Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biochimie


Index » educatie » » biologie » Biochimie
Compusi ciclici


Compusi ciclici


Compusi ciclici

Foarte multe substante organice de mare importanta biologica, contin in molecula lor cicluri. Acestea sunt formate numai din atomi de carbon (carbocicluri sau izocicluri) sau pe langa atomii de carbon, la formarea ciclurilor pot participa si alte elemente, ca: azot, oxigen, sulf (heterocicluri). Sistemele ciclice pot sa fie saturate sau nesaturate. Structurile aromatice de tipul benzenului sunt putin reprezentate in substantele naturale.

1. Cicluri monoheteroatomice

A)   Cicluri de 5 atomi pot sa contina ca heteroatom oxigenul, azotul sau sulful.

Ciclul furanic este format din patru atomi de carbon si un atom de oxigen. Reprezentativ este furanul:Ciclul pirolic este format din patru atomi de carbon si un atom de azot. Reprezentantul este pirolul:

El are mare importanta biologica, intrucat apare in structura hemoglobinei din sange, a clorofilei din plante, a unor enzime, cum sunt citocromii, peroxidazele si catalaza.

Ciclul benzopiranic se obtine prin condensarea unui nucleu benzenic si un nucleu piranic (formele α si β). Benzopiranul sau cromanul apare in structura vitaminelor E si P, precum si in pigmentii flavonoidici.

Ciclul piridinic contine 5 atomi de carbon si unul de azot. Reprezentantul este piridina, care apare in structura unor substante naturale, cum sunt vitaminele B6 si unele enzime:

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate