Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
» Radiatiile electromagnetice


Radiatiile electromagnetice


Radiatiile electromagnetice

Radiatiile electromagnetice sunt unde ce se autopropaga in spatiu si au componente electrice si magnetice, fiind insotite de un transport de energie.


Undele electromagnetice au fost initial descoperite de James Clerk Maxwell si mai apoi confirmate de catre Heinrich Hertz. Conform ecuatiilor lui Maxwell, un camp electric care variaza in timp genereaza un camp magnetic si invers. Asadar, asa cum oscilatia unui camp electric genereaza oscilatia unui camp magnetic, campul magnetic genereaza in schimb un camp electric oscilant si asa mai departe. Aceste campuri oscilatoare formeaza impreuna unde electromagnetice.


O teorie cuantica a interactiunii dintre radiatiile electromagnetice si materie precum electronii este descrisa de teoria electrodinamicii cuantice.




Radiatiile electromagnetice se impart in patru categorii:

1 - radiatii care apar datorita absorbtiei si emisiei de energie care are loc la nivelul invelisului electronic al atomului:

- radiatii hertiene

- radiatii termice

Acesta radiatii sunt alcatuite din fotoni electronici.

2 - radiatii care apar, in urma unor procese de descompunere a atomului in partile sale componente prin descarcari electrice in gaze:

- radiatii anodice (sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive, ioni pozitivi si protoni)

- radiatii catodice (sunt alcatuite din sarcini electrice negative, electroni si ioni negativi)

- radiatii canal (sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive, protoni si ioni pozitivi)

3 - radiatii care apar datorita absorbtiei de electroni de catre atomii unui solid si franati in interiorul acestuia si emisia de energie care are loc la nivelul nucleului atomic:

- radiatii X (sau Rontgen)

Radiatiile X sau Rontgen sunt alcatuite din fotoni nucleari care formeaza radiatia moale si dura nucleara.

4 - radiatii care apar prin dezintegrare nucleara radioactiva:

- radiatii nucleare radioactive beta (sunt alcatuite din electroni care au sarcina electrica negativa), alfa (sunt formate din pozitroni care au sarcina electrica pozitiva) si  gama (sunt compuse din neutrini, forta moale si fotoni nucleari, forta dura).

In general, radiatiile electromagnetice se clasifica dupa lungimea undei in: energie electrica, radio, microunde, infrarosie, regiunea vizibila pe care noi o percepem ca lumina, raze X, raze gama si ultraviolete.

Comportamentul radiatiilor electromagnetice depinde de lungimea undei. Frecventele inalte au unde mai scurte iar frecentele joase au unde lungi sau foarte lungi. Cand radiatiile electromagnetice interactioneaza cu atomi sau molecule, comportamentul radiatiilor depinde de cantitea de energie pe care acestea o contin.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate