Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Managementul problemelor disciplinare


Managementul problemelor disciplinare


Managementul problemelor disciplinare

Definitie

Managementul problemelor disciplinare se refera la tehnicile procedurale necesare rezolvarii problemelor de disciplina a clasei.

Cunoscut in literatura anglo-saxona sub denumirea de (Conduct Management), managementul problemelor disciplinare, ca dimensiune de studiu, are mai multe componente. Studiul pe care l-am selectionat pentru ilustrare a fost si de aceasta data, Froyen, L.A., & Iverson, A.M. (1999) School wide and Classroom Management. The Reflective Educator-Leader , Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, iar ideile centrale ale studiului au fost sintetizate pe suport magnetic, intr-un CD, coordonat de profesorul Bill Calahan de la Universitatea Northern Iowa (SUA) si realizat sub egida Consiliului National pentru Pregatirea Profesorilor din cadrul Proiectului de Reforma a Invatamantului Preuniversitar cofinantat de Guvernul Romaniei si de Banca Mondiala: aprecierea simtului de raspundere, corectarea comportamentului iresponsabil sau neadecvat, ignorarea, controlul proxemic, admonestarea verbala blanda, amanarea, asezarea diferentiata a elevilor in clasa, tehnica "timpului datorat", eliminarea, instiintarea parintilor/supraveghetorilor, angajamentul scris, stabilirea regulilor de comportament in afara clasei, masurile coercitive

Aprecierea simtului de raspundereProfesorii pot monitoriza comportamentul elevilor, pot vedea daca acesta corespunde asteptarilor si daca elevii dovedesc simt de raspundere. Profesorul trebuie sa pastreze contactul vizual cu clasa (s-o "scruteze" frecvent), sa se miste prin clasa in timpul lucrului independent, apreciind efortul sustinut al elevilor sau comportamentul deosebit al acestora. Apreciati comportamentul adecvat prin zambet, inclinarea aprobativa a capului, laude, remarci compatibile cu varsta elevilor, in mod frecvent. Comportamentul responsabil al acestora poate fi consemnat in scris, prin notificari adresate direct elevului sau parintilor / supraveghetorilor, incluzand certificate de merit. De asemenea, profesorul poate sa arate aprecierea dand elevului sarcini suplimentare si laudandu-l pentru eforturile lui zilnice. Exemplu: ", ai simt de raspundere. Vad ca esti atent si interesat." ", interventia ta ne-a ajutat sa intelegem mai bine problema".

Corectarea comportamentului iresponsabil sau neadecvat:

Profesorul aduce la cunostinta elevilor un numar de acte comportamentale neadecvate (observabile de catre acestia) care pot interveni pe parcursul unei zile. Profesorul trebuie sa determine daca aceste comportamente pot fi controlate prin ignorare, masuri ulterioare de corectie, etc. Elevii trebuie instiintati de la inceput care sunt masurile carora vor fi supusi in cazul comportamentului neadecvat (ignorarea, controlul proxemic, admonestarea verbala blanda, aluzii si avertismente, exemplele pozitive, tehnica "timpului datorat", eliminarea).

Ignorarea:

Profesorul trebuie sa ignore un elev care poate reactiona negativ la admonestarea verbala blanda sau al carui comportament neadecvat nu lezeaza desfasurarea orei. Profesorul trebuie sa gaseasca ocazii pentru a da exemple de comportamente responsabile si iresponsabile, sa interactioneze pozitiv cu elevul si sa ignore constant limbajul verbal sau corporal neadecvat.

*** Identificati trei situatii educationale specifice la nivelul clasei de elevi, in care ignorarea este mai profitabila decat alte strategii de interventie.

Controlul proxemic:

profesorul se deplaseaza in spatiul elevului pentru a-i supraveghea comportamentul.

Admonestarea verbala blanda:

Aceasta metoda se aplica atunci cand elevul nu realizeaza ca are un comportament neadecvat. Profesorul se va adresa individual elevului in cauza, insotind admonestarea blanda cu exemple de comportament pozitiv alternativ. Ex.: "Andreea, trebuie sa vizionezi acest film. Aminteste-ti care e regula noastra - Fii gata sa inveti"

Amanarea:

intervine cand un elev incearca in mod insistent sa atraga atentia asupra propriei persoane. Ex.: " , daca ai o plangere, o discutam la momentul potrivit". " , incepi sa palavragesti fara rost. Noteaza-ti ce ai de spus si asteapta pana vei primi raspunsul la timpul cuvenit"

Asezarea diferentiata a elevilor in clasa:

Profesorul trebuie sa aseze mai aproape de catedra / tabla pe cei care au probleme de acuitate vizuala / auditiva sau pe cei care necesita mai multa asistenta. De asemenea, aranjamentul trebuie sa tina seama si de aptitudinile elevilor.Tehnica "timpului datorat":

se aplica in cazul in care timpul irosit in clasa din cauza comportamentului neadecvat al elevului trebuie recuperat de acesta din timpul lui liber. Se fixeaza intervale mici de timp pentru fiecare abatere. Profesorul trebuie sa decida care va fi activitatea elevului in intervalul de "timp datorat". Ex.: " , tu trebuie sa asculti cand altcineva vorbeste". Daca elevul continua sa vorbeasca, profesorul ii comunica: " , datorezi doua minute"

Eliminarea:

Eliminarea in spatiul clasei, intr-un loc special desemnat. Profesorul stabileste dinainte durata eliminarii, astfel ca aceasta sa fie compatibila cu varsta / nivelul elevului; se foloseste un cronometru pentru a urmari respectarea intervalului de catre elev; elevii de varsta mica trebuie insotiti pana la locul respectiv; daca elevul are acelasi comportament dupa ce revine la loc, va fi trimis inapoi; profesorul trebuie sa pregateasca un formular care va trebui completat de elev, cu scopul ca acesta sa reflecteze asupra propriului comportament; de asemenea, va purta o discutie coerenta cu elevul.

Instiintarea parintilor / supraveghetorilor

Parintii / supraveghetorii vor fi instiintati cu privire la comportamentul elevului si li se va sugera sa induca acestuia un comportament responsabil. In orice caz, metoda nu poate fi aplicata in cazurile de comportament neadecvat "cronic".

Angajamentul scris:

reprezinta o solutie cooperanta pentru rezolvarea problemelor disciplinare in cazul in care masurile de mai sus nu sunt eficiente; angajamentul include asteptarile profesorului (clar formulate), consecintele negative ce decurg din comportamentul elevului, precum si intervalul de timp in care se asteapta remedierea. Profesorul trebuie sa-i invete pe elevi cum se alcatuiesc aceste angajamente si sa-i ajute sa aleaga si sa administreze singuri posibilele consecinte si masuri.

Stabilirea regulilor de comportament in afara clasei:

Daca elevii sunt pusi sa supravegheze activitatile din pauza, se vor mandri ca sunt tratati ca niste adulti. Cei care incalca regulile trebuie sa suporte consecintele. Profesorul stabileste o lista de tipuri de comportament in spatiul respectiv (acceptabil si neacceptabil) si o lista de masuri in cazul nerespectarii regulilor. Profesorul trebuie sa identifice modalitati de permanentizare a supravegherii pe holuri si sa ofere un feedback pozitiv elevilor cand comportamentul s-a imbunatatit.

Masurile coercitive:

Acestea trebuie utilizate cu grija, deoarece sunt considerate interventii radicale. Trebuie aplicate pe termen scurt, planificate tipului de comportament rezistent la alte solutii mai simple.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate