de sapunuri din biodieselul brut.Rasina PUROLITE PD 206 este asezata in strat fix in vasul de purificare . Acesta are forma tronconica la partea inferioara (H = 2,6 m si 1,65 m in partea cilindrica) si este prevazut cu un tub central . Biodieselul este introdus prin tubul central pe la partea superioara a vasului si circula ascendent prin masa de rasina schimbatoare de ioni (care este retinuta de o sita). Biodieselul purificat iese pe la partea superioara a vasului de purificare si este colectat in rezervoarele de biodiesel ( 5buc cu V=6mc/buc) prevazute cu sticla de nivel si amplasate in depozitul de produse finite intr-o cuva de retentie betonata.

B. Fabricare ulei brut:

Alimentarea semintelor in buncarul presei( capacitatea 26 mc) se realizeaza din cuva de alimentare cu ajutorul unui elevator vertical cu cupe.

Presarea semintelor are loc in cele doua prese , prevazute cu snec. Uleiul brut este pompat in vasele de decantare.

Decantarea uleiului brut nefiltrat se face prin trecerea succesiva a uleiului alimentat prin conducte , printr-o baterie de vase decantoare, in scopul sedimentarii si separarii gravitationale a particolelor solide grosiere.Decantarea se face in 9 canistre din PVC ( 1000l/buc.) si una de 3000 l.

Filtrarea primara a uleiului brut se realizeaza cu 3 filtre rotative.

Filtrarea secundara se realizeaza cu 2 buc. filtru presa cu rame.Depozitarea uleiului vegetal se realizeaza in rezervorul metalic de 30 mc din esteriorul halei.

III. FLUXUL TEHNOLOGIC CUPRINDE:

Aprovizionarea materii prime si auxiliare;

Depozitare;

Introducere in fluxul tehnologic;

Depozitare si livrare produs finit si produse secundare;

IV. MATERII PRIME, SUBSTANTELE SAU PREPARATELE CHIMICE.

Materii prime si auxiliare, produse rezultate din proces.

A. Producere biodiesel:

Materii prime si auxiliare(intrate)    Produse iesite

Cantitate/an

Cantitate/an

Ulei vegetal

8230 t

Biodiesel

7728 t

Alcool metilic

1139,4 t

Glicerina

1617,4 t

Hidroxid de sodiu

44,93 t

Purolite impurificat

10 t

Purolite

8,98 t

B. Fabricare ulei brut

Materii prime si auxiliare(intrate)    Produse iesite

Cantitate/an

Cantitate/an

Seminte floarea soarelui,soia si rapita

11232 t

Ulei vegetal

3869 t

Srot

Functie de semintele utilizate

Srot (resturi de coji si semnite dupa presare) in cantitate de :

23,4 t/zi in cazul prelucrarii semintelor de floarea soarelui

32,4 t/zi in cazul prelucrarii semintelor de soia

21,6 t/zi in cazul prelucrarii semintelor de rapita.

4.1. MATERII PRIME

Materiile prime vor fi preluate de la producatori autorizati, si vor fi insotite de fisele tehnice de securitate. Operatorul va respecta toate conditiile din fise privind modul de depozitare, masurile PSI, masurile de protectie a mediului, incompatibilitatile substantei

Transportul materiilor prime se va face numai de catre unitati autorizate. Aprovizionarea cu ulei vegetal si metanol se va realiza cu autocisterne auto.

4.2. SUBSTANTELE PERICULOASE

Substantele periculoase utilizate in procesul de fabricatie sunt: metanolul si hidroxidul de sodiu.

Conform HG 804/2007, privind controlul activitatilor care prezinta pericole de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase, Anexa 1, tabelul nr. 1, metanolul este mentionat ca substanta periculoasa, datorita inflamabilitatii ( ti < 21°C) .Cantitatea maxima de metanol aflata in unitate la un moment dat va fi de 12 t, fiind sub cantitatea mentionata in Anexa 1, tabelul nr. 2, astfel instalatia se incadreaza la „obiectiv fara risc”.

Hidroxidul de sodiu sub forma de fulgi se va aproviziona in saci de PE si se va depozita in magazie. Cantitatea de NaOH aprovizionata va fi in ritmul consumului acestuia. Manipularea produselor se va face numai de catre personal instruit si dotat cu echipament adecvat.

Se vor respecta specificatiile din fisele tehnice de securitate, privind conditiile de depozitare, compatibilitatea cu alte substante, manipulare, etc.

V. UTILITATI :

5.1. ALIMENTAREA CU APA

Alimentarea cu apa a obiectivului se realizeaza din reteaua SC APA GRUP SA Botosani, printr-un bransament realizat din conducta PEHD cu Dn=64 mm si L=20 m. Apa este utilizata in scop potabil si igienico-sanitar, pentru personal si la igienizarea spatiilor de lucru.

Unitatea este utilata cu statie de dedurizare a apei tip Nobel, folosita la producerea aburului tehnologic.

5.2.RETEAUA DE CANALIZARE

5.2.1. Ape uzate de tip menajer provenite de la grupurile sanitare ,sunt colectate prin intermediul unei retele realizata din conducte PVC cu Dn=110 mm, si stocate intr-un bazin vidanjabil, subteran, executat din beton armat, cu V=15 mc.

5.2.2.Ape uzate de tip tehnologic provenite de la igienizarea spatiilor de productie si laboratorul unitatii, sunt preluate prin intermediul unor canale betonate, acoperite cu gratare, preluate de o conducta PVC cu Dn. 110 mm si L=20 m, preepurate intr-un separator de hidrocarburi cu V=2,4 mc, apoi evacuate in bazinul vidanjabil prin intermediul unei conducte din PVC cu Dn= 110 mm si L=3 m.

Apele uzate vidanjate sunt transportate la Statia de epurare a municipiului Botosani, conform contractului nr. 7371/18.07.2007.

5.2.3.Apele pluviale din zona depozitului de ulei, glicerina si de pe platforma de incarcare/descarcare sunt colectate prin intermediul unor rigole, trecute prin separatorul de hidrocarburi , apoi evacuate in bazinul vidanjabil.

Apele pluviale conventional curate, colectate de pe suprafetele construite, sunt dirijate spre rigola stradala a DN 29B Botosani-Dorohoi.

5.3.ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICA

Alimentarea cu energie electrica se va realize prin bransament de la reteaua de distributie existenta in zona amplasamentului, pe baza de contract.

5.4.ENERGIA TERMICA

Energia termica necesara procesului tehnologic, incalzirii spatiilor tehnologice si biroului este furnizata de catre centrala termica proprie ( Pt = 175 kw) ce este dotata cu un cazan ce produce abur cu un debit de 200kg/h si presiune 8barr.

VI. IN ETAPA DE SANTIER SE IMPUN URMATOARELE CONDITII:

In faza de constructie pot aparea noxe de la utilajele si mijloacele de transport folosite in activitatea de santier, se vor respecta normele legale in vigoare pentru regimul emisiilor maxim admisibile.

Pentru reducerea pulberilor in suspensie de la lucrarile de demolare, sapare si transport se va actiona prin:

-Stropirea suprafetelor de teren cu sol de cate ori este necesar.

-Curatirea corespunzatoare a mijloacelor de transport la iesirea din santier.

Zgomotul si vibratiile ce pot aparea in timpul executiei unor lucrari din faza de santier, pentru a nu se depasi limitele de toleranta admise , utilajele si mijloacele de transport folosite vor trebui sa fie supuse procesului de atestare tehnica.

Din faza de constructie rezulta urmatoarele tipuri de deseuri: deseuri provenite din materialele de constructie cum sunt: resturi metalice, beton, ambalaje; deseuri menajere. Deseurile provenite din faza de demolare si constructie (betoane, moloz,etc.) se vor colecta si transporta la depozitul de deseuri cel mai apropiat.

Deseurile metalice se vor depozita temporar pe amplasament pe suprafete betonate, dupa care vor fi valorificate la societati specializate.

Deseurile de ambalaje se vor colecta pe categorii( hirtie si carton, materiale plastice,etc.) si se vor valorifica la societati specializate.

Spatiul aferent depozitului de ulei vegetal si glicerina din exteriorul halei va fi constituit dintr-o platforma betonata prevazuta cu un rebord, separator de produse petroliere, basa colectoare. Inaltimea rebordului va trebui sa asigure volumul necesar pentru preluarea produselor stocate in rezervoare in cazul unei avarii conform reglementariilor in vigoare.

Spatiul aferent depozitului de metanol cat si biodiesel vor fi prevazute cu cuve de retentie din beton a caror volum pot prelua intreaga cantitate deversata in caz de accidente sau avarii.

Amplasarea rezervoarelor de metanol in incinta halei va tine seama de distantele impuse precum si de dotarea cu dispozitive specifice anti explozie conform normativelor in vigoare impuse prin avizul Grupului de Pompieri Botosani ,datorita caracterului volatil si inflamabil al acestuia.

VII. IN ETAPA DE FUNCTIONARE A OBIECTIVULUI SE IMPUN URMATOARELE CONDITII NORMALE DE FUNCTIONARE:

Materia prima utilizata in procesul de prelucrare chimica nu constitue un risc pentru mediul inconjurator- uleiuri vegetale .

In cazul alcoolului metilic si a hidroxidului de sodiu in conditiile nerespectarii proceselor tehnologice privind depozitarea, manipularea precum si utilizarea in proces, pot constitui o posibila sursa de poluarea a factorilor de mediu ca urmare a gradului de inflamabilitate si toxicitate a acestora. Pentru diminuarea riscului aparitiei unor explozii sau incendii se vor respecta dotarile din proiectul de executie, procesul tehnologic ,conditiile de exploatare a instalatiei , conditiile de depozitare si menipulare conform fiselor tehnice de securitate .

VIII. SURSE DE POLUANTI SI PROTECTIA FACTORILOR DE MEDIU:

8.1. AER

In ceea ce priveste desfasurarea activitatii in cadrul obiectivului, sursele generatoare de emisii in atmosfera sunt:

emisii din surse fixe – provenite de la centrala termica ( Pt = 175 kw), prevazuta cu un cos de dispersie, cu inaltimea de 6 m si Dn=400 mm. Emisiile la cos vor trebui sa se incadreze in limitele prevazute de Ord. 462/1993.

emisii nedirijate- provenite din activitatea de manipulare si stocare metanol ce contin vapori de metanol( COV); Instalatia va fi prevazuta cu detector de metanol ce va monitoriza eventualele scurgeri de metanol ;

surse mobile nedirijate- gaze de esapament de la mijloacele auto ce contin CO, CO2, NOX,

Spatiul tehnologic in care se desfasoara procesul de obtinere a biodieselului este prevazuta cu goluri pentru ventilatie evacuarea realizindu-se cu tiraj fortat.Avind in vedere ca procesul de obtinere a biodieselului se incadreaza in categoria instalatiilor de fabricare a altor produse chimice, eventualii compusii organici volatili rezultati de la manevrarea metanolului vor trebui sa se incadreze in limitele conform Ord. 462/1993.

8.2. APA

Indicatorii fizico-chimici admisi pentru apele uzate ( menajere, tehnologice provenite de la igienizarea spatiilor de productie si apele meteorice colectate de pe platforma de incarcare-descarcare si din zona depozitului de ulei si glicerina) evacuate prin vidanjare, in reteaua de canalizare a SC APA GRUP SA Botosani:

Nr.crt.

Categoria apei

Indicatori de calitate

U.M.

Valori limita admise pentru evacuare

Ape uzate vidanjate

PH

Unit pH

Matreii in uuspensie

mg/l

CCOCr

mg/l

CBO5

mg/lSubstante extractibile cu solventi organici

mg/l

Detergenti sintetici

mg/l

Amoniu

mg/l

Fosfor total

mg/l

Sulfuri si hidrogen sulfurat

mg/l

Reziduu filtrat la 105o C

mg/l

Indicatorii fizico-chimici au fost stabiliti prin autorizatia de gospodarire a apelor nr. 264 din august 2007, emisa de AN « APELE ROMANE » DA Prut Iasi.

8.3. SOL

Pentru protejarea solului si subsolului se vor prevedea:

Pardoseli betonate in spatiile de productie;

Utilaje performante si etanse, prevazute cu automatizari locale;

Conducte din materiale rezistente la coroziune;

Pompe de alimentare prevazute cu etansari specifice pentru fiecare produs vehiculat;

O sursa de poluare a solului o constituie zona depozitului de ulei vegetal si glicerina prin activitatile de manipulare si depozitare a acestora.Aceste rezervoare vor fi prevazute cu cuve de retentie al caror volum trebuie sa fie de 110 din volumul celui mai mare rezervor conform BAT.

Rampa de incarcare-descarcare( pentru biodiesel, ulei si glicerina), va fi betonata, prevazuta cu bordura in partea dreapta ( catre MACON SRL), iar in partea stinga catre cuva de retentie este prevazuta o rigola cu panta spre separatorul de grasimi pentru colectarea eventualelor pierderi accidentale si a apei meteorice de pe aceasta.

Ca urmare a faptului ca zona de desfasurare a activitatii din suprafata incintei este prevazuta cu constructii si platforme betonate, posibilitatea aparitiei unor surse de poluare este diminuata.

8.4. ZGOMOT SI VIBRATII

In hala de productie nivelul de zgomot va respecta valoarea conform Ordinului 508/2002 al M.M.S.S.F. si Ordinului 933/2002 al M.S.

Nivelul de zgomot la limita incintei nu trebuie sa depaseasca valoarea admisa conform normelor in vigoare( STAS 10009/1988), respectiv 65 db(A).

8.5. GESTIUNE DESEURI

Deseurile vor fi colectate separat, pe categorii, in locuri amenajate in mod special, evidenta lor realizandu-se in conformitate cu prevederile HG 856/2002.

Societatea va incheia contracte de salubrizare cu societati specializate pentru preluarea deseurilor menajere si deseurilor din procesul de productie.

Ca urmare a activitatii de producere a uleiului brut si carburantului biodiesel se estimeaza a rezulta urmatoarele tipuri si cantitati de deseuri:

Tabel 8.1. Managementul deseurilor

Denumire deseu

Cantitate prevazuta a fi generata

(t/an)

Starea fizica

Solid-S

Lichid-L

Semisolid

SS

Codul deseului

Managementul deseurilor

-cantitatea prevazuta a fi generata-

(t/an)

Depozitat temporar

Elimina

re/valorificare

Ramasa in stoc

Deseu menajer    ,deseuri reciclabile

S

Colectare selectiva in containere

SC Urban Serv

Purolite impurificat

S

Containere metalice, amplasate pe platforma betonata

SC Mondeco SRL

Slam cu continut de grasimi(glicerina, uleiuri de la curatirea rezervoarelor)

L

Containere metalice, amplasata pe platforma betonata

SC Mondeco SRL

Ambalaje

Valorificare

Srot de la presare seminte

Functie de samanta utilizata

S

In magazie prevazuta cu cuva betonata impermeabilizata

Valorificare

Namol de la decantare si filtrare ulei

Butoaie metalice cu capac

SC Mondeco SRL

Material filtrant uzat imbibat cu ulei si namolSC Mondeco SRL

Uleiuri uzate

Pe categorii in butoaie metalice

Firme specializate pentru regenerare

In ceea ce priveste gestionarea deseurilor de pe incinta, de la producere pina la eliminare , se vor respecta precizarile din legislatia in vigoare. Eliminarea acestor deseuri se va realiza in baza contractelor incheiate cu societati abilitate in acest sens.

In cazul in care ambalajele contin urme de substante periculoase , vor fi colectate separat urmind sa fie predate catre o firma specializata .

Titularul va intocmi un Plan de gestionare a deseurilor, generate pe amplasament din activitate, in care se vor specifica denumirea deseului produs, codul deseului, cantitatea produsa, cantitatea eliminate/valorificata, destinatia deseului( pe baza contract cu societeti autorizate), precum si stocul existent la sfarsitul anului.

8.6. MIROS

Procesul tehnologic poate fi generator de mirosuri ca urmare a utilizarii uleiurilor vegetale si a substantelor chimice, metanol.Acesta se desfasoara in incinta inchisa, tranzvazarea fluidelor se efectuiaza prin conducte, procesul se desfasoara in vase inchise, hala fiind dotata cu sisteme de aerisire cu ventilatie naturala si fortata.In ce priveste metanolul ,rezervoarele de stocare sunt prevazute cu sisteme de aerisire ,ridicate la inaltime,dotate cu opritoare de flacari si inchideri hidraulice ,ce conduce la diminuarea emisiilor de vapori de alcool in mediu.

IX. IN SITUATIILE DE AVARIE:

Din analiza tuturor factorilor de risc pericolele ce pot aparea sunt:

aparitia unui incendiu prin nerespectarea normelor de lucru si PSI prevazute in aviz si autorizatia PSI;

aparitia unor fisuri in peretii rezervoarelor de metanol, ulei vegetal si glicerina ;

riscuri legate de tranzvazarea produselor, neetanseitati pe trasee, blocari de ventile,

riscuri legate de depozitarea si manipularea hidroxidului de sodiu . Se vor respecta specificatiile din fisele tehnice de securitate,

infiltrarea in sol a apelor uzate cu continut de poluanti,

depozitarea necontrolata a deseurilor .

Aceste presupuse situatii de risc pot fi reduse prin masurarile ce s-au prevazut in proiect .

Pentru prevenirea unor situatii accidentale, se va tine cont de urmatoarele:

Se vor lua masuri severe pentru evacuarea controlata si ritmica a tuturor deseurilor rezultate;

Se vor realiza toate masurile de siguranta prevazute in documentatia de proiectare, menite sa previna deversarile de produse pe sol si in apa, cat si evacuari de noxe in aer si pericole de producere a incendiilor( sisteme de detectare a supraincarcarii cu alarmare si inchidere automata; sisteme de detectare si stingere a incendiilor;detectoare de metanol cu actionarea instalatiei de exhaustare, etc.)

Se va respecta riguros disciplina tehnologica si se vor lua toate masurile tehnice si organizatorice care sa evite producerea de scapari accidentale de noxe in aer si a avariilor sau altor evenimente, in special incendii.

X. CONDITII GENERALE

Monitorizarea va fi asigurata de beneficiar si APM Botosani atat in etapa de santier cat si in regim de functionare;

In vederea respectarii cerintelor OUG 152/2005, aprobata prin legea 84/2006 privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii, se va urmari:

luarea tuturor masurilor de prevenire eficienta a poluarii, in special prin recurgerea la cele mai bune tehnici disponibile;

luarea masurilor care sa asigure ca nici o poluare semnificativa nu va fi cauzata;

evitarea producerii de deseuri, in cazul in care aceasta nu poate fi evitata, prin imposibilitate tehnica sau economica, se urmareste neutralizarea si eliminarea acestora, evitandu-se sau reducandu-se impactul asupra mediului;

utilizarea eficienta a energiei;

luarea masurilor necesare pentru prevenirea accidentelor si limitarea consecintelor acestora;

luarea masurilor necesare in cazul incetarii definitive a activitatilor, pentru evitarea oricarui risc de poluare si aducerea amplasamentului si a zonelor afectate intr-o stare care sa permita reutilizarea acestora.

Pe toata durata executiei si functionarii obiectivului se vor respecta prevederile:

Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea 265/2006 referitoare la protectia calitatii apelor, atmosferei, solului, vegetatiei si faunei si a asezarilor umane;

Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 152/2005 aprobata prin legea 84/2006 privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii;

Ordinului MAPM 860/2002 modificat cu Ordinul MMGA nr. 1.037 din 25.10.2005 pentru aprobarea Procedurii de evaluare a impactuilui asupra mediului si de emitere a acordului de mediu

Legii nr.426/2001 pentru aprobarea OUG. Nr. 78/2000 privind regimul deseurilor;

Hotararii de Guvern nr.856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusive deseurile periculoase;

Hotararii de Guvern nr.349/2002 privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje;

Hotararii de Guvern nr.188/2002 pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descarcare in mediul acvatic a apelor uzate NTPA-001/2002, si conditiile de evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor si direct in statiile de epurare NTPA-002/2002;

Ordinului MAPPM nr.462/1993 pentru aprobarea Conditiilor tehnice privind protectia atmosferica si Normelor metodologice privind determinarea emisiilor de poluanti atmosferici produsi de surse stationare;

Ordinului MAPAM nr.169/2004 privind aprobarea prin metoda confirmarii directe, a Documentelor de referinta privind cele mai bune tehnici disponibile (BREF), aprobate de Uniunea Europeana;

Pentru relizarea in cele mai bune conditii a lucrarilor propuse, titularul investitiei este obligat sa respecte prevederile din proiectele tehnice conform Legii nr.10/1995 privind calitatea in constructii.

XI. DOCUMENTATIA

Documentatia care a stat la baza emiterii acordului face parte integranta din acesta. Aceasta contine:

Memoriu tehnic;

Raport la studiul de evaluare a impactului asupra mediului;

Fisa tehnica in vederea emiterii Acordului Unic pentru obtinerea acordului de mediu;

Certificat de urbanism nr. 54/03.04.2007;

Plan incadrare in zona;

Plan de situatie;

Plan amplasare utilaje

PREZENTUL ACORD INTEGRAT DE MEDIU SE EMITE IN URMATOARELE CONDITII

se vor respecta prevederile inscrise in actele de reglementare emise de alte autoritati;

Titularul va notifica G.N.M.-C.J. Botosani, A.P.M. Botosani, A.R.P.M. Bacau, la finalizarea lucrarilor de executie in scopul efectuarii controlului de specialitate pentru verificarea respectarii conditiilor impuse prin prezentul acord si incheierii procesului verbal de constatare, care va insoti procesul-verbal de receptie a lucrarilor aferente investitiei realizate.

Prezentul acord integrat este valabil pe toata perioada punerii in aplicare a proiectului, dar isi pierde valabilitatea daca lucrarile de investitii pentru care a fost eliberat prezentul acord nu incep in maximum 2(doi) ani de la data emiterii.

Prevederile prezentului act se pot revizui in conditiile specificate de art. 50 al Ord.MAPM nr. 860/2002, in cazul in care se constata aparitia unor elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentului acord.

Responsabilitatea asupra datelor prezente in Memoriul tehnic si Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, revine titularului de proiect, respectiv evaluatorului.

Titularul va informa in scris A.R.P.M. Bacau ori de cate ori exista o schimbare de fond a datelor ce au stat la baza eliberarii prezentului acord.

Programul investitional propus trebuie sa urmareasca dezvoltarea societatii, prin introducerea tehnologiilor si echipamentelor moderne aplicate la nivel European. In vederea desfasurarii procesului in conditii optime instalatia va fi prevazuta cu elemente de automatizare si control a intregului proces tehnologic.

In procesul tehnologic de obtinere a uleiului brut si biodieselului se va avea in vedere aplicarea cele mai bune tehnici disponibile(BAT) in domeniu. Pina la punerea in functiune a instalatiei se vor realiza toate dotarile si masurile propuse in analiza comparativa BAT realizata de evaluator( anexa la documentatia depusa).

Prezentul acord nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.Nerespectarea prevederilor acordului atrage dupa sine suspendarea sau anularea acestuia, dupa caz.

 


Director Executiv,    Sef Serviciu ACC,

Dr. ing. Iulian Movila    Ing. Mihaela Munteanu

Intocmit, Ing. Turiac Dumitrel
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate

Ecologie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie