Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Subclasa Streptoneura (Prosobranchiata)


Subclasa Streptoneura (Prosobranchiata)


Subclasa Streptoneura (Prosobranchiata)

Cuprinde peste 60 000 de specii de gasteropode marine (putine sunt dulcicole) cu cordoanele nervoase longitudinale incrucisate. Sistemul respirator este reprezentat de doua sau o singura branhie, indreptate anterior, ca si cavitatea paleala. Multe specii poarta opercul. In functie de numarul branhiilor, se impart in doua ordine.

Ordinul Diotocardia (Archaeogastropoda)

In acest grup taxonomic intra gasteropode primitive (circa 6 000 specii), cu doua branhii in cavitatea paleala. Cochilia este neinrulata, derulata sau inrulat-conica, de dimensiuni variate. Inima prezinta doua atrii, sistemul excretor cu doi rinichi, iar radula are numerosi dinti marginali. Sexele sunt separate. Din acest grup fac parte urmatoarele familii mai importante.

- Familia Haliotidae, cu specii de talie medie sau mare, cu cochilie derulata, cu ultima tura de spira foarte larga; marginea cochiliei prezinta numeroase orificii dispuse pe un singur sir prin care ies la exterior prelungiri tentaculiforme ale lobilor mantalei. Genul Haliotis cuprinde numeroase specii raspandite atat in marile calde cat si in cele reci; raspandirea genului - Oceanul Atlantic, Indian, Pacific.- Familia Fissurellidae. Cochilia la acest grup de gasteropode este conica, neinrulata, cu un orificiu oval sau circular superior, in zona apexului. Traiesc pe stanci, in zona intertidala, hranindu-se cu epibioza de pe roci. Sunt raspandite in toate marile si oceanele. In Marea Neagra a fost citata Diodora (Fissurella) graeca, rara la litoralul romanesc.

- Familia Patellidae include specii asemanatoare cu fisurelidele, cu cochilia conica, neinrulata, dar fara orificiu apical, uneori aplatizata dorsal sau lateral. Patelidele populeaza aceleasi biotopuri si au acelasi mod de viata ca si grupul precedent. O singura specie patrunde si in Marea Neagra - Patella pontica - de asemenea rara in dreptul coastelor romanesti.

- Familia Trochidae. Cuprinde gasteropode cu cochilia inrulata, masiva, conica, cu periostracumul putin persistent; prezinta o singura branhie in cavitatea paleala dar au inima cu doua atrii. In Marea Neagra este relativ comun pe fundurile stancoase din zona infralitorala Gibbula divaricata, un gasteropod de circa 7 - 8 mm inaltime, cu cochilia verzuie ornata cu mici puncte rosii dispuse in siruri oblice. Genul Trochus, cu cochilia de talie mare include specii exotice. Gibbula adriatica este o specie mediteraneeana de circa 1 - 2 cm inaltime, gasita in stare fosila si in Marea Neagra. Alaturi de alte gasteropode sau bivalve mediteranneene gasite in depozitele fosile de varsta quaternara, aceasta specie probeaza faptul ca in trecutul geologic Marea Neagra a cunoscut o perioada in care salinitatea apei era mai mare decat in prezent.- Familia Neritidae cuprinde gasteropode cu cochilie globuloasa, scunda, cu ultima tura de spira larga. In cavitatea paleala este prezenta o singura ctenidie. Neritidele sunt adaptate la viata ­in ape salmastre sau dulci, existand si specii marine. Genul Theodoxus include gasteropode de talie mica - 4 - 8 mm - cu cochilia de culoare alba cu numeroase dungi inchise de culoare neagra, maronie sau rosie. Theodoxus danubialis si Theodoxus fluviatilis sunt specii dulcicole iar T. pillidei, cu cochilia ornata cu coaste masive este intalnit (rar) in apele Marii Negre.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate