Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biochimie


Index » educatie » » biologie » Biochimie
Glucide - Raspandire


Glucide - Raspandire


Glucide - Raspandire

Glucidele sunt raspandite in special in regnul vegetal intr-o proportie de cca. 50% din substanta uscata a plantelor. In plante cele mai simple glucide, monoglucidele, se formeaza prin procesul de fotosinteza din substante anorganice simple (CO2 si H2O) in prezenta clorofilei, a radiatiilor solare si a sarurilor minerale din sol. Monoglucidele se transforma apoi in poliglucide: amidonul si celuloza.

Glucidele de origine vegetala constituie componentele de baza ale alimentatiei omului si animalelor, organismul animal fiind dependent din acest punct de vedere de organismele vegetale.

In organismele animale continutul de glucide este mult mai redus, depinzand de specie: - suine 1,2%; pasari si ovine 1,6%; bovine 1,7% si cabaline 1,8%.

Glucidele din organismul animal pot sa fie monoglucide (glucoza), diglucide (lactoza) si poliglucide de rezerva (glicogenul) sau de structura (mucopoliglucide).

2. Constitutie chimica generala si clasificare

Glucidele simple sunt polihidroxi-aldehide sau polihidroxi-cetone, care contin de la 3 la 10 atomi de carbon. Glucidele care contin o grupare aldehidica, se numesc aldoze, iar cele care contin o grupare cetonica, se numesc cetoze. Cele mai simple glucide sunt:Glucidele superioare sunt formate din doua sau mai multe molecule de glucide simple, prin eliminare de molecule de apa.

Clasificarea glucidelor este redata in schema urmatoare:

Monoglucidele (ozele) sunt glucide simple cu numar mic de atomi de carbon in molecula si care nu pot fi hidrolizate. Ozidele (glucidele superioare) prin reactia de hidroliza formeaza numai oze (holozidele) sau oze si alti compusi neglucidici (heteroglucidele).

3. Rolul glucidelor in organismul animal

In organismul animal glucidele ingerate sunt degradate oxidativ, obtinandu-se cantitati mari de energie, glucidele furnizand pana la 70% din energia produsa in organism, deci ele au rol preponderent energetic (1 gram de glucide echivaleaza cu 4,1 kcal). Ele indeplinesc si un rol structural sau de protectie prin mucopoliglucide, glicolipide si glicoproteide. Din glucide, prin transformari metabolice complexe pot rezulta lipide sau protide.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate