Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Phylum negibacteriota (bacterii gram-negative)


Phylum negibacteriota (bacterii gram-negative)


PHYLUM NEGIBACTERIOTA (Bacterii Gram-negative)

  1. Coci si bacili anaerobi

Familia Veillonellaceae

Genul Acidaminococcus este reprezentat prin specii ce traiesc in cavitatea bucala si tractul intestinal, ca flora saprofita.

Genul Megasphaera cuprinde specii cu coci de dimensiuni mari. Se afla ca germeni saprofiti ai cavitatii bucale.

Genul Veillonella cuprinde specii care invadeaza, secundar, tesuturile lezate.

Veillonella alcalescens se afla in saliva oamenilor si animalelor, ca si in stomacul rumegatoarelor unde fermenteaza acidul lactic in acid propionic, acid acetic, CO2 si H2.Familia Bacterioidaceae cuprinde bacili anaerobi nesporulati.

Genul Bacterioides cuprinde specii patogene. B.fragilis si B. melaninogenicus se afla in flora cavitatii bucale; singure sau in asociatie cu alte specii, produc afectiuni ale acesteia.

Genul Fusobacterium F.necrophorum si F.nucleatum traiesc in biocenoza cavitatii bucale, putand determina infectii locale, cu evolutie necrozanta (necroze - caderi de mucoase).

  1. Bacili facultativ anaerobi

Familia Enterobacteriaceae cuprinde bacili de dimensiuni mici. Pot fi mobili, datorita flagelilor peritrichi, sau imobili. Traiesc in apa, sol, intestinul animalelor si omului.

Escherichia coli este o bacterie mobila. Traieste in intestinul gros. Prezinta diferite tulpini implicate, fiecare, in sindroame diareice, cistite, pielonefrite, septicemii.

Salmonella typhi, S. paratyphi (salmonelele tifoidice) sunt bacterii patogene cu habitat, exclusiv uman. Ajunse in corpul omului, prin apa si alimente, produc boala grava, febra tifoida.

Salmonella typhimurium produce, la om, toxiinfectii alimentare grave, dupa consumarea unor alimente de origine animala (carne, lapte, oua), infectate.

Klebsiella pneumoniae traieste in intestinul omului si, ocazional, in caile respiratorii. Produce congestii pulmonare, atrofia cailor respiratorii si tumori granulomatoase la nivelul cavitatii nazale sau faringelui, in special, la persoanele in varsta si cele tarate (alcoolici).

Shigella cuprinde specii de bacili imobili (S. dysenteriae, S.flexneri, S.boydii, S.sonnei) care se afla gazduiti in intestinul omului si maimutelor. Sunt agentii dizenteriei si diareei.

Proteus vulgaris este un component al florei intestinale. Produce cistite si pielonefrite la bolnavii cu uropatii obstructive.

Pasteurella produce, la om si animale, boli infectioase (pesta).

Chromobacterium violaceum produce un compus de culoare violeta, violaceina, cu proprietati antibiotice.

Familia Vibrionaceae cuprinde bacili in forma de virgule. Vibrio cholerae produce holera, o toxiinfectie intestinala acuta.

  1. Coci si bacili aerobi

Familia Neisseriaceae

Neisseria gonorrhoeae este agentul gonoreei.

N. meningitidis provoaca, patrunzand prin circulatia sangelui in creier, congestie cerebrala. Traieste intra si intercelular.

Familia Pseudomonadaceae

Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic) se intalneste, frecvent, in spitale, unde produce infectii ale plagilor post-operatorii.

P. tabaci produce boala numita arsura tutunului (distruge tutunul).

Acetobacter aceti oxideaza etanolul in acid acetic.

Familia Methylomonadaceae

Methylococcus este reprezentantul principal al acestei familii.Bordetella este un gen de coci aerobi cu apartenenta familiala incerta.

B.pertussis determina la om tusea convulsiva. Este o boala contagioasa grava; produce tusea magareasca, o boala contagioasa grava la copii.

  1. Spirili ( ordinul Spirillales)

Familia Spirillaceae. Spirillum undulla si S. volutans traiesc saprofitic in apa.

  1. Spirochete (ordinul Spirochaetales) - prezinta un aspect de ,,tirbuson". Traiesc pe sol, in apa, pe plante, animale si om. Unele specii sunt saprofite iar altele parazite, producand boli grave la om sau animale.

Familia Spirochaetaceae cuprinde spirochete mari.

Leptospira interrogans produce, la om, leptospiroza, o boala profesionala grava provenita de la animale. Se manifesta prin icter si hemoragii.

Borrelia recurrentis este agentul patogen al febrei recurente, o boala epidemica din estul Europei. Boala se transmite prin paduchele de corp.

Familia Treponemataceae incadreaza specii spirochete mici, parazite sau saprofite.

Treponema pallidum determina aparitia sifilisului, o boala grava cu transmitere sexuala.

T. denticola se gaseste, ca specie saprofita, in tartrul dentar al omului.

Importanta si dualitatea conflictuala a bacteriilor

Efectele daunatoare ale bacteriilor:

▬ bacteriile sunt agenti patogeni, produc boli grave la plante, animale si om;

▬ altereaza alimentele si alte produse comerciale;

▬ au efect distructiv asupra unor obiecte si materiale : picture, metale, minerale, plastice, hartie, imbracaminte, combustibili.

Efectele benefice ale bacteriilor:

▬ bacteriile constituie baza fundamentala a ecosistemelor , deoarece contribuie la reciclarea si reutilizarea materialelor existente si, implicit, la continuarea vietii ecosistemelor;

▬ prin metabolismul lor, bacteriile controleaza cantitatile de O2, CO2, CH4 din atmosfera.

▬ in organismul animalelor si omului, bacteriile elibereaza unele vitamine, absolute necesare pentru buna desfasurare a metabolismului acestora.

▬ bacteriile sunt implicate in industria alimentara: producerea otetului, muraturilor, bauturilor alcoolice, branzeturilor, lactatelor, produselor de panificatie.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate