Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Caracterizati starea gazoasa


Caracterizati starea gazoasa


Caracterizati starea gazoasa

Starea gazoasa, complet dezordonata se caracterizeaza printr-o energie interna datorata, in cea mai mare parte, miscarii de agitatie termica. De aceea, gazele au tendinta de expansiune, nu au forma si nici volum propriu.

Starea gazoasa reprezinta starea de agregare in care fortele intermoleculare sunt neglijabile (pentru gazul ideal), de unde rezulta ca nu au nici volum, nici forma proprie, ele fiind expansibile.In cazul gazului real se considera ca moleculele au volum propriu, iar intre ele se exercita forte de coeziune. La presiuni scazute si temperaturi ridicate acestea pot fi asimilate gazelor ideale

La un moment dat starea unui gaz se defineste la scara macroscopica prin unele marimi fizice numite parametrii de stare ai gazului: temperatura (T), volumul (V), presiunea (P). Legatura care se stabileste intre parametrii caracteristici unei mase de gaz se numeste ecuatie de stare a gazului:

Prin transformarea de stare se intelege trecerea unui gaz dintr-o stare de echilibru in alta stare de echilibru (caracterizate fiecare de anumite valori ai parametrilor de stare).

Transformarea izoterma. Legea Boyle - Mariotte

Comprimarea sau destinderea gazului la temperatura constanta (T = const) a unei mase date de gaz ideal se numeste transformare izoterma si este descrisa cu ajutorul legii Boyle-Mariotte:


Transformarea izobara. Legea Gay - Lussac

Transformarea in care are loc variatia volumului unei mase constante de gaz la presiune constanta (p = const.) odata cu modificarea temperaturii, se numeste transformare izobara si este descrisa cu ajutorul legii Gay - Lussac:


Transformarea izocora. Legea lui Charles

Transformarea in care in timpul variatiei presiunii unei mase de gaz constanta volumul acesteia ramane constant se numeste transformare izocora. Descrierea acestui proces se relizeaza cu ajutorul legii lui Charles:

Transformarea generala. Legea Clapeyron - Mendeleev

Pentru o masa constanta m de gaz transformarea    in care toti parametrii variaza in timp se numeste transformare generala si este descrisa de:


Ecuatia termica a gazelor

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate