Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biochimie


Index » educatie » » biologie » Biochimie
Lipide - Constitutia chimica generala si clasificare


Lipide - Constitutia chimica generala si clasificare


Lipide - Constitutia chimica generala si clasificare

Lipidele sunt esteri ai acizilor grasi saturati sau nesaturati cu diferiti alcooli (monohidroxilici, polihidroxilici, aciclici sau ciclici). Ele contin in molecula lor radicali de acizi grasi, constituiti din catene lungi de atomi de carbon, care imprima lipidelor un caracter hidrofob, apolar, deci proprietatea de a fi insolubile in apa.

Lipidele se impart in doua grupe mari: simple si complexe.

Lipidele simple sunt substante ternare, formate din C, H si O.

Lipidele complexe contin pe langa C, H, O si alte elemente, cum ar fi P si N sau N si S.

Clasificarea lipidelorIn functie de localizarea lor intracelulara, lipidele se clasifica in doua categorii: lipide de constitutie (de structura) si lipide de rezerva.

Lipidele de constitutie se gasesc in citoplasma celulelor si indeplinesc un rol plastic, deoarece participa la mentinerea structurii celulei. Ele sunt lipide complexe, avand compozitie constanta, care nu depinde de hrana pe care primeste organismul.

Lipidele de rezerva sunt localizate in tesutul adipos si constituie o sursa energetica importanta a organismului. Ele, de obicei, sunt de origine exogena, provenind, in principal, din hrana sau din transformarea metabolica a glucidelor si protidelor. Lipidele de rezerva prezinta variatii cantitative mari, in functie de factorii alimentari si fiziologici.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate