Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Plasma sanguina


Plasma sanguina


Plasma sanguina

Reprezinta fractiunea lichida a sangelui,ea contine numeroase substante organice, anorganice si ioni in tranzit de la si spre tesuturi.

Din punct de vedere chimic, apa reprezinta 90%, substantele organice 9% iar cele anorganice 1%. Volumul plasmatic reprezinta 4-5% din masa corporala sau circa 40 ml/kg masa corporala .

Substantele organice sunt reprezentate de proteine,glucide, lipide si combinatii ale acestora. Ponderea o detin proteinele cu 4,3-8 g % din volumul plasmatic, substantele azotate neproteice reprezinta doar 0,35 mg%,glucoza are o concentratie cuprinsa intre 50-260 mg %in functie de specie iar lipidele au o concentratie de circa 6-9 mg%



Proteinele plasmatice Se gasesc sub forma libera sau in forma legata cu glucide si lipide. Ele se clasifica in proteine coagulabile (fibrinogenul) si necoagulabile (albuminele,globulinele, factori ai coagularii si fibrinolizei,complementul)

Fibrinogenul reprezinta 0,15-0,7 g%; indepartarea lui face sangele necoagulabil. Plasma sanguina fara fibrinogen constituie serul sanguin.

Albuminele serice reprezinta circa 50% din proteinele necoagulabile.Ele au greutatea moleculara cea mai mica(circa 70.000). Concentratia lor variaza cu aportul alimentar.

Globulinele serice reprezinta o fractiune extrem de complexa, separate prin electroforeza ele includ globulinele a si a , globulinele b b b si globulinele gamma

Alte proteine plasmatice sunt : factori ai coagularii si fibrinolizei, alexina( complex proteic esential pentru reactia antigen-anticorp) properdina (care accelereaza reactia alexinei)

Diversele fractiuni proteice plasmatice au origini diferite : in ficat se sintetizeaza fibrinogenul, albuminele serice, a-globulinele si factorii coagularii ;in splina si limfonoduli se sintetizeaza b si gamma globulinele.

Proteinele plasmatice indeplinesc functii multiple, de importanta deosebita : ele realizeaza presiunea oncotica a sangelui si intretin volemia prin retentia apei si a electrolitilor

indeplinesc functia de transport pentru unele substante circulante : hormoni estrogeni si hipofizari, vitaminele A si C, Ca. Mn, Cu, Zn, I, Fe.



sunt factori ai coagularii si fibrinolizei

intervin in apararea umorala prin intermediul gamaglobulinelor

contribuie la echilibrul acido-bazic ca si constituenti ai sistemelor tampon plasmatice.

Substantele azotate neproteice plasmatice sunt reprezentate de : uree, acid uric; creatina si creatinina, amoniac, baze purinice si pirimidinice, aminoacizi si polipeptide.

Glucidele plasmatice se gasesc sub forma libera sau legate. Practic singurul glucid liber circulant in sangele posthepatic este glucoza; in functie de specie ea realizeaza o concentratie sanguina (glicemia) variabila cu specia de animale : 0,5g/l la vaca, 0,6 g/l la oaie, 0,8 g/l la cal si porc, 1 g/l la caine si 2-3 g/l la pasari.

Formele legate de glucide cu proteine sunt heparina si serummucoidele. Heparina sintetizata de mastocitele pericapilare si de bazofile are o actiune anticoagulanta si de clarificare a plasmei, prin eliberarea lipoprotein-lipazei din endoteliul vascular.

Lipidele plasmatice sunt reprezentate de gliceride, fosfatide si colesterol care constituie lipemia; ea are o valoare variabila in functie de regimul alimentar si momentul recoltarii sangelui, cuprinsa intre 3-8 g/l. Formele circulante sunt chilomicronii, acizii grasi liberi, colesterol si lipoproteine

Alti compusi organici sunt reprezentati de corpi cetonici, acid piruvic, acid citric si lactic, pigmenti biliari si carotenoizi.

Enzimele plasmatice, in numar relativ mic in sange au rol de diagnostic: transaminazele, oxidoreducatzele, hidrolaze, lipaze,izomeraze, iar altele, sunt secretate de tubul digestiv si excretate partial prin plasma : pepsinogen, tripsina, lipaze.

Componentii minerali ai plasmei prin constanta concentratiei lor sunt parametri fiziologici.Ei se gasesc mai ales sub forma disociata,anioni si cationi, la o concentratie de circa 310 mEq/l (suma anionilor este egala cu suma cationilor)







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate