Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biochimie


Index » educatie » » biologie » Biochimie
Compozitia biochimica a organimelor vii (biomolecule)


Compozitia biochimica a organimelor vii (biomolecule)


Compozitia biochimica a organimelor vii (biomolecule)

Biomoleculele sunt in majoritatea lor substante organice din grupa glucidelor, protidelor si lipidelor si anorganice, ca apa si diferite saruri minerale. In cantitate mai mica se gasesc si alte substante organice dar varietatea acestora este mult mai mare in plante, decit in animale. In organismele animale predomina protidele si lipidele, pe cand in plante predomina glucidele. In schema urmatoare este prezentata compozitia biochimica generala a organismelor vii.

1. Biomoleculele anorganiceApa este substanta anorganica indispensabila vietii tuturor organismelor vii. Ea reprezinta aproximativ 60 % din masa corporala a animalelor. Continutul in apa variaza in limite destul de restranse pentru diferite specii, insa continutul acesteia in diferite orgene si tesuturi variaza in limite foarte largi.

In ceea ce priveste distributia apei in organismele animale se disting doua compartimente:

-compartimentul intracelular cuprinde apa de constitutie (legata). Aceasta ia parte la constitutia celulelor, la imbibitia sistemelor coloidale si la hidratarea diferitilor ioni sau molecule din interiorul celulei.

-compartimentul extracelular cuprinde apa libera. Aceasta este prezenta in sange si in lichidul lacunar (lichid interstitial si limfa).

Originea apei in organism poate sa fie exogena provenind din alimentatie sau endogena provenind in urma reactiilor de oxidare de la nivelul celulei.

Cantitatea de apa din organismul animal este strict reglata, excesul fiind eliminat prin urina, fecale, transpiratie.

Sarurile minerale. Corpul animalelor contine 3-5 % substante minerale (tabelul 1) dintre care 4/5 se gasesc in schelet, iar restul in muschi si in celelalte tesuturi (tabelul 2).

Tabelul 1

Distributia cantitativa a principalelor componente anorganice si organice la diferite specii de animale (valori procentuale)

Specia

Protide

Lipide

Glucide

Apa

Saruri minerale

Taurine

Suine

Ovine

Cabaline

Pasari

Sarurile minerale sunt reprezentate de cloruri, fosfati, azotati, carbonati de sodiu, potasiu, calciu, magneziu. Sarurile solubile se gasesc fie dizolvate in lichidele biologice si in mediul apos al celulei, fie combinate cu proteinele din citoplasma. Sarurile insolubile sunt prezente in schelet si in dinti.

Tabelul 2

Distributia cantitativa a diferitelor componente anorganice si organice in tesuturi (valori procentuale)

Tesut

Protide

Lipide

Glucide

Apa

Saruri minerale

Muschi

Ficat

Creier

Piele

Urme

Os

Urme

Sange

Sarurile insolubile apar in scheletul osos alaturi de oseina (scleroproteida) si anume:

Fosfat tricalcic 85 % Florura de calciu 0,3 %

Carbonat de calciu 10 % Clorura de calciu 0,2 %

Fosfat de magneziu 1,5 % Alte saruri 3,0 %

2. Biomolecule organice

Biomoleculele organice, care intra in alcatuirea organismelor animale reprezinta 35-40 % din masa acestora. Principalele categorii de biomolecule sunt protidele, lipidele, glucidele, acizii nucleici, enzimele, vitaminele, hormonii, compusii macroergici etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate