Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biofizica


Index » educatie » » biologie » Biofizica
Interfata lichid-lichid


Interfata lichid-lichid
Interfata lichid-lichid

Tensiunea interfaciala este o forma generalizata a notiunii de tensiune superficiala, folosita pentru alte tipuri de interfete (lichid-lichid, lichid-solid).

In cazul contactului dintre doua lichide nemiscibile (apa-ulei, apa-glicerina, apa-mercur, etc.) apare o tensiune interfaciala mai mica decat tensiunea superficiala a fiecarui lichid in parte.

In Tabelul 5.2. sunt prezentate valori ale tensiunii interfaciale in cazul unor interfete lichid-apa. Din tabel se poate constata ca tensiunile interfaciale scad cu cresterea temperaturii.

Tabel 5.2. Tensiunea interfaciala (sin) interfata lichid-apa

Lichid

t

(0C)

sin
(mN/m)

Sulfura de carbon

Tetraclorura de carbon

Benzen

Nitrobenzen

Amilina

In functie de tensiunea superficiala a lichidelor si tensiunea interfaciala pot aparea doua cazuri distincte:

una din faze se separa de cealalta sub forma de picaturi (exemple: picaturi de glicerina in apa, grasimi topite pe apa fierbinte etc), si

una din faze se intinde pe suprafata apei formand, o pelicula monomoleculara, in care gruparile hidrofile interactioneaza cu apa, iar cele hidrofobe sunt indreptate spre exterior. De exemplu pot exista straturi monoproteice la suprafata celulei sau la contactul dintre plasma si peretii vaselor.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate