Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biochimie


Index » educatie » » biologie » Biochimie
NOTIUNI INTRODUCTIVE IN BIOCHIMIE


NOTIUNI INTRODUCTIVE IN BIOCHIMIE


NOTIUNI INTRODUCTIVE IN BIOCHIMIE

Obiective

Dupa parcurgerea acestui capitol:

veti defini obiectul de studiu al biochimiei

veti fi informat asupra caracterului interdisciplinar al biochimiei1.1. Definitia si obiectul biochimiei

Biochimia este stiinta care studiaza compozitia chimica a organismelor vii, structura si proprietatile substantelor componente, precum si transformarile la care sunt supuse aceste substante in interiorul organismelor vii.

Substantele care alcatuiesc organismele vii se numesc biomolecule. Acestea sunt studiate in cadrul biochimiei structurale sau descriptive care este strins legata de chimia organica.Transformarile biomoleculelor in organismul animal constituie biochimia dinamica sau metabolismul.

Intre organismele vegetale si animale exista numeroase deosebiri, care privesc in primul rand grupele de substante si unele procese metabolice. Acestea au dus la diferentierea biochimiei moderne in biochimia vegetala, biochimia animala, respectiv biochimia medicala. Intrucat viata animalelor este dependenta de cea a plantelor, studiul biochimiei animale trebuie sa considere pe scurt si probleme specifice biochimiei vegetale si invers.

1.2. Caracterul interdisciplinar al biochimiei

Biochimia este o stiinta moderna, de frontiera, avand un caracter interdisciplinar. Biochimia are legaturi stranse cu chimia organica, care furnizeaza suportul cunoasterii structurii si proprietatilor biomoleculelor. Chimia analitica si chimia fizica ofera biochimiei metode de identificare, separare si caracterizare a biomoleculelor precum si de interpretare cinetica si termodinamica a reactiilor biochimice.

Procesele biochimice se desfasoara la nivelul structurilor celulare, deci biochimia se interfereaza cu biologia moleculara in primul rand si cu morfologia , care poate fi abordata si sub aspectul chimiei elementelor structurale. Fiziologia ridica pe o treapta mai inalta cunoasterea legilor fenomenelor vietii, iar genetica moderna a devenit de fapt o genetica biochimica, pentru ca a creat bazele codificarii mesajului ereditar si a stabilit relatiile dintre acizii nucleici si biosinteza proteica, ca premiza a autoreproducerii organismelor vii.

Biochimia are relatii stranse cu stiintele agricole, zootehnia si medicina veterinara deoarece, cunoasterea proceselor biochimice care au loc la nivelul organismelor vegetale si animale sunt indispensabile pentru influentarea productiei vegetale si pentru cresterea rationala a animalelor de ferma.

Intrebari si aplicatii

Care este obiectul de studiu al biochimiei?

Care sunt disciplinele strans corelate cu biochimia?

Intrebari de autocontrol

1. Biochimia studiaza:

a) legile fenomenelor vietii

b) autoreproducerea organismelor vii

c) compozitia chimica a organismelor vii

2. Biochimia structurala studiaza:

a) sinteza de biomolecule

b) constitutia chimica si proprietatile biomoleculelor

c) degradarea biomoleculelor

3. Metabolismul studiaza:

a) compusii organici

b) biologia moleculara

c) procesele de transformare a biomoleculelor

Raspunsuri la intrebari de autocontrol

1. c 2.b 3.c

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate