Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biofizica


Index » educatie » » biologie » Biofizica
» DENSIMETRIE


DENSIMETRIE


DENSIMETRIE

Notiuni teoretice

Densitatea este o caracteristica fizica proprie fiecarei substante. Se defineste densitatea absoluta ca fiind masa unitatii de volum, adica raportul d = m/v exprimata in kg/m3. Daca in locul masei din formula de mai sus se introduce greutatea substantei, care variaza in raport cu acceleratia gravitationala (G = mg ), atunci se poate defini notiunea de greutate specifica ( γ = mg/V).

Se mai defineste densitate relativa ca fiind raportul dintre densitatea absoluta a unei substante si densitatea absoluta a apei distilate la + 4oC (cand este maxima ) sau la o alta temperatura data:

dr = = . = ,care este o marime adimensionala. Mentionam ca masa unui metru cub de apa distilata la:

0oC este 999,8 kg

+ 4oC este 999,9 kg ≈ 1000 kg

+ 25oC este 997,0 kg

ceea ce demonstreaza ca densitatea variaza odata cu modificarea temperaturii, astfel ca pentru masurarea riguroasa a densitatii absolute se face intotdeauna corectia de temperatura necesara ( dcorectata = dr da toC , unde densitatea apei distilate la toC se cunoaste din tabele ).



Daca se afla direct prin cantarire valorile m si ma, se poate calcula densitatea oricarei substante dorite. Densitatile diferitelor materiale exprimate in 103 kg/m3:

platina 21,40 O2 lichid 1,14

aur 19,30 gheata 0,92

mercur 13,59 potasiu 0,86

fier 7,86 petrol 0,80

aluminiu 2,71 alcool 0,79

sulf 2,00 lemn stejar 0,70

CO2solid 1,53 H2 lichid 0,07

Conform principiului lui Arhimede, un corp scufundat intr-un lichid este impins de sus in jos cu o forta egala cu greutatea volumului de lichid dezlocuit. Cum fiecare lichid are o anumita densitate inseamna ca prin scufundarea aceluiasi corp in diferite lichide, desi se dislocuiesc volume egale, acestea vor avea greutati diferite, ceea ce genereaza forte de impingere diferite. Pe acest rationament se bazeaza determinarea densitatii lichidelor cu ajutorul densimetrelor (areometrelor), balantei Mohr-Westphal, metoda Van Slyke pentru densitatea sangelui etc.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate