Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Parazoa: Porifera / Stromatoporoidea / Archaeocyatha


Parazoa: Porifera / Stromatoporoidea / Archaeocyatha
Parazoa: Porifera / Stromatoporoidea / Archaeocyatha

Parazoa reprezinta un grup de organizare al complexelor multicelulare care cuprind doar cateva tipuri de celule dar fara organe sau tesuturi diferentiate. Phylum Porifera (spongierii) reprezinta organisme tipice pentru Parazoa, organisme care sunt lipsite de exemplu de intestin. Spongierii sunt membrii suspensivori ai bentosului sesil. Grupul este deosebit de divers din punct de vedere al organizarii morfologiei functionale.

Stromatoporoidele prezinta un grad de organizare de tip porifera si au fost constituentii principali ai structurilor recifale din timpul Paleozoicului si Mesozoicului mijlociu.

Archaeocyathidele sunt parazoare cambriene , majoritatea solitare dar cun mod de crestere modular.
Phylum PORIFERA (Cambrian – Actual)

Poriferele sunt reprezentate prin spongieri si stromatoporoidee. Sunt organisme pluricelulare primitive ca organizare, dar care nu au organe sau tesuturi in adevaratul sens al cuvantului. Corpul spongierilor prezinta forme foarte diferite si este alcatuit in principal din doi pereti celulari separati intre ei de o materie gelatinoasa care contine celule ameoboide ce pot indeplini functii diferite si care secreta componentele scheletice. Peretii corpului sunt perforati de pori inhalanti. Corpul spongierilor este sustinut de o retea scheletica alcatuita din piese minuscule (microscopice) care poarta numele de spiculi.    Spiculii prezinta forme si moduri de dezvoltare foarte diferite, avand patru tipuri principale de simetrie (monaxon, triaxon, tetraxon si poliaxon).

Caractere morfologice generale ale poriferelor

Majoritatea spongierilor au spiculi constituiti din silice sau calcit sau o combinatie de spiculi si spongina. Alti spongieri (stromatoporoideele de exemplu) au un schelet carbonatic incrustant care inglobeaza scheletul spicular. Tesutul viu al spongierului inconjoara o cavitate centrala, denumita cloaca, la nivelul careia se produce digestia particulelor nutritive de catre celulele coanocite. Deschiderea cavitatii centrale se numeste oscul.

Tipuri de spiculi

Sistematica:

Clasa Demospongea (spongieri comuni) (Cambrian – Actual): cu scheletul alcatuit din spongina, un amestec de spongina si spiculi siliciosi sau numai din spiculi siliciosi. In aceasta clasa sunt incluse si stromatoporoideele paleozoice (ex. Stromatopora) si mesozoice (ex. Actinostromaria) si Chaetetidele din Carbonifer. Vezi exemplele din CLPP (Caietul de Lucrari Practice de Paleontologie).

Scheletul este carbonatic cu structuri verticale (pilieri) si orizontale (lamine, latilamine), cu microstructuri fibroase. Scheletul orinal era constituit din spiculi siliciosi dispersati intr-o masa de spongina. Mineralizarea sponginei cu calcit sau aragonit s-a realizat ulterior. Suprafata coloniilor prezinta mici mameloane pe care se deschidea sistemul de canale exhalant denumit astrorhize.Morfología stromatoporoidelor

Stromatoporoidele erau organisme coloniale marine carea au aparut in preajma Ordovicianului Mediu. Au atins apogeul dezvoltarii in Devonian si au inceput sa intre in declin in Paleozoicul superior si Mesozoic. Erau componentele cele mai comune ale marilor cu ape putin adanci din Silurian si Devonian cand in asociatie cu alge calcaroase si corali din grupul Rugosa au generat importante structuri recifale.

Clasa Hexactinellida (spongieri silicosi sau “spongierii de sticla”) (Cambrian – Actual): scheletul alcatuit din spiculi siliciosi de tip triaxon.

Clasa Calcarea (spongieri calcarosi sau calcispongi) (Cambrian – Actual): scheletul format din spiculi de calcit sau cu pereti carlcarosi, porosi, fara spiculi.

Mediul si modul de viata: Majoritatea spongierilor sunt organisme marine, dar exista si cateva specii de apa dulce. Sunt organisme suspensivore (filtreaza apa, retinand particulele nutritive, in special bacterii), bentonice. Unii spongieri traiesc in ape adanci, in special asa numitii ‘’spongieri de sticla’’, alti spongieri prefera apele calde, bine luminate, putin adanci, unde formeaza calcare de tip recifal alaturi de alte organisme.

Importanta: lithogenetica – au generat impreuna cu diferite tipuri de alge, calcare spong-algale de tip bioconstruit. Exemplu: recifii spong-algali, de tip bioherme si biostrome formati intre 144 – 141 m.a. in Dobrogea Centrala (Cheia – Casian); calcare recifale de tip bioconstruit cu stromatoporoidee, bryozoare si alge in Paleozoicul din America de Nord; prinacumularea spiculilor siliciosi sau format spongolite.

Archaeocyatha (a se citi si din cauietul de lucrari practice, LP2)– reprezinta un grup ancestral, primitiv, de organisme exclusiv fosile (Cambrian). Aveau un schelet de natura carbonatica cu o forma generala conica sau globuloasa, format dintr-un singur perete sau cu pereti dubli perforati de pori. Erau organisme solitare, probabil suspensivore sau filtrante, exclusiv marine, bentonice, traiau la adancimi de 20 - 30 m, fixate pe substrat carbonatic.

Importanta – biostratigrafica: sunt fosile caracteristice, cu importante valoare stratigrafica pentru Cambrianul inferior.

Caractere morfologice ale Archaocyathidelor (din Benton & Harper, 1994)Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate