Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
» Caracterul de vector alunecator al fortei care actioneaza asupra rigidului


Caracterul de vector alunecator al fortei care actioneaza asupra rigidului


CARACTERUL DE VECTOR ALUNECATOR AL FORTEI CARE ACTIONEAZA ASUPRA RIGIDULUI


              Un corp se numeste rigid, daca distanta dintre doua puncte oarecare ale corpului ramane aceeasi cand asupra lui actioneaza un sistem de forte finite, oricat de mari. Aceasta conditie nu se realizeaza deoarece corpurile sunt deformabile. Materialele care intervin in structura corpurilor utilizate in tehnica (metal, lemn, etc.) sunt putin deformabile, asa incat intr-o prima aproximatie, deformatiile lor pot fi neglijate, ajungand astfel la notiunea de solid rigid.

Fig. 2.1

              Se considera un rigid actionat in punctul A, de forta  (fig.2.1.a). In punctul B, situat pe suportul fortei , se introduc doua forte egale si de sens contrar,  si , ceea ce nu schimba efectul fortei , aplicata in punctul A (fig.2.1.b). Forta  din A si forta  din B isi anuleaza efectul, astfel ca asupra rigidului actioneaza numai forta  aplicata in punctul B (fig.2.1.c). Rezulta ca o forta  poate fi deplasata pe propriul suport, fara ca efectul ei asupra rigidului sa se modifice. Vectorul forta care actioneaza asupra rigidului are proprietatea de vector alunecator.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate